Nano için teşekkürler
Birdsnest'im de fraglarken çok parçaya bölünmüştü. Okyanustakilerin iskeleti daha dolgun oluyor, akvaryumda içleri daha boş olarak gelişiyorşar. Böyle bir makale okumuştum.
Benim sizden farklı ölçümüm olarak mg çoğunlukla 1500'lerde. KH 10 üzerindeyken mercanlar coşuyor. Fosfat ve nitrat çoğunlukla 0. Test kitine gelene kadar canlılar emiyor herhalde. Değerler tavsiye edilen sınırlarda olmak kaydıyla stabilite en önemli şey. Özellikle SPS'ler için.
Starpolyp'ler dengeyi anlamak için güzel gösterge. Bir dalgalanma olduğu anda ilk onlar kapanıyor, 1-2 güne tekrar açıyorlar. Tavsiye ederim.
Zoa'ya sabit bir yer bulup hiç oynatmamak, stresini azaltıp uyum sağlamasını beklemek gerekebilir. Örneğin, ışığı çok sevmeyen clove polyp'lerim 3 hafta çok az açtılar ve zamanla dengekerini ışığa göre ayarladılar. Şimdi gün boyu açıyorlar. Mercanlar ışığa göre zooxanthellae dengelerini ayarlıyor. Bu renk değişimlerine neden oluyor. Tekrar kazanımı zaman aldığından ışık ve konumlarının stabilitesi önem kazanıyor.
Beyazlayan mercan düzelir mi bilemem. Okyanusta bu şekilde bağışıklıkları düşük olarak yaşayabiliyorlar. Şu an çok savunmasız, en ufak olayda veda edebiliriz, etmiş de olabiliriz.
Son olarak ısı değişimleri de mercanları strese sokuyor. Belli bir sıcaklığa 2 günden fazla dayanamayıp zooxanthellae'lerini salıyorlar. İniş çıkışlı bir ısı yerine stabil tutabileceğiniz bir değer bulup o çizgide gitmek önemli.
Nano tankımdan önceki iki kurulumumda hep mercanlarımı kaybettim. O başarısızlıklardan çıkardığım ders, ısı - ışık - su değerlerinde bir çizgi yakalayıp orada kalmak oldu. Şu an bunu yapabildiğim için ufacık tankta SPS'ler bile hızla büyüyor, renklerini koruyorlar. (Aquaforest Amino Mix ve Vitality baya fayda sağlıyor.)
Umuyorum varolan kadronuz hızla büyüyüp gelişir...