Keşfet

1 Koltukta 7 + 1 Karpuz...

kar_delen6

Yeni Üye
Ad Soyad
Eser
Merhaba;

10 senedir bu hobiyi yapıyorum, en çok öldürdüğüm balık Powder Blue oldu, tahminim 30 olmuştur toplam, Allah affetsin :-( Şimdiki akvaryumum için muhtelif akvaryumculardan alıp karantina vb. yapmadan veya birkaç gün yaparak eklediklerimin de hepsi ölmüştü. En son seferde ise 2.5 ay kadar önce bir ithalatçıdan 7 tane Powder Blue + 1 tane de Clown Tang aldım. Hepsi aynı ithalattan yeni gelmiş oldukları için tahminim denizde de aynı sürünün balıklarıydılar, yani birbirine alışmaları çok zor olmaz diye düşünüyordum. 3 tanesi Hybrid yani Blue ve Black Powder kırması + 4 tanesi normal Powder Blue. Balıkları damlatma alıştırma ile sumptaki karantina bölümüne koydum, bölme net 100 lt. İçinde Tunze 9004 PS, minik bir dalga motoru ve bir de ısıtıcı var, su sabit 25C. Suda Mikofish ilaç var, üstünde yazdığı kadar kullandım. Kum-kaya yok, sadece bir file içinde bakteri seramiği var ve haftalık bakteri kültürü girdim. 

Balıklar ilk birkaç gün birbirini biraz kovaladı ve ufak çizikler vb. oldu ama su ilaçlı olduğundan hastalık olmadı. Sabah akşam bol granül yem ve nöri verdim, sarmısaklı ve yeşillik ağırlıklı muhtelif granül yemler. 100 lt de çok balık ve çok yemleme olduğu için PS yi sulu toplattım ve Amonyak olur diye sabah akşam üstünde yazdığı kadar sıvı Reeflowers Amonyak bağlayıcı damlattım. Balıklar 1 haftaya yem yemeye başladılar. İkinci haftadan itibaren her hafta ana tanktan 20 lt kadar buraya su değişimi yaptım ve ilave ilaç hiç girmedim yani yavaş yavaş ana tank suyuna ve ilaçsızlığa alıştılar. Toplam 2 ay sonra artık karantinada elden yem yemeye başlamışlardı ve balıkların tamamını bir kerede ana tank sumpa aldım...

1 haftadır 7 Powder + 1 Clown Tang sumpta gayet kıpır kıpır ve canlı, çok çılgın yem yiyorlar, şimdilik hastalık vb. olmadı. Karantinadaki su artık 2 aydır su değişimi yapmaktan ilaçsız kaldığı için oraya az miktarda ilaç girdim. Sumpta hastalanan balık olursa hepsini birden geri karantinaya koyacağım. Eğer 1-2 hafta daha sumpta herşey OK giderse tüm balıkları aynı seferde ana tanka alacağım. Bakalım tuzlu suyun en zor diye bilinen balıklarından birini böyle uzun bir karantina vb. süreçten sonra hem de sürü halinde ana tankta sorunsuz yaşatabilecek miyim. Bu arada tankım 600 litre full SPS ve içinde 4 tane L boy başka Tang var. 

Tebrik ederik aslında hepimizin izlemesi gereken bir yol.

Çılgın bi deneme. Ama mutlaka videosunu paylaşmanızı bekliyorum ana tanka alındıktan sonra.

insh ömürleri uzun olur ben 3 ay yaşatabildim sonra aniden ödlü :/ 

Maşallah eser bey uzun ömürlü olurlar İnşallah.

Çılgın bi deneme. Ama mutlaka videosunu paylaşmanızı bekliyorum ana tanka alındıktan sonra.
Alındıktan sonra değilde, tam almaya başladığın anda video çek kardeş, hepsinin teker teker girmeye başladığında tanktaki reaksiyonlarını izlet bize :)

Selamlar;

Sanırım tecrube aktarma zamanı. Kısaca ozetlemek gerekirse :

1- Sadece powder varyant tang'ler icin değil tum balıklar icin karantina sureci zorunluluk. Bu yuzden dogru yoldasınız. Mumkun oldugu kadar hastalık, parazit riskini azaltmış olursunuz ama beyaz benek farklı bir durum.

2- Powder blue'larda karantina sureci ne kadar uzun olursa o kadar iyi bu donemde mumkun oldugu kadar besin (yem) ceşitliliği ile balıkları forma sokmanız lazım. Sürü balığı olduklarından akvaryumunuzun buyuklugune gore adet secebilirsiniz. Asıl tehlike 3. madde de

3- Karantinadan cıkartıp ana tanka aldıgınız gun beyaz benek hepsinde cıkacak (ben bunu yeni ortamın stresine baglıyorum) bende 6 aylık karantina surecinden sonra bu sekilde oldu.

4- Ana tanka aldıktan sonra karantina yatırımınızın karsılıgını göreceksiniz hastalıga karsı hali hazırda direncleri arttıgından 15 gun icinde iyi yonde gidisat belli olacaktır.

5- Bu asamada yapmanız gereken UV yi 24 saat calıstırmanız, bende yıllardan beri surekli acık. Bu sayede beyaz benek dongusunde mumkun oldugunca populasyonu baskılıyorsunuz. Bu arada De Bary gibi kaliteli UV oneririm.

6- Yine alısma surecinde gerek duyarsanız asagıda link te bulunan yemden alın. ( Talimatlara göre kullanmanız gerekecek ) Gunluk yem değildir.

7- Bir veya iki cleaner doktor waresse alın olmazsa olmazlardan bence.

8- Balıklar alıstıktan sonraki canli girişlerinde mutlaka yeni canlıları (mercanlar dahil) karantinadan gecirin.

9- ve son olarak powder bluelarınızın uzerinde zaman zaman tek tuk benek goreceksiniz ama bu sistemle su ve tuzluluk değerleriniz duzenli ve aynı gittikce

yıllarca bu balıkları yasatabilirsiniz.

Kolay gelsin ve hayırlı olsun.

brgds

Moderatör tarafında düzenlendi:
Karantinada sahiplenecek kayaları oldu mu? Yıllar önce ekstremin eski yerindeki ortadaki balık akvaryumunda powder lar niye kavga etmiyolar diye Gökhan abiye sorduğumda sahiplenecek kaya koyarsan kavga ederler demişti. Bunu ben deneyimlemedim. Bakalım ana akvaryuma koyunca kavga veya beyaz benek sorunu yaşayacakmısın merak ediyorum. Ben üç tane powder brown öldürdüm bunlar hep benim bu balıklardan korkmama neden oldu. Yeni akvaryumuma bundan dolayı yine koyamadım. İnşallah sorun yaşamazsın.

Diğer bir konu dört tane tang olan sps akvaryumuna 8 tane daha tang koyunca mercanların renginin koyulaşmamasını nasıl sağlayacaksın bu da ayrı bir meydan okuma olacak. Kolay gelsin

Tüm güzel dilekler için çok teşekkürler.

ElTurco Bey mükemmel bir yazı yazmış, eline sağlık. Powder Blue demek beyaz benek demek gerçekten ve tedavisi vb. de yok. Her akvaryumdaki Powder Blue dönem dönem mutlaka benek yapıyor, sağlam ve eski balıksa ölmüyor (nezle gibi bir hastalık). Benim Powder'lar 2 ay ilaçlı suda kaldı ve ana tanktaki tüm balıklar eski, benek vb. akvaryumda hiç yok ama Powder girince mutlaka hemen benek oluşuyor. İşin kötüsü Powder'lar benek yapınca hastalık akvaryumdaki diğer balıklara da geçiriyor ve onlardan da pek oturmamış balık varsa onları da beraber ölüme götürüyor. Benim akvaryumdaki diğer balıklar hep eski, onlara benek geçerse bile kısa zamanda atlatacaklardır diye düşünüyorum. Powder'lar da uzun süre karantinada kaldıkları ve artık "şişman" balıklar oldukları için umuyorum ki hastalığı kısa sürede üstlerinden atarlar. Bende de her akvaryumumda 3 saatte bir Ozon çalışıyor, hastalığı gerçekten kırıyor UV veya Ozon...

Sıtkı Bey aynı soruyu ben de Gökhan Abi'ye sormuştum ve aynı cevabı almıştım. Karantinada sahiplenecek kaya vb yoktu ve ana tanka geçince biraz bölge sahiplenme olacaktır diye düşünüyorum ama uzun zamandır beraber yaşayan ve denizde de tahminen aynı sürünün balığı olduklarını düşündüğüm için umarım biribirini öldürme derecesine kadar gitmez... Nitrat-Fosfat problemini çözüyorum, onda sorun olmuyor. Fosfat zaten olmuyor, hatta bazen sıfırlanınca sıvı Fosfat giriyorum az miktarda. Siz Reeflowers ürünlerini iyi bilirsiniz; düzenli olarak sabah-akşam Rem Organics kullanıyorum, böylece Amonyak sürekli bağlanıyor ve Nitrat'a dönüşemeden yok oluyor...

Umarım herşey düzgün gider Eser bey. Maşallah, çok güzeller.

Eser balıkları ana tanka almadan önce kesinlikle iyi bir uv al.Bende 36w UV boşta duruyor.Çok kaliteli bişey değil fakat hiç yoktan iyidir.İyi bir UV alana kadar ödünç veririm.Benim tankta 7/24 UV çalışıyor ve ben yararını görüyorum.Şuana kadar 15 adet üzeri powder besledim ve tahminen ya 2 yada 3 tanesi ölmüştür.

Bana göre kritik zaman balığın ithalattan gelip akvaryumda yeme alışamadan stresten ölmesi.Sen bu durumu ortadan kaldırdın.Balıklara bol çeşitli,, sarımsaklı ve zencefilli yem ver.

Balıklar şuan aslında ana tankında bu yüzden şuan bile benek parazitleri akvaryumunda dağılmaya başlamış olabilir. Dediğin gibi ozon ve UV yi birlikte kullan.

Asıl sorun balıkların kayaları sahiplenmeleri.Akvaryumda kavga çıkınca ben genelde dekoru değiştirdim ve sorun çözüldü.Şuan tek olası aksilik yer kavgası.

Öncelıkle tebrıkler basarın icin ve MASALLAH :)  

Şans işte bizdede powder yasıyor Ama son dakıka golünü elektrik A.ş. atıyor ve boom :)  

Öncelıkle tebrıkler basarın icin ve MASALLAH :)  

Şans işte bizdede powder yasıyor Ama son dakıka golünü elektrik A.ş. atıyor ve boom :)  
Sizin olaya baya üzülmüştüm. Yıl oldu 2017 millet güneşi gözlemlemek için 1500 dereceye dayanıklı uzak gemisi yapıyor , biz istanbulun göbeğinde ne yaşıyoruz.

Soz konusu powder serisi olunca bende birseyler soylemek isterim. 

Powderler ozellikle powder blue takintisinin sadece bende oldugunu sanardim. Siz beni coktan gecmissiniz:) Bende en az bi 10 adet balik bakmisimdir

Son powder blue mutlu mesut yasarken ekledigim son derece gereksiz bir mahlikatin ölerek suyu bozmasi sonucu  ölen 6 balik (15 ten 6 si oldu) arasindaydi powdwe blue tangim.:(

Simdi powder brown tang var mutlu mesut yasiyor.

Beyaz benek ve diger sorunlara karsi benim gozlemledigim en fazla isi degisimlerinden etkilenmesidir. Isi cok onemli stabil kalmali. Havalar isindi diye isitici fisten cekilmemeli. Birde gozlemledigim 27-28 derecelerde daha mutlular. Isi yukseldikce benek olma olasiligi zaten dustugunden bu yontemle beyaz benegi neredeyse hic yasamiyorum powder serisinde. Tabi ful sps de bu nasil olur bilemem:) 28 degilde 27 ler denenebilir ama. 

Yem cok onemli. Nasilsa yiyor diye her seyi bermemeli. Agirlikli olarak algleri yedigini unutmamali. 

Akvaryumcudan alirken biraz secici olmali. Cok hareketli deli gibi yuzenleri almamaya calismali. Suruden uzak duran tek kalanlari asla almamali. Suru icindeki sessiz sakin orta halli baliklar daha uzun omurlu oluyor. 

Baliklariniz cok guzel. Hersey gonlunuzce olsun. 

Balıklar ne durumda ustad. Kayıp yoktur inşallah

Eser bey;

Bu kadar yorum ve destek veren arkadasa olumlu, olumsuz keske donus yapsaydınız iyi olurdu.

brgds

Konu görüntüleyen kullanıcılar