Keşfet

2. El malzeme satış fiyatları

clownfish

Yeni Üye
Ad Soyad
Burak Altıntaş
Merhaba arkadaşlar,

Farkındaysanız ekipman fiyatları, döviz kuru yüzünden ciddi şekilde değişti.

Değişen sıfır malzeme fiyatları yüzünden de 2.el fiytaları da dengesiz bir şekilde seyrediyor.

Satacak olan hobici bir aldığı fiyata bakıyor , bir sıfır fiyatına bakıyor , hangisine göre yazayım diye ortada kalıyor...

Eski uygulama genelde, ürünün sıfır fiyatının yarısı şeklinde oluyordu, eğer ürün eskiyse biraz altında, çok yeniyse yarısının biraz üstünde fiyatlanıp satılıyordu...

Şu an hafiften bir kaos var gördüğüm kadarıyla, hatta bu ortamda şahısların karekterleri de ortaya dökülür oldu.

Ürün alacağı zaman, yükselen fiyatlara bakarak yarı fiyatını verene fırsatçı lakabı takıp, kendisi ürün satacağı zaman son saniye döviz kurunu takip eden arkadaşlar bile gördüm...

Alırken en eski fiyatın yarısı olsun, satarken son fiyatın biraz da üstü olsun arkadaşın kaça aldığı önemli değil çeyrek altın satıyor çünkü :)

Şimdi hal böyleyken, biraz tartışalım istedim, ekipman fiyatlarını, genel anlamda Nasıl hesaplamalıyız ?

Hem alırken hem satarken olarak değerlendirmek lazım çünkü, herkes için adil olmalı, sonuçta bugün satıyorsak yarın da alıyoruz, veya tam tersi  :D

Tam aksine bende artık 2. El malzeme bulamamaktan yakınıyorum birkaç yıl önce bu forumda Bubble King ler, Ati ler , Giessemann armatürler 1000-1500₺ lelere havada uçuşurken hobi Satılık Bm Qq ps veya hopar armatür e bağladı ,,,

Eskiler bilir ben bile sırf zevk olsun diye 2000e ps alıp hiç kullanmadan 1200e satamıyorum artık Durum bu kadar vahim  :)  

Bence  hobide can çekişiyor böyle belirsizliklerle dolu bir gidişatta hobiden ziyade çeyrek altın almak daha mantıklı bence..

Diyelim  hobici aldı X fiyata satarken X/2 fiyat olmaması gayet normal , en basitinden araba , telefon veya diğer elektronik malzemelerdede bu böyledir mesela 100bine bir araba alıp 50bin km ye gelince kimse ben bunu 50bine satayım demez demesi enayilik olur zaten,,, şahsen bana zamanında sıfır BK double cone 250 lazım alıp hiç kullanmadan biraz seyredip satarmısın diye dalga geçenler bile oluyordu :)  

İnsanlar iyi niyetli fiyatlandırma yapacak şartlarda değiller artık en en kabaca bir örnek vermek gerekirse  bugün 25₺ olan kutu salça sabah hooop 50₺ oluyor ben normal görüyorum artık bunları, Mutlu hobiler..

Toptancı ve ürün getiren arkadaşlarla konuşma şansım oldu. Durum hiç iç açıcı değil. Ürün getirmekte çok isteksizler, satışlar durmuş durumda. İstanbul'u yok sayarsak diğer illerde hobinin bitmesi an meselesi. Bu tablodan bakınca ikinci el piyasası da oldukça karışık. Fiyat artışları yüzünden akvaryumlarını kapatanlar arasında , ki hiç az değil,  ne kurtarsak kardır diyerek, oldukça düşük fiyat verenlerin yanı sıra kur yükseldi biraz kar edeyim diyen de var. Bir  süre sonra düzene girer diye düşünüyorum. Ben satarken yaklaşık yarısını baz alıyorum..

Zaten 2 sene öncesine göre hobi neredeyse %70-80 bırakılmadı mi ? 

Eskiden her canlının 3 çeşidini 3 farklı kişi satardı. Arada seçim yapardık. Simdi ayni canlılar tüm yaz boyunca satılmadı. 

Ayni şey ps ve aydınlatmalar icin de geçerli bence herkes model yükseltirdi radionlar vs havada uçuşurdu :)  

Hevesi azda olsa kırılmış insanlar bırakıyor tabi hobiyi haklı olarak :)  

hepinizin vardır geçen sene bu fiyata koysanız yere düşmeden satılacak ürünleri , 

bu sene hic soran Yok. 

Gecen sene onlarca öğrenci yeni akvaryum kurardı bir o kadarı da yorum yapardı. Suan ben dahil maks 2-3 kişi vardır bu forumda kalan ogrenci :)  

yellow tang olmuş 500₺ ... 

Benim en çok takıldığım hatta bu yüzden satışa çıkartmadığım malzemeler 2. el malzemeler

Zamanın da x fiyatına 2. el almışım şimdi millet 2x fiyatına yine 2. el satıyor, bende 2x e koymaya utanıyor ve x e satmayıda doğru bulamıyorum garip bir haldeyiz

Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar 10 seneyi geçti bu hobiye başlayalı iki sene önce tamamen bozdum esnafım gelirim çok düştü şuanda bırakın tank kurmayı markete girdiğimde bişey almaya korkuyorum okadar çok sıkıyorumki çünkü bu kış zor geçecek içki sigara ağzıma koymuş adam değilim anca geçiniyom

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bu konuyu yıllardır tartışıyoruz .Eski olanlar beni 8020_r31s olarak bilirler. O zaman bu ekonominin hayra alamet olmadığını defalarca söylediğimiz halde, bu başlık altında bunu şu an kabullenmiş olan arkadaşlarımız bana ve benim düşüncemdekilere ateş püskürüyordu.

Tekrar açın bakın.Almanya'da, Romanya'da, Avrupa'da ekipman fiyatlarına bir bakın.Türkiye ile arasında %10-15 fark var.Bu fark zaten vergi farkı.Peki sorun nedir o zaman? Sorun bizim avrupalı ile aynı çalışıp daha az kazanmamız.

Öncelikle ekonomimize sahip çıkamadık bu duruma geldik, şimdide malum sebeplerden dolayı hobiye sahip çıkamıyoruz. Plaza içinde seyirlik akvaryumlar dışında deniz akvaryumu 1 yıla çok kalmayacak.Her konuda kendimiz ettik kendimiz bulduk.

Herşeyimizi satıp yedik içtik.Şimdi çekme vakti.

1 top a4 kağıdı 7 TL den 26 TL ye çıkmış.Ülkede kağıt üretimi yok biz deniz hobisini sürdürmeye çalışıyoruz.

Burda asıl tartışmamız gereken 2. el fiyatları değil.Biz neden bu hobide üretici olamıyoruz?Biz neden Fransızlar gibi peppermint üretip Avrupaya satmıyoruz?Balıklar kızıldenizden akın akın gelirken neden denizlerimizde mercan üretiminde kendimizi zorlamıyoruz?

Merhaba  arkadaşlar 

Konu biraz  dağılcak ama bu yüksek fiyatlardan sonra  çok kişinin bu hobiden soğuyacagı kesin 

bu hobi devam etmek adına ithal ürünlerde kar marjları  aşagı  çekilmesi lazım  mercanda balık fiyatları çok yüksek 

yeniside , 2elde , alıncak gibi degil .

yaklaşık 1 senedir birtane bile canlı alamadım  (2007) beri bu hobi ugraşıyorum  benim içinde ileris  pek parlak değil

Merhaba  arkadaşlar 

Konu biraz  dağılcak ama bu yüksek fiyatlardan sonra  çok kişinin bu hobiden soğuyacagı kesin 

bu hobi devam etmek adına ithal ürünlerde kar marjları  aşagı  çekilmesi lazım  mercanda balık fiyatları çok yüksek 

yaklaşık 1 senedir birtane bile canlı alamadım  (2007) beri bu hobi ugraşıyorum  benim içinde ileris  pek parlak değil
selam hocam eğer bozacak olursan sende bir phosban Two Little Fishes 150 var adı gibi 150 TL ye almışsın, demem o ki bana lazım o fiyata :) eğer satacak olursan onu bana ayarlarmısın.. gerçekten hobi çok zor 2 saattir en ucuzunu 2.el arıyorum kıçı kırık 1 pleksi boru 2 vana :)

hocam öm bekliyorum :))

Waw, bu kadar eski toprağı senelerdir (facebook çoluk çocuk grupları moda olduğundan beri) aynı başlıkta görmemiştim, herkese selamlar...

Ben 11-12 sene kadar önce tuzlu suya başladığımda her şeyi yurt dışından getiriyordum ve hala öyle yapıyorum, malzemede genelde uygun oluyor... Tuzu nakit 3-5 kova alıyorum, 1 sene gidiyor. Canlıdaysa karantina akvaryumum olduğu için senede 1-2 defa ithalattan ön ödemeli koli alıyorum, onlar da uyguna geliyor (1 ay karantinada tuttuğum balık bir daha kolay kolay ölmüyor). Türkiye'den aldığım her şeyi nakit alıyorum, nakite herkes ciddi indirim yapıyor. Katkıları toz alıp DIY yapıyorum...

Son 10 senedir akvaryum harcamalarım için bir USD kasası oluşturdum çünkü fiyatlar yurtdışı ve yurtiçinde hep USD (veya Euro) ye endeksli. Sattığım bir canlı veya malzeme olunca parasını hemen USD ye çevirip o hesaba gönderiyorum. Yurtiçinden de toplu alışveriş yaparken veya yurtdışından malzeme (veya bazen canlı) alırken USD ödeme yapıyorum, böylece akvaryumcuların da işine yaradığı için güzel fiyat alıyorum. Bunu tavsiye ederim, böylece kur zararınız vb. olmuyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Tuzlu su akvaryumu evde mercan üreten bikaç hobici dışında %90 yurtışına bağlı. Doğaldır ki kur yükselince hobi pahalandı. Zaten iyi bir sistem kurmak hayli meşakkatli olduğundan üstüne üstelik malzeme ve canlıların pahalanması mali açıdan riskleri de artırıyor.  Hobiye olan ilginin azalacağını düşünmüyorum. Hep yeni hobiciler yeni heyecanlar, yeni kurulumlar olacaktır. Öyle ya da böyle 2 palyaço bakayom diye girilen bu zevkli işin talipleri herzaman olur. Ps yi buble king almayız buble magus alırız, kalsiyum reaktörü shuran olmaz, armatür giesman olmaz, 2 mercan alınacağına tek mercan alınır. Hobi güzel canlılar güzel. Bir tatil için akvaryumu feda etmeye değmez. 

Hobiciler hep var ama eski samimi ortam yok. Eski hobicileri küstürdüler. 

2 yıldır malzeme ve ekipman toplayan biri olarak akvaryumumu kurmayı dört gözle bekliyorum.2 yıl önce bir yıl kadar bir tecrübem var ve sürekli araştırma içerisindeyim.yeni ev satın almam yüzünden tam sistem oturmuşken tankımı bozmak zorunda kaldım.2 yıl beklenir mi diyenler çok oluyor.ben bu hobiyi sağlığım el verdiğimce devam ettireceğim yani bir heves kurup sonra bozacak değilim. Bu yüzden ekipmanlarımı en üst seviyede tutmaya çalıştım.şimdi gelelim almış olduğum ve kendim birşeyler yapmaya çalıştığım ekipmanlara.aradaki zam farkını görelim
Ps _bukle King supermarin 300
2600 TL ye aldım ikinci el iki motorlu olandı iki motoru 1600 TL ye sattım yerine yeni rd3 speedy modelini 2100 TL ye aldım.şimdi aynı motor 5300tl.
Akvaryum sigma profilden sehpa kendim yaptım 45×45ağır modelden imal ettim bana maliyeti 1100tl civarı şimdi yapmaya kalksam 2500_3000 arası
Sump___kendim pleksiden yaptım.8 mm beyaz pleksi tabakasını 300 liradan aldım şimdi 750 TL olmuş.
Kayalar___kg sini 25tl den almıştım fujileri şimdi 100 TL diyorlar
Borulama___kırmızı boruları toplam 150 TL harcadım geçen iki rakor aldım 48tl verdim.herhalde 300_400tl tutar şimdi alsam
Kafa motoru___ecotech vectra m1 aldım 750 TL ye şimdi 2800tl
Dalga motoru____xf 150 ve wortech mp40 qd ikisini 1600tl ye aldım şimdi wortech 2800 TL sadece bir tanesi xf bilmiyorum
Şimdi bunları almaya kalksam alabilirmiyim veya alırmıyım kesinlikle HAYİR

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba  arkadaşlar 

Onlarında çekme şansı yok. Dolar kuru esnafın sadece mal girdi çıktılarını arttırmıyor ki.

Dükkan kirası 2 kat zamlanacak

Elektrik neredeyse 2 kat

Karantina vs masrafları 2 kat

Kendi kişisel masrafları 2 kat.

Kısacası esnafın hayatında herşey 2 kat artmışken hiçbir esnaf kar marjından indirim yapmak istemez.Yapanlarda belli süre sonra iflas eder. 2-3 büyük firma dışında piyasada kimse kalmayacak gibi. Arada birileri açar 1-2 yıla dayanamaz kapatır ama daimi kalan 2-3 kişi olacak gibi.Bu iş kurulum ve bakım olmazsa ekmek kazandıracak bir iş değil.

Konu görüntüleyen kullanıcılar