Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Selamınaleyküm ben serkan armatör yapmak istiyorum akvaryumun ölçüsü 120x60x40 cm 60 cm yükseklik yapmak istediğim armatör Orphek Atlantik V2.1 WiFi 60 cm lik armatörü komple akvaryumun kapağına yaymayı düşünüyorum ledlerin dizilimi birebir aynısı olacak soğutucu olarak 3 adet 110 cm lik alıp 2 şerli 13 Adet dizmeyi düşünüyorum akvaryumumda açılmalı 3 lü aleminyum kapak var ona montaj yapacağım hey kapakta 26 led olcak 3 tanede fan takmayı düşüyorum ne dersiniz yeterli gelirmi 

ledler:

Soğuk Beyaz : 20 Adet  18000 K   Bridgelux   3.0 V - 3.2 V  700 ma  3 W  20 Adet  60.0 V - 64.0 V  60 W

Deep Kırmızı  :  7 Adet   650 nm     Cree          1.9 V - 2.2 V  700 ma  3 W   7 Adet: 13.3 V - 15.4 V  21 W 
Royal Mavi    : 21 Adet  450 nm     Cree          3.0 V - 3.4 V  700 ma  3 W  21 Adet: 63.0 V - 71.4 V  63 W
Mavi              : 11 Adet  470 nm     Cree          3.0 V - 3.4 V  700 ma  3 W  11 Adet  33.0 V - 37.4 V  33 W
Ultraviyole     :  4 Adet   395 nm     Cree          3.4 V - 3.6 V  700 ma  3 W    4 Adet  13.6 V - 14.4 V  12 W
       "             :  4 Adet   410 nm     Cree          3.4 V - 3.6 V  700 ma  3 W    4 Adet  13.6 V - 14.4 V  12 W
       "             : 11 Adet  420 nm     Cree          3.4 V - 3.6 V  700 ma  3 W   11 Adet  37.4 V - 39.6 V  33 W

Orphek Atlantik V2.1 WiFi Armatör Değerleri :

Güç tüketimi: 180 - 186 watt
Boyutlar
Uzunluk: 24.21 "(615mm)
Genişlik: 9.37 "(238mm)
Yükseklik: 2.11 "(53.6mm)

LED: 3 Watt, aber angetrieben bei ~ 2,4 Watt (700mA) 

sorum :Orphek Mean Well NES-350-48  48 V 350 W güç kaynağı kullanmış bu güç kaynağınından alsam fazlamı gelir ledlerin toplamı 234 W yapıyor
MeanWell-LDD-700H pwm control
kullanmak istiyorum bu cihazla 7 farklı ledi ayrı ayrı bilgisayardan kontrol edebilirmiyim 

MeanWell-LDD-700H pwm control cihazına kaç adet led bağlıyabilirim cihazın değeri
Wide input voltage : 9 ~ 56VDC

Wide output LED string voltage: 2 ~ 52VDC yazıyor 

meselâ 7 Kırmızı ledi seri bağlasam 15.4 V yapıyor bu cihaza bağladığımda kaldırırmı  yani 52 V oluncaya kadarmı bağlayabiliyorum

bilgisaydan kontrol etmek için aşağıdakileri alsak yeterli geliyormu birde bunlara yazılımmı yüklemek gerekiyor yoksa bilgisayaramı program yüklemek gerekiyor oprogramı nerden buluruz birtane armatör programı buldum fakat bu programda sadece 3 led var 7 lede çıkarabilirmiyiz program şu AquaReef Led Kontrol program türkçe  

Arduino UNO R3 
20x4 LCD Ekran Mavi 
Real Time Clock Paketi 
One Wire Digital Temperature Sensor - DS18B20 
birde Soğuk Beyaz : 20 Adet  18000 K   Bridgelux  mu kullansam yoksa Soğuk Beyaz : 20 Adet  8000 K   cree  mi kullansam iyi olur orphek 18000 kelvin kullanmış 
bilgi verirseniz sevinirim Allah'a emanet olun inşaallah
Led konfigürasyonunuz hakkında birşey diyemeyeceğim. Bu konuda tecrübeliler cevap versinde diyemeyeceğim çünkü bu konu altında bu konuyu detaylı şekilde anlatan olmadı maalesef.

Güç kaynağı uygun 234W için 350Wlık güç kaynağı fazla gelmez aksine anca yeter. Güç kaynağını tam yükte çalıştırmak çok mantıklı değil.

Soğutma için 3 fan yeterli mi sorusunu cevaplamak için mekanik tasarımı incelemek lazım.

Kullandığınız ledlerin tamamının maksimum akımı 700mA değil. Tamamının 700mAde 3W olduğundan da şüpheliyim. Bir kontrol etseniz iyi olur. Maksimum akım değeri 1200mA olan ledler için LDD-1000H kullanarak  led başına sağladığınız aydınlatma miktarını artırabilir ve ledden tasarruf sağlayabilirsiniz.

48V ile beslediğinizde LDD-XXXH çıkışta maksimum 44V verdiğini ve bir ledin üzerinde tuttuğu voltajın 3.4V olduğunu düşünürsek bir sürücü ile 12-13 led sürebilirsiniz.Yani dokuz adet LDD-XXXH'a ihtiyacınız var.

Verdiğiniz liste ile sürücüleri kontrol edebilirsiniz ancak uygun yazılımı yüklerseniz. Eğer yazılım bilginiz yoksa (ki öyle anlaşılıyor) bu işe girişmeyiniz. Konuyu baştan sona okursanız önerilen hazır çözümler mevcut onları kontrol edebilirsiniz. Yada bu konuyu uzunca bir süre takip edebilirsiniz. Zira neredeyse hiç destekçi çıkmadığından yavaş ilerliyorum. 

alacağım ledin değeri 700ma yazıyor 1000ma lede zarar vermezmi cree nin data değeri

pdf olarak internette var değerler şöyle yazıyor

DC forward current - white, royal blue, blue, green, photo red, far red  1000mA

DC forward current - amber                                                                     500mA 
DC forward current - red-orange, red                                                      700mA

Reverse voltage V 5

Forward voltage (@ 350 mA) - white                                                       3.05V - 3.9V
Forward voltage (@ 350 mA) - royal blue, blue                                       3.10V - 3.9V
Forward voltage (@ 350 mA) - green                                                      3.30V - 3.9V
Forward voltage (@ 350 mA) - amber, red-orange, red, photo red         2.10V - 2.5V
Forward voltage (@ 350 mA) - far red                                                     1.90V - 2.4V
Forward voltage (@ 500 mA) - amber                                                      2.30V
Forward voltage (@ 700 mA) - white                                                        3.30V
Forward voltage (@ 700 mA) - red-orange, red, photo red                      2.30V
Forward voltage (@ 700 mA) - far red                                                      2.10V
Forward voltage (@ 1000 mA) - white, royal blue, blue                            3.50V
Forward voltage (@ 1000 mA) - green                                                     3.80V
Forward voltage (@ 1000 mA) - photo red                                               2.50V
Forward voltage (@ 1000 mA) - far red                                                    2.25V

LED junction temperature °C 150
1000ma mi alayım

alacağım ledlerin değeri sitedeki :

Item                                : 3w 3535LED 

Quantity                         ; 1Unit =1pc 

Type                              :  CREE XP-E

Emitting Color                ; Red 

Wavelength/CCT           : 660nm

Luminous Intensity         : 80lm

Viewing Angle                : 120degree

Certificate                      : CE ROHS

PCB                               : 20mm PCB 

Forward Current            : 700mA

Forward Voltage            : 1.9-2.2v

Warranty                        : 3 years

Storage Temperature    : -40  to +85℃

Soldering Temperature : 260℃no more than 3 seconds

Item                                : 3w 3535 LED

Quantity                         ; 1Unit =1pc

Type                              :  CREE XP-E

Emitting Color                ; Royal Blue 

Wavelength/CCT           : 460-470nm

Luminous Intensity         : 60lm

Viewing Angle                : 120degree

Certificate                      : CE ROHS

PCB                               : 20mm PCB 

Forward Current            : 700mA

Forward Voltage            : 3.0-3.4v

Warranty                       : 3 years

Storage Temperature    : -40  to +85℃

Item                               : 3w 3535 LED

Quantity                        ; 1Unit =1pc

Type                             :  CREE XP-E

Emitting Color               ; Royal Blue 

Wavelength/CCT          : 450-455nm

Luminous Intensity        : 50lm

Viewing Angle               : 120degree

Certificate                     : CE ROHS

PCB                              : 20mm PCB

Forward Current           : 700mA

Forward Voltage           : 3.0-3.4v

Storage Temperature   : -40  to +85℃

Emitting Color               ; UV 

Wavelength/CCT          : 420-425nm

Certificate                     : CE ROHS PCB: 20mm

PCB Forward Current   : 700mA

Forward Voltage           : 3.4-3.6v

Wavelength/CCT          : 410-415nm

Warranty                      : 3 years

Wavelength/CCT          : 395-400nm

Warranty                      : 3 years

Emitting Color               ; White 

Wavelength/CCT          : 8000K

Luminous Intensity        : 240lm

Certificate                     : CE ROHS PCB: 20mm

PCB Forward Current   : 700mA

Forward Voltage           : 3.0-3.2v

Item                               : 3w high power led

Quantity                        ; 1Unit =1 pc

Emitting Color               ; Cool white

Wavelength/CCT          : 18000-20000k

Luminous Intensity        : 220-240lm

Viewing Angle               : 140degree

Chip Quantity                : 1pc

Forward Current           : 700mA

Forward Voltage           : 3.0-3.2v

Chip Brand                   : Bridgleux 45*45mil G1 series

PCB                              : With

PCB Lens material        : PC lens

Operating Temperature : -40  to  +80℃

Storage Temperature     : -40  to +85℃

Soldering Temperature  : 260℃no more than 3 seconds

Moderatör tarafında düzenlendi:
aleminyum profil olarak şu olabilir bundan 110cm 3 adet alıp 3 kapağa montaj yapacağım ortalarına fan koymayı düşünüyorum 3 adet profilin üstüne 2 şerli star ledi 13 sıra yerleştireceğim toplamda bir profilde 26 led olacak 1 fan 1 profile yeterli gelirmi aleminyum profiller ayrı ayrı olacak 3 aleminyum kapakta

birde akvaryum suyunuda bu aleminyum profillerle ısıtabiliriz kışları ek rezistansa ihtiyaç kalmaz bunuda düşünmüyor değilim o daha sonraki aşama ilk olarak ledleri, soğutucuyu, driveri ve güç kaynağını temin edip montajını bitirdikten sonra bilgisayardan kontrol aşamasına geçeceğim acelemiz yok ölmezsek inşaallah bitiririz

Ledinize göre seçeceksiniz driverınızı. Yalnız siz kendiniz bir armatür yapmaya çalıştığınızdan bu konu altında tartışmamızın konu açısından pek anlam ifade etmiyor. Farklı bi konu açabilirsiniz.

Tekrar merhaba;

Konuya biraz uzak kaldım malzeme tedariğim biraz uzun sürdü. Ancak yapım aşamaları ile DIY açık kaynak kodlu armatür fotoğraflarım ektedir. Umarım işinize yarar. Çalışırken ki videosunu da en kısa zamanda ekleyeceğim.

Ekli dosyayı görüntüle 28853

Öncelikle kablo bağlantıları için alüminyum soğutucu üzerine delikleri açtım. Soğutucu 135 cm uzunlukta

Ekli dosyayı görüntüle 28854Ekli dosyayı görüntüle 28855Ekli dosyayı görüntüle 28856Ekli dosyayı görüntüle 28857

1 watt kırmızı ledlerin arkasına iletken gres sürdükten sonra 6'lı seri gruplar halinde pcb ye monte ettim.

Ekli dosyayı görüntüle 28858Ekli dosyayı görüntüle 28859Ekli dosyayı görüntüle 28860Ekli dosyayı görüntüle 28861Ekli dosyayı görüntüle 28862Ekli dosyayı görüntüle 28863

Soğuk beyaz ve Mavi ledlerin de yerleşim yerlerine göre aynı işlemi bu kez pcb'siz uyguladım. Ledin altında beyaz görünen iletken gres, siyah olan ise conta silikonu. Ledleri ısıya dayanıklı conta silikonu ile soğutucuya sabitledim.

Ekli dosyayı görüntüle 28864Ekli dosyayı görüntüle 28865Ekli dosyayı görüntüle 28866

Ledler için kullndığım driverler MeanWell LDD serisi. Arduino ile olan bağlantılarıda fotoğrafta görebilirsiniz yanlız kusura bakmayın denem aşamasında olduğu için fazlaca karışık

Ekli dosyayı görüntüle 28867

bu da ilk denemeden sonra üstten çekilmiş fotoğrafı. Jarduino yazılımındaki gün similasyonu aktif olarak çalışıyor. Hiçbir problem yok (yani neredeyse deneme aşamasında fanları koymayı unutunca 2 tane 20000 K ledim yandı, hafta sonu değiştireceğim :) )

Bu arada malzemeleri yazmayı unutmuşum.

Sistem de 24 adet 4 watt 350 mA 20000 K Soğuk beyaz, 24 adet 4 watt 350 mA 470 nm Mavi, 12 Adet 1 watt 350 mA UV, 18 adet 1 watt 350 mA Kırmızı led var. Ayrıca 3 adet 4 watt 470 nm mavi de ay ışığı efekti için yerleştirildi.

48 volt 7,5 amperlik trafo ile besliyorum sistemi. Ledler 3'erli olarak seri bağlandı. İki adet 3 lü seri daha sonra paralel hale getirildi. Böylece her 6 adet beyaz ve mavi led için 700 mA sürücü kullanabildim. 350 mA lik sürücüleri ise ay ışığı, kırmızı ve UV ledler için kullandım. Ay ışığı, kırmızı ve UV ledler seri olarak bağlı.

Malzeme temini için ise ;

Alüminyum soğutucu arma ltd.şti. istediğiniz boyutta kesip kargo yapıyorlar.

Led sürücüler ve pcb Hatfon elektronik İzmir

Ledler SECOL firmasından Bursa

Fanlar 12 cm PWM (devir ayarlı sıcaklığa göre Arduino devri arttırıp azaltıyor.) internette bir siteden almıştım ama hatırlamıyorum üzgünüm.

şimdilik bu kadar çalışma videosunu yakında yayınlayacağım.

Elinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş. Arduino doğrudan mı bağlı sürücülere? Var mıdır bir şeması?

Meanwell surucu uzerinde dim icin bir bacak var. Arduinonun ilgili kanalindan gelen sinyali direk surucunun ilgili bacagina bagliyorsunuz. 0 - 5 volt araliginda gelen gerilime gore surucu dimleme yapiyor.

Cok ozur dilerim yorgunluktan sacmalamisim. Meanwell dim bacagina arduino ilgili bacagini bagliyorsunuz ancak sase ile arasina 10k ohm luk direnc atmaniz gerekiyor. Devre ile ilgili tum resim ve semalari tamamladigimda paylacagim. Tam sonuc almadan riske etmek istemiyorum. Yanliz power ledlerin lehimleme isi gercekten zor. Elektronik teknikeri olama ragmen cok zorlandim. Hatta kisa devreler yuzunden az kalsin tum sistemi yakiyordum.

Dün 30 adet lehimledim pcb üzerine... Hayatımda ilk kez lehimi 3 ay önce becerebildim. Hiç birini ziyan etmeden becerebildiğim için çok şanslıyım sanırım. Belki de cehaletimden bir şeyleri yanlış yaptım haberim yok. :)

10e8a23835f6bf36f34eb40cbc331bbc.jpg

Ama sadece lehimlediğimle kaldım çünkü sürmek konusunda hiçbir şey bilmediğimi farkettim. Şimdi sipariş ettiğim sürücüyü bekliyorum.

Bu başlığı amacından saptırmak istemem. Elle tutulur duruma geldiğinde ayrı bir başlık açar yardımlarınızı isterim.

Hepinizin ellerine sağlık. Proje güzel gidiyor. Başarılar...

Bende isteremde sanki 24 cool white fazla gibi saaanki çok beyaz olmaz mı 

Şu yazılım işini hala bekletiyorum. Hazır olsaydı kullanırdınız şimdi. Arduino ile birlikte RTC de almışsınızdır umarım.

gün simülasyonunda beyazlar mavilere oranla daha az yanıyor . Simülasyonu da duruma göre ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca beyazlar 20000 K olduğu için beyaz ile gök mavi arası bir renk veriyor. O yüzden problem yok

Ben jarduino 1.1 versiyonu kullanıyorum. Programı Türkçeleştirdim. Bazı eklemeler yaptım. Mesela pH devresi yaptım ve programa entegre ettim. pH probundan aldığı değeri ana ekranda gösteriyor ve 5 sn. de bir güncelliyor. Onunla ilgili de ilerleyen dönemde yardımcı olmaya çalışacağım.

RTC olmadan zaten simülasyon yapmanız mümkün değil. Çünkü saat çalışmadığı zaman arduino komut vermiyor.

ümit bey çalışma çok iyi olmuş. sizden ricamız devrelerin (arduino, driverlar vs) fotoğraflarını ayrıntılı foto ile paylaşabilir misiniz? aynı zamanda yazılımlarıda paylaşırsanız çok makbule geçer.

Ayrıca size şunu sormak istiyorum. gördüğüm kadarıyla ledlerin hepsi 350mah şeklinde, meanwell 350mah ve 700mah driverları nasıl bir sılama ile bağladınız? bunuda yazarsanız bende gelen ledlerime ona göre driver ayarlaması yapacağım.

teşekkürler.

Kullandığım 20000 K ledler 4 watt cob led. Çalışma voltajı 12 volt. 3 adet seri bağlantıda 3 led 36 volt olur. Yanlız çekilen akım yine 350 mA'dir.

(+) ----------- [20000 K] -------------------- [20000 K] -------------------- [20000 K] ------------- (-)  (seri bağlantı şekli)

Aynı şekildeki iki grubu birbirine paralel bağlarsanız bu kez de voltaj 36 voltta sabit kalırken akım 700 mA'e çıkar

(+) ----------- [20000 K] -------------------- [20000 K] -------------------- [20000 K] ------------- (-)

Ekli dosyayı görüntüle 28877

Kullandığım 20000 K ledler 4 watt cob led. Çalışma voltajı 12 volt. 3 adet seri bağlantıda 3 led 36 volt olur. Yanlız çekilen akım yine 350 mA'dir.

(+) ----------- [20000 K] -------------------- [20000 K] -------------------- [20000 K] ------------- (-)  (seri bağlantı şekli)

Aynı şekildeki iki grubu birbirine paralel bağlarsanız bu kez de voltaj 36 voltta sabit kalırken akım 700 mA'e çıkar

----------- [20000 K] -------------------- [20000 K] -------------------- [20000 K] ------------- 

I                                                                                                                                  I

(+) I                                                                                                                                  I  (-) (paralel bağlantı şekli)

I                                                                                                                                  I

----------- [20000 K] -------------------- [20000 K] -------------------- [20000 K] -------------

Kullandığım her 6 lı grup için 1 adet 700 mA'lik sürücü kullandım. 4 adet 700 mA beyazlar için, 4 adet 700 mA maviler için. 350 mA'lik sürücüleri daha önce de söylediğim gibi 12 adet UV (seri bağlı), 18 adet kırmızı (seri bağlı) ve 3 adet 4 watt mavi (seri bağlı, ay ışığı efekti için) kullandım.

Anlatım ve şekil biraz sıkıntılı oldu ama fotoğraflar ile yardımcı olmaya devam edeceğim.

hocam anlatım çok kolay olmuş. Teşekkür ederim.

Ümit bey merhaba, ph devre prob ve yazılımı paylaşımını yapabilir misiniz¿

Mevcut arduino sistemime uygulayabilirmiyim incelemek istiyorum.

pH metre devresi için pdf dosyası ektedir. Devrenin çıkışını arduino analog girişine bağlıyorsunuz.Çıkıştan aldığınız voltajı arduino 0 - 255 arası bir değer olarak görüyor. Prob uçlarını kısa devre ettiğinizde arduinoya gelen voltaj pH 7.0 'a denk geliyor. Ona göre arduino da kod yazarak pH değerini görüntüleyebiliyorsunuz. Devre sorunsuz çalışıyor. Devre şeması ve çalışması ayrıntılı şekilde anlatılmış. Ayrıca programlama ile ilgili ipuçları da dosyanın son sayfasında mevcut.

PH_Amplifier.pdf

Arkadaşlar sıkıştırılmış dosyaya izin verilmiyor. Ayrıca boyut 45 - 48 MB civarında. İsteyen arkadaşlara Jarduino 1.1 Türkçeyi mail atabilirim. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar