Keşfet

Akrilik Akvaryum.

burak2pac

Yeni Üye
Katılım
2 Haz 2011
Mesajlar
430
Tepkime puanı
21
Puanları
0
Ad Soyad
burak
herkese iyi forumlar..discovery channelde özel akvaryumları izliyordum ve camın netliği %66 civarıyken akriliğin netliği %97 oranında oldugu söylendi..bir ay kadar önce Ankara da bir hobici arkadasımız böyle bir akvaryum satıyordu,yarım daire seklınde ama fıyatı baya pahalıydı..tercih edilmemesinin sebebi fiyatları mı yoksa baska dezavantajları var mı? ayrıca böyle bişey yaptırmak istesek nereden yardım alabılırız? tesekkurler..

 
Amerika'da akrilik akvaryum üretimi çok yaygın bu nedenle de fiyatlar uygun ve sık kullanılıyor. Avrupa ve Türkiye'de üretimi çok fazla yok bildiğim kadarıyla.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir de dikkat edilmezse kolay çizilmesi gibi bir durum söz konusu sanırım.

 
Kolay çiziliyor olması bir dezavantaj fakat onun da çözümü var. Türkiye'de bu işi yapan bir kaç firma var, benim bildiğim konsept akvaryum yapıyor, daire şeklinde akrilik tanklarını gördüm fakat akrilik standart akvaryum yapıyorlarmı bilmiyorum.

 
Akrilik kalitesi de çok önemli. Farklı farklı akrilikler var.

 
bundan sonraki akvaryumda boyle bır planım var ama arastırmak lazım tabı..kolay cızılcegını sanmıyorum cunku adamlar kaykay rampası seklınde akvaryum yaptılar ve uzerınde kayıyorlardı en son:) tabıkı caglar beyın dedıgı gıbı kalıtesıde onemlı..malzeme mat bır sekılde gelıyor,ozel bır alet ıle ıstedıklerı sekılı verıyorlar ısıtıp.daha sonrada arabaya pasta cıla ceker gıbı ıyıce cılalıyorlar..buarada ankara da arkadasımızın sattıgı akvaryum buydu;



 
Kolay çiziliyor olması bir dezavantaj fakat onun da çözümü var. Türkiye'de bu işi yapan bir kaç firma var, benim bildiğim konsept akvaryum yapıyor, daire şeklinde akrilik tanklarını gördüm fakat akrilik standart akvaryum yapıyorlarmı bilmiyorum.
dogru soyluyorsunuz konsept akvaryum yapıyormus..özellikle asagıda kı model cok hosuma gıttı,yenı cıkan led tv ler gıbı :)

Ekli dosyayı görüntüle 26678

 
Dediğiniz gibi çabuk çizilen bir madde fakat çizikleri kapatmanın kolay olduğunu duymuştum bir madde sürülüp makine ile parlatıldımı ilk günkü gibi oluyormuş.

 
Akrilik tankları bende takip ediyorum national geographic ile discoveryde denk geldikçe, hatta tankı kurmadan önce ışık geçirgenliği ile ilgili araştırmada yapmıştım belgeselden esinlenip. Akrilik görüleiblir ışığı %92 oranlara kadar geçirgenliğe sahipken mineral camların cinslerine göre görülebilir ışık geçirgenliği %80 ile %90 arasında değiştiği bilgilerine ulaşmıştım, zaten bu yüzden tanklarda görünüm alınacak yüzeylerde clear/extra clear camlar kullanılıyor. En güzel yanı belirli şiddette olabilecek darbelere karşı camdan kat kat daha dayanıklı ve hafif olması. Camdan 600 litrelik bir tank yapsanız nereden baksanız 80 - 90 kilogram yük yapar, akrilikten yapsanız yarı yarıya belkide daha azı ağarlığa erişir.

 
Camdan 600 litrelik bir tank yapsanız nereden baksanız 80 - 90 kilogram yük yapar, akrilikten yapsanız yarı yarıya belkide daha azı ağarlığa erişir.
Geçen sene bir akvaryumla beraber akrilik sump teslim almıştım. İlk dikkatimi çeken şey ağırlığı olmuştu. 60x45x50 boyutlarında olmasına rağmen tek elle taşınabiliyordu. :)

 
Fiyat yüksek çünkü sararmayan ve net akrilik akvaryum veya plaka ithal geliyor...

Burada yapılsa nispeten ucuz olurdu...

Avantajları,

Camla su arası yoğunluk farkı çok yüksek, akrilik ve su arası yoğunluk farkı daha az bu yüzden ışığın kırılması çok azalıyor, bu da canlı renklerini daha orijinal, boyutlarını daha 1:1 görmenizi sağlıyor...

Isı yalıtımı sağlaması, camda bu pek yok...

Hafiflik ve sağlamlık...

Çizik olursa onarımı mümkün...

Dezavantajları,

Bulmak zor,

Yapıştırılması, imalatı burada pek yapılamıyor.

Çizilmesi kolay ( extra clear cam da bu kadar kolay çiziliyor bu arada)

Düzgün tasarlanın yapılmazsa hatalı ve fazla yük binen noktadan ayrılma riski...

Üst kenarlarda kayıt hatta duruma göre kuşak gerektirebilir...(taşıma ve sağlamlık açısından)

Fakat bu iş görsel bir iş ve imkanı olan akrilik olarak yapmalı bu işi....

Belki polikarbon (şeffaf) da araştırılabilir...netekim ps gövdeleri çoğu kaliteli marka akrilik ama en kalitelileri polikarbon (bubble King)

Çizilmesi ve kırılması daha zor...

Ülkemizde polikarbon imalatı konusu araştırılmalı, kalıpla dökülerek mi yapılıyor? enjeksiyonla mı? plaka olarak yapıştırılma ihtimali var mı? Yapıştırıcısı bulunuyor mu? Bunlar bilinse bir takım fikirler gelişebilir...

 
kolay çiziliyorsa ,,, yosun tutan cam ı temizlemek imkansız gibi

 
solid akvaryum için uyumlumudur ? yani 5 parça alıp birleştirme yapsam su kaçağı olurmu acaba.

 
Buna cevap vermek zor, deneyen kullanan hiç görmedim, neyle yapışıyor onu bile bilmiyoruz...

bir de ne kalınlıkta olacak? Ki düzgün dursun, esnemesin...

bunlar hep bilinmeyenler...

tek bilinen polikarbonatın çok sağlam olduğu...gözlük, su matarası, su şişesi yapılıyor ama akvaryum görmedim...

malzemeyi tanısak, şu kalınlıkta şu ölçüde yaparsan düzgün durur sarkma esneme olmaz derdik...

akrilikte,

azoo (Tayvan) kullandım, 150*60*50h idi, üstten kayıtlı ve kuşaklı, 10mm kalınlıktaydı...çok sağlamdı...

kuşaksız ve kayıtsız yapanlar, esnemesin ayrılmasın diye, 20mm kalınlıkta, 120*80*40h yapıyorlar , Amerika'da shallow reef diye forumları aratırsanız, shallow reef lerin çoğu akrilik tercih ediyor...sığ olunca az yük bineceği için...

shallow rimless diye geçer...buna rağmen 15-20mm arası kalınlıklarda yapıyorlar 1m den uzun tankları...

polikarbonda olay Nasıl? Keşke öğrenebilsek,..

 
Ben Akriliğin fırınlanma işleminde kullanılan cihazların çok pahalı olduğunu duymuştum. Yani iş ilk önce tesiste bitiyor. Yapılsa güzel olmaz mı tabi ki olur ama bizde ülkece AR-GE yok. Hep hazır al kullan. Bir ara bir ustamız maliyet hesabı çıkarmıştı ve yaklaşık 800 tank yapması gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam tesis maliyetini çıkarmak için.

Tabi bu söylediğimiz 800 tank ebadı 45*45*45 olmayacak :)  biraz daha büyük çaplıya göre hesaplamıştı.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst