Keşfet

Akvaryum Fotoğrafçılığı

AmerosPerros

Yeni Üye
Katılım
28 Kas 2005
Mesajlar
271
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
42
Ad Soyad
Mahmut BELENLİ
AKVARYUM FOTOĞRAFÇILIĞI

Aslında akvaryum fotoğrafçılığı gibi bir olgu henüz oluşmamış olsa da, hem akvaryum hem de fotoğrafçılığa meraklı olan kişilerin ilk yapmak istedikleri şey akvaryum fotoğrafı çekmektir. Peki akvaryum fotoğrafı çekmenin normal doğa veya anı fotoğrafı çekmekten farkı nedir? Bunun için fotoğrafın mantığına biraz değinelim.
Fotoğraf (Photograph) photo (ışık) ve graph (çizgi) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yani ışıkla çizmek anlamındadır. Buradan da anlaşılacağı gibi fotoğrafın hammaddesi ışıktır. Gün ışığı evlerimizdeki ve akvaryumlarımızdaki ışıklardan çok daha kuvvetli ve keskindir. Bu yüzden akvaryumlarımızda fotoğraf çekmemiz zorlaşır. Kullanılan ışık kaynakları yetersiz kalmakta ve fotoğraflar ya karanlık olmakta yada hızlı balıklarımız kayar gibi görünmektedir.

FİLM Mİ? DİGİTAL Mİ?

Son zamanlarda fotoğraf denilince akla gelen ilk şey film mi yoksa dijital mi oluyor. Akvaryum fotoğrafçılığında aslında cevap çokta zor değil. Dijital teknolojinin film’e göre birçok avantajı bulunuyor. Çekilen fotoğrafın anında görüntülenebilmesi, beyaz ayarını manuel seçebilmemiz, iso değerini mecbur kaldığımızda yükseltebilmemiz, film ve banyo masraflarının olmayışı gibi. Ancak dijital fotoğraf kalitesinin hala filme ulaşamadığı da bir gerçek. Renk doygunluğu ve keskinlik hala film kalitesinde değil. Çok yaklaşan dijital makineler mevcutsa da fiyatları oldukça yüksek düzeylerde.
Dijital çalışmak akvaryum fotoğrafçılığı için şart denilebilir. Her çekilen fotoğrafın mükemmel olması normal şartlarda dahi çok zor iken akvaryum şartlarında imkansızdır. Gerek ışığın yetersizliği gerekse çok yakından çekilen hızlı balıklar tekrar tekrar çekim yapmamızı gerektirebilir.

IŞIK

Fotoğraf makineleri filme veya sensöre (digital fotoğraf makinelerinde) 3 şekilde ayarlarlar.
1- Enstantane (Perdenin açılıp kapanmaz hızı yani ışığın düştüğü süre)
2- Diyafram açıklığı (Mercekte bulunan, 6 yapraktan oluşan ve açılıp kısılarak içeri girecek ışığın miktarını ayarlayan düzenek)
3- ASA-ISO (Filmlerin veya sensörlerin ışığa olan duyarlılığıdır.

Hemen hemen tüm fotoğraf makinelerinin üzerinde bir pozometre vardır. Pozometre filme düşen ışığın miktarını hesaplar ve gerekli olan enstantane ve diyafram değerlerini bize verir. Manuel modda kullanırken bize rehberlik eder. Otomatik çekim yaparken kamera tüm bu ayarlarını kendisi yapar ancak yanılma payı her zaman vardır. Ayrıca Diyafram ve enstantane öncelikli çekimler yapmakta kimi kameralarda mümkündür.

Akvaryumlardaki ışık kaynakları fotoğraf çekmek için genelde yetersiz kalırlar. Bu yüzden ilave ışık kaynaklarına ihtiyaç duyarız. Buda aklımıza ilk olarak flaşları getirir. Geleneksel kompakt makinelerin üzerlerinde bulunan flaşlar akvaryumun camından yansıma yapacağı için çokta kullanışlı değillerdir. Bu durumda farklı alternatifler ortaya koymak gerekir. Bunların en başında harici flaşlar vardır. SLR, DSLR, DSLR-like kameralara takılabilen harici flaşlar iyi bir alternatif oluştururlar. Açıları ayarlanabilir ve yansıtıcılarla kullanılarak iyi sonuçlar alınabilir. Ancak gene akvaryum camındaki parlamalara tam olarak engel olunamaz. Bunun için uzatma kablolarıyla harici flaşı fotoğraf makinesinden uzaklaştırıp camdaki parlamalar engellenebilirler. Burada flaşın konulabileceği en uygun yer akvaryumun üstüdür. Yukarıdan yapılan aydınlatma daha doğal olacaktır. Aynı şekilde yukarıdan aydınlatma yapabilecek ampul flaşlar vardır. Bunlar harici flaşın patlamasıyla eş zamanlı olarak patlarlar. Normal 220 volt şehir akımıyla çalışırlar ve standart duylara takılırlar. Makro çekimler için geliştirilmiş ring flaşlarda akvaryum çekimlerinde kullanılabilirler. Bu tip flaşlar objektifin önüne takılarak sürekli bir aydınlatma sağlarlar.

OBJEKTİF

Akvaryum fotoğrafı çekmek için kullanacağımız çok çeşitli objektifler mevcuttur. Yakın çekimlerde makro, genel çekimlerde de geniş açı objektifler tercih edilmelidir. SLR ve DSLR fotoğraf makinelerinde objektif tercihimizi kendimiz yapabildiğimiz için amacımıza yönelik objektifler alabiliriz. Ancak DSLR-like ve kompakt fotoğraf makineleri alınırken objektiflerine dikkat etmemiz gerekir. Geniş açının 28mm’den başlaması tercih sebebimiz olmalıdır. Aynı zamanda makro özelliğinin de iyi olması gerekir. Makro mesafesinin kısalığı bu konuda bize bir ip ucu verecektir. 2 cm gibi bir mesafe kompakt kameralar için oldukça iyi bir değerdir.
SLR ve DSLR kameralar için makro objektif olarak 100mm civarı objektifler uygundur. 50mm makro objektifler geniş açılı kalır ve gerekli mesafeye yaklaşamayız. 180mm civarı objektiflerde ise el titremesi fazlalaşacak ve çekimler güçleşecektir. Genel itibariyle makro objektifler 1:1’lik büyütme oranı sunarlar. Bu max yaklaşma mesafesinden 2-3 cm boyundaki bir objeyi film veya sensör üzerine tam oturtması demektir. Yani gerçek boyutu 3 cm olan bir neon tetra’nın film düzlemine 3 cm olarak düşmesi demektir.
Elimizdeki mevcut objektiflerin makro özelliğini artırma imkanımızda vardır. Bunun için close-up filtreler ve extention tube’ler kullanılabilir. Close-up filtreler objektifin önüne takılır ve objektifin yaklaşma mesafesini artırırlar. Extention tube ise objektifle kamera arasına takılarak aynı işlevi görür. Ancak her iki aparatta ışık geçirgenliğinde azalma yaşatır. Bu yüzden makro objektif kullanmak her zaman daha iyi sonuç verecektir.


 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
7 yıl öncesine ait bu mesajı güncel teknolojileri de göz önüne alarak güncelleyebilecek biri olsa da bizde güzel fotoğraflar çekebilmeye başlasak :)  

 
İyi bir makinanız varsa ve ayarlarını bilmiyorsanız bence çöpe atın derim :)

az bir bilgi ile deneme yanılma ile çok güzel resimler çıkabilir ortaya tek tavsiye "M" yani manuel modda çekim yapmak

 


özellikle nikon ve canon için (biraccık ingilizce lazım :( maalesef Türkçesi yok)

 
Uğur bey aslında fena sayılmayan bir makinem var (Nikon D5000) ve kendimi idare edecek kadar ayarlarına hakimim dolayısıyla çöpe atmasam daha iyi olacak ama akvaryum fotoğrafçılığı bana farklı bir iş gibi geliyor. Özellikle beyaz dengesinden midir nedir tüm fotoğraflar masmavi veya canlıların renklerini tutturamıyorum.

 
Mehmet bey umarım yazdığımı yanlış anlamamışsınızdır :(

Ben de sizin gibi DSLR makinaya sahip olup az bilgisi olanlardanım ancak geçenlerde arkadaş bana geldiğinde sadece maviler yanarken bile bir fotograflar çekti ve ben de o anda makinayı fırlatıp atasım geldi :D

Arkadaşın tavsiye ettiği dediğim gibi manuel modda shutter speed ve iso en önemli 2 unsur bunları deneme yanılma yoluyla bulmak gerekiyormuş ve kesinlikle flash kullanılmayacak

Artık ben de gayet iyi diyebileceğim resimler çekmeye başladım :)

Ama tabiki gönül ister 70mm bir lens almak ama o da 4000 lira civarı

ancak gerçekten eğer özellikle akvaryum resmi çekmek istiyorsak paraya kıyıp iyi bir macro lens almamız gerekiyor

 
Işığın dalga ayarları var , onu yapmanız gerekiyor.

Ayrıca ışığın sıcaklık ayarları yapılmalı.

cannon için konuşuyorum, menüler şu an aklımda değil

burada doyurucu bilgiler mevcut



 
Mehmet bey umarım yazdığımı yanlış anlamamışsınızdır :(

Ben de sizin gibi DSLR makinaya sahip olup az bilgisi olanlardanım ancak geçenlerde arkadaş bana geldiğinde sadece maviler yanarken bile bir fotograflar çekti ve ben de o anda makinayı fırlatıp atasım geldi :D

Arkadaşın tavsiye ettiği dediğim gibi manuel modda shutter speed ve iso en önemli 2 unsur bunları deneme yanılma yoluyla bulmak gerekiyormuş ve kesinlikle flash kullanılmayacak

Artık ben de gayet iyi diyebileceğim resimler çekmeye başladım :)

Ama tabiki gönül ister 70mm bir lens almak ama o da 4000 lira civarı

ancak gerçekten eğer özellikle akvaryum resmi çekmek istiyorsak paraya kıyıp iyi bir macro lens almamız gerekiyor
Mavi mavi çekerken kaldırıp duvara vurasım çok geliyor makineyi o yüzden yanlış anladım :) Smiley koymayınca sert bir cevap olmuş kusura bakmayın.

Işığın dalga ayarları var , onu yapmanız gerekiyor.

Ayrıca ışığın sıcaklık ayarları yapılmalı.

cannon için konuşuyorum, menüler şu an aklımda değil

burada doyurucu bilgiler mevcut

Teşekkürler Ahmet bey deneyeceğim.

 
Temel bazı terimleri açıklayabilirim

Iso dediğimiz karanlıktaki netlik ayarı, karanlık ortamlarda ıso yu artırırız 1600-3200 gibi. Fotoğraf daha aydınlık olur. Gündüz çekimlerinde ıso 100 olarak kullanılır.

Diyafram, diyafram kısıldığında ışık azalır netlik alanı daralır. Arka plan flu çıkar.

Diyaframı kısınca pozlama süresini artırmak gerekir.

Pozlama süresi görüntünün netliği için önemlidir. Özellikle hareketli görüntülerde daha düşük pozlama süresi kullanılır.

Örneğin 1/10 ile çekilen görüntü daha aydınlık ama daha bulanık çıkar ama 1/100 ile çekilen görüntü daha net ama daha karanlık çıkar.

Sıcaklık ayarı Celvin ; bu da renk tonlarının maviden kırmızıya doğru yayılımını sağlıyor.

Makro çekimlerde en önemlisi lens. Lens iyi olunca fotoğrafçıya yapacak fazla birşey kalmıyor aslında. Standart ayarları kullanıp deklanşöre basması yetiyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar bir tane box yapıp balıkları oraya alıp fotoğraflamak istiyorum. Balıklara vesikalık çekeceğim :D

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst