Başlığı tekrar okudum. Gerçekten de bir akvaryumdaki en önemli değerlerden biri ve insanın içine kurt düşüyor; acaba benim refraktometre yanlış olçuyor mudur diye.
Özellikle refraktometrede anlamadığım bir hususu sizlere danışmak istiyorum. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi sol tarafta 1000 ..... 1025 aralığında ilerleyen SG değerleri sağ tarafta ise 20 ..... 35 aralığında ilerleyen tuzluluk değerleri mevcut.
Bu noktada sormak istediğim ölçüm yaparken yoğunluk değerlerini mi kullanmamız gerek yoksa tuzluluk değerlerini mi?
Zira skalada 1025 yoğunluk değeri 35 ppt yoğunluğa denk gelmiyor. Aşağıdaki linkte yer alan 20 derecede 1025 s.g. = 33.8 ppt olmasının sebep olduğunu ve refraktometrenin çalışma sıcaklığının 20 derece olması gerektiğini anlıyorum.
Konu hakkında değerli fikirlerinizi bekliyorum.
Refraktometre niz eğer prizmalı ise ( ışın kırılması prensibi ile çalışan) ışığın kırılması ile sıvının içindeki çözünen madde arasında (kuru madde) bir ilişki kurulmuştur. Bu metoda sıcaklık çok önemlidir. Şayet refraktometreniz iletkenlik değerinden ölçüm yaparsa sıcaklık düzeltmesi kendiliğinden cihazda olduğu için sıcaklık önemli değildir. Bu arada istediğiniz değeri kullanabilirsiniz. REFRAKTÖMETRE sklasına baktığınızda zaten 1025 kırılma indeksine (yoğunluk) karşılığı 33 civarıdır. Bence önemli olan stabilitedir. Ani küçük değişimler micro eko sisteme zarar verir. Büyük değişimler tüm sistemin altüst olmasına neden olabilir.