Keşfet

260x70x65 denize geçiş.

TigeR

Yeni Üye
Ad Soyad
Fatih
Merhaba arkadaslar araniza yeni katildim. Hali hazirda 260x70x65 lik yeni yaptirdigim akvaryumda amerikan chichlids beslemekteyim. Akvaryum sag tarafinda 30x70x65 lik seyyar sump var istedigim gibi cikartip yeniden modifiye edebilirim. Sump ici nasil olmali genislik ve gozler nasil olmali falan yardimlarinizi bekliyorum.

İkinci konu ışık sistemi. Hali hazirda

4metre samsung soguk beyaz ve 4metre sicak beyaz 5630 ledbar var armaturde buna ek olarak ayri bi armatur yapip tanka ekleyebilirim yerim var.

Jebao dct 4000 kafa motorum var sanirim kullanabiliyorum.

Sizden ricam ozellikle ps nasil bisey olmali ne marka olmali ps yi sumpa sigdirabilmem icin kac cmlik sump gerekli kac gozlu olmali gibi bu arada elimde 8 litre sera siporax ve 4 litre eheim substratpro mevcut bunlarida kullanabilirim. Denizde hic tecrubemyok bu yuzden basima gelecek olumlu olumsuz seyleri yazabilirseniz cok sevinirim.

Sunuda belirtmek isterim tank suan faal ve hicbir acelem yok herseyi yavas ve ayarinda yapmak istiyorum.

Herkese hayirli hobiler dilerim...

Ekli dosyayı görüntüle 44009

Ekli dosyayı görüntüle 44010

Hoşgeldiniz. Tankınız cok güzel herşey gönlünüzce olsun. 

Bu tank deniz olabilse süper olur. 

Ama biraz zor olur. 

Öncelikle düşünmeniz gereken marin akvaryumu. Marin akvaryumu yani balık ağırlıklı bir akvaryum nispeten daha kolay olur. Işıklandırmayı kullanmaya devam edebilirsiniz desek bir yere kadar. Tabi yosun sorunu yaşarmısınız bilemiyorum. 

Ama ben deniz akvaryumunun tüm güzelliklerini istiyorum, mercanları görmek istiyorum diyorsanız iş karışır. Mevcut işiklandırma yeterli gelmeyecektir. Deniz akvaryumu için özel üretim işıklar kullanılır ve bunların kelvin ve sar değerleri daha yüksektir. Ve yüksek ısı yayar. Üstü kapalı sistemlerde bunlar kullanılamaz. 

Yani en büyük sorununız ışıklandırma. 

Yüksek ısı istemeyen t8 tarzı deniz akvaryumu ışıklandırmaları var ama bunlar 65 yada 70 olan yüksekliğinize yetmez. Tuzlu su ışıgın gecişini kırar çünkü.

Biraz zorlama ve kesenin agzını acmak icap eder. Yüksekliği 15cm derin kum yatağı yapılabilir bu şekilde yukselti azaltılabilir. İyi de olur. Tank için ileride nitrat sorununızu azaltır bu sistem. Ama bu da bir maliyet getirir.

Bu durumda yani diyelimki kumla tabanı yükselttiniz ve mercan istiyorsunuz. Üstü kapalı sistem kullandiğiniz için led ışık metal halide t5 vs kullanılamaz çünkü dediğim gibi isi sorunu var.

Bence bu durumda alternatifsiz tek işik kaynağınız JBL solar marin day 120 cm t8 tarzı ısı yaymayan 15000 kelvin degerli deniz akvaryumu için üretilen florasanları var. 50 cm e kadar yeterli gelir. Kaba taslak bir hesapla bunların adedi 100tl civarı olsa 8 tane koysanız 1000TL gibi bir maliyet çıkar ki her sene yenilemek gerekir. Ömürleri bir senedir.

PS için sumpun bir resmini ve sumpun durdugu yerin resmi şart. Sump bu boyutta bir tank için küçük. İyi ve güçlü bir ps lazımç Bu da yüksek bir maliyet getirecek. 

Kayalar tuzlar katkılar kısacası tank büyüdükce maliyet büyüyecek. İçini canlı ve balık doldurmak ta bir maliyet heöde yuksek bir maliyet. Bunlar için bir ön araştırma yapıp öyle kollarınızı sıvamanızı öneririm. 

Hoşgeldiniz. Tankınız cok güzel herşey gönlünüzce olsun. 

Bu tank deniz olabilse süper olur. 

Ama biraz zor olur. 

Öncelikle düşünmeniz gereken marin akvaryumu. Marin akvaryumu yani balık ağırlıklı bir akvaryum nispeten daha kolay olur. Işıklandırmayı kullanmaya devam edebilirsiniz desek bir yere kadar. Tabi yosun sorunu yaşarmısınız bilemiyorum. 

Ama ben deniz akvaryumunun tüm güzelliklerini istiyorum, mercanları görmek istiyorum diyorsanız iş karışır. Mevcut işiklandırma yeterli gelmeyecektir. Deniz akvaryumu için özel üretim işıklar kullanılır ve bunların kelvin ve sar değerleri daha yüksektir. Ve yüksek ısı yayar. Üstü kapalı sistemlerde bunlar kullanılamaz. 

Yani en büyük sorununız ışıklandırma. 

Yüksek ısı istemeyen t8 tarzı deniz akvaryumu ışıklandırmaları var ama bunlar 65 yada 70 olan yüksekliğinize yetmez. Tuzlu su ışıgın gecişini kırar çünkü.

Biraz zorlama ve kesenin agzını acmak icap eder. Yüksekliği 15cm derin kum yatağı yapılabilir bu şekilde yukselti azaltılabilir. İyi de olur. Tank için ileride nitrat sorununızu azaltır bu sistem. Ama bu da bir maliyet getirir.

Bu durumda yani diyelimki kumla tabanı yükselttiniz ve mercan istiyorsunuz. Üstü kapalı sistem kullandiğiniz için led ışık metal halide t5 vs kullanılamaz çünkü dediğim gibi isi sorunu var.

Bence bu durumda alternatifsiz tek işik kaynağınız JBL solar marin day 120 cm t8 tarzı ısı yaymayan 15000 kelvin degerli deniz akvaryumu için üretilen florasanları var. 50 cm e kadar yeterli gelir. Kaba taslak bir hesapla bunların adedi 100tl civarı olsa 8 tane koysanız 1000TL gibi bir maliyet çıkar ki her sene yenilemek gerekir. Ömürleri bir senedir.

PS için sumpun bir resmini ve sumpun durdugu yerin resmi şart. Sump bu boyutta bir tank için küçük. İyi ve güçlü bir ps lazımç Bu da yüksek bir maliyet getirecek. 

Kayalar tuzlar katkılar kısacası tank büyüdükce maliyet büyüyecek. İçini canlı ve balık doldurmak ta bir maliyet heöde yuksek bir maliyet. Bunlar için bir ön araştırma yapıp öyle kollarınızı sıvamanızı öneririm. 
Merhaba öncelikle cok tesekkur ederim yaziniz icin.

Dedigim gibi bir arastirma icerisindeyim.

Ps ne olmali maliyeti nedir?

Kum maliyeti ne olur?

Tuz maliyeti ne olur?

Gibi bircok hesap kitap var önümde...

Zaten su anki en buyuk sikintim sump konusu ışık sistemi ve sogutma...

Tank unite oldugu icin malesef ustu kapali arka tarafta 10cm capinda 3 adet delik var. Sadece balikta olabilir tabi mercan oldugu zaman bi baska guzel oluyor bakimi kolay bi kac mercan turude olabilir. Su anki isik sisteminin yetersiz oldugunda hemfikiriz buna ilaveten bi flo armatur eklense bu is cozulebilirmi mesela?

Bu tanki cevirmenin maliyeti bana ortalama ne cikar? Ps icin 1500-2000 lirayi gozden cikardim o konuda basim agrisin istemiyorum. Su anki sump zaten seyyar istedigim anda tanktan cikartip istedigim tarzda bi sump koyabilirim.

Yukseklik olayini alttan degilde ustten dusurmek daha kolay gibi su seviyesini 5 cme dusurup acik kalacak kisima mobilya giydirebilirim hem icerde kalan bosluga rahatlikla armatur koyar isigin daha guzel yayilmasini saglayabilirim bu alana fanlarda koyup suyu sogutma imkanim olabilir. Tabi bunlarin hepsi varsayimlar uzerine yuruyor olayin cok yabancisiyim. Eger imkanim olurda sistemi oturtabilirsem sanirim tek sorun elektrik faturalari olacaktir aylik ortalama 50 liralik elektrik bu gorsel sow icin gozume batmayacaktir. Balik eklemeleri ayda 1 olacagi icin bi sekilde kendi i tolare edebilir. Zaten su an baktigim baliklarin fiyatlarida 75 150 lira arasinda oynuyor:) ilk kurulum icin bana kabataslak bi maliyet orani cikartabilirseniz super olur:)

Kafamotorum jebao dct 4000 yeterli gelecektir. Isiticim var. Dalga motoru sobo wp 400m 10bindebisi var ilave edilebilir. Oncelikli sorunum dedigim gibi isik sistemi sump ne olcude ve nasil olmali ( icine ps sigdirma) gibi mercan isi cidden cok sonraki is oncelikle sistemi kavrayip tecrube kazanip sonra puf noktalarina girismek bana dahamantikli geliyor.

Evet tank biraz buyuk ilk basta maliyetide yuksek olacaktir ama oturduktan sonra su degerleri ufak tanklara gore daha saglikli olacaktir diye umut ediyorum.

Herkesin dedigi gibi bogulacaaksam buyuk bi okyanusta bogulayim saygilar...

On 28.03.2017 at 19:06, serkan.ist said:

Fatih Bey deniz akvaryumlarında artık çok bölmeli sumplar, substratpro sporax vs sump malzemeleri kullanmıyoruz. Hatta kaliteli bir ps varsa elyaf kullanımından bile uzak duruyoruz. Çünkü sumpa koyacağınız her materyal tortu tutmak demek ve bu da nitrat oluşumunu tetikliyor. Buda mercanların yaşamasıma zarar veriyor. Fazlası balıkları da öldürebiliyor. Sumpta büyükçe bir ps nin gireceği ana bir bölme bunun yanında belki ileride kullanabiöeceğiniz refugium için bir bölme ve kafa motoru yeterlidir. Size hiçkimse buradan bir maliyet çıkartamaz. Çünkü bu eldeki imkanlarla yapılabileceğin en iyisi neyse odur. 1000 TL yede 10000 TL yede çıkabilir. Siz diyorsunız ki iyi bir araba almam lazım ne maliyet tutar. Piyasada yüzlerce çeşit araba var ve bunların ikinci elleri var size hanhibirini ne bütçeyle önerebiliriz ki. 

Canlı kaya tedarik etmelisiniz sizin tankınıza ne bileyim belki bir 70 80 kg canlı kaya gerekir. Bunun maliyetini hesap etmelisiniz. Bunlar ha deyince fırından alınan şeyler değilki. Kolay bulunan şeyler de değil. 

Kısacası size şunu önereceğim. Deniz akvaryumu demek malesef okumak ve araştırmak demek. Yani bir üniversite talebesi gibi oturup kurulumla  alakalı konuları ve makaleleri defalarca okumak gerekecek. İlk başta birşey anlamadığınızı zannedeceksiniz ama bir kaç zaman sonra bilgiler oturmaya başlayacak. Forumda makaleler kısmımda çok değerli bilgiler var. Bunları defalarca okumalısınız. Yeni kurulum bölümümüz var o bölümdeki konuları okumalısınız. Bu şekilde birşeyler öğrendikçe doğru adımlar arabilirsiniz. 

Madem aceleniz yok öncelikle geçmiş konıları vakit buldukça bir kaç hafta gözden geçirin. Zaten size gerçek bir fikir verecektir.

ikinci el ilanlar bölümünde güzel ps ilanları oluyor. Reef Octobus markalı yüksek debili 3-4000 tl lik ps ler 1500 e verilebiliyor mesela. Bu ilanlara bakın. 

Işıklandırmanızın özelliklerini kelvin ve sar değerlerini bilemiyorum. Bunu da araştırmalısınız.

Zamanla okudukça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Asla aceleci davranmayın. Ucu bucağı olmayan ama asla sıkılmayacağınız bir dünya bu. Öğrendikçe yeni şeyler öğreneceğiniz bir ilim. Temeli dünyanın nasıl oluştuğunu anlamaya kadar gidiyor:) Kolay gelsin. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle hoş geldiniz size birkaç küçük maliyetten bahsedebilirim ancak bu fiyatlar gelişi güzel olarak fikir vermesi adına olacak marka ve model fiyatları tamamen değiştirir onu bilmenizi isterim.

Öncelikle kafa motoru 4000 değil 12000 lik olsa sizin tankınıza ancak yeterli olur.

Ps fiyatları markasına göre çok değişken olmakla birlikte 2000 liraya 2. el tankınıza yetebilecek bir ps alabilirsiniz.

Kum ve kaya kg fiyatı 10 liradan 50 liraya kadar bulunmakta sizin tankınıza 80 kg civarı kaya gider kum için derinlik önemli ona karar verip hesaplamak gerekir.

sobo 400 ben kullanıyordum güçlü akıntı veriyor ancak 2 ayda bir söküp temizlemek gerekiyor yoksa debisi çok düşüyor bunlardan size 4 tane gerekir.

Işık için maliyette sınır yok diyebilirim ama 2. el orta düzey bir aydınlatma için toplam 1500/2000 lira civarı size maliyet çıkacaktır. 

Tuz fiyatlarıda yine markaya bağlı ama size 35 kg civarı tuz gerekecek bu ilk kurulum için sonraki yapacağınız su değişimleri hariç 300 lira civarında olacaktır.

su için ro cihazı gerekli oluyor oda 200 liraya 2. el olarak alınabilir.

ilk maliyetler bunlar olacaktır.

Benim tankım 140/75/55 elektrik faturası 145/175 arasında gidip geliyor sizinki biraz daha fazla olacaktır.

Daha detaylı bilgiyi forumdan arayarak bulabilirsiniz. 

Öncelikle hoş geldiniz size birkaç küçük maliyetten bahsedebilirim ancak bu fiyatlar gelişi güzel olarak fikir vermesi adına olacak marka ve model fiyatları tamamen değiştirir onu bilmenizi isterim.
Öncelikle kafa motoru 4000 değil 12000 lik olsa sizin tankınıza ancak yeterli olur.
Ps fiyatları markasına göre çok değişken olmakla birlikte 2000 liraya 2. el tankınıza yetebilecek bir ps alabilirsiniz.
Kum ve kaya kg fiyatı 10 liradan 50 liraya kadar bulunmakta sizin tankınıza 80 kg civarı kaya gider kum için derinlik önemli ona karar verip hesaplamak gerekir.
sobo 400 ben kullanıyordum güçlü akıntı veriyor ancak 2 ayda bir söküp temizlemek gerekiyor yoksa debisi çok düşüyor bunlardan size 4 tane gerekir.
Işık için maliyette sınır yok diyebilirim ama 2. el orta düzey bir aydınlatma için toplam 1500/2000 lira civarı size maliyet çıkacaktır. 
Tuz fiyatlarıda yine markaya bağlı ama size 35 kg civarı tuz gerekecek bu ilk kurulum için sonraki yapacağınız su değişimleri hariç 300 lira civarında olacaktır.
su için ro cihazı gerekli oluyor oda 200 liraya 2. el olarak alınabilir.
ilk maliyetler bunlar olacaktır.
Benim tankım 140/75/55 elektrik faturası 145/175 arasında gidip geliyor sizinki biraz daha fazla olacaktır.
Daha detaylı bilgiyi forumdan arayarak bulabilirsiniz. 
145_175 sadece akvaryumun mu elektrik harcaması yok sa komple evle birlikte mi

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bence en buyuk sorun o dolaba PS sigdirmak. Ps'in yuyksekligi 60cm civarinda olsa yeterli alan var mi? 

Bence en buyuk sorun o dolaba PS sigdirmak. Ps'in yuyksekligi 60cm civarinda olsa yeterli alan var mi? 
Dolap ici alan 70 75 cm civari o konuda bi sikintim yok.

Bu arada arkadaslar sormak istedigim birsey var tankin suyunu denizden alsam su degisimlerinide denizden yapsam bana herhangi bi sikinti cikartirmi yoksa stabil bir sekilde isleyisi surdurebilirmiyim?

Elektrik faturası eve gelen tutar :)  

Tankınız için gerekli olan tuzluluk oranı 1020/1025 arasında olması gerekiyor bu değerleri sağlayabilirseniz denizden su almak çok sıkıntı olmaz. Ben daha önce su değişimi için kullandım sıkıntı olmadı.

Maliyetle ilgili bir şey de ben demek isterim, Ekipmanı henüz tamamladım sayılır ve hemen hemen herşeyi 2 el aldım. Aldığım malzemeler de benim gibi yeni başlayanlar için "uygun" markalardı. 70x70x100h yükseklik maliyetimi 2000tl kadar arttırdı, şimdiye kadar 7000tl harcadım. Canlılara daha başlamadım bile.

Denizden su almayla da ilgili söyleyebileceğim, denizden su alan ve hobiyi gayet sağlıklı yürüten arkadaşlar var görüyorum fakat ben sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum. Bir de istanbuldan alabileceğiniz deniz suyunun tuzluluğu oldukça düşük kalıyor. Yine içine tuz eklemek gerekli. Ayrıca kirlilikten dolayı denizde yaşayan zararlı bakteriler akvaryuma da ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bildiğim onlarca ve bilmediğim yüzlerce parazit ve diğer zararlı canlıları da göz önüne alınca 200 liralık tuz için bu kadar para harcadığım ve harcayacağım bir sistemin çökme riskine girmek istemem. Ayrıca denizden damacanalarla su taşımak yerine ters osmoz cihazı ile işi musluktan halletmek çok daha kolayıma geliyor. sizinki gibi 1000litrelik bir akvaryum için tuzluluğu ayarlanacak 50 damacana gerekir :) değişimler için de 10 damacana desek, bunun kışı var doldurması var taşıması var... Sentetik tuzlarda ayrıca akvaryum için gerekli 70 farklı element olduğundan doğru seçimin Ters osmoz ve sentetik tuz olduğunu düşünüyorum. Yeniyim, tecrübesizim, İddia etmiyorum, fikrimi söylüyorum, varsa doğrusu ben de öğreneyim, aman diyeyim :)

Denizden su almak mümkün değil. Okudukça nedenlerini öğreneceksiniz Bu iş o kadar kolay değil. Zira  özetle deniz suyu başlı başına bir canlı dünyası içinde milyarlarca bakteri plankton vs var ve bunu tanka koyunca büyük kısmı oluyor bu da suyu bozuyor.

Suyun şebeke suyundan konulması da büyük bir sakınca. Bu boy bir akvaryuma RO cihazıyla su koymanız gerekir RO cihazları daucuz değil.

Benim elektirk faturam 120TL civarıyken 220-240 lara çıktı. Aydınlatmam da gerçekten düşük wattlı olduğu halde bu kadar fark etti. Tankım 500 litre sizin kine oranla 300TL ler normal saayılacaktır.

Denizden su alma isinden vazgectim arkadaslar tesekkurler. Tek cozum tersozmoz sanirim. Su an icin yapmayi planladigim ilk sey ps almak. Onu hallettigimde armatur alinacak.

Sonrasinda kum tuz dalga mitoru gibi ekipmanlari tamamlarim onlar kolay is.

Sonrasinda elimdeki baliklari shiplendirip tanki temizleyip sumpi cikartip yeni sump yapmak kaliyor. Sump ölcudunu 50x70x65 olarak planliyorum. Tankta girunen kisim 210 cm olacak.

Tabana mercan kirigi ustune argonit kum dusunuyorum kain bi kum yatagi yapabilirim ilerde bakteri populasyonu icin isime yarayabilir su seviyesinide 50cm de tuttummu isik konusundada rahatlayabiliyorum.

Evinde 4.5 tonluk deniz akvaryumu olan eski bi arkadasimla iletisime gectim. Kendi kullandigi armaturu cok oneedi kendisi 3000 liraya almis ancak su an 1800 liraymis. Powerled armatur gun rogumu gun batimi simsek gibi fonsiyonlari varmis.

Canli kayayida kilosu 3 lirdan hallederiz dedi bakalim sonuc ne olacak...

Denizden su almak mümkün değil. Okudukça nedenlerini öğreneceksiniz Bu iş o kadar kolay değil. Zira  özetle deniz suyu başlı başına bir canlı dünyası içinde milyarlarca bakteri plankton vs var ve bunu tanka koyunca büyük kısmı oluyor bu da suyu bozuyor.

Suyun şebeke suyundan konulması da büyük bir sakınca. Bu boy bir akvaryuma RO cihazıyla su koymanız gerekir RO cihazları daucuz değil.

Benim elektirk faturam 120TL civarıyken 220-240 lara çıktı. Aydınlatmam da gerçekten düşük wattlı olduğu halde bu kadar fark etti. Tankım 500 litre sizin kine oranla 300TL ler normal saayılacaktır.

Bana elektrik yazın 550 kışın 300 geliyor. Haklısın.

Bu güney amerikalıların rahatını hiç bozmadan evde yer müsaitse ayrıca bir 100-150 litrelik tuzlu su akvaryumu kursanız ve altı ay - bir sene sonra bu akvaryumu tuzluya çevirmeyi tekrar düşünseniz nasıl olur?

0'dan bir akvaryum kurdum ve bana şu ana kadar maliyeti 7000lira civarı.boyut 100*60*50h ki daha alınacak malzemeler var ve akvaryum benim gözümde hala bomboş.

Bende Selçuk beyin dediğine katılıyorum bu akvaryuma dokunmadan daha düşük bir boyutta akvaryum kurun yakın zamanda sizin şuanda bulunduğunuz süreçten geçtim ve 2 m deniz akvaryumu ile bu işe girmeyi düşündüm.Aklımda çok fazla hayaller yapılacaklar vardı.Ama uzaktan bakıldığı gibi değil.Malzemeleri markaları ne işe yaradıklarını bilmediğiniz için hem ürünleri pahalıya alıyorsunuz yada gereksiz yanlış marka ürünler kullanıyorsunuz.Ben şuana kadar harcadığım para elimde nakit olsa tablo gibi bir akvaryum çıkarırdım şimdi.Neyseki beni erkenden yoldan çevirdiler ve 1m akvaryumum ile çok mutluyum.Evet ileride bu bana küçük gelicek ama ozamana kadar bu işi kimyasını öğrenmiş olucam.

Bence de daha küçük bir akvaryumla başlayın. Ben 190x60x60 lık bir akvaryum kurdum. Yaklaşık 2 sene oldu ve hala boş gözüküo. Harcadığım parayı ne siz sorun ne de ben söleyeyim :)  Şimdiki aklım olsa 100x40x40 luk bir akvaryum kurardım.

Bence de ufak bir tank ile başlayın çün ki bir sürü şey ile karşılaşıcaksınız bunları zamanla tecrübe ediniceksiniz o tecrübe ile de ilerde daha büyük bir tank kurarsınız, deniz akvaryumu tuzu suyu balığı mercanı koy otur izle değil malesef   :)   ama gözünüz korkmasın zorda değil sadece emek ve bilgi biraz ,  yaptırdığınız akvaryumu çıkarın 80cm veya 1 mt civarı bi tank koyun şuankı tankın olduğu bölmeye yanları boş kalınca kötü bir görüntü oluşmayacaksa öyle kalsın eğer oluşacaksa da mobilyacılar hal eder yanlarını :)   o tankı çıkarın dedim çünki tuzlu suya geçince tatlı su balıklarından soğuyacaksınız ani ben soğudum   :)   1,5 mt tropheus tankımın yanına kurmuştum deniz akvaryumu mu ikisine de bakarım demiştim ama öyle olmadı tropheuslar hamsi gibi gelmeye başladı zamanla  :D

Benimde ilk başlarda ki hayalim böyle bir tank tı. Hatta ev inşaat halindeyken satın aldım duvara gömme yapacaktım.250cm başladım küçülte küçülte şu an 145 cm oldu 23 nisan dan sonra kuruluma başlayacağım bir 10cm daha küçültsem mi diye düşünüyorum.bence de başka bir tank yaptırın

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sumpı ve yedek su haznesini baştan yaptırıp, içine sadece battal boy bir ps koyup, aylık ortalama 500 ml bakteri besini ve su değişimi için ortalama 5 kilo tuz giderlerini göze alıp, aydınlatmayı da power ledle çözebilirseniz çok güzel bir balık akvaryumu olabilir.

Konu görüntüleyen kullanıcılar