Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
File fish poliplere dokuna bilir. Bu ihtimalden dolayi vermemislerdir. Ama vurma ihtimali zayif. Ailtasia eathing file fish icin konusuyorum. Diger file fishleribilmiyorum
Aiptasia dan kurtulma diye bir şey kolay kolay söz konusu değildir yeter ki bir giriş yapsın akvaryumunuza. Bundan sonra yapabileceğiniz tek şey Aiptasia ile mücadeledir. Elektronik olsun kimyasal olsun mekanik temizlik olsun sizi boğacaktır. Çünkü meretin çıktığı yer göz önünde olmaz ise yine görünmeden çoğalacağı günü bekleyecektir. Çözüm yok mu ? Tabiki var. Aiptasia yı akvaryumunuza sokmamak.
Sıfırdan kurulan bir akvaryumda ortaya çıkıyorsa bu dikkatsizlik özensizlik ve acelecilikten kaynaklıdır. Hızlı başlangıç yapmak isteyen hobici hazır canlı kaya hazır canlı kum ve su kullanarak süreyi indirmeyi hedeflediğinden bu tür riskleri alması kaçınılmazdır. Akvaryumunu bozan bozmaya karar veren hobici satış ilanı öncesi ve sonrasında dikkatli davranmayı kesebiliyor. Hobiye ani bir şevkle girişen ve harıl harıl hareket eden kişi hiçbir karantina sürecini uygulamayı yöntemleri arasına sokmadığından hevesi gittiğinde satışa çıkan canlılarda bir takım riskler taşıyabiliyor. Tanımadığınız tanklardan kişilerden ve akvaryumculardan bu tür kaya vb canlı alımlarında çok dikkatli olunuz. Akvaryumcuların zamanı kısıtlı ve mücadele için gerekli altyapısı hazır değil ise hazır canlı kaya sıkıntıdır. Özellikle mercanın bağlı olduğu frag taşları ile oldukça yoğun risk taşınır. İşini düzgün yapan akvaryumculara hiçbir sözüm olmaz. Ancak çok yoğun canlı girşi çıkışı olan bir sektörde satış işinin SICAK bir işlem olması ve düzgün yanıt veren satıcının aynı müşteriyi bilgisel anlamda tatmin etmesine rağmen bir daha kolay kolay görmeyeceğini bilmesi üzüntü verici. Düşünsenize haftasonu gelmiş işinizden eşinizden izin almışsınız aklınızdaki canlıyı almak için bütçenizle beraber X firmasının yolunu tutmuşsunuz. İçerideki bilinçli satıcı size "Şu an karantinada haftaya hazır olur" dediğinde "Tamam haftaya gelirim" deyip oradan çıkıp başka akvaryumcuya giden bri çok insan vardır. Zamanında kendimde bu hatayı yapmış biri idim. Sıfırdan başlayanlar için sözün sonuna gelir iken 2--3 haftalık bekleme süresi için aylarca sürecek bi risk almayın ve forumda yazılı bulunan kaya kum öldürme tekniklerini uygulayarak bir kuruluma başlayınız. Aldığınız yer sizi güvenirlik olarak %100 tatmin etmiyorsa.
Gelelim kurulu faaliyette olan akvaryuma canlı girişine. Söze başlar iken ne kadar anlamsız cümle kurduğumun farkındayım. Haızr oturmaya başlamış canlanmış problemsiz bir tanka sahip bir bireyin Coralline alg merakı nedeni ile durup duruken ekstra bir kaya girmesi olumsuzluğun başlangıcı olabilir. Bu bir örnekti. Daha nice örnekler vardır. Kayası ile satılan mercanlar gibi. Bu kadar beğeniliyorsa Coralline alg bu algin olduğu bir güvenli tanktan azcık kazıyarak ideal su değerlerine sahip akvayumunuza bırakmanız yeterli olacaktır. İnanın anlık duruma bakıyor. Su değerleri idealleştikçe çok hızlı çoğalıyor. Aiptasia için mutlaka dipleme yapınız. Ortalama fiyatları 35-50 TL arasında değişen bu solüsyonları ithalatçı olmadığınız için size herdaim bir sarf olarak bütçenize girmez. Canlı kaya veyahut kum oturmaya başlamış bir tanka diğer bir tanktan eklemek anlamlı değildir.
Çok uzatmaya gerek yok. Dikkatli olun sokmayın akvaryumunuza
Aiptasia dan kurtulma diye bir şey kolay kolay söz konusu değildir yeter ki bir giriş yapsın akvaryumunuza. Bundan sonra yapabileceğiniz tek şey Aiptasia ile mücadeledir. Elektronik olsun kimyasal olsun mekanik temizlik olsun sizi boğacaktır. Çünkü meretin çıktığı yer göz önünde olmaz ise yine görünmeden çoğalacağı günü bekleyecektir. Çözüm yok mu ? Tabiki var. Aiptasia yı akvaryumunuza sokmamak.
Sıfırdan kurulan bir akvaryumda ortaya çıkıyorsa bu dikkatsizlik özensizlik ve acelecilikten kaynaklıdır. Hızlı başlangıç yapmak isteyen hobici hazır canlı kaya hazır canlı kum ve su kullanarak süreyi indirmeyi hedeflediğinden bu tür riskleri alması kaçınılmazdır. Akvaryumunu bozan bozmaya karar veren hobici satış ilanı öncesi ve sonrasında dikkatli davranmayı kesebiliyor. Hobiye ani bir şevkle girişen ve harıl harıl hareket eden kişi hiçbir karantina sürecini uygulamayı yöntemleri arasına sokmadığından hevesi gittiğinde satışa çıkan canlılarda bir takım riskler taşıyabiliyor. Tanımadığınız tanklardan kişilerden ve akvaryumculardan bu tür kaya vb canlı alımlarında çok dikkatli olunuz. Akvaryumcuların zamanı kısıtlı ve mücadele için gerekli altyapısı hazır değil ise hazır canlı kaya sıkıntıdır. Özellikle mercanın bağlı olduğu frag taşları ile oldukça yoğun risk taşınır. İşini düzgün yapan akvaryumculara hiçbir sözüm olmaz. Ancak çok yoğun canlı girşi çıkışı olan bir sektörde satış işinin SICAK bir işlem olması ve düzgün yanıt veren satıcının aynı müşteriyi bilgisel anlamda tatmin etmesine rağmen bir daha kolay kolay görmeyeceğini bilmesi üzüntü verici. Düşünsenize haftasonu gelmiş işinizden eşinizden izin almışsınız aklınızdaki canlıyı almak için bütçenizle beraber X firmasının yolunu tutmuşsunuz. İçerideki bilinçli satıcı size "Şu an karantinada haftaya hazır olur" dediğinde "Tamam haftaya gelirim" deyip oradan çıkıp başka akvaryumcuya giden bri çok insan vardır. Zamanında kendimde bu hatayı yapmış biri idim. Sıfırdan başlayanlar için sözün sonuna gelir iken 2--3 haftalık bekleme süresi için aylarca sürecek bi risk almayın ve forumda yazılı bulunan kaya kum öldürme tekniklerini uygulayarak bir kuruluma başlayınız. Aldığınız yer sizi güvenirlik olarak 0 tatmin etmiyorsa.
Gelelim kurulu faaliyette olan akvaryuma canlı girişine. Söze başlar iken ne kadar anlamsız cümle kurduğumun farkındayım. Haızr oturmaya başlamış canlanmış problemsiz bir tanka sahip bir bireyin Coralline alg merakı nedeni ile durup duruken ekstra bir kaya girmesi olumsuzluğun başlangıcı olabilir. Bu bir örnekti. Daha nice örnekler vardır. Kayası ile satılan mercanlar gibi. Bu kadar beğeniliyorsa Coralline alg bu algin olduğu bir güvenli tanktan azcık kazıyarak ideal su değerlerine sahip akvayumunuza bırakmanız yeterli olacaktır. İnanın anlık duruma bakıyor. Su değerleri idealleştikçe çok hızlı çoğalıyor. Aiptasia için mutlaka dipleme yapınız. Ortalama fiyatları 35-50 TL arasında değişen bu solüsyonları ithalatçı olmadığınız için size herdaim bir sarf olarak bütçenize girmez. Canlı kaya veyahut kum oturmaya başlamış bir tanka diğer bir tanktan eklemek anlamlı değildir.
Çok uzatmaya gerek yok. Dikkatli olun sokmayın akvaryumunuza
Cok guzel yazmissiniz da akvaryuma sokmamak imkansiz. Soyledikleriniz gecerli yontemler degil. Dip yapilmasi aiptasialari malesef yoketmiyor. Benim dip yaptigim (normalden daha yuksek dozda ve daha uzun sure uygulamaya ragmen ) zoalarin arasindan cikiyor yavrular. Hic ummayaciginiz bir lps iskeletinin yapraklarinin arasindan cikiveriyorlar bir sure sonra. Sent my iPhone using Tapatalk
Doğru söylüyorsunuz ama bu yüzyılda mutlaka bir dip sıvısı vardır sporları yok edecek. Ya da bir çeşit banyo. Kayalar ve kumların öldürülmesi kolay iş. Ancak şu frag taşlarının yarattığı risk ve mercan üzerinde kayaların dezenfekte edilmesi zor. Güvenilir bir yerden almak sanırım en ideal korunma yöntemi.
Dipleme yanlış terim olarak seçmiş olabilirim ancak
linkteki gibi bir ürün mercanlarımızı dipleme yaptıktan sonra bununlada diplenirse çözüm yöntemi olamaz mı? Aiptasia akvaryuma girdiği anda işle can sıkıyor , yok onu tüketen canlı ara vs vs
Ben de bir sürü Chelmon, File Fish vb. denedikten sonra Banner almıştım Burak Bey ve canlı çok güzel Aiptasia yiyordu. Aiptasia' lar bitince yem de yedi, sorunsuz bir balıktı. Sonra bayağı büyüyünce geçen sene satmıştım ama şimdi 3-5 tane daha Aiptasia türedi. Bulursam bir tane daha Banner alacağım, hem güzel balık, hem uygun fiyatlı, hem Aiptasia yiyor, hem de yem yiyor Chelmon gibi ölmüyor.
Şirketimizde yaklaşık 1000 Lt bir akvaryumumuz var bundan 6 ay önce heryeri hatta kumların üstünde bile aptisia vardı, 5 ay önce güzellbahçeye gittik ugurla beraber şans orada buldu bizi "berghia" sahibi olduk, sadece 1 tanesi bütün aptiasiları yedi keşke önceki haliyle sonraki hallerini sizle paylaşabilseydim,
İyi de ben dahil herhalde birçok yeni başlayan acemi ve başı aiptasia ile dertte olan hobici bunun ne olduğunu ve nereden bulacağı hakkında en ufak bir fikir yok
Malesef bende de cok fazla cogaldilar. Bugun enjektore limon suyunu cektim. Tek tek yaklasik 10 adet buyuk aiptasianin govdesine limon suyunu enjekte ettim. Ilginc olan tamamen kapanip belli belirsiz olu gibi sallanan bedenlerini su anda cleaner shrimpler yemeye ugrasiyorlar. Sicak bir seyi tutmaya calisir gibi kendisini alistira alistira aiptasianin kalan kisimlarini yemeye calisiyor.
Normal enjektoru tam govdesine hizlica saplayabilirsiniz. 3 gun once kocaman aiptasialarin icine bu sekilde limon suyu . Su an yerlerinde yeller esiyor.
Normal enjektoru tam govdesine hizlica saplayabilirsiniz. 3 gun once kocaman aiptasialarin icine bu sekilde limon suyu . Su an yerlerinde yeller esiyor. Sent my iPhone using Tapatalk
Küçük bir tankınız varsa ve kayalar elinizin altındaysa enjektördü, elektrikti, havyaydı olabilir ama kayaların ele alınacak hali yoksa, tank büyük ise biyolojik yöntemlerden başka çare yok.
Aptasiasız bir tank da zor, ne yaparsanız yapın bir şekilde canlı tankınıza bulaşabilir. Dip yöntemleri işe yaramaz, aptasiadan daha dayanıklı bir omurgasız daha yok. Ancak tüm mercanların ölü iskelet ve kaya kısımlarını kesip atmalısınız ama buda pratikte her zaman mümkün olmayabilir.
Ben şimdiye kadar chelmon ile hep başarılı oldum, ama küçük tanklarda chelmonun pek şansı olmayacaktır, bir şekilde açlıktan ve stresten ölür.
Bence en kolayı filefish (tomentosus), chelmona göre nazlı değil, gördüğüm iki tomentosusda aptasia yedi, poliplere gelince bendekiler mercanlara dökunmadı, ama dokunsa da aptasia olacağına SPS tankımda polip olmasın tercih ederim.