Ben refractometrelere çok güvenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Sürekli tuz ölçer konusunda insanlara refractometre öneren arkadaşlarımız oluyor. Refractometre alırsanız tuzluluk seviyesinde sorun yaşanmaz gibi bir intiba var. Bence refractometreler basit cam hidrometrelere göre daha riskli cihazlar. Kaliteli yada değil, tüm refractometrelerde sorun yaşanabilir, kalibrasyonda hata yapabilirsiniz, sıcaklık uygun olmayabilir veya herşey doğru olsa da refractometre sorunlu çalışabilir.
Ben bir çok yaşanan sorunda yanlış tuzluluk seviyelerinin rol oynadığını düşünüyorum, Doğru tuzluluk miktarı olmadan yaptığımız diğer ölçümlerinde pek anlamı yok. Örneğin zaman zaman anormal KH ölçümleri vs gibi sorunların altında tuzluluğun uygun olmaması yatıyor. Özellikle SPS ler yüksek tuzluluk seviyelerine kısa sürede anlamsız ölümle yanıt verebiliyor.
Benim tuzluluktaki tercihim, KH, mg, Ca gibi değerleri makul seviyelerde tutabildiğim sürece tuzluluğu düşük tutmaya çalışıyorum. 27 C de 1023 değerinin üzerine çıkmamaya özen gösteriyorum. Çünkü tuzlulukda daha çok hata normal tuzluluk olarak düşünülen değerlerin çok yüksek olması şeklinde oluyor. Ben ölçümde yapacağım hatayı düşükden yana kullanıyorum. Bir hata sonucu 1030 çıkaracağım tuzluluk yerine 1020 düşmesi daha masum bir seçenek.
Ben refractometreme güvenmiyorum. Cam hidrometremi kullanıyorum, bu hidrometreyi kendi hazırladığım değerinden emin olduğum tuzlu su ve saf su ile ölçerek kalibre ettim. (değerinden emin olduğum tuzlu suyu normal Nacl ile hazırladım, tuzu önce ısıtarak rehidrate ettim. Saf tuzu hassas terazide ölçerek 1 litre suda erittim ve tuzluluğumu buna göre kalibre ettim.)
Bence ne ile ölçerseniz ölçün tuzluluğunuza şüphe ile bakın, yakınınızdaki arkadaşlarınız ile kıyaslayın, en azından uçurum farklar olmadığından emin olursunuz.