Hoşgeldiniz. Tankınız cok güzel herşey gönlünüzce olsun.
Bu tank deniz olabilse süper olur.
Ama biraz zor olur.
Öncelikle düşünmeniz gereken marin akvaryumu. Marin akvaryumu yani balık ağırlıklı bir akvaryum nispeten daha kolay olur. Işıklandırmayı kullanmaya devam edebilirsiniz desek bir yere kadar. Tabi yosun sorunu yaşarmısınız bilemiyorum.
Ama ben deniz akvaryumunun tüm güzelliklerini istiyorum, mercanları görmek istiyorum diyorsanız iş karışır. Mevcut işiklandırma yeterli gelmeyecektir. Deniz akvaryumu için özel üretim işıklar kullanılır ve bunların kelvin ve sar değerleri daha yüksektir. Ve yüksek ısı yayar. Üstü kapalı sistemlerde bunlar kullanılamaz.
Yani en büyük sorununız ışıklandırma.
Yüksek ısı istemeyen t8 tarzı deniz akvaryumu ışıklandırmaları var ama bunlar 65 yada 70 olan yüksekliğinize yetmez. Tuzlu su ışıgın gecişini kırar çünkü.
Biraz zorlama ve kesenin agzını acmak icap eder. Yüksekliği 15cm derin kum yatağı yapılabilir bu şekilde yukselti azaltılabilir. İyi de olur. Tank için ileride nitrat sorununızu azaltır bu sistem. Ama bu da bir maliyet getirir.
Bu durumda yani diyelimki kumla tabanı yükselttiniz ve mercan istiyorsunuz. Üstü kapalı sistem kullandiğiniz için led ışık metal halide t5 vs kullanılamaz çünkü dediğim gibi isi sorunu var.
Bence bu durumda alternatifsiz tek işik kaynağınız JBL solar marin day 120 cm t8 tarzı ısı yaymayan 15000 kelvin degerli deniz akvaryumu için üretilen florasanları var. 50 cm e kadar yeterli gelir. Kaba taslak bir hesapla bunların adedi 100tl civarı olsa 8 tane koysanız 1000TL gibi bir maliyet çıkar ki her sene yenilemek gerekir. Ömürleri bir senedir.
PS için sumpun bir resmini ve sumpun durdugu yerin resmi şart. Sump bu boyutta bir tank için küçük. İyi ve güçlü bir ps lazımç Bu da yüksek bir maliyet getirecek.
Kayalar tuzlar katkılar kısacası tank büyüdükce maliyet büyüyecek. İçini canlı ve balık doldurmak ta bir maliyet heöde yuksek bir maliyet. Bunlar için bir ön araştırma yapıp öyle kollarınızı sıvamanızı öneririm.
Merhaba öncelikle cok tesekkur ederim yaziniz icin.
Dedigim gibi bir arastirma icerisindeyim.
Ps ne olmali maliyeti nedir?
Kum maliyeti ne olur?
Tuz maliyeti ne olur?
Gibi bircok hesap kitap var önümde...
Zaten su anki en buyuk sikintim sump konusu ışık sistemi ve sogutma...
Tank unite oldugu icin malesef ustu kapali arka tarafta 10cm capinda 3 adet delik var. Sadece balikta olabilir tabi mercan oldugu zaman bi baska guzel oluyor bakimi kolay bi kac mercan turude olabilir. Su anki isik sisteminin yetersiz oldugunda hemfikiriz buna ilaveten bi flo armatur eklense bu is cozulebilirmi mesela?
Bu tanki cevirmenin maliyeti bana ortalama ne cikar? Ps icin 1500-2000 lirayi gozden cikardim o konuda basim agrisin istemiyorum. Su anki sump zaten seyyar istedigim anda tanktan cikartip istedigim tarzda bi sump koyabilirim.
Yukseklik olayini alttan degilde ustten dusurmek daha kolay gibi su seviyesini 5 cme dusurup acik kalacak kisima mobilya giydirebilirim hem icerde kalan bosluga rahatlikla armatur koyar isigin daha guzel yayilmasini saglayabilirim bu alana fanlarda koyup suyu sogutma imkanim olabilir. Tabi bunlarin hepsi varsayimlar uzerine yuruyor olayin cok yabancisiyim. Eger imkanim olurda sistemi oturtabilirsem sanirim tek sorun elektrik faturalari olacaktir aylik ortalama 50 liralik elektrik bu gorsel sow icin gozume batmayacaktir. Balik eklemeleri ayda 1 olacagi icin bi sekilde kendi i tolare edebilir. Zaten su an baktigim baliklarin fiyatlarida 75 150 lira arasinda oynuyor
ilk kurulum icin bana kabataslak bi maliyet orani cikartabilirseniz super olur
Kafamotorum jebao dct 4000 yeterli gelecektir. Isiticim var. Dalga motoru sobo wp 400m 10bindebisi var ilave edilebilir. Oncelikli sorunum dedigim gibi isik sistemi sump ne olcude ve nasil olmali ( icine ps sigdirma) gibi mercan isi cidden cok sonraki is oncelikle sistemi kavrayip tecrube kazanip sonra puf noktalarina girismek bana dahamantikli geliyor.
Evet tank biraz buyuk ilk basta maliyetide yuksek olacaktir ama oturduktan sonra su degerleri ufak tanklara gore daha saglikli olacaktir diye umut ediyorum.
Herkesin dedigi gibi bogulacaaksam buyuk bi okyanusta bogulayim saygilar...
On 28.03.2017 at 19:06, serkan.ist said: