Keşfet

Aklıma takıldıkça sormak istediklerim,yardımlarınız rica olunur?

medmania

Yeni Üye
Resif akvaryumu kurulumu için akvaryum kargoyu bekliyor, kayalarım, mercan kırıpım, tuzum hazır. PS imi seçtim sipariş veriyorum. Sumpı kendim yapacağım.Şimdi kafama habire birşeyler takılıyor vakti olanlardan yardım rica ediyorum bu başlık altında;

1-SUMP SORUNU: akvaryum 140x40x40 alttan sump 120x35x40 fazla mı olur? Nasıl bölmelemeliyim? İşk bölüm ps olacak, son bölüm ısıtıcı ve pump, bi bölüm ileride refigium ve bi bölüm karantina için desem, 4 eder. Tatlı su ekleme ile 5 bölüm etti. Şaşırtma nerelerde olmalı? Temizlik için aralık minimum ne bırakmalıyım? Alta ızgara koymak gerekir mi?karbon elyaf, reaktör bioball gibi şeyler için yer ayrılmalı mı? Kısacası bunları içeren teknik çizim var mı?

2-Bu temizlik ekibi dediğimiz canlılar sonra ne oluyor? Kalıyor mu akvaryumda çıkartıyor muyuz?

3-yıkanmış mercan kırıpı kullanacağım. Kayaların da canlanmasını bekleyeceğim. Bunu hızlandırmak için yem vs atılıyor peki bu caribaragalive’ın bakterili suyu gibi bi ürün var mı direkt kuma karıştırsak?

4- almam gereken ilk kurulum katkıları nelerdir?

5-bu reaktörler ne işe yarar, basit görümümlü ama pahalılar. Mesela biopelleti doğrudan sumpa koysak olmaz mı? Reaktör şart mı?

6-karbon ne için gerekli nereye koyucaz? Tatlı sudaki aktif karbon gibi mi? Sonradan çıkartıyor muyuz?

7-Kaya temizliği için kaynatma, çamaşır suyunda bekletme tel fırça ile fırçalama gibi yöntemler öneriliyor. Evde başınçlı yıkamam da var. Peki etüv fırını ve/veya etilen oksit ile sterilize etsem nasıl olur? Hastanede olduğum için bu imkanlara da ulaşmam mümkün.

8-malavi akvaryum internet siyesinde fiji kayası gördüm. Ağaç dalı gibi, çok hoşuma gitti bunlardan da aldan gökçeada kayasına yapıştırsam renk vs açısından çirkin mi görünür veya çok mu belli olur yapay yapıştırma olduğu?

9-evim müstakil mutfakta ro cihazı var, evşn girişine de suyu yumuşatması için içine çuval çuval tablet tuz konan bi büyük makine konulmuştu. Tam resmini bulamadım ama benzerini buldum. Bunun avantajı veya sakıncası olur mu?

51e9658b62cc1b752359cb8ffa5f5cde.jpg

Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Simdiden hayirli ve uzun soluklu olsun insaAllah. Ben akvaryumu kurmadan 4 ay kadar yogun sekilde arastirma yaptim. En nihayet kurdum ancak gordum ki eli bulastirmadan ogrenilmiyor. Sadece 1 senedir bu hobiyle ugrasiyorum. Bu hobide benden Cok daha bilgili arkadaslari takip edip aklima takilanlari ben de soruyorum. Bol bol makale okuyup arastirma yapiyorum. Yani ogrenmeye her daim devam ediyorum ancak Sordugunuz sorulara  bildigim kadari ile yardimci olmaya calisayim. 

1. Sump akvaryuma gore buyuk ancak buyuk olmasi sorun olur mu derseniz buharlasmayi arttirma, isitma, sogutma ve techizata ayrilan bolumu daraltma haricinde bir zarari olmaz. Hatta yuksek litre kapasitesi ile akvaryuma destek olur.

Bolumlar icin cok dusunmeye gerek yok. Tuzlu suda tek bolme bile yeterli oluyor. Elyaf bioball sunger vs gibi tatli sudaki medyalara gerek yok. Biyolojik filtreyi kum ve kayalardaki bakteriler yapiyor mekanik filtreyi de ps hallediyor. Su tuzlu oldugu icin hava kabarciklari cok kucuk boyutlara ulasip sudaki protein parcaciklarina yapisip azot dongusune sokmadan bertaraf ediyor.  Nitekim protein skimmer  tatli sudaki 10 cesit medyaya gerek kalmadan isi bastan hallediyor.

Elyaf konuluyor ama ozellikle tavsiye edilmiyor zira kaba pisligi ps toplayacagina  elyafa takilip suyun icinde kalip suyun kimyasini bozuyor. Elyaf kullanmanin sarti her gun degistirmek.

Bence sumpta 3 bolum idealdir. Suyun geldigi ufak bir bolum, ps'nin oldugu orta bolum, geri donus motorunun oldugu son bolum. Eger refrigium dusunurseniz orta bolumu kullanirsiniz. Son bolumu biraz genis turup ps'i ve ileride ekleyeceginiz reaktorleri sona koyarsiniz. Su seviyesi geri donus motorunun oldugu bolumden azaldigi icin su ekleme unitesinin samandirasi burada olur. Ama ps nin sonda olmasi akvaryuma mikro hava kabarciklari kacmasina sebep oluyor. Ayrica refrigium dusunurseniz sasirtmalari suyun refrigium bolumune ustten gelip yine ustten gidecek sekilde ayarlamaniz gerekir. Refrigium tavsiye ederim. Bu bolumde Makro alg bulundurup gece de sumpta isigi acarsaniz hem ph dengelenir hem sudaki nitratin tukenmesinde faydasi olur. 

2. Temizlik ekibi kaliyor. Conch, snail, karides, hermit gibi canlilar hep dolasip sagda solda kalmis yemler yosun pislik artik les ne varsa bulup yiyor sindirip daha az zararli ve toplanabilir sekle getiriyor.  yeni kurulumdaki gorevleri su daha oturmadigi icin diatom denilen donemi daha kolay atlatilmasina yardimci oluyorlar. Kayalarda olusan yosunlari yiyip amonyak-nitrit-nitrat-azot dongusune buyuk katki sagliyorlar. Ayrica oturmamis akvaryuma balik eklemeden once Kobay gorevi de goruyorlar. Akvaryum otueduktan sonralari da sagdaki soldaki yem artiklarini veya artik ne varsa onlari temizliyorlar. 

3. Mercan kirigini kum olarak mi kullanacaksiniz? Mercan kirigi tatli suda ph yukseltiyordu yanlis hatirlamiyorsam ama tuzlu suda ne ise yarar bildigim bir konu degil. Ancak kayalarin canlanmasi konusunda tavsiyem acele etmeyip isi dogal haline birakmanizdir. Yukarida da belirttigim azot dongusunun baslamasi ve nitrifikasyon bakterilerin kayalara yerlesmesi icin once amonyaga ihtiyac var. Amonyak icin tercihen ölu bir karidesi kuma gomup curumesi saglaniyor. Gerisini bakterilere birakmak yeterli olacaktir. Ancak hizlandirmak icin en iyi yol bence oturmus saglikli bir akvaryumdan az da olsa bir miktar su asilamak veyahut ufak da olsa canli bir kaya yerlestirmek. Diatom surecini boylece daha hizli atlatabilirsiniz.

4. Katki konusunda yuksek bir tecrubem yok ancak gozlemledigim sudur ki forum bolumundeki acil basligi altindaki sorun konularinin buyuk bir cogunlugu gereksiz kullanilan katkilar yuzunden aciliyor. Ne kadar cok mudehale o kadar cok sorun demek. Ancak bir sure sonra akvaryumunuzdaki canli yukune ve cesidine gore katki eklemek gerekebilir. Ben ozellikle kh blend olmasaydi bayagi sorun yasayacagimi gordum ancak kurulumdan 6 ay sonra kh dusmeye basladi. Ilk kurulumda ne gibi katkilar eklenir yine de daha iyi bilenlerden yonlendirme almanizi tavsiye ederim. Katki konusunun cok bilgi sahibi degilim gozLemlerimi paylastim.

5. Kalsiyum reaktoru sps gelisimi icin kullaniliyor. Karbondioksit tupu dozaj pompasi medyasi incigi boncugu vs gercekten teferruatli bir alet. Zaten tecrube sahibi olmadan ve akvaryum oturmadan sps bakilamayacagi icin baslangicta hic lazim olmaz. Biopalet reaktoru de fazla canli yuku olan akvaryumlarda daha cok amonyak daha cok nitrit be nitrat olacagi icin daha cok bakteriye gereksinim duyuldugu durumlarda tercih ediliyor. Uzunca bir sure yine gerek yok. Zira zeovit de canli yuku fazla olunca artan amonyak icin kullaniliyor. Sizin alacaginiz reaktor basit alttan bir motor yardimiyla su alip ustten bosaltan, aradaki bolume de gerektiginde aktif karbon koyabileceginiz gerektiginde zeolit koyabileceginiz basit bir sey yeterli olur. Forumda takip ederseniz 2. Elleri 100 lira civari bulabilirsiniz. Sumpta yer kaplamak istemezseniz Ben aktif karbonu tatli sudan kalma ufak sunsun dis filtrenin sungerlerini cikartip icinde kullaniyorum. Yani reaktorlere de simdik gerek yok.

6. Aktif karbon tatli sudaki aktif karbon. Tabi ki bir sure sonra degistirmek gerekiyor. bazi hobiciler sadece suda bir sorun oldugu zaman kullaniyor fakat ben her daim aktif karbon kullaniyorum. Gozlemledigim kadari ile devamli kullanmak cok faydali oluyor. Su hem berrak hem de kokusuz hem de daha sorunsuz.

7. Kayalariniz olu kaya mi? Eger oyle ise sifirlama konusunda gercekten hem bilgi hem de tecrube sahibiyim. Kaya sifirlama Uzun bir konu, ozetin ozeti ile anlatmak gerekirse, olu kayanin milyonlarca gozenegindeki irili ufakli olu canlilar tekrar suya girdiginde devamli amonyak salgilar ve nitrati dusurmeniz mumkun olmaz. Bunun icin once biyolojik artiklari parcalayacak bir sivi gerekir, sonrasinda bu siviyi bertaraf edecek baska islemler yapmak gerekir. Burada onemli olan kayayi temizlemekten ziyade kayayi akvaryuma koydugumuzda salinim yapmayacak hale getirmektir. Sizin dediginiz maddeler hakkinda bilgim yok ancak temizlik icin kullandiginiz maddenin kayadan arindirmak cok onemli. daha sonra akvaryuma salinim yaparsa sonuclar olumcul olur. Bunun icin benim gordugum en dogru yol kayalari once camasir suyunda 1 gun bekleterek hicbir biyolojik artik birakmamak. Kayalar bembeyaz cikiyor. Ancak bu sefer kayadan camasir suyunu temizlemek icin camasir sulu suya ruz ruhu katiliyor.. Tabi olumcul klor gazi cikrigi icin acik havada yapiliyor. Yarim saat kadar bekledikten sonra bu sefer tuz ruhunu yansizlastirmak icin suya yemek sodasi ekleniyor. Yarim saat kadar daha bekledikten sonra kayalar sudan cikartilip cesme suyunda yikaniyor. Daha sonra beyaz sirkeli suda asgari 3 gun bekletilip kalan zehirli kimyasallar bertaraf ediliyor en son duru bir suya aquatan gibi agir metalleri baglayan bir ilac ekleyip birkac gun daha bekletiliyor.  Bu asamalardan sonra kaya sifirlanmis tertemiz ve guvenli oluyor. Forumda kaya sifirlama ile ilgili ayrintili konu mevcut, ben acmistim:D 

8. Zamanla heryeri koralin kaplayacagi icin renk konusunda sıkınti yasamazsiniz ancak gokceadadan gelen kalker kayasi ile fiji kayasini sahsen ben birlikte kullanmak istemezdim. Fiji kayasi kg'i en degerli kaya ve cok gozenekli oldugu icin atiyorum 10kg gokceada kayasi yerine 1 kg fiji kayasi ayni bakteriye evsahipligi yapacaktir. Sekil olarak da cok uyumlu degiller fakat tabi ki yaparsaniz olmaz degil. Ben yine de alma durmunuz musait ise fijiye yonelin derim.

9. Ro konusunda forumda zafer bey var kendisinden aldigim ro cihazini kullaniyorum gayet memnunum.  Icinde 1 karbon filtre. 10 mikron ve 1 mikron 2 adet sadiment filtre, esas suzmeyi yapan membran diltre ve en son 0 tds su almamizi saglayan silikat recine filtre mevcut. Ayrica icmek icin recineden degil suyu yumusatan coconut filtreden geciren vanasi mevcut. Sizin bulunan sistem akvaryum icin ne kadar uygun olur bilemiyorum.

Tekrar ediyorum ben yalnizca 1 senedir bu hobiyle ugrasiyorum. Forumda bu hobiyle uzun senerdir ugrasan duayen olmus, artik kimyager diliyle konusan cok eski hobici arkadaslar mevcut. Ben onlarin affina siginarak bildigim kadari ile size yol gostermeye calistim. Dediklerimin hic biri iddia degildir. Maksadim en azindan bu yonlendirmeler isiginda arastirma yapmanizdir. Tekrar hayirli ve uzun soluklu hobiler dilerim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok teşekkür ederim alper bey. Elinize emeğinize sağlık.

Bu biodigestin üzerinde made in france yazıyodu galiba ama alirxpresstede satılıyor fish-streettede var. Güvenilir mi onlara? Fiyat çok daha uygun malum[emoji848]

Bir de bu işe yarar mı?

dad797514befef2fa5fecd2556e3c6fa.jpg

Konu görüntüleyen kullanıcılar