Keşfet

15 Litre Pico Akvaryum

dorukhan8

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle belirtmek isterim ki bu hobide yeniyim. Sizlerle 1 yıldır benle birlikte olan 15 litrelik pico akvaryumumu paylaşmak istedim. Böyle bir litrede başlamak gerçekten zor. O yüzden bebek adımlarıyla ilerleyerek çok dikkatli olmaya çalışıyorum. Fotoğraflarda gördüğünüz sorun, öneri ve her türlü bilgiye açığım. Beni aydınlatırsanız memnun olurum.

Filtre malzemesi olarak sadece sünger ve siporax mevcut. Ek olarak ne koyabilirim fikirleriniz nelerdir?

Damacana suyu kullanıyorum. Genel olarak memnunum ancak yosun sorunum yok değil. 1-2 yerde sakal yosun mevcut. Tavsiyeleriniz neler?

Ekipman olarak,

Dymax IQ Skimmer ve ona bağlı Eheim hava motoru

600l/H kafa motoru

Filtre olarak siporax ve büyük gözenekli bir sünger.

Canlı olarak,

1 adet palyaço

3 adet conch

3 adet hairy mushroom

Yavaş yavaş zoa gibi mercanlar eklemeyi düşünüyorum.

Not: Fotoğraflar amatör biliyorum :) Daha düzgün fotoğraflar çekip güncellemeler paylaşacağım.

Herkese iyi hobiler.

Ekli dosyayı görüntüle 60744

Ekli dosyayı görüntüle 60745

Ekli dosyayı görüntüle 60746

Ekli dosyayı görüntüle 60747

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba bu litrajda tankı 1 yıldır devam ettirtirdiginizden dolayı emeginize ve sabrınıza saglık.

Her hafta erikli veya nestle su ile degişim yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız. Tuz ve suyunuzu 12 saatten asagi karıştırmayın.

PS nizin toplaması iyiyse ve memnunsanız her hangi bir filter medyası kullanmayabilirsiniz kaba pislik için elyaf olabilir tabi haftada bir kaç gün yenilemek şartıyla aksi halde nitratınız artabilir.

Aydınlatmanızı mavi renk yüksek oranda yakabiliyorsanız yada mavi takviye yapabiliyorsanız mercanların fosforik görüntüsü ortaya çıkacak 

Bir kac renklizoa, kırmızi yeşil normal mashroom, Tüp kurdu, star polipgibi bakımı kolay canlilarla görsellik artacaktır. Ama malum ithalatlar kapalı, petshoplarda mercan yok, hobicilerde fahişçi bu sebepler biraz dahabeklemeniz gerekecek.

Yorumunuz için çok teşekkürler.

Şuanda getir'in sattığı Kuzeyden suyu kullanıyorum. Sizin dediğiniz gibi erikli veya nestle'ye geçiş yapacağım.

Su değişimi yaparken yeni koyacağım tuzlu su karışımının en az 12 saat beklemesi gerektiğini belirttiniz. Doğru mu anladım?

Bu ps'i yeni aldım ve şimdilik mutluyum. Elyaf önceden kullanıyordum ancak bazen değiştirmeyi bazen unutuyorum diye çıkardım.

Aydınlatmamın mavi modu var ancak istediğim kadar güçlü değil. Aslında müsait bir vakitte armatürü de değiştirmem gerekebilir.

Mercanlar için 1-2 uygun fiyatlı seçenek buldum ancak frag taşından kesilip kayama nasıl yapıştırırım bilmiyorum.

Tekrar teşekkürler.

Evet suyu en az 12 saat hatta biraz daha fazla karıştırmanızı öneririm.

Fraglama konusuna gelince yumuşak mercanları çok keskin bir kesiciyle neşter tavsiye ederim frag tasinin dibinden ayirarak kendi kayaniza uygun bir yapistirici ile yapistira bilirsiniz tabii bu islem sirasinda alerjiniz varsa dikkat edin birde kesme islemi esnasinda gözlerinizi koruyun mercan içerisinden su yada kendine özgü koruyucu mukozasını sala biliyor.

Biraz arastirma ile uygun degerlerde kaliteli bir marka led dizebilir yada elektrikten anlamiyorsaniz dizdirebilirsiniz. Zaten picoya uygun armatür bulmasıda zor olur.

Merhaba,

1 yıllık piko için güzel idame ettirmişsiniz, tebrikler :)

Su değişimi% kaç olarak hangi sıklıkta yapıyorsunuz?

Yosunun sebebi iyi kürlenmeden eklenmiş kaya olabilir,

Kullandığınız kum ince sanırım, geri dönüş pompası yüzünden veya yaptığınız temizlik sonrası kayaların üstüne dağılmış .Kum bu şekilde sürekli dağılıp karışıyorsa içinde organik atık birikip yosuna sebep olabilir.Kumu mümkün olduğunca karıştırmamaya çalışın.Temizlik ekibine conchların yanında nassarius snail ekleyebilirsiniz boyutları sebebiyle nano ve pikolarda daha çok tercih edilirler.

Hava taşlı ps konusunda pikoya en uygun olanı almışsınız bence hiç değiştirmeyin.özellikle sisteminize uysa bile motorlu ps'ler bu akvaryumlarda küçümsenmeyecek sıcaklık artışına sebep oluyor.

Kullandığınız ışık kendi ışığı ise beyaz ağırlıklı olduğu için yine yosunu tetikleyebilir özellikle kırmızı led.

Aynı ışıkla devam edecekseniz, renkleri ile ön planda olan zoa gibi türler hayal kırıklığı yaratabilir mavi ışık yetersiz ise fotoğraflardaki gibi görünmeyecek, bunun yerine xenia veya kenya tree gibi kolay leather türü mercanlar formları ile ön planda olduğundan daha güzel görünebilir.

Değiştirmeyi düşünüyorsanız lumini asta 20 gibi bir led tavsiye edebilirim kolay mercanlar için fazlaca işinizi görecektir.

Frag yapıştırırken jel formunda hızlı kuruyan japon yapıştırıcı kullanabilirsiniz ,likit form yapıştırıcıları uygulamak biraz daha zor.

Merhaba,

1 yıllık piko için güzel idame ettirmişsiniz, tebrikler :)

Su değişimi% kaç olarak hangi sıklıkta yapıyorsunuz?

Yosunun sebebi iyi kürlenmeden eklenmiş kaya olabilir,

Kullandığınız kum ince sanırım, geri dönüş pompası yüzünden veya yaptığınız temizlik sonrası kayaların üstüne dağılmış .Kum bu şekilde sürekli dağılıp karışıyorsa içinde organik atık birikip yosuna sebep olabilir.Kumu mümkün olduğunca karıştırmamaya çalışın.Temizlik ekibine conchların yanında nassarius snail ekleyebilirsiniz boyutları sebebiyle nano ve pikolarda daha çok tercih edilirler.

Hava taşlı ps konusunda pikoya en uygun olanı almışsınız bence hiç değiştirmeyin.özellikle sisteminize uysa bile motorlu ps'ler bu akvaryumlarda küçümsenmeyecek sıcaklık artışına sebep oluyor.

Kullandığınız ışık kendi ışığı ise beyaz ağırlıklı olduğu için yine yosunu tetikleyebilir özellikle kırmızı led.

Aynı ışıkla devam edecekseniz, renkleri ile ön planda olan zoa gibi türler hayal kırıklığı yaratabilir mavi ışık yetersiz ise fotoğraflardaki gibi görünmeyecek, bunun yerine xenia veya kenya tree gibi kolay leather türü mercanlar formları ile ön planda olduğundan daha güzel görünebilir.

Değiştirmeyi düşünüyorsanız lumini asta 20 gibi bir led tavsiye edebilirim kolay mercanlar için fazlaca işinizi görecektir.

Frag yapıştırırken jel formunda hızlı kuruyan japon yapıştırıcı kullanabilirsiniz ,likit form yapıştırıcıları uygulamak biraz daha zor.
Teşekkürler. :)

Aslında kayalarda sıkıntı yok ancak yaklaşık 1 ay kadar akvaryumuma iyi bakamadım. ışık takibini iyi yapamadım ve çok uzun süreler hep ışık full olarak açık kaldı. Sanırım o kötü geçen dönem yüzünden oluştu yosunlar. Çoğunu hallettim ancak hala bir kısmı duruyor. Kayaların rengi son 2-3 ayda fazla kahverengi oldu sanki. Sizce bu bir problem midir?

Bununla birlikte dediğiniz gibi beyaz ağırlıklı bir ışığım  var ve maviler yeterli değil. (Aşağıda fotoğrafını koydum mavi ledlerin.)

Kum konusun da sebeplisi palyaço arkadaş :) Sanırım kendisinin bir anemonu olmadığı için durmadan kuyruğuyla kumu dağıtıyor ve çukur kazıyor. Fotoğrafa bakarsanız, bu ara hairy mushroomun yanına dadandı. Madenci gibi kazıyor orayı :)

Armatür konusunda dediğiniz armatürü daha önce görüp araştırmıştım ve beğenmiştim ancak satan bir yer bulamadım. :(  Bunun yerine belki linkini paylaştığım armatür iş yapar diye düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir? 

Xenia ve kenya tree'ye yoğunlaşacağım. İnşallah satan bir yer veya hobici bulabilirim.

Ekli dosyayı görüntüle 60764

Ekli dosyayı görüntüle 60765

Engin beyin xenia hariç tespit ve tavsiyeleeine katiliyorum. Akvaryumunuz kucuk muhtemelen nitratta yüksektir. Xenia nitratla beslenir ve bildiginiz istilacı bir turdur akvaryumunuzu sararsa baş etmeniz zor olur ama hala dusunur ve istanbulda iseniz xenia için büyükçe frag ücreti mukabilinde verebilirim.

Bu vesile ile sizlerle en son yaptığım test analizini de paylaşayım. Aslında nitrat ve nitrit daha az seviyelerdeydi ancak son su değişiminde süngerleri çıkardım ve sanırım suya biraz salınım yaptılar. Son rakamlar böyle. Xenia görüntü olarak çok güzel ancak istila ederse bu kadar küçük akvaryumda sıkıntı yaşarım.

Toplam sertlik çok fazla. Büyük ihtimal damacan sudan kaynaklı diye düşünüyorum. Bunu araştırdığımda sebebi yüksek magnezyum ve kalsiyummuş. Bir zararını görmedim ancak zararı varsa bilgilendirebilirsiniz tabii.

Ekli dosyayı görüntüle 60766

Dymax IQ Skimmer  nerden aldınız acaba?

tesekkurler

Bu vesile ile sizlerle en son yaptığım test analizini de paylaşayım. Aslında nitrat ve nitrit daha az seviyelerdeydi ancak son su değişiminde süngerleri çıkardım ve sanırım suya biraz salınım yaptılar. Son rakamlar böyle. Xenia görüntü olarak çok güzel ancak istila ederse bu kadar küçük akvaryumda sıkıntı yaşarım.

Toplam sertlik çok fazla. Büyük ihtimal damacan sudan kaynaklı diye düşünüyorum. Bunu araştırdığımda sebebi yüksek magnezyum ve kalsiyummuş. Bir zararını görmedim ancak zararı varsa bilgilendirebilirsiniz tabii.

Ekli dosyayı görüntüle 60766
Bu test tatli su tanklari icin tasarlanmis bir testtir. Dogru sonuc vermeme ihtimali de yuksek. Bilginiz olsun.

Bu test tatli su tanklari icin tasarlanmis bir testtir. Dogru sonuc vermeme ihtimali de yuksek. Bilginiz olsun.
Doğru söylüyorsunuz. Siz dedikten sonra araştırdım. Ancak alırken bunu tuzlu su için de uygun olarak almıştım. Demek ki satıcının dediğine değil official bilgiye bakmak lazım, öğrenmiş olduk. :)

Bu vesile ile tuzlu suda denemiş oldum bu ürünü. Başka bir test ile karşılaştırmış olurum ne yapalım. :)  Siz test olarak hangi ürünü önerirsiniz?

Testlerimi Aquaforest kullaniyorum, sadece kalium testim Tropic Marin. 
Tuzluluk disinda bakmaniz gereken degerler Ca(kalsiyum), Mg(magnezyum), kH(karbonat sertligi), K(potasyum), NO3(nirtat), PO4(fosfat). Haftalik yuzde 10-20 su degisimi ile diger elementleri pek test etmeye gerek kalmiyor desem kimse karsi cikmaz diye dusunuyorum. Buna karsin akvaryumunuzda canli olmayan belli renkler icin bazi elementler el ile girilebilir. Ornegin yesil renk icin Fe(Demir) gibi.

Çok teşekkürler.

Testleri temin etmeye çalışacağım.

Bunun dışında bir sorum olacak. Önceleri akvaryumumda fazlaca pod mevcuttu. Ancak artık podları neredeyse hiç göremiyorum. Tahminim akvaryuma bakamadığım 1 aylık dönemde ölmüş olmaları. Ancak 2 aydır baya düzenli bir şekilde bakıyorum. Acaba kendi kendine yine çoğalırlar mı yoksa birşey yapmam gerekir mi?

Bir de tankta şuana kadar keşfettiğim canlılar, vermetid snail, bristle worm ve peanut worm. Peanut worm'u yeni keşfettim ve araştırdığım kadarıyla yararlı gibi duruyor. Yararlı mıdır?

Son olarak camlardaki yosun sorunu için bir adet turbo snaile ihtiyacım var ancak hiçbir yerden bulamıyorum. :(  Litreme göre kayam fazla. Aslında bundan memnunum ancak cam temizliğini zorlaştırıyor. Ufak canlı kayaları kırarak file ile sumpa koysam faydalı olur mu sizce?

Gördüğüm peanut worm. Fotoğraf temsili ancak aynı renk. :)

Ekli dosyayı görüntüle 60773

Pod üremisi cok oldugunda gundüzleride camlarda görebilirsiniz. Ancak baliklarınız bu uremeyi tehdit ettiyse eskisi gibi ortalarda pek görünmezler ancak ışıklar kapandıgında gece akvaryuma flu bir ışık tutarsanız gezindiklerini görürsünüz. Kayalarinizi sumpa filesiz eklemenizi tavsiye eserim file zamanla yosun yapacaktır.

Size tavsiyem 1 tüp prodi bio bakteri kültürü eklemeniz.

Teşekkürler. :)

Aslında kayalarda sıkıntı yok ancak yaklaşık 1 ay kadar akvaryumuma iyi bakamadım. ışık takibini iyi yapamadım ve çok uzun süreler hep ışık full olarak açık kaldı. Sanırım o kötü geçen dönem yüzünden oluştu yosunlar. Çoğunu hallettim ancak hala bir kısmı duruyor. Kayaların rengi son 2-3 ayda fazla kahverengi oldu sanki. Sizce bu bir problem midir?

Bununla birlikte dediğiniz gibi beyaz ağırlıklı bir ışığım  var ve maviler yeterli değil. (Aşağıda fotoğrafını koydum mavi ledlerin.)

Kum konusun da sebeplisi palyaço arkadaş :) Sanırım kendisinin bir anemonu olmadığı için durmadan kuyruğuyla kumu dağıtıyor ve çukur kazıyor. Fotoğrafa bakarsanız, bu ara hairy mushroomun yanına dadandı. Madenci gibi kazıyor orayı :)

Armatür konusunda dediğiniz armatürü daha önce görüp araştırmıştım ve beğenmiştim ancak satan bir yer bulamadım. :(  Bunun yerine belki linkini paylaştığım armatür iş yapar diye düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir? 

Xenia ve kenya tree'ye yoğunlaşacağım. İnşallah satan bir yer veya hobici bulabilirim.

Ekli dosyayı görüntüle 60764

Ekli dosyayı görüntüle 60765
Evet ışığın uygun sürelerde, düzenli olarak açık olması önemli.Işık düzensiz ve uzun süreler açık kaldı ise yosunu tetiklemesi muhtemel.Timer priz kullanmıyorsanız ilk olarak timer edinebilirsiniz.Kayamızda oluşan corallin algler ışıkdan dolayı farklı tonlarda görünebilir veya cyano alg habercisi de olabilir.Bunu karıştırmamak için tespiti kahverengi kısmı hafif kazıyarak yapabilirsiniz, çabuk dağılan yumuşak bir tabaka ise muhtemelen cyano, sert ve kireç benzeri bir tabaka ise coraline alg'dir.Sağlıklı coraline alglerde de plate mercanların büyüdüğü yerlerdeki gibi ince beyaz bir bölge bulunur.

Clarki/Tomato türlerinin aksine Ocellaris/Percula türlerinin kumla ilgilendiğine şahit olmadığım için pek tahmin edemedim ama çok sorun yaşatacağını sanmıyorum :) .

Aydınlatmanın Pixie 30 modelini kullanmıştım aldığım zamanlarda satış sadece avrupa-amerikada olduğundan sadece yurtdışı amazon üzerinden alınabiliyordu.Ben üründen memnun kaldım; fiyat olarak da uygun.Şuan aliexpress'de 50 dolara bulunabiliyor.

Linkini verdiğiniz ışık hakkında bilgim yok malesef genelde bu tür ekipman temininde süpriz yaşamamak için kullanıcı yorumları kendi nezlimde daha belirleyici oluyor.Araştırıp karar verebilirsiniz.

Uğur beyin tavsiye ettiği gibi suyu test etmek önemli, en azından yosun gibi sorunlar yaşadığınızda sorun çözümü için çok yardımı dokunacaktır veya nitrat gibi canlı kaybına yol açabilecek sorunları önceden görüp çözmenizi kolaylaştırır.Deniz akvaryumcularının bulunduğu bir ilde iseniz testleri alana kadar en azından nitrat,fosfat,kh değerlerinizi makul bir ücrete orada yaptırabilirsiniz kh-kalsiyum-potasyum dolaylı olarak birbirine bağlı olduğundan biri diğeri hakkında ipucu verebilir magnezyum hariç.

Değişim için hazırlayacağınız suyun minimum karışım süresi markaya göre değişiklik gösterebilir.Bazıları sadece tuz ve gerekli elementleri içerdiğinden hazırladıktan sonra dilediğiniz kadarını kullanıp, kalan kısmını uygun koşullarda saklamaya devam ederseniz dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.Bazı ürünler probiyotik(bakteri),amino asit, vitamin vb içerip karıştırıldıktan sonra belirlenen süre içinde(örn:5 gün içinde) tüketilmesi önerilir.

Şahsen zamanında aldığım tavsiyerden ve iyi karışmamış tuzun yan etkilerinden kaçınmak için en az 24 saat karıştırıyorum.

Gittiğiniz yerin bu testi önermiş ve satmış olması üzücü.Bilerek veya bilmeyerek yanlış ürün ve canlılara yönlendirilmemek için araştırmak şart.Özellikle başlangıçta olsa da hobinizin her aşamasında senelerdir bu işi yapan tecrübeli, güvenilir yerlerden alışveriş yapmanız yararınıza :)

tam olarak kaç tl ye geldi kargo vergı vs vs hatırlıyomusun?
Ürün ve kargo 120 TL , vergi de 15 TL, toplam 135 TL'ye geldi.

Evet ışığın uygun sürelerde, düzenli olarak açık olması önemli.Işık düzensiz ve uzun süreler açık kaldı ise yosunu tetiklemesi muhtemel.Timer priz kullanmıyorsanız ilk olarak timer edinebilirsiniz.Kayamızda oluşan corallin algler ışıkdan dolayı farklı tonlarda görünebilir veya cyano alg habercisi de olabilir.Bunu karıştırmamak için tespiti kahverengi kısmı hafif kazıyarak yapabilirsiniz, çabuk dağılan yumuşak bir tabaka ise muhtemelen cyano, sert ve kireç benzeri bir tabaka ise coraline alg'dir.Sağlıklı coraline alglerde de plate mercanların büyüdüğü yerlerdeki gibi ince beyaz bir bölge bulunur.

Clarki/Tomato türlerinin aksine Ocellaris/Percula türlerinin kumla ilgilendiğine şahit olmadığım için pek tahmin edemedim ama çok sorun yaşatacağını sanmıyorum :) .

Aydınlatmanın Pixie 30 modelini kullanmıştım aldığım zamanlarda satış sadece avrupa-amerikada olduğundan sadece yurtdışı amazon üzerinden alınabiliyordu.Ben üründen memnun kaldım; fiyat olarak da uygun.Şuan aliexpress'de 50 dolara bulunabiliyor.

Linkini verdiğiniz ışık hakkında bilgim yok malesef genelde bu tür ekipman temininde süpriz yaşamamak için kullanıcı yorumları kendi nezlimde daha belirleyici oluyor.Araştırıp karar verebilirsiniz.

Uğur beyin tavsiye ettiği gibi suyu test etmek önemli, en azından yosun gibi sorunlar yaşadığınızda sorun çözümü için çok yardımı dokunacaktır veya nitrat gibi canlı kaybına yol açabilecek sorunları önceden görüp çözmenizi kolaylaştırır.Deniz akvaryumcularının bulunduğu bir ilde iseniz testleri alana kadar en azından nitrat,fosfat,kh değerlerinizi makul bir ücrete orada yaptırabilirsiniz kh-kalsiyum-potasyum dolaylı olarak birbirine bağlı olduğundan biri diğeri hakkında ipucu verebilir magnezyum hariç.

Değişim için hazırlayacağınız suyun minimum karışım süresi markaya göre değişiklik gösterebilir.Bazıları sadece tuz ve gerekli elementleri içerdiğinden hazırladıktan sonra dilediğiniz kadarını kullanıp, kalan kısmını uygun koşullarda saklamaya devam ederseniz dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.Bazı ürünler probiyotik(bakteri),amino asit, vitamin vb içerip karıştırıldıktan sonra belirlenen süre içinde(örn:5 gün içinde) tüketilmesi önerilir.

Şahsen zamanında aldığım tavsiyerden ve iyi karışmamış tuzun yan etkilerinden kaçınmak için en az 24 saat karıştırıyorum.

Gittiğiniz yerin bu testi önermiş ve satmış olması üzücü.Bilerek veya bilmeyerek yanlış ürün ve canlılara yönlendirilmemek için araştırmak şart.Özellikle başlangıçta olsa da hobinizin her aşamasında senelerdir bu işi yapan tecrübeli, güvenilir yerlerden alışveriş yapmanız yararınıza :)
Bilgiler için çok teşekkürler. :)

Eve gittiğimde dediğiniz gibi kayayı hafif kazıyıp bakacağım. Ancak tahminimce caroline alg olması lazım bendeki.

Aydınlatmaya baktığımda pixie 30 650 TL gibi bir fiyatta aliexpress'de. Ancak aynı sayfada 350 liraya satılan asta 20 modeli var. Onu önerir misiniz?

Testleri en kısa sürede temin etmeye çalışacağım.

Değişim için internetten ucuz bir kafa motoru sipariş verdim. O motor ile 24 saat karıştırıp su değişimini yapacağım artık. Eskiden karıştırıp koyardım direkt. Bunun yanlış olduğunu öğrenmiş olduk. :)  Tam olarak ne handikapları var bu durumun?

Sormayın, test elimde kaldı. Bir şekilde satacağız artık ne yapalım. :)

Bununla birlikte reeflowers bacteria feeder giriyorum tanka 3-4 günde 5-6 damla. Gözlemlenir bir değişiklik göremesem de faydası olduğunu düşünüyorum. Siz önerir misiniz?

Konu görüntüleyen kullanıcılar