Keşfet

AKTİF KARBON

Malitan

Yeni Üye
Ad Soyad
Mehmet
MERHABALAR,

Sumpa biraz aktif karbon koydum gerçekten faydası olur mu ? Birde max. kaç gün suyun içinde kalmalı ?

tşk.

Deniz akvaryumlarında aktif karbon kullanılır. İki hafta ile bir ay arası kalabilir ama çıkartıktan sonra bir veya iki hafta koymayın. Özellikle mercanların yerini değiştirdiğinizde mercanların zehirli salgılarının aktif karbon ile tutulması diğer mercanların sağlığı için önemlidir. Kullanılması faydalıdır. 

peki sıtkı bey sumpa aktif karbonun yanında başka neler koymalıyım.suyu daha berrak olması ve sağlıklı balıklar için ?

Abdullah beyin dediği gibi zeolit konulabilir. Ben zeoliti akvaryumu kurarken bakteri düzeni oturuncaya kadar oluşan amonyağı emmesi için koyuyorum ondan sonra bakterilere yüzey oluşturduğu için akvaryundan almıyorum. Aktif karbon ve zeolit canlılar için önemli olan malzemeler, su berraklığı çok ayrı bir durum.Çünkü yeni kurulan akvaryumlarda su berraklığını etkileyen birçok neden vardır. Bunlar bakterilerin haddinden fazla çoğalmaları, akvaryuma koyduğunuz kumun ince olması veya dalga motorunun biryerlerden kum kaldırması gibi. Su berraklığı bakteri yönlü ise zaman içinde geçer. Diğer bulanıklıkları filtre çorabı veya elyaf ile akvaryumdan uzaklaştırabilirsiniz. Yeni kurulan akvaryumlarda aktif karbon ve zeolit ilk aşamada yeterlidir. İleri dönemde yaşanacak sorunlara göre farklı reaktörlerle fosfat veya nitrat tutucu, biopellet gibi ürünler sumpa konulabilir.

Zeolit genelde tatlı su için diyorlar doğrumudur ? Tuzlu su için coralx zeolix varmış ama nedense hiçbir yerde bulamıyorum. Sizler zeolit için hangi markayı önerirsiniz ?

Aquaforest öneririm 

fakat zeolit dikkatli kullanılması gereken bir medyadır şöyle ki 

resif tanklarında özellikle yüksek absorbe gücü olduğu için birtakım elemetleri de çeker bu da su değişimi olmayan veya test yapılmayan tanklarda  (test yapılmayan bir mercan tankı düşünemiyorum) canlıların ihtiyaçlarını belli bir oranda sekteye uğratır bu da zaten renk ve büyüme yavaşlığından belli olur

ama her zaman aktif karbon yıllardan beri  vazgeçilmez  bir medyadır benim için  zeolit ise yukarıda sevgili arkadaşların da bahsettiği gibi yeni kurulumlar da bir nevi sigortadır

Zeolit bazı elementleri absorbe edebilir ama su değişikliği yapmayacaksanız o canlılara da bakmayın lütfen. Eziyet etmeye gerek yok. Ondan dolayı ikisinin de kullanılmasında bence hiçbir sakınca yok.

İki yıl sonra hobiye tekrar döndüm. Bu sürede hangi markanın zeoliti var bilmiyorum. Ama zeolit markadan markaya kalite farklılığı olabilecek bir ürün değil. Hangi ürünü isterseniz alın sorun olmaz.

Aktif Karbon kullanımı  düzenli kullanılırsa faydası olur ..genelde su degisim gününe denk getirilirse maximum 15 gün sumpta dalga motorunun karşısına konulmasi tavsiye edilir 2 hafta bekledikten sonra tekrar 15 gün sumpa aynı şekilde konulur 

Arkadaşlar aktif karbon en fazla 4 gündür durmalıdır sistemde.

Aktif karbonun sistemde durma süresiyle ilgili farklı görüşler var ; Hem bu başlıkta hem de farklı forumlarda , süre ile ilgili biraz daha açıklama yapabilir misiniz?  Birde belirttiğiniz süre sonunda neden çıkarıyoruz sistemden? temizleyip yeniden mi koyuyoruz veya fazla süre sistemde kaldığında geri salınım mı yapıyor?veya başka bir neden?  Bende aktif karbon kullandım kullanma talimatında gün olarak değil de ay olarak kalabilir yazıyordu. Aktif karbon kullanımı ile ilgili tecrübenizi biraz daha açıklarsanız memnun olurum . Hayırlı geceler.

Ro daki karbonu neden 1-2 haftada degistirmiyorsunuz. Sagliginizin balik kadar degeri yokmu :)

sonuc olarak agir metalleri tutsun diye kullaniyoruz. Suda olagan disi birsey varsa 4-5 gune degistirilmesini anlarimda normal sartlarda isrwftan baska birsey degil

Aktif karbonu sisteme ekledikten sonra, suyunuz berakklaşıyor ve suda kimyasal, agir metal gibi bazi elementleri emdigini zaten herkes biliyor. 3-4 gun sonra sistemde hic birsey kalmiyor tabi koydugunuz karbonun gramajida onemli, aktif karbon bu zamanda zaten alicagibi almis binevzi doymus oluyor. Haftalarca gunlerce  beklettiginiz karbon topladigi yukun bir kismini zamanla salicaktir amac zaten yuku almis bir karbonu neden fazla tankta  bekleticeksinizki? Sizlere tavsiyem 100 litre için 100gr karbonu 2 ayda bir 4 gün süre ile sistemde tutmak

Aktif karbonla ilgili zamanında baya bir araştırma yapmıştım.okuduğum onca yazıdan sonra  öncelikle şunu söyleyebilirim, aktif karbonun sisteme koyulduktan 3-4 gün sonra gibi kısa bir sürede çıkarılması 'akvaryumcu miti'dir. Aktif karbon içindeki mikro ve makro gözenekler sayesinde sudaki kimyasalları toplar.bu gözenekler tamamen dolunca gözenek girişleri bakteriyel kolonizasyonla, adeta bir tıpa gibi, kapanır ve içerdeki maddeler hapsolur. bu kilit sistemi ancak akvaryumlarımızda oluşması pek mümükün olmayan şartlarda(ph 3-4 ve çok yüksek sıcaklık gibi)  kırılabilir. aktif karbonu ağzı büzgülü büyük bir çöp poşetine benzetebiliriz. içine çöpü doldurup ağzını kapattıktan sonra kapıya koyduğumuz poşet gibi akvaryuma koyduğumuz aktif karbonun da kapasitesi dolduğunda çıkarılması gerekir. bu süre ortalama atık yükü ve kaliteli bir karbon kullanımında yaklaşık 4-6 haftadır. karbonun bu süreden sonra çıkarılmasının nedeni salınım yapacağından değil de artık kapasitesinin dolup iş yapmayacağındandır. karbounun sistemden daha erken çıkarılması ancak bakır gibi kimyasal kullanımı gibi (bakır gözenekleri daha hızlı dolduracaktır) özel durumlarda yapılması mantıklıdır ama normal şartlar altında israftır. 

Ben hobiye girdiğimden beri 10 senedir aşağıdaki sorular hala herkes tarafından kesin kabul edilen cevaplar bulamadı, herkesin doğrusu kendine;

* Karbon 2-3 gün mü dursun yoksa ayda bir mi değişsin?

* SPS için led mi T5 mi?

* 1/16 Fosfat/Nitrat rasyosu doğru mu?

* Zeolit Potasyum emer mi, arada bir çalkalamak gerekir mi?

* Ozon kullanımı iyi mi yoksa kötü mü?

vb...

Aquaforest öneririm 

fakat zeolit dikkatli kullanılması gereken bir medyadır şöyle ki 

resif tanklarında özellikle yüksek absorbe gücü olduğu için birtakım elemetleri de çeker bu da su değişimi olmayan veya test yapılmayan tanklarda  (test yapılmayan bir mercan tankı düşünemiyorum) canlıların ihtiyaçlarını belli bir oranda sekteye uğratır bu da zaten renk ve büyüme yavaşlığından belli olur

ama her zaman aktif karbon yıllardan beri  vazgeçilmez  bir medyadır benim için  zeolit ise yukarıda sevgili arkadaşların da bahsettiği gibi yeni kurulumlar da bir nevi sigortadır
Karbon ve zeolit sistemini 800 litrelik tankımda her ay reaktörde yenileyip kullananlardan biriyim.  Onlarsız bir akvaryum düşünemiyorum.

Saygılar.

Konu görüntüleyen kullanıcılar