Keşfet

Akvaryum Suyunuzun Tuzluluk Oranı

1022 ile 1024 2 gunde bir ölçüyorum.

24 C

1.026 Yoğunluk

35 ppt tuzluluk

Fish only : 1000/12

Coral : 1000/25

Atc özellikteki refraktometre için tuz oranı sıcaklıkla değişken midir?
refraktometrede çıkan sonucu, tekrar sıcaklık yoğunluk tablosuna bakarak yorumlamazsınız, ancak son yani bir önceki kalibrasyon ettiğiniz ortam ısısı, yeni ölçüm yaptığınız oratmın ısısına göre arada 5F diye hatırlıyorum farklılık varsa tekrar kalibre etmeniz gerekir.

ben her ölçümden önce kalibre ediyorum, ortam ile aynı sıcaklıktaki ro su ile

markası bile belli olmayan çin malı tuz ölçere göre 1.024-1025. Tatlı suda test ettim tam 1000 gösteriyor. Eğer aralıkları düzgün ayarlamışlarsa problem yoktur :) sıcaklık 26-27 derece.

Kalibresi yapilan vertex refraktometre ile 1026

Bilinen metodlarla kalibre edilmiş çin , alman ve amerikan her refraktometrede ciddi sapmalar tespit ediyoruz .

Aslında bu hobinin gizli düşmanı tuz ölçerler diyebiliriz . Kaliteli bir hidrometrede zamanla sapma olma olasılığı sıfırdır .

Fakat memlekette kaliteli hidrometre malesef yok . Elimde eskiden kalma bir Tropic Marine hidrometre var üniversitede

ölçtürdüğüm kadarıyla 1 dercelik sapması var . O sapmaya göre refraktometerimi kalibre ediyorum .

Bir zamanlar başka bir alman malı hidrometreyle 1025 okuduğum değerimin sonrada 1032 olduğu ortaya çıkmıştı .

Cidden işiniz zor :(

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bilinen metodlarla kalibre edilmiş çin , alman ve amerikan her refraktometrede ciddi sapmalar tespit ediyoruz .

ciddi derken 1 puan mı 2 puan mı 3 puan mı?

bir de tespiti nasıl yapıyorsunuz?

cihan bey cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Boğaç bey şöyle bir örnek vereyim .

Tankında garip oluşumlar olan sorunlu bir tankdan aldığımız su örneğinde biz 1033 lük bir ölçüm aldık .

Kendisi 2 refraktroda 1023 1026 arası değerler aldığını hatta 1027 de dijital ölçerle ölçtüğünü söyledi .

O nedenle standart bir sapmadan bahsedemeyiz .

Biz referans olarak üniversite labratuvarındaki çok hassas bir hidrometreyi baz alıyoruz .

Cihan bey herkes üniversitede test yaptıramıyor maalesef. Bende herkes gibi kaliteli bir refraktometre kullanıyorum. Zaten kaliteli bir refraktometre ya da hidrometre ile bu iş çözülür diye düşünüyorum.

Saygılar

Ben refractometrelere çok güvenilmemesi gerektiğini düşünüyorum.  Sürekli tuz ölçer konusunda insanlara refractometre öneren arkadaşlarımız oluyor.  Refractometre alırsanız tuzluluk seviyesinde sorun yaşanmaz gibi bir intiba var. Bence refractometreler basit cam hidrometrelere göre daha riskli cihazlar. Kaliteli yada değil, tüm refractometrelerde sorun yaşanabilir, kalibrasyonda hata yapabilirsiniz, sıcaklık uygun olmayabilir veya herşey doğru olsa da refractometre sorunlu çalışabilir.

Ben bir çok yaşanan sorunda yanlış tuzluluk seviyelerinin rol oynadığını düşünüyorum, Doğru tuzluluk miktarı olmadan yaptığımız diğer ölçümlerinde pek anlamı yok. Örneğin zaman  zaman anormal KH ölçümleri vs gibi sorunların altında tuzluluğun uygun olmaması yatıyor.  Özellikle SPS ler yüksek tuzluluk seviyelerine kısa sürede anlamsız ölümle yanıt verebiliyor.

Benim tuzluluktaki tercihim, KH, mg, Ca gibi değerleri makul seviyelerde tutabildiğim sürece tuzluluğu düşük tutmaya çalışıyorum. 27 C de 1023 değerinin üzerine çıkmamaya özen gösteriyorum. Çünkü tuzlulukda daha çok hata normal tuzluluk olarak düşünülen değerlerin çok yüksek olması şeklinde oluyor.  Ben ölçümde yapacağım hatayı düşükden yana kullanıyorum.  Bir hata sonucu 1030 çıkaracağım tuzluluk yerine 1020 düşmesi daha masum bir seçenek.

Ben refractometreme güvenmiyorum. Cam hidrometremi kullanıyorum, bu hidrometreyi kendi hazırladığım değerinden emin olduğum tuzlu su ve saf su ile ölçerek kalibre ettim. (değerinden emin olduğum  tuzlu suyu normal Nacl ile hazırladım, tuzu önce ısıtarak rehidrate ettim. Saf tuzu hassas terazide ölçerek 1 litre suda erittim ve tuzluluğumu buna göre kalibre ettim.)

Bence ne ile ölçerseniz ölçün tuzluluğunuza şüphe ile bakın, yakınınızdaki arkadaşlarınız ile kıyaslayın, en azından uçurum farklar olmadığından emin olursunuz.

Hidrometreleri tıbbi cihaz, laboratuar malzemeleri  satan firmalarda bulabilirsiniz. Beraberinde hidrometrenin rahatça sığacağı bir mezur da almanızı öneririm. İnternete tıbbi hidrometre yazarsanız çok hassas hidrometreler mevcut. 1200-1300 arası deniz akvaryumlaına uygun.

Bu konu çok ama çok önemli . Malesef birçoğumuz Tuz ölçerlerimize fazlasıyla güveniyoruz .

Bizden destek isteyen ve analiz için su yollayanların %50'sinde yüksek tuz oranları tespit

ediyoruz . Bu %50 kısmın nerdeyse %90'ı refraktometre kullanıyor .Bu azımsanmayacak bir orandır .

Tonlarca para harcanmış akvaryumların bu kadar basit bir nedenden canlı kaybetmesi gerçekten

üzücü .

Ben tuzlulugumu uzun yillardir iletkenlik olcerek hesapliyorum. Gayet mutluyum. simdiye kdar da hic tuzluluk sorunu yasamadim. 

Pek cok kisiye elektronik cihazlara yatirim yapmak pahali geliyor ama canlilarimiz cok cok daha degerli.

Konu görüntüleyen kullanıcılar