Keşfet

Akvaryum Suyunuzun Tuzluluk Oranı

1026....26 Derece

Ben tuzlulugumu uzun yillardir iletkenlik olcerek hesapliyorum. Gayet mutluyum. simdiye kdar da hic tuzluluk sorunu yasamadim. 

Pek cok kisiye elektronik cihazlara yatirim yapmak pahali geliyor ama canlilarimiz cok cok daha degerli.
Ben de aksine en basit yöntemin en güvenilir olduğunu düşünüyorum. :)   Cam hidrometrenin hata ihtimali çok az, yeterki bir kez doğru kalibre edilsin. İltkenlik ölçerler tatlı suda çok güvenli. Ama yüksek tuzluluk değerlerinde hassasiyet azalıyor. İletkenlik ölçerler bir nevi ohmmetre gibi çalışıyor ve çok düşük değerdeki dirençleri hassas ölçmek daha zor diye düşünüyorum.

Erdal hocam kulanıcılara tavsiye edebileceğiniz bir hidrometre varmı ?

Ben zamanında Tropic Marinin Hidrosunu almıştım ama oda malesef bulunmuyor. 

Ben de aksine en basit yöntemin en güvenilir olduğunu düşünüyorum. :)   Cam hidrometrenin hata ihtimali çok az, yeterki bir kez doğru kalibre edilsin. İltkenlik ölçerler tatlı suda çok güvenli. Ama yüksek tuzluluk değerlerinde hassasiyet azalıyor. İletkenlik ölçerler bir nevi ohmmetre gibi çalışıyor ve çok düşük değerdeki dirençleri hassas ölçmek daha zor diye düşünüyorum.
Olabilir. Ben hic cam hidrometre kullanmadim. Bir fikir beyan edemem. Kullandiginiz iletkenlik olcerin hassasiyeti yuksekse hata ihtimali de azaliyor. Siz benden daha iyi bilirsiniz bunlari gerci :)

Benim değerlerim 1025, 26C.

2 adet tuzluluk ölçerim var, biri normal ATC refraktometre, diğeriyse dijital tuzluluk (ppt olarak ölçüm yapıyor) ölçer. İkisi de Çin malı ama Çin' den her gelen de yanlış ölçecek diye birşey de yok, Sony' de Çin' de üretiliyor. Yeter ki cihazları doğru kullanmasını bilelim ve kalibrasyon-kontrolü unutmayalım.

Her hafta 10% su değişimimde bu iki cihazın biriyle ölçüm yapıyorum, diğer hafta diğeriyle. Her birinin yanında 100 er ml lik şişede kalibrasyon sıvıları var. 1-2 ayda bir kendi sıvılarıyla ve biribirilerinin sıvılarıyla kalibrasyonlarını kontrol ediyorum, pek sapma denk gelmiyor. 100ml kalibrasyon sıvılarının değerleri bozulmasın diye içine daldırdığım refraktometreyi veya ölçüm probunu önce RO suyla yıkıyorum, sonra kurutup daldırıyorum şişenin içine.

Tuzluluğunuzu 1025 de tutarsanız ve böyle çift ölçme cihazı kullanıp bir de kalibrasyonlarını güzelce komtrol ederseniz bence max. +/- 1 gibi sapmanız olur. Tuzluluğu 1025 de tutarsanız 1024 ile 1026 arasında gider gelir max. ve bu da canlılar için normaller arasındadır diye düşünüyorum. 

Eser yaptıkların doğruda gözükse yinede hata payı yüksek . Daha önce örnekde verdim .

Boğaç bey şöyle bir örnek vereyim .

Tankında garip oluşumlar olan sorunlu bir tankdan aldığımız su örneğinde biz 1033 lük bir ölçüm aldık .

Kendisi 2 refraktroda 1023 1026 arası değerler aldığını hatta 1027 de dijital ölçerle ölçtüğünü söyledi .

O nedenle standart bir sapmadan bahsedemeyiz .

Biz referans olarak üniversite labratuvarındaki çok hassas bir hidrometreyi baz alıyoruz .
Doğru ölçen cam bir hidromtrenin 25 derecede ölçtüğü hiç bir zaman sapma yapmaz .

Dijital ölçerler ve refraktolar kalibre etseniz dahi yanlış ölçebilir . Biz bunu

çok sık yaşamasak konunun bu kadar üstünde durmazdık .

Olabilir. Ben hic cam hidrometre kullanmadim. Bir fikir beyan edemem. Kullandiginiz iletkenlik olcerin hassasiyeti yuksekse hata ihtimali de azaliyor. Siz benden daha iyi bilirsiniz bunlari gerci :)
Gökçe bey kesinlikle daha iyi biliyorum diyemem, elektriksel iletkenlik için sadece yorum yaptım, iddiam yok. :)   Siz kullanıyorsunuz ve cihazınızı benden daha iyi bilirsiniz. 

Benim biraz dijital ölçüm yapan cihazlara karşı ön yargım var. En iyi markaların dahi ORP ve Ph ölçümleri düzenli kalibrasyona rağmen bile kısa sürede tutarsız sonuçlar vermeye başlıyor.  Tıbbi cihazlarda da genelde böyledir, manuel ölçüm yapan cihazların verdiği değerler daha güvenilirdir. Daha komplex cihazlar genelde kullanım kolaylığı ve kullanıcıdan bağımsız sonuç sağlar. Manuel cihazlar ise tecrübeli elde daha değerli sonuçlar verir.

Otomatik sayım yapan bir cihazın verdiği değere göre, işi bilen birinin mikroskop altında kendi değerlendirmesi çok daha güvenilir olur.

Canlılarımızda sorun yoksa ölçümlerimiz zaten güvenilir aralıklardadır, ama özellikle SPS lerin anlamsız ölümlerinde tuzluk değerlerinide aklımızda tutalım diye yazdım.  Yoksa balıklar, softlar ve LPS ler geniş bir tuzluluk aralığında hayatlarından memnun oluyorlar.

Cihan Abi hisrometre asla hata yapmaz mı diyorsun? O da bir cihaz, o neden hata yapmasın ki diğerleri kesin yapıyorsa?

Belki de o zaman en garantisi lt başına eklememiz gereken tuzu hassas 1gr lık teraziyle bulup akvaryumu ilk kurarken tuzu tartarak koymak ve su değişimi yaparken de yine tuzu tartarak su hazırlamak? O zaman da terazi doğru mu tartıyor diye paranoyaya düşeriz...

Eser suyun kaldırma kuvettiyle çalışan "Cam Hidrometre" 1 kez doğru ölçüyorsa herzaman doğru ölçer .

Bir değişken söz konusu değildir hidrometrelerde . Belli bir ağırlığın suyun kaldırma kuvetiye çalışması esası sözkonusudur .

Erdal hocanın belirttiği gibi "pahalı" probelar bile kalibre edildiklerinde yanlış ölçebiliyorlar . Benimde en son güveneceğim

cihazlar elektronik olanlardır . Eser kısacası zaman zaman kalibrasyon gerektiren cihazlar benim tecrübeme göre güvenilir değildir .

Burda önemli olan "doğru ölçen " Cam Hidrometre bulmaktır . Ondan sonra kalibrasyon filan gerektirmez .

Sadece ısı sabit olmalıdır .

Moderatör tarafında düzenlendi:
Anladım. Ben hidrometreyi ibreli olanlar olarak söylüyorsun sanmıştım. Sera' nın cam hidrometresi gibi birşey olsun ama güvenilir-profesyonel birşey olsun ve önce doğru ölçtüğünü kontrol et diyorsun. Karaköy' deki kimyacılara, laboratuvarcılara vb. bir bakarım. Bulabileceğimiz özel biryer biliyor musun Cihan Abi?

Aynen öyle Eser . Piyasadaki Cam Hidrolar genelde istediğimizden daha geniş aralıkta o nedenle hassas ölçüm yapmak zor.

Ama araştıracağım bulursamda buraya yazarım .

Ebay' de akvaryum ürünlerinin arasında $5-20 arası 93 tane var. Aramada çıkan refraktometreleri ve ibreli olanları çıkartırsan en az 10-15 tane Sera modeli cam olanlardan var. Seç beğen abi, getirtelim?

Eser göz kararı nasıl seçeyim . Alman firmasının hidrometresi bile yanlış ölçtüğü bir ortamda :)

Alttaki resimdeki standart boy değilde büyük boylardan bulsan daha mantıklı olur .

Ama test etmeden doğru ve hassasmı ölçüyor bilemeyiz .

5596.jpg

Linkdeki tabloda ısı - tuzluluk ilişkisini görebilirsiniz .

Gökçe bey kesinlikle daha iyi biliyorum diyemem, elektriksel iletkenlik için sadece yorum yaptım, iddiam yok. :)   Siz kullanıyorsunuz ve cihazınızı benden daha iyi bilirsiniz. 

Benim biraz dijital ölçüm yapan cihazlara karşı ön yargım var. En iyi markaların dahi ORP ve Ph ölçümleri düzenli kalibrasyona rağmen bile kısa sürede tutarsız sonuçlar vermeye başlıyor.  Tıbbi cihazlarda da genelde böyledir, manuel ölçüm yapan cihazların verdiği değerler daha güvenilirdir. Daha komplex cihazlar genelde kullanım kolaylığı ve kullanıcıdan bağımsız sonuç sağlar. Manuel cihazlar ise tecrübeli elde daha değerli sonuçlar verir.

Otomatik sayım yapan bir cihazın verdiği değere göre, işi bilen birinin mikroskop altında kendi değerlendirmesi çok daha güvenilir olur.

Canlılarımızda sorun yoksa ölçümlerimiz zaten güvenilir aralıklardadır, ama özellikle SPS lerin anlamsız ölümlerinde tuzluk değerlerinide aklımızda tutalım diye yazdım.  Yoksa balıklar, softlar ve LPS ler geniş bir tuzluluk aralığında hayatlarından memnun oluyorlar.
Elektronik cihazlari kullanmasi ve bakimini yapmasi zor ve zahmetlidir. O sebeple tercih edilmemesini anlayabilirim elbette. Bu cihazlari da kullanmak belli bir tecrube gerektirir. Kalibre etmesi bile pek cok kisi icin zordur. Ama dogru kalibre edilmis, periyodik bakimi duzenli yapilmis ve dogru bir sekilde kullanilan elektronik bir probe dogruya en yakin sonucu verir. ORP ve Ph probelarinin calisma sekli iletkenlikten farklidir ve daha az omurludur. Bu probelarda sorun yasamaniz cok normal. Ama iletkenlikte sorun yasama sansiniz oldukca dusuk :)

Canlilarin hepsi yuksek tuzluluk degerlerine karsi hassastir. Bazilari cabuk bazilari da yavas tepki verir. Ama mutlaka tepki verir. Bu onlarin tolerans esigine bagli bir olay. 

Bunlari yazmamin sebebi elektronik cihazlari ocu gibi gormeyelim diye. Cam bir hidrometre nasil islevini yapiyorsa, bu cihazlar da pekala yaparlar. Bende 12 yildir yapiyorlar en azindan.

Aynı şekilde bende de sera marka cam hidrometrem (gerçi bir kez kırıldı ve yeniledim) 10 yıldan fazla bir süredir işimi görüyor.  Bir cam hidrometrenin hata yapabilecek bir değişkeni yok, suyun sıcaklığı dışında çalışmasını etkileyecek bir değişkenden bahsedemeyiz. Kişinin iyi kötü gözü gördüğü sürece ölçülen değer güvenilir. Elektronik bir cihazda ise yüzlerce ihtimalden bahsetmek mümkün. Besleme gerilimini etkileyecek her türlü ihtimal sonucu etkiler, ölçümü ana tankta yapıyorsanız, tankınızın topraklamasının olup olmaması, akvaryum suyundaki elektromanyetik yük vs gibi etkenler. Kullanılan araç portabl bataryalı bir cihaz ise bataryanın dolu veya boş olması gibi tüm olasılıklar sonuç üzerine etkili.

Elektronik cihazların kullanımına karşı olduğum gibi bir anlam çıkmasın ama ben sadece bunlara çok fazla bel bağlanmasına itiraz ediyorum.

Bazen çevremde veya forumlarda gördüğüm farkettiğim bir şey bu, Bir tank kuruluyor, arkadaşımız en pahalı ekipmanları tercih etmiş. PS alıyor, PS nin fiyatı içinde iki invertörlü kompresör olan sayısız sensörle donatılmış bir akıllı buzdolabından daha pahalı. PS  biraz plexi, bir iki de motordan oluşuyor.  Bunun yanında tanıdık markalardan reaktörler, armatürler, vs vs. Bu şekilde kuruluma başlayınca mükemmel bir tank ortaya çıkacak intibası var, ve bu bu işin içindeki kişiler tarafından böyle lanse ediliyor. Akvaryumu kurtaran bu ekipmanlar değil, mutlaka yardımcı oluyorlar ama kişi temel  biyolojiden ve genel su kimyasından bihaber ise canlılardaki ve tanktaki  olumsuz değişiklikleri ve işaretleri zaten görmüyor.  Ölçümlerdeki ve diğer göstergelerdeki değişiklikler içerisinde bocalayıp kalıyor.

Bu hobinin donanımla değil bilgiyle yapıldığının önemini vurgulamak istiyorum. Önemli olan donanımınızın ne olduğu değil, sabırlı ve akıllıca davranmak.

Bu durumda yanlis olcum yapma ihtimali olan hidrometre olmamasi lazim. Her hidrometre dogru olcer ve hata yapma ihtimali yoktur demek dogru mudur ? 

Eger hidrometreler bu kadar guvenilir cihazlarsa neden elektronik cihazlar gelistirilmis ? Yoksa bu tamamen bir pazarlama taktigi ve milletin cebinden paralari asirma yolu mu ?

Cevabinizin icinde gecen sayisiz sensorle donatilmis akilli buzdolabi ne kadar guvenilirdir sizin icin ?

Konuyu pahali/ucuz ekipman tercih edip etmeme olayina getirmeden tartisabilmek mumkun olsa ne kadar da mutlu olurdum. Hic gerek yok. O baska bir konu.

Gökçe bey kesinlikle pahalı ucuz ekipman tercih edip etmeme meselesi değil, bende bir çok pahalı ekipman kullanıyorum. Daha kaliteli olanı almak yanlış bir şey değil. İşe çok yaramasa bile bazı elektronik donanımları sistemimde görmek hoşuma gidiyoR :)   Hiç bakmıyorum ama ama IKS nin tüm propları ve modilleri takılı çalışıyor.  Bunlarla güzel tanklar kurulur, sorun çözülür mesajının verilmesine itirazım var.

Mekanik plastik hidrometreleri kastetmiyorum, cam hidrometre bir kez doğru kalibre edilirse 1000 yıl sonrada tabiki doğruyu gösterir. Ölçtüğünüz suyun sıcaklığı dışında bir değişkeni yok. Niçin yanlış ölçsün.

Bu buzdolabı hassasiyeti ölçüsünde güvenilir ama bunca donanıma ve teknolojisine rağmen fiyatı kullandığım PS den biraz yüksek.

Kısmende olsa pazarlama kaygısı sizce hiç yokmudur? Bu her alanda var diye düşünüyorum, her satıcının alıcısıda mutlaka oluyor.

Ben red sea plastik tuz ölçer kullanıyorum. 1 kere kalibre ettirdim. 1,025 iken gösterge 1,027 çıkmıştı. Ben de 1,023 ayarladım su değişimlerinde 20 litre suya ölçerek tuz koyuyorum. (Red Sea Coral Pro Değerler Kutusunda yazıyor) Bu güne kadarda mercanların çoğalmasında herhangi bir sıkıntı yaşamadım, balık ölümü de olmadı.

By Nebi

hidrometrelerin aslında 2 tane hata yapabilecek değişkeni var :)

1. akvaryuma yeni takılmış bir hidrometrenin gösterge çubuğunun herhangi bir yerine hava kabarcığı yapışması

2. yine gösterge çubuğuna kurumuş tuz yada tortu partikül yapışmış olması

kullanmadan önce gözle kontrol yapılması ve hidrometrenin temizlenip çalkalanıp bu durumların ortadan kaldırılması iyi olur,

ben arasıra hem atc refraktometre hem hidrometre ile bakıyorum refraktometeryi neredeyse her kullanımdan önce kalibre etmem gerekiyor çünkü saf suyu 1 olarak göremiyorum malesef, belirteyim  aralık 2-3 hafta olabiliyor kalibrasyon için.

Konu görüntüleyen kullanıcılar