Keşfet

70x45x40 Arkadan Sumplı Nano Kurulumu

istinye

Yeni Üye
Ad Soyad
Çetin Tok
Herkese merhabaYaklaşık 5 sene önce başlayıp 1 sene gibi kısa süreli tuzlu su maceramın ardından tekrar bir kurulum yapmaya karar verdim.Akvaryumum 70 x 45 (35) x40 boyutlarında 10 cm arkadan sumplı Yener Usta yapımı.Elimde henüz fazla bir malzeme yok,Aydınlatma: Bir aksilik olmazsa cumartesi günü ikinci el Ecotech Radion xr30w Gen 2 geliyor.Kum : Reeflowers Pearl White Sand (1-1.5mm) yaklaşık 11 kilo civarı elimde mevcut, yeteceğini düşünüyorum.Tuz : Kent MarinePortatif Ro CihazıATC özellikli RefraktometreTDS MetreMalzemelerim şuanda bu kadar, ilk etapta alınacaklar için önerilerinize ihtiyacım var.İlk Etaptaki Eksik Listesi:1- Kafa Motoru2- Dalga Motoru3 - Su Tamamlama ( aklimda twins var ama DIY veya başka birşey de olabilir)4- Protein Skimmer (10 cm sumpa uygun)5- Uygun Watt Isıtıcı6- Ölü KayaKurulum, ekipman ekleme, gelişim gibi değişiklikleri burada sizlerle paylaşmak isterim. Ekipman seçimleri için önerilerinizi bekliyorumHerkese keyifli hobiler dilerimÇetin

Moderatör tarafında düzenlendi:
Pek bir tavsiye gelmedi ama ben araştırdığım kadarı ile liste oluşturdum, Fikirlerinizi yazarsanız çok sevinirim

Alınacaklar

1. Jebao 1200 DC Kafa Motoru

2. Jebao RW4 Dalga Motoru

3. Bubble Magus BM-C QQ Protein Skimmer ( Aslında Tunze 9004 istiyordum ama piyasa satan hiçbir mağaza bulamadım, stoklarda yok görünüyor. Bilgisi olan varsa ve bana ulaşırsa sevinirim.

4. Twins Su Tamamlama

Aydınlatmam elime ulaştı ama henüz simülasyonunu ayarlayamadım ve askı aparatında süspansiyon eksik onu bulmam lazım.

Yener Usta yine güzel bir iş çıkarmış, Tankı teslim aldım.

Kum 7 kg daha eklenecek, Ölü kayalar hazır ufak tefek dekorasyonu ile uğraşıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 43780

Ekli dosyayı görüntüle 43779

Skımmer tunze 9002 de olur veya hydor slım  serilerinden bakılabılır. Bubble magusda memnun kalmayabilirsin. 

Mavitutku Kemal ile görüş istersen Su tamamlama ünitelerini kullanıyorum gayet saglıklı calısıyor. 

Hayırlısı olsun şimdiden. 

Bir bubble magus kullanıcısı olarak, odanızda ise akvaryum kesinlikle almayın yada benim gibi geceleri kapatıp uyursunuz...Ha eğer salonda falansa o zaman performansı çok iyi, ben günlük toplamasından çok memnunum. 

Akvaryum ayrı odada olduğu için ses çok problem değil , Ancak bir de Reef Royal NQ 90 önerisi aldım ancak ürün hakkında fazlaca yorum bulunmuyor, sizce bubble magus yerine tercih edilir mi?

Tunze 9004 10cm lik arka sump a sığar mı?

ürünün boyutu 9 x 11 cm olarak görünüyor,

Benim sump boyutu 10 cm olduğu için yan olarak sığacaktır diye düşünüyorum

Net bilgisi olan var mı acaba?

-info18.2.jpg

Yan olarak çok rahat sığar. Çok sessizdir.Hele yeni serilerinde mıknatıs çok daha efektif olmuş.

Sonunda birçok eksiği tamamladım,

geri dönüş jebao 1200 

dalga motoru rw4 sipariş verildi yakında gelecek

PS olarak Tunze 9004 ün boyut ile ilgili sıkıntıları olabileceği ile ilgili aldığım mesajlardan sonra yine  tavsiye üzerine  reef royal nq90 aldım, kullanıp performansını göreceğim.

twins su tamamlama aldım ama henüz monte etmedim, dolap olmadığı için odada göze çok batmayacak, dekoratif bir yedek su kabı arıyorum.

Egg crate benzeri malzeme arayışım vardı, medya sepeti yapmak istiyordum, aşağıdaki bulaşıklık malzemeyi buldum ve bir medya sepeti yaptım. Arka sump dolayısı ile yer sıkıntım olduğundan en azından düzenli bir yerleşim yapma niyetindeyim

Ekli dosyayı görüntüle 43975

Ekli dosyayı görüntüle 43976

Ekli dosyayı görüntüle 43977

Ro suyu tamamladım ve tuzluluğu 1025 e ayarlayarak startı verdim

ikinci gün biodigest eklemesi yaptım,bekleyişe başladım

Bu arada kurulum  Ölü kayalarla yapıldığı  için döngüyü hızlandıracak minik bir canlı kaya arıyorum,

tankında zararlı olmayan bir arkadaştan ücreti karşılığında alabilirim

sarıyer, levent, taksim, beşiktaş aralığında olabilirse süper olur

yardımcı olabilecek arkadaşlar whatsapp tan bana ulaşabilirse çok sevinirim

05552559113

Bende xr30w aldım ,kuruluma startı yakın zamanda vericem hayırlısıyla,siz günde kaç saat yakıyorsunuz aydınlatmayı ve hangi renkte yanıyor diatom süresine kadar? Ben hazır bir programlama yaptım radion için olan programlardan ,onu ayarlarsam 8 saat kadar yanıyor o ,yosun olurmu diatoma kadar bu şekilde ? yada minumum ve maksimum ne kadar kalmalı diatom sürecine kadar &diatomda ,biliyorsanız anlatabilirmisiniz.

Ben de henüz detayını bilmiyorum ama şuanda hazır programdan seçip günlük 6 saat ve %45 yoğunluk olacak şekilde kısalttım, 6 saatten sonra da 2 saat ay ışığı şeklinde %22 den aşağıya doğru düşerek giden deep blue ayarladım, bugün aydınlatmanın henüz ilk günü ama sanırım bu seviyede yosunlaşma olmayacaktır

Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba
Sipariş verdiğim PS bazı sıkıntılar yaşadığım için tank sadece 3 conch ile aylardır çalıştı. sonunda Tunze 9004 elime ulaştı ve sisteme eklendi
10 cm sump bölümüne 9004 boyut olarak sığar mı sığmaz mı diye çok araştırmıştım ama emin olamıyordum,
serdargocer arkadaşımızın da söylediği gibi yan olarak rahatlıkla sığıyor, benzer ölçüdeki arkadaşlara referans olması için not düşmek istedim.

Güncel görünüm

Ekli dosyayı görüntüle 46237

Ekli dosyayı görüntüle 46238

Geçtiğimiz hafta iki adet küçük boy clown fish ve 60-70 kafalı bir zoa kayası ekledim.
Bu hafta da alg eater goby ve bicolor blenny ekledim

Balılarda ve tankta herhangi bir sıkıntı görünmüyor.
alg eater ın kısa bir videosunu ekliyorum.

Zoalar boyunlarını ışığa doğru yükseltiyor, ışığın şiddetinin yetersiz geldiğini düşündüğüm için biraz yükselttim, şuandaki mevcut ayarlarım şu şekilde, tecrübeli arkadaşların desteğini rica ediyorum:

capture-20170812-215528-png.48031

whatsapp-image-2017-08-12-at-21-58-31-jpeg.48032

Bir de tankta coralin oluşumu çok fazla, ölü kaya olarak eklediğim kayaların son hali aşağıdaki gibi, bu konuda bir şey yapmak gerekir mi?

whatsapp-image-2017-08-12-at-21-58-32-jpeg.48033

Kolay gelsin çok şirin bir nano olmuş tebrik ederim öncelikle ve ardından Allah sizede sabır selamet versin demek istiyorum:) nedeni de benimde arkadan sumplı 150 lt lik nanom var 1.5 yıldır alttan sumplı yapmadıgıma çok pişmanım sisteme müahale konusunda cok yetersiz kalıyor ilerde, fosfatınız yükseldiğinde bir file içinde fosfat tutucu koymaya  yer aramak bile inanılmaz problem olacak; üzerine ısıklandırma,sıcak havalar için soğutucu fan, yemleme makinası, ıvır zıvır derken müdahale alanı inanın cok sınırlı bir hale geliyor, naçizane dikkat etmen gereken konulara değinmek isterim öncelikle oksijen bizim tanklarımızda sorun bir sump sistemi olmadıgı ve su çevrilemediği için (alttan sumplı sistemlerden bahsediyorum ne kadar yüzey alanında dalga olusturursak oluşturalım ph 8 seviyelerine çıkmayacaktır bu kh nızın tamponlanmasınıda etkileyecek üzerine coraline alg olusumunuzla hatrısayılır sekilde kh düşme problemi yasayacaksınız testlerle sık sık takip etmenizi öneririm uygun dozlama yontemiyle en cok kh girdisi yapacaksınız,zoa lar yüksek kh ta açıp mutlu olan canlılar benimde zoa hayranlığım vardır tam bir kh indigatörleridir kendileri, ikinci olarak yan olarak kullandıgın tunze 9004 ü bende kullanıyorum direk su akımına karsı konumlamaman ne tür sıkıntı cıkartır açıkçası bilemiyorum ama sessizlik, yaptıgı iş elbette 10 numara ps benim tek eksik buldugum yönü toplama kabının cok küçük hacimli olmasıydı ben çözümü uygun bir yerinden ısıtıp delerek bir hortum baglayıp 5lt lik pet siseye sallamakta buldum çözümü çünkü sıklıkla evde olmadıgım zamanlar oluyor, taşması gerçekten can sıkıcı seylere sebebiyet verebilir,bunlar dısında yüzde 10 luk su değişimleriyle ben cok rahat sistemimi idare edebiliyorum mg, ca ve diğer katkıları neredeyse hiç kullanmadım çoğu kaliteli reef tuzu bize istedigimiz değerleri veriyor çünkü,kullanmıs oldugun ısıklandırma için yorum yapamayacagım ben 6x24w t5 armatür kullanıyorum cünkü, ledli sistemler hakkında bilgim yok ama par değerlerinin dikkat edilmesi gerektiğini biliyorum yosunlaşma yaşamanı istemem cok sıkıcı olabiliyorlar özellikle sakal yosunu ve cyanobakteriler inanılmaz derecede hızlı coğalabilen yosunlar nitrat fosfat iyi takip edilir ve ısıklandırmayı uygun tutarsan gerçekten çok keyifle canlılarına bakabilirsin umarım istediğin gibi bir akvaryum olur.Saygılar.

İlginiz, alakanız ve tavsiyeleriniz için teşekkürler umut bey, arka sump konusunda haklısınız ancak ya tank olmayacak ya da bu şekilde olacaktı, tabi ki bunu seçtim ?

Şimdilik su tamamlayıcı, fan, ısıtıcı, ps ve media sepeti için uygun yerler bulup yerleşimi yaptım, hala boş alanım var ve alternatif olarak şelale filtre ile de basit bir medya reaktörü yapabilirim, tabi ki alt sumplı sistemlerdeki rahatlık olmayacak ama sizin de tankınızın olduğu konuyu inceleyince sevindim, ilgi kaybolmadığı sürece bu tarz sistemlerle de sizinki gibi uzun soluklu, gayet güzel nanolar olabiliyor.

Keyifli hobiler dilerim

Sevgiler

çok teşekkürler Çetin Bey inşallah sizin tankınızda uzun soluklu olacaktır inşallah, değerleri optimumda tutuğunuz sürece. Sadece su değişimiyle bile uzun süre götüren çok başarılı hobiciler var zaten.

Maalesef yeni eklediğim balıklardan bicolor blenny 4. Günde,  alg eater goby de 12. Günde öldü, clown fisler gayet sağlıklılar, bu ölümlerin sebebini anlayamadım ama tankın henüz başlangıcı sayılabilecek zamanda bu durum çok canımı sıktı gerçekten. Sebebini anlayana kadar yeni canlı eklemek istemiyorum.

Büyük ihtimalle yeni tank sendromu dolayısıyla canlı kaybetmişsiniz Çetin Bey bir müddet bakteri kolonizin artması için gerekli tedbirleri alıp sistemi canlı yükünü kaldıracak hale getirmek biraz sabır işi 6 aylık oturmuş su da bu tarz sorunları hemen hemen hiç yaşamayacaksınız ama bu 6 ay hiç canlı eklemeyeceğiniz anlamına gelmiyor sisteminizdeki bakteri kolonileri arttıkça balık eklemenizi tavsiye ederim hazır satılan bakteri tüplerinden giriş yaparak süreci hızlandırabilirsiniz ve bakteri yemleriyle bu kolonileri besleyip çoğalmalarını sağlayarak daha dayanıklı ve güçlü bir sisteme sahip olursunuz.

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Konu görüntüleyen kullanıcılar