Keşfet

75x45x35 sonunda başladık

denizcanbaran

Yeni Üye
Ad Soyad
deniz can baran
selamlar kurulumdan önce hazırlık çalışmalarım ve aldığım fikirler aşağıdaki linkte 

sonunda bu aşamaları aştık ve 75x45x35 boyutlarında ana tank ve 70x40x40 sump sistemimiz su tamamlama bölmesi dahil olmak üzere dolaba yerleştirildi sump iniş borusu ve kafa motorundan çıkış borusu yapıldı tatlı su bölümünden sumpa su kaçagı varmı testi yapıldı ve elimde olan dalga motoru cama yerleştirildi bundan sonra yapılacak işlemler 

1- canlı kum eklenecek 

2- kayalar eklenecek elimde fazladan oldugu için sumpada kaya koyacam 

3- yaklaşık 100 lt deniz akvaryumu olan arkadaşlarımdan su eklenecek kalan kısım erikli marka damacana su ile tuzluluk ayarlanarak eklenecek 

4- elimde bulunan mevcut t5 florasanlar yenileri geldi (actinic blue ve dep blue ve gün ışığı ve grolux ) tesisat yenilenerek takılacak ve gün doğumu ve gün batımı similasyonları için power led uygulaması eklenecek

5- diatom sürecinden sonra akvaryumu bir süre balık eklenecek ve mercan eklemek için bir süre daha bekliycem 

yazacaklarım bu kadar eklemek istediginiz veya tavsiyeleriniz olursa sevinirim

Ekli dosyayı görüntüle 39757

Ekli dosyayı görüntüle 39753

Ekli dosyayı görüntüle 39756

Ekli dosyayı görüntüle 39755

Ekli dosyayı görüntüle 39754

Deniz Bey merhaba,

Öncelikle uzun soluklu ve sıkıntısız olmasını dilerim. 

Arkadaşınızın akvaryumundan su almanızı ve damacana su kullanmanızı önermem. 

Başka akvaryumdan suyu bakteri girişi amacıyla alıyorsanız faydası olmaz, bunun yerine bakteri kültürü kullanmanızı tavsiye ederim. 

Damacana su yerine de RO (arıtılmış) su kullanın. Eskiden piyasadaki damacana suların bazıları arıtma su idi şimdi var mı bilmiyorum ama kaynak suyu olan damacana sular ile sıkıntı yaşarsınız ilerleyen dönemlerde. 

Tekrar hayırlı olsun. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Ustadim tavsiyeniz icin tesekkurler suanda ro cihazini alacak butcem kalmadi 1 ay sonra almayi düşünüyorum ro cihazini inşallah ro cihazini aldıktan sonra su degismlerunde kullancam 

Deniz Can Bey,

Önerileri dikkate almamışsınız. İleride başınızı ağrıtabilir bu durum. Şimdi damacana ile kurulum yaparsanız ileride su değişimleri ile fosfattan kurtulma şansınız pek de olmaz. R/O cihaza bütçe yok derken bir bakmışsınız tüm kurulumu sıfırlayıp yeniden başlamak zorunda kalmışsınız. Bu bence daha pahalı olacaktır. Sump ile ilgili önerileri de göz ardı etmişsiniz. Deneyimli üyeler su tamamlama ile birlikte 3 bölüm önermiş siz 4 bölüm şeklinde yapmışsınız sump bölümlemesini. Size kendimden örnek vereyim. R/O cihazına bütçe ayırmak için 3-4 ay bekledim. Kurulum için 1 yıldır malzeme topluyorum. Eksik ekipman ile yanlış kurulum ileride çok daha büyük maliyet çıkartacaktır size, bunu lütfen unutmayınız.

Saygılarımla..

Ro cihazi icin arastirmalara başladım ustadim sump genisligini ve derinligini degistirerek sump yaptim ustad sumpim 10 cm genisliginde su bolmesi oldu ve 3 bolmeli olarak 70 cm uzunlugunda ve 30 cm genisliginde 3 bolmeli yaptim sumpi ustadim dediginiz gibi ro cihaziyla kuruluma basliycam 1 ay beklemek beni fazla oyalacak ama dediginiz gibi en saglam ve garanti gozuken ro cihazi

ustadım dediginiz gibi yarın ro cihazından su almaya başlıycam samsunda bu işi yapan bir abimiz ro cihazından suyu verecek tuzluluk oranını ayarlayarak uzun süre beklememe gerek kalmadan kurcam sistemi inşallah

Deniz Can Bey,

Ben "üstad" değilim. Hatta tuzlu su konusunda sizin gibi "çaylak" bir hobiciyim. Ben de şu anda kurulum yapmak üzereyim ve 2.5 yıla yakındır hazırlanıyorum. Bu 2.5 yılın ilk 1 yılı sadece teorik araştırma ile geçti. Sonraki 1 yılda ufak tefek malzeme temini ve teorik araştırmaya devam. Tankı Nisan 2016'da aldım ama şu anda hala içi boş. Acele etmiyorum, zira tuzlu su işinde çok ama çok detay var. Forumları bir araştırın, işe hatalı başlayıp sonra kurulumlarını bozan veya çıkardıkları derslerden yeni kurulumlar yapanlarla dolu sayfalar.. Teorik bilgileri oldukça karıştırdığım için uyarmak gereği duydum.

Sump için size deneyimli üyeler sadece 2 bölme yeter hadi en fazla 3 bölme yapın derken deneyimleri ile yapıyorlardı bu önerileri. PS ile ilgili ayarları kolay yapmak ve onun etkin çalışması için geniş bir sump bölmesi lazım. Ayrıca ileride PS ile ilgili bir güncelleme yapmak isterseniz de sump buna izin vermeli. Bu sebeplerle size 2 hadi en çok 3 bölme önerdi deneyimli üyeler. 3 bölmede elde edebileceğiniz en büyük kazanım PS için su seviyesini su tamamlama cihazı olmadan sabit tutabilmek olurdu. Bu şekilde eksilen su kafa motorunun bulunacağı bölmede düşeceği için elle su tamamlama daha kolay ve eziyetsiz olurdu. Ama bana sorarsanız su tamamlama işini manuel takip etmek gereksiz bir hamallık. Aksatmanız durumunda tuzluluk oranı değişeceği için sorun da yaratacaktır. Bu nedenle 1 bölme su tamamlama haznesi, 1 de diğer her şey için yapsaydınız ileride düşüneceğiniz her durum için esnek bir kurulum olurdu elinizde. Bir de temizlik meselesi var tabii. Ne kadar çok bölme, o kadar çok kıyı-köşe-kenar ve buralarda birikecek tortu, yosun, vb.

Henüz yol yakınken bence sump dizaynını da değiştirmeliniz. R/O ile ilgili kararınız çok yerinde olmuş.

Saygılarımla..

Bu arada başka bir sorun; sump iniş sisteminiz hatalı. Bu tankı su ile doldurup deneme yaptınız mı? Çok ses çıkaracağı %100. Ayrıca emniyet önlemi de yok. Bir sebepten boru tıkanır ise tankınız taşar. Bu konuda da destek almanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sump inis borusunda bilerek yukardan biraktik boruyu girtlakli boru ile asagi indirmek icin durso sistemi yapmadigimiz guvenlik borusu kullanamadim ayrica sump konusunda ps bolmesi 35 cm genisliginde magus curve 7 ve ust modelinden olcu alinarak  rahat sığacak sekilde dizayn edildi cevremde olan bir cok deniz akvaryumu yapan arkadaslarimin sump sistemlerini inceledim bircok yerli ve yabanci forumlari araştırdım ve sump ı herkes tankinin yari boyutunda yaparken ben 5cm kisa olarak yaptım buda bana daha genis bir alan sagladi sumpta

Planlamanızı her koşulu düşünerek yaptı iseniz sorun yok. Ama hala iniş için değişim yapmanızı öneriyorum.

Sizin oneriniz nasildir acaba

Akvaryum kurulum aşamasından sonra diatom surecimiz bir kac icinde basladi cok erken olmasi beni biraz endiselendirdi ama suanlik güzel devam etmekte nerdeyse kayalarin tamami ve on cam sarardi kumdada sararmalar başladı 2 veya 3 gun sonra temizlik ekibi koymayi düşünüyorum doğrumu yapiyorum acaba

Ekli dosyayı görüntüle 39928

Konu görüntüleyen kullanıcılar