Keşfet

8 Aylık Tank, Çözülemeyen Sorunlar Hakkında Yardım

dgkngrbz

Yeni Üye
Ad Soyad
Doğukan Gürbüz
Arkadaşlar merhabalar,

Akvaryumumum şu anki durumu ile ilgili kısa bir bilgi verip, çözemediğim problemlerimi yazacağım. Müsait vaktinizde yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Akvaryum 8-9 aylık Bazı konuları hiç düzeltemiyorum ve akvaryum kontrolü elimden gidiyormuş gibi geliyor.  ( TÜM FOTOĞRAFLAR belirgin çıkması için beyaz ışık açık şekilde çekilmiştir)

AKVARYUM SU DEĞERLERİ:

Sıcaklık : 26 Derece ( yaz ortamında 26,5 olunca soğutucu devreye gidiyor tekrar 26 a çekiyor)
Tuz Oranı : 1025 ( Aquaforest reefsalt kullanıyorum)
RO TDS : 0 ( Anyon/Katyon Reçinesi Aquaforest filtreler 5 aylık - reçine 2)
PH : 8.2 ( son 4 aydır sabit)
NH3 : 0 ppm (JBL test)
NO2 : 0,05ppm (JBL test)
NO3 : 1-2 ppm (JBL test)
KH : 9 dKH ( Aquaforest test)
Ca : 500ppm ( Aquaforest test)
Mg : 1450 ppm (Aquaforest test)
Cu : 0 ppm (JBL test)
SiO2 : 0 ppm (JBL test)
O2 : >10 ppm (JBL test)
CO2 : 3,5mg (JBL test)
PO4 : 0 ppm ( JBL test)
PO4 : 0 ppm ( Aquaforest test)
PO4 : 0 ppm ( HANNA LR test)

(fosfat testlerine güvenmediğim için hanna ile de test ettim)

ÖZELLİKLER

Akvaryum : 60x60x45 Arka Sump Akvaryum.
Aydınlatma: Aquareef Pro3 195W 
- Kırmızı (11:00 > 18:00 %10)
- Yeşil (11:00 > 18:00 %10)
- Royal Blue ( 09:30 > 21:30 %100)
- Mavi ( 09:30 > 22:00 %100)
- Beyaz ( 10:30 > 18:30 %35)
- Day White ( 11:00 > 17:30 %20)
- UV ( 10:30 > 20:00 %50)
- Gece ( yok)
Skimmer : Tunze 9004 DC ( %40 performans ayarında yeterli şekilde çalışıyor)
Dalga Motoru : Tunze 6040 DC ve Jebao RW8
Kaya ve Kum : NaturesOcean

CANLILAR 

3 adet 3 cm boyutunda Mavi/Yeşil Chromis
1 adet 2 cm boyutunda Mavi Damsel
1 adet S boy Blue Tang Yellow Belly ( 2 gün önce tanka eklendi)
1 adet 6-7 cm Red Shrimp
1 adet L boy Snail
15 adet M boy Conch
1 adet L boy Deniz Yıldızı

MERCANLAR 

2 Adet Avuç büyüklüğünde kaya Zoa 
1 Adet Avuç büyüklüğünde StarPolip 
6 Adet 1 TL büyüklüğünde Mushroom ( uç kısımları turuncu ve yeşil )
2 Adet Avuç büyüklüğünde kaya Xenia 
1 Adet El büyüklüğünde Australia Leather Coral
1 Adet 3-4 cm uzunluğunda 4-5 dal Finger Leather Coral ( 2 gün önce tanka eklendi) 
1 Adet Pinpon topu büyüklüğünde Torch Coral

PROBLEMLER ( en büyük sorundan ufak olanına doğru yazacağım)

1) YOSUN PROBLEMİ kayalarım Bembeyazken 4.aydan sonra komple siyah gibi- kahverengi ve yeşil yosunlanmalarla kaplandı. kaya üzerinde bazı yerlerde yer yer sakal yosunu var. bir yerde de kurtulamadığım büyük bir sakal yosunu var. zaman zaman koparıp kurtulmaya çalışıyorum. Dalga motorlarım 2 haftada sakal yosunuyla kaplanıyor yemyeşil. Camlar 4 günde bir silmem gerekiyor. geciktirirsem jiletli temizleyiciyle temizlemek durumunda kalıyorum. Fosfatım 0 ppm. RO suyumda silikat vb şeyler yok 0 TDS. kendim zaten arıtma sektöründeyim ( filtre.com.tr RO suyu filtreleri gibi bir çok filtre üreten bir firmam var. RO suyumdan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.) Fosfat değerim Hanna testinde bile 0.00 çıkarken bu yosun probleminden ve sakal yosunundan nasıl kurtulabilirim ? ( örnek tank resimleri yazının sonuna ekleyeceğim). Fosfat limitasyonu gibi bir şey ifade ettiler araştırdım ancak nasıl bir müdahalede bulunabilirim bulamadım. Ağır metal birikiminden endişelendiğim için gün önce akvaryum arka sumo bölümüne  100gr Aquaforest karbon girdim, silikattan şüphelendiğim içinde 100 gr kadar Aquaforest Fosfat minus girdim. içeriğinde hem fosfatı hemde silikatı azalttığından bahsediyordu. Fosfatım zaten 0 olduğu için bile bir şey yaptım ancak hatalı bir hareket olduğunu düşünüyorum.

2) CYNO Bakteri yada YOSUN Akvaryum kurulumundan 3 ay sonra ufak bir kayaların üzerinde CYNO problemi yaşamıştım. ve Chemi-Clean ilacı ile 2 kere ilaçlayıp bu problemi çözmüştüm. Ancak ozamanlar sadece beyaz kayalarımın üzerinde oluşmaya başlamıştı. Aynı dönem yukarıda bahsettiğim yeşil kahverengi siyahımsı yosunlanma başladı. Cynodan sonra tüm kayalarım renk değiştirdi yukarıdaki yosun probleminde anlattığım. 1 Ay önce kum üzerinde yavaş yavaş renk değişimleri başladı. Cyno gibi kırmızı da değil ama çok açık kahverengi lekeler. zaman zaman azalıyor zaman zaman çoğalıyor. Ama son günlerde baya arttı. bundan 2 hafta önce chemiclean attım cyno zannedip ama hiç bir değişim olmadı. yosun gibiler renkleri bazen açık kahverengi bazen cyno gibi. hafif uzunlar dalgalanıyorlar 5-6 mm gibi, bazı dalgalanmaların üzerinde ufacık hava kabarcıları var. Bu konuda ne gibi bir önlem alabilirim. Su değişimlerinde zaman zaman sifonladım ama tekrar oluştular. kayalarımda gözükmüyor cyno.

Yukarıda belirttiğim bu 2 problem en ana sıkıntım. bu üstteki problemlerden kurtulmam için yardımlarınızı rica ediyorum. Bu hobi için çok istekliyim ama çok fazla hevesimi kırmaya başladı yukarıdaki sıkıntılar.

3) YEŞİL BALONLAR kayaların bazı yerlerinde çok ta büyük olmamakla birlikte bir kaç adet yeşil şeffaf baloncular oluştu. Bunlar nedir ? zararlı mıdır nasıl kurtulabilirim ?

4) MERCAN PROBLEMLERİ tankımda zoa larım hariç tüm mercanlarım harika durumda. büyüyorlar gelişiyorlar renkleri çok iyi vs. Ancak 2 zoa kayasını da 1 er ay arayla aldım. Aldıklarımda kaya üzerindeki zoaların 1er cm gövdeleri vardı ve güzel açıp tüm kayayı kaplıyorlardı. 1 tanesinin tüm gövdeleri yok oldu sadece açılan polip başları kaldı. açıyorlar ancak ne büyüyorlar ne de çoğalıyorlar. diğerinin gövdeleri ufaldı. aynı şekilde gelişmiyorlar. Sebebi nedir sizde ne işlem yapabilirim.mercanlarıma çok sık olmamakla birlikte bazı katkılar ekliyorum. Haftada 1 Aquaforest AF VİTALY 1 damla. 15 günde birde Aquaforest AF PYHTO MİX 8 damla damlatıyorum.

Mushroom larımı aldığımda her biri 2 adet 1 tl para boyutundaydı.3-5 gün aynı boyda açtılar ancak 1 ayda iyicene ufaldılar yaklaşık 1 TL boyutundalar. sıkıntıları nedir tahmininiz var mı ?

5) BAKTERİ KÜLTÜRÜ her 20 günde bir 30lt su değişimi yapıyorum ve ayda 1 1 tüp BİODİGEST bakteri kültürü ekliyorum. herkes aquaforest ın bakteri kültürlerini övüyor. bu raddeden sonra bakteri kültürü değiştirip Aquaforest devam etsem sıkıntı olumu öneriniz var mı ? 

Müsait olan ve bana bu konuda gerçekten yardımcı olabilecek herkesten yardımlarını rica ediyorum. Hobiyi geliştirmek daha büyük tanklara geçmek istiyorum ancak bu başlıca problemlerin çözümlerini öğrenmeden bu riske girmek istemiyorum. bu tankımda hem canlıları az çok tanıyıp hem de problemlerin çözümlerini öğrenip daha profesyonel bir tank planım var bu kış onu gerçekleştirmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla...

Ekli dosyayı görüntüle 56881

Ekli dosyayı görüntüle 56882

Ekli dosyayı görüntüle 56883

Ekli dosyayı görüntüle 56884

Ekli dosyayı görüntüle 56885

Moderatör tarafında düzenlendi:
Zoalar vs canlılar bence güzel görünüyorlar. zoa da renk biraz açık çıkmış ama fotodan mı yoksa ışıktan mı bilemedim. 

Öncelikle akvaryumdaki genel sorun sizin biraz stresli olmanız :)  biraz salın gitsin canlılarınız çok zor canlılar değiller 1 ay test yapmayın sadece tuzluluk ve sıcaklığı kontrol edin. fosfat tutucuyu çıkartın 2 haftada 1 %10 su değişimi yapın. hatta kh-mg-ca değerlerini bile ölçmeyin sadece salın gitsin.

sizin canlılarınıza benzer canlıları beslediğim bir ofis tankım var 12 aydır test yapmıyorum 6 aydır su değişimi yok katkı hiç girmiyorum yazın soğutucum yok  bazen 4 gün ofis kapalı kalıyor misal son bayram da kesin 28-29 görmüştür. 3 aydır ps bir şey toplamıyor sadece hava motoru niyetine çalışıyor.  Ama inanın ben akvaryumdaki bazı canlıların büyümesini görünce şaşırıyorum mesela milka var 3 ayda 3 e katladı :D

Aydınlatmaya yönelin kırmızı ve yeşil uv bir müddet kullanmayın beyazları kısın mavi ton ağırlıkta ilerleyin sıkıntı kısa sürede çözülecektir. 

sıfırdan doğal döngü kurduğunuzu unutmayın, dino cyano sakal yosunu vb. sistem tam oturana kadar hangisi baskın gelirse artacaktır. fotolarda herşey normal görünüyor siz temizlik ekibini sağlam tutun başka da kafanıza takmayın. aşırı yemleme, aniden fazlaca canlı girişi yapmadıkça herşey normal devam eder ve yosun sorunları azalarak biter

Merhaba. Aydınlatma olayını 1-2 ay öğlenden ikindiye kadar yakmayı deneyin. 4-5 saat maksimum. Sonra tekrar bakarsınız duruma. Bu yeterli bir süre zaten. Ha diyorsanız benim akşam seyrim olsun, o zaman akşamdan geceye kadar yakın.

Sorununuz bakteriyele benziyor. Fosfat tutucu ve karbon bağlamışsınız. Sürekli bakteri giriyorsunuz fakat bakterilerin beslene bileceği hiç  birşey yok tankta. 

Ya bakteri besini girin. hazır yem(bioptim) , votka maya vs. yada fosfat tutucu ve karbonu çıkartın.  

0538 0433173 mesaj atın yardımcı olmaya calisayim.

Gördüğüm yanlışları yazıyorum

- fosfatrınız 0 sa bakteriler büyüyp gelişemez yerine dino, cyano ve sakal yosunu ürer. Hatta yapılan calışmalarda fosfat limitasyonu olduğunda dino fosfat kaynağı olarak bakterileri kullanır yani yararlı bakterilerinizi yer, fosfat dozlayın derim ,marka farketmez sadce dozunu iyi ayarlayın, bitki akvaryumları için olan gübreden 0.05 ppm olacak şekilde

-AF PHOS MİNUSU çıkartın zaten fosfat sorununuz var

-JBL test kitleri tuzlu suda pek iyi değildir değiştirin yerine salifert alınabilir

-kahverengi ucu baloncuklu yosun= dino . çok yayılmaz umarım çünkü belalı bir yosun türüdür . fosfat limitasyonundan kaynaklanıyor. fosfatı artırıp bakteri girişi yapıp 3 gün tankı hiç ışık almıyacak şekilde kapatırsanız zamanla geçeçecektir. ( ben dinox de eklemiştim), bu sürede hiçbir mercan besini girişi yapmayın ve su değişimi de yapmayın en az 1ay .eğer su değişimi yaparsanız  dino ile mücadelede ateşi söndürmek için benzin dökmüş gibi olursunuz

-SORUNLARINIZIN TEMELİNDE BAKTERİ EKSİKLİĞİ VAR. BUDA FOSFAT LİMİTASYONUNDAN KAYNAKLANIYOR. ÖNCE FOSFATINIZ ARTIRIP( fazla yemlerim öyle artırırım diye düşünüyorsanız ben denedim olmadı)  SONRA HAFTALIK BAKTERİ GİRİŞİ YAPIN. Ben biodigest ve bio -s birlikte kullandım sorun olmadı üstüne fritz-zyme 460 ekledim (amazondan getirttim 4 günde geldi) sorun yaşamadım , fritz-zyme 460 ı diğer bakteri kültürlerine göre daha çok öneririm. Sumpa 2-3 paket  Bio ball eklemek bakteri sayınızı artırmaya çok faydası olacaktır

Sakal yosununuz Bryopsis ise tedavisinde flukanazol işe yarayacaktır sizin hacimde tek tablet flukan yeterli

Moderatör tarafında düzenlendi:
Aydınlatmaya yönelin kırmızı ve yeşil uv bir müddet kullanmayın beyazları kısın mavi ton ağırlıkta ilerleyin sıkıntı kısa sürede çözülecektir. 
Arkadaşın dediği gibi beyaz kırmızı ve uv çok azaltın. 

Salıver marka testler alarak tanka yavaş yavaş fosfat ve nitrat takviyesi yapabilirsiniz.

500 kalsiyum çok yüksek yavaş yavaş düşürmeniz gerek .

Akvaryumda nitrat ve fosfat yoksa ve hala ciddi alg problemleri varsa organik atık probleminide değerlendirmek gerekir. Ps toplaması nasıl? Resim yuklermisiniz

Akvaryumdaki kayaları sıfır kapalı kutu mu aldınız yoksa 2.el mi  bu çok önemli 

Fosfat tutucuları mutlaka sistemden çıkartın. 

Akvaryumda belli ki bir bakteri dengesi sorunu var ama izlenen yol gözden gecirilmeli. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar