Keşfet

34L Nano Kurulum için öneriler

umuterkal

Aktif Üye
Ad Soyad
Umut Erkal
Merhaba.

Yakın zamanda 34 litrelik ufak bir akvaryum kurdum. Olabildiği kadar her şeyin en kalitelisini kullandım. Zor olmayan mercanlar ve az miktarda balıkla devam edeceğim. (Palyaço, blenny, damsel.)

Özellikle filtrasyon kısmında fikir vermek isteyen ya da yanlışım varsa söyleyecek olan olursa memnun olurum.

Ekli dosyayı görüntüle 61546

Arka kısımdaki sol bölmeyi biyolojik filtrasyona ayırdım. %75 alanda Caribsea Rubble Zone'un en ufak kayaları ve biyolojik filtre parçaları var. Üst kısmında 11x6x6cm bölme yaptım ve sphagetti alg koydum. (Bu kısma refugium LED ekleyeceğim.)

Orta bölmede sünger filtre var. Üstünde Seachem Purigen ve zeolite, ortasında amonyak ve fosfat emici padler, altında Seachem Seagel (matrix carbon ve phosguard karışımı) yer alıyor. Zeolite'i yalnız acil durumlarda kullanacağım. Buranın altında, ışığın biyolojik alana ulaşamadığı bir boş bölme vardı. 3W'lık UV-C lamba ekledim.

Sağ bölmede Eheim'in çıkışı ayarlanabilir motoru ve ısıtıcısı bulunuyor. Başka kullanılabilir alanı kalmadı.

Haftada 2 kez 5L su değişimi yapacağım.

Ekli dosyayı görüntüle 61547

Aydınlatma için Amazon Amerika'dan Fluval Marine 3.0 Bluetooth'lu LED getirmiştim, önceki tankıma bir bu uyuyordu. Devre yollarına uygun gelecek şekilde ortadan ikiye böldüm ve arka kısmından kesilen devre yollarını birleştirdim.

Ekli dosyayı görüntüle 61548

Bu şekilde oldu ve PVC kaplayarak yalıttım. LEDleri sonuna kadar açmam gerekmediğinden ısınma yapmıyor. Işık dağılımı baya iyi oldu.

Kum olarak Caribsea Bahamas Oolite canlı kum kullandım. Oldukça ince bir kum. 4cm serptim.

Tuz için Aquaforest Reef Salt kullanıyorum. Arçelik'ten RO su arıtma sistemi kurdurdum. 6 Ayda bir filtreleri yenilenecek.

Aquaforest KH, PO4, NO3, Ca, Mg ve JBL pH testleri kullanıyorum. Cama Seachem Ammonia Alert astım. Eksikler için Reeflowers'ın her türlü katkı ve düzenleyicisi bulunuyor. Bir de sıcaklığı takip edip limit dışına çıkınca haber veren, otomatik su tamamlayan online sistemim var.

Büyük eksiğim kaya konusunda. İnternet'te istediğim gibi kaya bulamıyorum. Caribsea Arches tarzında bir şey arıyorum. Yurtdışından kargo baya yüksek oluyor, bakalım arayıştayım.

Tank içi boş olduğu için iç alan fotoğrafı kullanmadım. Fikirlere açığım... Kaya konusunu çözdüğümde tüm fotoğrafı da paylaşacağım.

Guncelleme olarak, mini refugium hizmete girdi...

Ekli dosyayı görüntüle 61549

Yosunun dagilmamasi icin 11x6x6cm kutu yaptim. Isigi gecirmesi icin PVC kullandim, Cricut ile kesimini yaptim. Acik hali asagidaki gibi. Delikler 5'er mm.

Ekli dosyayı görüntüle 61550

Aydinlatma olarak 10 tane Neopixel LED ekledim. Kirmizi kanal 255/255, mavi kanal 200/255 seviyesinde, hepsi tam parlaklikta. Aksama gelecek sekilde gunde 16 saat yanacak.

Kurulumdan sonra neredeyse 2 ay oldu. Tankta yaptığım güncellemeleri paylaşmak istiyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 61983

Sump bölmelerini modifiye ettim. Sol üstte spagetti alg, geri kalan kısımda rubble zone kayalarının en ufaklarından var. Orta bölümde süngerin içini boşalttım. İçine Sera Siporax biyolojik filtre ve arkasında Seachem Seagel karbon + fosfat emici ekledim. Bu bölmenin altındaki ufak alanda da 3W UV-C lamba yanıyor. Sağ bölmede pompa ve ısıtıcı görevine devam ediyor. Su giriş ızgaralarında da büyük parçaları tutan büyük gözenekli sünger var.

Aydınlatmayı Kessil A360x'e yükselttim. %50 intensity tüm mercanları mutlu ediyor. Gece için ay programı çalıştırıyorum. Önceden kapağın içine koyduğum LED hem yetersiz kalıyordu, hem de 65 dereceyi geçerek suyu ısıtıyordu.

Ekli dosyayı görüntüle 61984

Işık değişince tankın kendi kapağını kaldırdım. Çerçeve çizip 3D yazıcıyla ürettim. İç bölümü girintili olduğu için camları silerken komple açmak yerine yana ve geriye kaydırabiliyorum. Elimde geniş bir filtre malzemesi ağı vardı, onu ütüleyip gerdim. (Beyaz renk çok parlıyor, bir ara mat ve bu iş için yapılmış malzemeyle güncelleyeceğim.)

Sump'ın üç bölümünün kapaklarını da çizip 3D ürettim. Mini refugium kısmına ve orta bölüme ayrı ayrı açılabilen ızgaralar yaptım. Sağ bölmenin su girişi yukarı doğru baktığından UV ışık görünüyordu. Bu alanın üzerini kablo açıklığı dışında kapattım. Yakında yapacağım su tamamlama ve dozaj sistemi için kapağa 4 tane hortum girişi ekledim. Yükseklik sensörünü sol kapağı modifiye edip entegre edeceğim. Havalar ısındığında ısıtıcı bölümüne kompakt, peltiyerli soğutma sistemi tasarlayacağım, daha zamanı var.

Ekli dosyayı görüntüle 61985

Şu anki nano resif canlılarım, Okinawa Goby, 2x Wild Clown, Bicolor Blenny, ufak BTA, Green Birdnest, Kryptonite Candy Cane, Star Polyp, Clove Polyp, Zoa, Favia, Frogspawn, 2x Plating Montipora, Bubblegum, Ricordea Yuma ve ismini bilmediğim bir tür. 3x ufak Conch temizliğe yetiyor. Clownlar ve Okinawa plate tarafından host ediliyorlar. Blenny'nin sağ arkada delikli bir kayası var.

Bu arada Caribsea ince kumdan çok memnunum. Yosun yapmıyor, çok temiz görünüyor. 2-3 Günde bir camları Eheim Rapidclean süngeriyle silmem yetiyor. Nadiren az miktarda jilet kullanmak gerekiyor.

Kaya konusunda çok becerikli değilim. Sump içinde epey filtre alanı elde ettim. Plate'lerin altında ufak kayalar var. Güzel bir şeyler yapabilirim zamanla umarım.

Kayda değer gelişmeler oldukça paylaşmaya devam edeceğim. Her türlü fikre ve deneyime açığım.

Umut bey merhaba, kurulumunuz hayırlı olsun.

Tankınız güzel görünüyor ; Umarım aynı şekilde sorunsuz devam eder.

Fikir vermek adına şahsen dar arka sumplarda mekanik atıkların zamanla birikmemesi ve temiz kalması için girişe az miktarda 3-4 günde bir değiştirdiğim elyaf ile mekanik filtrasyon sağlardım.Ps si olmayan ve macro alg kullanılan dolu bir sumpın temiz kalması görece biraz daha zor olur. Biyolojik süngeriniz aylar sonra kir tutup dezavantaj yaratabilir su değişiminde akvaryumdan çıkardığınız su ile birkaç ayda bir lavaboda temizleyebilirsiniz.

Rubble zone kayaları zamanında kendi picom için araştırmıştım.Küçük saklanma yerleri oluşturmak ve doğal görünümlü fraglama yapmak için çok uygun, ancak bakteri alanı oluşturmak ve biyolojik filtrasyon oluşturmak için pek yeterli değil.

Eklediğiniz canlılar nanoya çok uygun ancak bazı bicolor blennyler sps lere vurabiliyor dikkatli olmakta fayda var :)  

Gereksinimleri düşük ve dayanıklı canlılar seçtiğiniz sürece daha zahmetsiz bir tank olacağı düşüncesindeyim.Kh, kalsiyum potasyum magnezyum için ayrı ayrı tüketim hesabı çıkarıp buna göre dozlama planı ayarlamaktansa , su değişimi ile stabilitenin sağlandığı, zorunlu kalınan durumlarda Tropic Marin all-for-reef gibi çökelme yapmayıp, su tamamlama ünitesine eklenecek bir miktar katkı ile kurtarabilecek kolay ve az masraflı yöntemler tercih edilebilir.(Çünkü büyük tanklara nazaran sabit bir tüketimin olmayıp sürekli değişen tüketimlerin sizi yorabileceği fikrindeyim, tabi bu sorun değilse sürekli takip edilen dozaj su değerleri için en iyi yöntem sanırım)

Kaya için acele etmeyip, kaya eklemeyi cansız temiz bir kayayla yapmak daha sağlıklı olabilir belki rubble zone parçalarını da dahil edersiniz.Yurtiçinde isteğe göre siparişle seramik kaya yapanlar da var ayrıca araştırılabilir.

Özellikle tankınıza herhangi bir zararlı girmediyse yeni mercan eklemelerinizle dip solusyonu kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Bu litrelerde 3 yıl geçirip küçük polipli sert mercanlara cesaret edememiş bir hobici olarak yakından takip ediyorum.

Keyifli hobiler dilerim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Umut bey merhaba, kurulumunuz hayırlı olsun.

Tankınız güzel görünüyor ; Umarım aynı şekilde sorunsuz devam eder.

Fikir vermek adına şahsen dar arka sumplarda mekanik atıkların zamanla birikmemesi ve temiz kalması için girişe az miktarda 3-4 günde bir değiştirdiğim elyaf ile mekanik filtrasyon sağlardım.Ps si olmayan ve macro alg kullanılan dolu bir sumpın temiz kalması görece biraz daha zor olur. Biyolojik süngeriniz aylar sonra kir tutup dezavantaj yaratabilir su değişiminde akvaryumdan çıkardığınız su ile birkaç ayda bir lavaboda temizleyebilirsiniz.

Rubble zone kayaları zamanında kendi picom için araştırmıştım.Küçük saklanma yerleri oluşturmak ve doğal görünümlü fraglama yapmak için çok uygun, ancak bakteri alanı oluşturmak ve biyolojik filtrasyon oluşturmak için pek yeterli değil.

Eklediğiniz canlılar nanoya çok uygun ancak bazı bicolor blennyler sps lere vurabiliyor dikkatli olmakta fayda var :)  

Gereksinimleri düşük ve dayanıklı canlılar seçtiğiniz sürece daha zahmetsiz bir tank olacağı düşüncesindeyim.Kh, kalsiyum potasyum magnezyum için ayrı ayrı tüketim hesabı çıkarıp buna göre dozlama planı ayarlamaktansa , su değişimi ile stabilitenin sağlandığı, zorunlu kalınan durumlarda Tropic Marin all-for-reef gibi çökelme yapmayıp, su tamamlama ünitesine eklenecek bir miktar katkı ile kurtarabilecek kolay ve az masraflı yöntemler tercih edilebilir.(Çünkü büyük tanklara nazaran sabit bir tüketimin olmayıp sürekli değişen tüketimlerin sizi yorabileceği fikrindeyim, tabi bu sorun değilse sürekli takip edilen dozaj su değerleri için en iyi yöntem sanırım)

Kaya için acele etmeyip, kaya eklemeyi cansız temiz bir kayayla yapmak daha sağlıklı olabilir belki rubble zone parçalarını da dahil edersiniz.Yurtiçinde isteğe göre siparişle seramik kaya yapanlar da var ayrıca araştırılabilir.

Özellikle tankınıza herhangi bir zararlı girmediyse yeni mercan eklemelerinizle dip solusyonu kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Bu litrelerde 3 yıl geçirip küçük polipli sert mercanlara cesaret edememiş bir hobici olarak yakından takip ediyorum.

Keyifli hobiler dilerim.
Engin bey teşekkür ederim. Fırsat bu fırsat, güncellemeleri paylaşayım.

Sump girişine filtre taktım, evet 4 günü geçirmeden değiştirmek önemli.

Balıklarda değişiklik yaptım. Blenny ince kumları plate'lerin üzerine atıyordu ve günde 2 kez plate temizliyordum. Şu an Okinawa Goby ve çift black storm clown ile devam... Yeni uğraşı olarak black storm'ları yavrulatmaya çalışacağım.

Şimdiye kadar PS olmadan tüm canlılar mutlu yaşadı. Bir ara periyodik çalıştırmak üzere Eheim Marine 100 PS alacağım, arkaya bir tek o sığıyor. Fazla çalıştırıp mercanların besinini çalmasını istemiyorum.

Mercanlar için Seachem Reef Dip aldım, tedbirde fayda var.

Kayasızlığın en büyük etkisini mercanlara göre ışık ayarlamakra görüyorum, yakın zamanda kayalanmam lazım.

Haftalık tüketim neredeyse oturdu, günde 2 KH ve haftada 2 kalsiyum ve diğer katkıları dengeliyorum. Dozaj pompasının zamanıdır.

Tekrar teşekkür ettim...

Merhaba Umut bey,

Konunun uzmanı olmamakla birlikte ; Günlük 2 dkh çok yüksek bir tüketim, günlük 2dkh tüketime karşın haftalık 2ppm kalsiyum tüketimi beni biraz kuşkulandırdı . Eğer ölçümler doğru ise dozaj ünitesi çözümünüzü anlıyorum.

Eheim Skim Marine hava taşlı ps yi araştırdığınıza eminim ancak içteki magnet kısmı arka kısımda olduğu için verdikleri 45mm genişlikten daha fazla yer kaplayacak gibi görünüyor.5 cm sumplı 30 litrelik tankım varken yeni çıkmıştı bu ürün.Kendi sumpıma uymadı.Ölçü sıkıntısı yaşarsanız dymax iq5 hava taşlı skimmera da göz atabilirsiniz aliexpresste mevcut.Toplama kabının altında hava hortumu bağlayabileceğiniz tahliye yeri var tunzenin tatil kabı gibi.İstemediğinizde plastik parçası ile kapatabiliyorsunuz.

Öte yandan bol nutrient tutmak için nitrata da davetiye çıkarmamak lazım özellikle gelişimini büyük oranda nutrient-besinden çok elementlerle sağlayan sps-lps ağırlıklı canlılarınızı düşünürsek.3 balığın olduğu tankınızda mercan türlerinizi de düşünerek bu sorunun oluşması çok düşük bir ihtimal gibi geliyor bana.

Gelişmeleri ve güncellemelerinizi merakla takip ediyorum.

Sağlıklı hobiler dilerim

Günlük 2 dkh çok yüksek bir tüketim, günlük 2dkh tüketime karşın haftalık 2ppm kalsiyum tüketimi beni biraz kuşkulandırdı.
Engin bey eksik yazmışım, günde 2 kez KH karışımı ve haftada 2 kez kalsiyum takviyesi yapıyorum demeye çalıştım :)

Bugün su tamamlama ekledim, PS Cuma geliyor, çıkıntının farkındayım derin gelirse bir şekilde daha kısa bir şok emiciyle modifiye ederim, olmadı Aliexpress'den artık...

Diğer gelişmeler olarak, filtre sisteminde güncellemeye gittim. 3D Basılabilen media basket ürettim. Sola PS, alt kısımda kayalar, orta kısımda biyolojik filtre yer alacak. Biyolojik girişi öncesi mekanik filtre ekledim.

Ekli dosyayı görüntüle 62334

Bu şekilde kolaylıkla erişilebiliyor.

Ekli dosyayı görüntüle 62335

Bir de, üst kapak filtre filesiyle kapalıydı ve ışığı kesiyor, yansıtıyordu. 8mm aralıklı misina gererek olması gereken hale getirdim.

Clownları da blackstorm'a upgrade ettim. Yeni görünüm şöyle:

Ekli dosyayı görüntüle 62336

Madagascar ve carpet anemonla birlikte ~3. haftaları. Sanırım yakında tankı büyüteceğim...

Media sepeti çok başarılı bir çalışma olmuş, tebrikler   :) ????

Anemonun ağız kısmına bakınca min-max gibi geldi ama emin olamadım. Daha önce haddoni carpet anemon ile nanoda sorun yaşamıştım.(Tanka ışığın kapanmasına yakın saatlerde yeni eklediğim cardinal ve karidesi yemiş ve sabaha bulamadım canlıları ???? ).Zaten yeni eklenen canlılar daha adapte olamadan; kapalı ışıkta yem niyetine atmışım gibi oldu. 

Min-max anemon ile bir sorun yaşamadım ancak bazen yine, yeni eklenen veya halsiz küçük balıkları (küçük goby-blenny,cardinal vb ) avlayabildiğini okumuştum.

Umarım hava taşlı ps magnetsiz de olsa sığabilmiştir arka bölmeye.

Tankınız güzel ilerliyor, aynı şekile sorunsuz devam etmesi dileğiyle

Keyifli hobiler

Umarım hava taşlı ps magnetsiz de olsa sığabilmiştir arka bölmeye.
Ekli dosyayı görüntüle 62394

Lastikleri çıkarıp magneti plastik vidayla sıkıştırınca ucu ucuna oldu.

Anemonum maalesef haddoni. (   ) Okinawa Goby'yi akşam yemeği yapabilir diye korkuyordum ama şimdilik herkes yemeğinin ne olduğunu biliyor. Carpet'ı aç bırakmıyorum.

Teşekkür ettim...

Söz konusu haddoni olunca blackstormlar da menünün içinde olabilir küçük bir akavaryumda dikkat edin. Host durumu saddleback ve birkaç clarki türü dışında düşük bir ihtimal.Haddoni anemon benden sonra besleyen hobicinin ocellaris yavrularını yemişti afiyetle ????

İlk hafta her sabah sayım yaptım :)  Yeni akvaryum çiziyorum canlılar büyüdükçe nano olmayacak...

merhabalar kaya düşünürseniz elimde caribsea kayalar mevcut

merhabalar kaya düşünürseniz elimde caribsea kayalar mevcut

Konu görüntüleyen kullanıcılar