Keşfet

100*60*45h ile araniza katiliyorum:)

ergene

Yeni Üye
Ad Soyad
Deep Blue
Merhaba, 

Arkadaslar ben Ankara'dan Erkan, bu hobi ye baslayarak araniza katiliyorum. Daha cok acemi hatta caylak oldugumu basta soyliyim de sonra bana kizmayin.  :55ac42d9d5227_EmojiSmiley-12:  100 60 45 veya 50 h  arkadan sump la baslayacagim. arkadan sump 14 cm olacak . Tunze 9011, rw 8, 2 adet eheim 3000 im var . ve canli kayalarim bi dunya var yaklasik 60 litre kadar ama cinsleri nedir valla bilmiyom. Tanka standi kendim yaptim. Yaparken butun iskelete tutkal yaptim, ozel torch mdf vidalari kullandim. Kayalarimin bazilari yosunlu ne yapabilirim? Resimleri eklesem bakar bilgi verir misiniz?

[No message]

Erkan Bey foruma ve hobiye hoş geldiniz.

Kızmak ne kelime,burası herkese açık, amacı tuzlu su hobisinin gelişmesi ve bilgi paylaşımı olan bir forum.Elbette dilimizin döndüğü kadar yardımcı olmaya çalışırız.Hepimiz bir çok yeni şey öğreniyoruz, yaşam boyu süren bir süreç öğrenme.

Elinizdeki ekipmanlar güzel, 9011'in sump içi kullanım borusu varsa (üstünde sünger takılı olan) ve tankı yaptırmadıysanız alttan sump seçeneğini de değerlendirmenizi öneririm.Uzun vadede elinizi rahatlatacak ve daha sağlıklı olacaktır.

Arkadan sumplu olarak düşünürseniz de 9011 uygun kullanılablir ancak eheim compact 3000 arkadan sumpda çok fazla gelir.

Mobilya ,iskelet ve kayalar ile ilgili foto ve bilgi paylaşırsanız daha sağlıklı bilgi paylaşımı olacaktır.

Bu kayalar canlı değil, onları kürlemeniz gerekiyor önce.

Mobilyanın üstündeki genel fotoda sağdaki kayalar pek uygun değil, soldaki bol gözenekli olan gibi kayalara ihtiyac var.

Yaptığınız mobilyanın pek sağlıklı olacağını düşünmüyorum, üzerine onca yük binince oynamaya başlayabilir.İç iskelet ile desteklense daha iyi olurdu, yada belki ortaya bir mdf daha eklenebilir.

Merhaba kayalar bol gozenekli, guzel görünüyor. Dolapta ortadan bir destek yapsanız daha iyi olur diye dusunuyorum. Üst kısmın profil desteği olmadığı icin esneme yapacağını tahmin ediyorum.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Icten 5e 10luk kalaslar atarim. Aslinda esneme yapmaz gibi yat tutkali ile yaptim. Ozel vidalama yaptim ama genede kalas atacagim. Kayalara gelince iki cesit var ama nedir ne degildir cozemedim. Ikisinden detayli resim atsam da bi inceleyip biraz bilgi verebilir misiniz. 

Ekli dosyayı görüntüle 41800

Ekli dosyayı görüntüle 41801

İlk resimdeki filtrasyonu bakteri tutmayı guzel yapaccak bol gozenekli kaya. Ikinci resimdeki ise bunları yapamaz sadece görüntü olur bence.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sanki ilk resim diy gibi ama neyse is yapar galiba. Bu arada 

Bu kayalar canlı değil, onları kürlemeniz gerekiyor önce.

Mobilyanın üstündeki genel fotoda sağdaki kayalar pek uygun değil, soldaki bol gözenekli olan gibi kayalara ihtiyac var.

Yaptığınız mobilyanın pek sağlıklı olacağını düşünmüyorum, üzerine onca yük binince oynamaya başlayabilir.İç iskelet ile desteklense daha iyi olurdu, yada belki ortaya bir mdf daha eklenebilir.
Kurleme icin bir tankim var bos. Orada kuleyecegim. Kayalrin bol gozenekli olani sanki diy gibi? Oyleyse bile is yapar mi? Bakteri tutar mi? Kullanilir kullanilir da iste biyolojok filtre yapar mi? Ikinci kayayi cozemedik tabi..

Öncelikle hoş geldiniz...

Yeni başlayanlar ile ilgili forum bölümlerimizi bol bol gezin...

kayaları nereden buldunuz? Yani geçmişleri ne? Tatlı sudan mı geldiler? Tuzlu su akvaryumundan mı çıktılar?

denizden mi? 

Kayaların amacı, ortamdaki atıklarla beslenip, filtrasyona yardım edecek bakterilere ev olması...

kayanın böyle bir faydası var ama geçmişine göre bazı dezavantajları da oluyor...

mesela eskiden musluk suyu olan bir tankta yaşadılarsa içlerinde ağır metaller (musluk suyundan gelen) birikir...

eskiden yüksek fosfatla bir akvaryumdan geliyorsa fosfat emmiş olabilir, sizin tankta sürekli fosfat salabilir, bu da yosun olarak görünür...

eğer full canlı iken sudan çıkıp öldüyse, içinde ve üstünde yaşayan bütün mikro canlılar ölmüş ve hacimlerinin toplamı kadar (Kaya hacminin bir kısmı kadar) ceset olmuşlar demektir.

Birçok tecrübeli hobici bile halen bu hatayı yapıyor, tankta 1 ufak balık ölse amonyak olacak diye panik yapıyor ama kilolarca ölmüş Kaya'yı yıkadım ben diyip belki 15-20 balık ölüsü değerinde ceset Kaya'yı akvaryumuna koyuyor ve canlanmasını bekliyor...

tabi ki canlanacaktır ama içindeki bütün kötü değerleri de salacaktır, sizi de epey uğraştıracaktır...

işin başında çok Kaya olacak diye bir kural yok, az olsun temiz olsun...

temiz Kaya 2 şekilde elde edilir:

1-denizden gelen Kaya, 1-2 ay kürlenir (Kaya kürleme konusunu okuyun) tuzlu suda bir protein skimmer ve akıntı ile...

2-sıfır Kaya alınır (2 marka var , caribsea ve natures oceans)

1.şıktaki kürleme işini kendiniz yapmanız şart değil, güvenilir bir akvaryumcudan kilo ile alıp, ıslak halde nakledip tanka koyabilirsiniz...(en basit kontrol yöntemi sudan çıkınca koklamaktır alırken, temiz Deniz kokusu varsa Kaya sağlıklıdır, kötü bir koku varsa içinde ölüm devam ediyordur, henüz kürlenmemiştir...)

diğer yorumlara katılıyorum, sadece şekil olarak elinizdeki kayaların hepsi uygun bence ama dediğim gibi nereden geldi içi Nasıl?

suya koyunca ne olur ? o önemli...

aydınlatma konusu Nasıl olacak? beslemeyi düşündüğünüz hedeflediğiniz canlılar neler? İlk etapta hangileri sonraki hayalleriniz neler? (5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusu gibi oldu :D  )

selamlar...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle hoş geldiniz...

Yeniölüayanlar ile ilgili forum böl. ümlerimizi bol bol gezin...

kayaları nereden buldunuz? Yani geçmişleri ne? Tatlı sudan mı geldiler? Tuzlu su akvaryumundan mı çıktılar?

denizden mi? 

Kayaların amacı, ortamdaki atıklarla beslenip, filtrasyona yardım edecek bakterilere ev olması...

kayanın böyle bir faydası var ama geçmişine göre bazı dezavantajları da oluyor...

mesela eskiden musluk suyu olan bir tankta yaşadılarsa içlerinde ağır metaller (musluk suyundan gelen) birikir...

eskiden yüksek fosfatla bir akvaryumdan geliyorsa fosfat emmiş olabilir, sizin tankta sürekli fosfat salabilir, bu da yosun olarak görünür...

eğer full canlı iken sudan çıkıp öldüyse, içinde ve üstünde yaşayan bütün mikro canlılar ölmüş ve hacimlerinin toplamı kadar (Kaya hacminin bir kısmı kadar) ceset olmuşlar demektir.

Birçok tecrübeli hobici bile halen bu hatayı yapıyor, tankta 1 ufak balık ölse amonyak olacak diye panik yapıyor ama kilolarca ölmüş Kaya'yı yıkadım ben diyip belki 15-20 balık ölüsü değerinde ceset Kaya'yı akvaryumuna koyuyor ve canlanmasını bekliyor...

tabi ki canlanacaktır ama içindeki bütün kötü değerleri de salacaktır, sizi de epey uğraştıracaktır...

işin başında çok Kaya olacak diye bir kural yok, az olsun temiz olsun...

temiz Kaya 2 şekilde elde edilir:

1-denizden gelen Kaya, 1-2 ay kürlenir (Kaya kürleme konusunu okuyun) tuzlu suda bir protein skimmer ve akıntı ile...

2-sıfır Kaya alınır (2 marka var , caribsea ve natures oceans)

1.şıktaki kürleme işini kendiniz yapmanız şart değil, güvenilir bir akvaryumcudan kilo ile alıp, ıslak halde nakledip tanka koyabilirsiniz...(en basit kontrol yöntemi sudan çıkınca koklamaktır alırken, temiz Deniz kokusu varsa Kaya sağlıklıdır, kötü bir koku varsa içinde ölüm devam ediyordur, henüz kürlenmemiştir...)

diğer yorumlara katılıyorum, sadece şekil olarak elinizdeki kayaların hepsi uygun bence ama dediğim gibi nereden geldi içi Nasıl?

suya koyunca ne olur ? o önemli...

aydınlatma konusu Nasıl olacak? beslemeyi düşündüğünüz hedeflediğiniz canlılar neler? İlk etapta hangileri sonraki hayalleriniz neler? (5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusu gibi oldu :D  )

selamlar...
Fazla balik yuku ve mercan olmayan ancak surrkli faal bir deniZ akvaryumundan geldi . Veren arkadas kayalari canli gonderEmedi ,abi bende olduler.   Uzerlerinde minik denizyildizlari boru kurtlari falan vardi Olu halde tabi. Ben simdi bu kayalari tuzlu suda kurleyim mi yoksa hic bulasmayip olu kayami alayim?

Bence elinizdeki kayaları değerlendirmenin 2 yolu var:

1- ufak küvet gibi bir kap içine koyup orada akıntı ve protein skimmer la kürlemek...

2- kürleme yapan bir akvaryumcuya verip, hazır kürlenmişini almak...

seçenek 1 de olabilir , siz kurulumu yapıp, suyu oturtana kadar bu Kaya'lar kürlenir...

Ana tanka tuzlu suyu doldurup, kumu koyup, içine temiz 1-2 yeni Kaya alırsınız, döngü başlayana kadar, başka kapta bu Kaya'lar kürlenir, skimmer orada çalışır... Yepyeni suda skimmer çok bişey toplayamaz zaten...

skimmerın bir görevi de suya hava vermektir, tankınıza hava verecek bir alternatif bulursanız (belki hava taşlı ufak bir skimmer) onunla idare edersiniz ilk başta...asıl skimmerın rolü, yük başladıktan sonra önem kazanıyor...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ekli dosyayı görüntüle 42527selamlar arkadaşlar,  

Sizlerden gelen feedbacklerle standıgüçlendirdim. Tankım da hazır oldu. Sn. Burhan bey in de yönlendirmeleri  ile eksikleri tamamladım. Taban dahil Full clear cam 45 derece kesim. İnşallah yarın öbür gün dolduracağınız suyu. Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen. 

Ekli dosyayı görüntüle 42528

Konu görüntüleyen kullanıcılar