Keşfet

130x65x45h Shallow Reef

erkan efe

Yeni Üye
Ad Soyad
Erkan EFE
Arkadaşlar herkese slm;
Yaklaşık 3 aydır tuzlusu akvaryumu sahibiyim, ilk tankım olan 75x50x50h olan akvaryumum halen devam etmekte, bu arada evimdeki diğer akvaryumları kaldırdım ve yeni akvaryum için yer oluşturdum.

Gelelim yeni akvaryumun tanıtımına;

Akvaryum 130x65x45h 12mm full extra clear yandan dursolu,

Sump 100x55x35h 10mm camdan tek şaşırtmalı suyun döküldüğü yere media kulesi konulacak,

Dolap 160x75x85h yapım aşamasında,

Su Tamamlama 30x55x50h 10mm camdan üstü kapaklı,

Aydınlatma 2 adet Ecotech Radion3 Pro ve 8x54w Giessman MatrixII alındı, hangisinin kullanılacağına karar verilecek.

PS Bubble King mini 200 alındı,

Geri dönüş Red Dragon 3Mini Speedy 50w / 5m3 alındı,

Dalga motorları Ecotech Marine - Vortech MP40 QD / Maxspect Gyre XF150 her ikisi de alındı,

Su Tamamlama Tunze 3155 Osmolator alındı,

Dozaj Pompası Bubble Magus BM-T01 / BM-T02 her ikisi de alındı,

Kaya Fiji Brunch ve Fiji Plate alındı,

Kum ?????????? alınacak

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kum için öneri alabilir miyim acaba ne almalıyım ve ne kadar almalıyım sizce, tankında hiç siyah kum kullanan var mı? Ankara da ekstrem akvaryumun bir tankında kullanılmış ve harika gözüküyordu, acaba bu tür bir kum uzun soluklu bir tankta uygun olmaz mı?

kum coral x in güzeldir, Tabi coral x firması kapandı diye biliyorum..

Süper bir tank olacak inşallah, tebrikler güzel seçimler yapmışsınız...

Aydınlatmada karar verilecek demişsiniz, işin içinde sps ler de olacaksa tavsiyem her iki tür armatürü de kullanın...

canlı gelişimi ve beslenmesi için t5 , renkleri ortaya çıkarmak için ledler...

Kum olarak, natures oceans Samoa pink kullanıyorum, çok memnunum...Taneciklerinin yuvarlak formda olması, rengin tam beyaz değil hafif krem ve içinde pembe parçacıkların bulunması...

Ancak geçmişte kullandığım ve unutamadığım görsellikte Caribsea nin sugar size dry aragonite modeli vardı...

tankın dibine bir çarşaf yayılmış gibi dümdüz, tortuyu arasına almayacak kadar ince taneli ve her daim temiz görünen bir kumdu...

Bana göre 2 dezavantajı vardı, biri akıntı motorları yüzünden biraz uçuşması ama o zamanlar güçlü Tunze ler kullanıyordum, malum Tunzeler daha hızlı ve konsantre akıntı yaratıyor, kumun oturması, eklendikten itibaren 1 ay sürmüştü...

Vortech tarzı daha geniş açılı motorlarla çok rahat kullanılır diye düşünüyorum...

Bir de renk olarak çok beyaz olup biraz göz alıyordu...

Uzun lafın kısası, bugün kurulum yapsam, bulabildiğim en ince taneli kumu ve geniş açılı akıntı motoru kullanır, Maldivler gibi seyrederim, kumu da temizleyecem diye 50 tane börtü böcek alıp koymam...İnce kumda gözlemim, kum içinde mikro hayatın daha kolay oluştuğu ve kumun kendi kendini temizlediği, oluşan tortuların da kumda üstte kalıp yuvarlanıp yuvarlanıp taşırmadan gittiği şeklindeydi...

Siyah kum kullanan çok oldu ama uzun vadede kimsenin yıllarca kullandığını görmedim, önemli dezavantajı yazın aşırı ısıya sebep olması ve de kumdan yansıyan ışığın mercanların aşağı bakan kısımlarını beslemesi olayının mümkün olmaması olabilir...

Sıfır numara kumun, dalga ve akıntı ile oluşan, deniz tabanı gibi kendiliğinden oluşan dalgalı desenini unutamıyorum :)

6-7 yıl önceydi...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Burak bey şiir gibi yazmışsınız   :)  işi gücü bırakıp ince kum aramaya çıkacağım şimdi,  natures oceans Samoa pink şuan benimde aklımda olan kum, büyük ihtimalle de onu alacağım, ama bahsettiğiniz gibi bana maldivleri yaşatacak bir kum bulursam hiç düşünmem anında alırım.

Aydınlatma konusunda söylediğinize katılıyorum, her ikisini de kullanmak muazzam olur, aslında akvaryum üzerine t5 armatürü takıp, yan camlara kessil tarzı iki armatür bağlayıp sağ ve sol ön çaprazdan tanka ışık vermek harika olabilir, bu dediğimi radion ile yapmak pek mümkün değil, eğer bir yerden iki adet kessil a160 bulabilirsem hayalimdeki uygulamayı deneyebilirim.

Evet , Kessil için , shimmer effect daha iyi diyorlar...

Ancak Aydınlatmada t5 yanına led koymak, hele geniş ve sığ tankta, biraz zor bir ayarlama olabilir, yani tankın üstünü t5 armatür kapatırken aralardan led ama bu durumda led armatürü de uzak monte etmelisiniz ki geniş alana dağılsın, bölge bölge kalmasın, yani biraz özel çalışma gerektirebilir...

nette bazı uygulamalar gördüm, mesela, arka camda 2 Radeon , hafif öne doğru açılı, hemen üzerinde t5 armatür gibi...

kessil 160 ların açısı çok dar kalabilir bu bağlamda...360 lar belki açılı yandan ama yine bir mesafe ayarı gerektirecek herhalde...

hatta elinizde varken arkada açılı montajlı Radeon'lar , tankın hafif önüne doğru 8x54w hafif arkaya doğru açılandırılarak asılabilir, yani yandan bakınca Radeon'larla t5 armatür , alçak ev çatısı gibi monte edilebilir, Avrupa'da ve Amerika'da t5 armatürü açılı asan çok görüyorum, hem tanka bakarken lambaların göz alması engelleniyor, hem de mercanların ışığa bakan tarafı daha çok renkleniyor mantığıyla olabilir...

natures oceans marka daha ince bir kum var, Samoa pink ile aynı renk diyebilirim, daha ince , modelini hatırlamıyorum,

Caribsea de de vardı , size 0-1mm diye geçiyor bu kumlar...Yani en büyük tanecik 1mm den ufak oluyor...

Bol şans, güzel resimler bekliyoruz...

Konu görüntüleyen kullanıcılar