Keşfet

20L Nano Tanıtım

aqua_boy

Yeni Üye
Ad Soyad
Cenk
Herkese merhabalar;

Eskilerden hatırlayanlar olacaktır 8-9 sene önce ufak çaplı bir kaç tuzlu su maceram olmuştu, geçen süre zarfında aklımda hep bir yerden yeniden düzgün bir şekilde başlamak vardı. 3-4 aylık bir araştırma süreci sonunda geçen hafta itibari ile yeni nano akvaryumumu kurdum. Şunu belirtmeliyim ki gerçekten elimden geldiğince özenmeye ve kompakt bir sistem kurmaya çalıştım. Küçük hacimle uğraşmak gerçekten çok ama çok zor. Bunu bir hafta geçmesine rağmen anladım. Ama seyir zevki inanılmaz gerçekten. Öncelikle belirtmeliyim ki bu işin tamamen sabır işi olduğunun farkındayım umarım sonunda güzel bir sonuca ulaşırız. Tüm aşamaları buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Akvaryumla ilgili bilgilere gelecek olursak;

Akvaryum kurulum: 23.09.2017

Akvaryum: 30*35*30 Beta Akvaryum. 10 cm 3 bölmeli arka sump sistemi. Yani 30*25*27 toplam 20 litre su.
Protein Skimmer: Bubble Magus New QQ
Geri Dönüş: NewJet NJ400
Dalga Motoru: Hydor Koralia Nano900
Aydınlatma: Zetlight 1702 Led
Isıtıcı: Tetratech 100W
Fan: Jebo F-6020
Otomatik Su Tamamlama: Autoaqua Smart Ato Micro Sato-120P
ATC Refraktometre
Portatif RO (zatek)

Bunların dışında;

Aquaforest Reef Salt 5 KG (1024'e ayarladım)
Two Little Fishies Canlı Aragonit Kum (4 Kg kadar kullandım)
3 kg kadar canlı fiji kayası 

Normalde daha fazla canlı kaya kullanmak istiyordum ama istediğim dekordan dolayı daha fazla doldurmak istemedim. Fotoğraflarda pek yansıtamadım maalesef ama oldukça ferah köprü tipi bir dekor uyguladım. Kaya seçimim oldukça zor oldu. Şuan koyacağım mercanların yerleri hazır diyebilirim. Bu akvaryumda uzun bir süre soft mercanlar ile devam etmek istiyorum, ileride akvaryumun gidişatına göre nasıl şekillendirebileceğime bakacağım. Xenia, Zoa, Star Polyp, Mushroom önceliğim. Balık olarak aslında pek bir şey düşünmedim ama sanırım 2 adet xs ocellaris, 1 adet yasha ya da hi-fin goby ve pistol karidesi koyarım. Şuanlık önceliğim mercanlar, uzun bir süre mercan girişi yapmayı planlamıyorum. İyice oturmasını bekleyeceğim. Şuanda ufak tefek kahverengi yosunlar görmeye başladım umarım kısa bir süre içerisinde diatom süreci başlar. Hacim çok küçük olduğunda Reeflowers Bacteria Feeder harici bir katkı girmeyi planlamıyorum. Şuanda yaşadığım en büyük problem ısı, evim maalesef çok sıcak olduğundan dolayı su 29 dereceden aşağı düşmüyor. Eklediğim fan ile 24e kadar çektim, ısıtıcı ile 25.2 civarı şuanda. Ama fan biraz gürültülü çalışıyor, gece nasıl olacak bilmiyorum :)  Diatom geçtikten sonra bir adet turbo snail ve bir adet conch ekleyeceğim, arkasından da döngü başlasın diye palyaçoları ekleyip süreci gözlemleyeceğim. 

Fotoğraf kalitesi için kusura bakmayın, telefonla bu kadar çekebildim maalesef. Olduğundan biraz daha mavi çıkmış :)

Ekli dosyayı görüntüle 47460

Ekli dosyayı görüntüle 47461

Ekli dosyayı görüntüle 47462

Ekli dosyayı görüntüle 47463

Ekli dosyayı görüntüle 47464

Moderatör tarafında düzenlendi:
Herkese tekrardan merhaba :)

Bugün akvaryumun tam 2. haftası. Dün akşamdan itibaren kumun üzerinde ve camlarda kahverengi yosunlar görmeye başladım, diatom sürecine giriyoruz. Sabahtan beri araştırıyorum, acaba bu evrede temizlik ekibini eklemeli miyim? Yoksa 1 hafta daha beklesem çok daha iyi mi olur? 1 adet turbo ve 1 adet conch eklemeyi düşünüyorum. Birazdan dışarı çıkacağım acaba alsam mı diye düşündüm ama acele etmek istemiyorum. 

Bu arada dekorda ufak bir değişikliğe gittim, bence daha derli toplu oldu.

Ekli dosyayı görüntüle 47589

Ekli dosyayı görüntüle 47590

Merhabalar 

Öncelikle uzun soluklu sorunsuz bir nano olması dileklerimle 

Diatom süreci içersinde fazla tanka müdahale etmeyin süreci bozuyor yani elinizi kolunuz fazla suya sokmayın :)

Kurulumda canlı kaya ve kum mevcut yazdığınıza göre bariz bir diatom görünüyorsa temizlik ekibi bu sürede eklenebilir 

Bakteri feeder bildiğiniz üzere bakteri besini yani bir çeşit karbon kaynağı fazlası besin olarak yosunlarada yarayacak unutmayın 

Testler bize doğru ve izleyeceğimiz yolu gösterecektir 

Keyifli hobiler 

Hakan bey yorumunuz için çok teşekkürler. Elimden geldiğince akvaryumu ellememeye çalışıyorum dediğiniz gibi :)  Evet akvaryumda şuan bariz bir diatom gözüküyor, haftaiçi eklemeyi düşünüyorum.

Kafama takılan bir soru oldu; en tepedeki kayada ve camlarda ip ince kahverengi kıl gibi yosunlar belirdi. Cam sileceği ile deneme amaçlı sildiğim zaman zor olsa da çıkıyorlar. Kayadakiler biraz beni endişelendirdi, internette dino alg vs. araştırdım ama dino fotoğraflarında gözüktüğü gibi üzerlerinde baloncuk vs. yok sadece kıl gibi yukarı uzuyorlar. En uzunu maksimum 1 mm vardır ya da yoktu. Aynı şekilde paralel olarak camda da mevcutlar. Acaba bu diatom sürecinin bir parçası mıdır? Acemilikten biraz endişelendim. Son olarak düzenli olarak 8-10 saat aydınlatmayı açık tutuyorum. Doğru mu yapıyorum emin olamadım. Diatom sürecinde aydınlatma konusuyla ilgili pek aydınlatıcı bilgilere denk gelemedim.

Bacteria feeder üzerinde 2 günde bir 100 litreye 2 ml olarak tavsiye edilmiş. (20 damla 1 ml). Ben 3 günde bir 7-8 damla olarak kullanıyorum. Biraz daha azaltabilirim dediğiniz gibi.

Normal bir durum 

aydınlatma toplamda şu an için 8 saat yanabilir ısı + ps dalga herşey aktif devam edin aynı tank da canlı yükü varmış gibi 

akıntı alan bir alan içerisinde (sump ta ) litre başına 2 gr olmak üzere aktif karbon kullanın bu arada 

bacteri feeder dozlamayın bence

nitrat testi yapmanızı tavsiye ederim 

Hakan bey tekrardan çok teşekkür ederim. 

Elimde aktif karbon var esasen ama hacim küçük olduğu için ekstra şeyleri kullanmaya oldukça çekiniyorum. Normalde red mangrove filizi koymayı çok istiyordum ama ondan da korktum diyebilirim. Bir aksilik olmazsa bugün temizlikçileri ekleyeceğim. Bu süreç geçene kadar bacteria feeder eklemeyeceğim.

Merhabalar;

Akvaryumum gayet güzel şekilde ilerliyor. 2. ayı dolduracağız. Yakında güncelleme yapacağım.

Sizlere ufak bir sorum olacaktı. Akvaryumum da en büyük kayada bir adet aiptasia fark ettim. Kaya tüm dekorun iskeleti olduğu için maalesef hareket ettirme şansım yok. Çok araştırdım, yok etmeye uğraşan bir çok kişi akvaryuma daha fazla yaymış. Açıkçası kimyasal, sıcak su, sirke gibi işlemler uygulamak istemiyorum. Yani en azından son çare olarak düşünebilirim. Ama bir kaç kişide okuduğum kadarıyla ellemeyip akışına bırakıldığı zaman pek yayılmadığından kontrol altında tutulabildiğinden bahsediliyor. Yani şuan aklımda aiptasianın önüne küçük bir frag taşı koyup ışığını kesmek ve atlatmak var. Onun dışında küçük boy filefish koymayı düşündüm ama hiç güvenemiyorum. Hem akvaryumum 20 litre hem de sanırım zoalara vurma ihtimali var. Tavsiyelerinizi dinlemek isterim. 

Merhaba, aiptasia yiyen peppermint shrimp girmeyi düşündünüz mü?

Bulabilirsem kesinlikle düşünüyorum. Bu arada filefish zoa'lara vurur mu sizce? Tecrübe eden var mı?

Cenk Bey Merhaba. Elinize ve Emeğinize Sağlık, uzun soluklu olması dileğimle. Filefish konusunda, özellikle zoa lara vurma durumu balığın kendi karakteri ile ilgili diye düşünüyorum, bir arkadaşımın beslediği filefish zoalara vurma eğilimi göstermişti. 

Oktay Bey merhabalar;

Bir çok kişiden filefish ile ilgili aynı şeyi duydum. Ben de o sebepten 1 adet peppermint shrimp ekledim akvaryumuma.

PEPPERMINT AIPTASIAYI YOK ETTİ! Peppermint'i salı günü eklemiştim, perşembe günü aiptasiadan eser yoktu.

2. ayı devirmek üzereyiz.

Ekli dosyayı görüntüle 48288

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gerçekten çok güzel gidiyor. Takipteyim. ilk mercanı ne zaman girdiniz acaba ? diatoma kıyaslamak gerekirse ?

tebrik ederim cok güzel bir tank ve nano cesaret işi

Konu görüntüleyen kullanıcılar