Keşfet

Akvaryum Suyunuzun Tuzluluk Oranı

Başlığı tekrar okudum. Gerçekten de bir akvaryumdaki en önemli değerlerden biri ve insanın içine kurt düşüyor; acaba benim refraktometre yanlış olçuyor mudur diye.

Özellikle refraktometrede anlamadığım bir hususu sizlere danışmak istiyorum. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi sol tarafta 1000 ..... 1025 aralığında ilerleyen SG değerleri sağ tarafta ise 20 ..... 35 aralığında ilerleyen tuzluluk değerleri mevcut.

Bu noktada sormak istediğim ölçüm yaparken yoğunluk değerlerini mi kullanmamız gerek yoksa tuzluluk değerlerini mi?

Zira skalada 1025 yoğunluk değeri 35 ppt yoğunluğa denk gelmiyor.  Aşağıdaki linkte yer alan 20 derecede 1025 s.g. = 33.8 ppt olmasının sebep olduğunu ve refraktometrenin çalışma sıcaklığının 20 derece olması gerektiğini anlıyorum.

Konu hakkında değerli fikirlerinizi bekliyorum.

Refraktometre niz eğer prizmalı ise ( ışın kırılması prensibi ile çalışan) ışığın kırılması ile sıvının içindeki çözünen madde arasında (kuru madde) bir ilişki kurulmuştur. Bu metoda sıcaklık çok önemlidir. Şayet refraktometreniz iletkenlik değerinden ölçüm yaparsa sıcaklık düzeltmesi kendiliğinden cihazda olduğu için sıcaklık önemli değildir. Bu arada istediğiniz değeri kullanabilirsiniz. REFRAKTÖMETRE sklasına baktığınızda zaten 1025 kırılma indeksine (yoğunluk) karşılığı 33 civarıdır.  Bence önemli olan stabilitedir. Ani küçük değişimler micro eko sisteme zarar verir. Büyük değişimler tüm sistemin altüst olmasına neden olabilir.  

1025-1026-1027-1028 civarında geziniyor

su ekleme ünitem yok, yazın buharlaşmada fazla olduğu için değerler fırlayabiliyor

Sıcaklık 25,5 tuzluluk 1024 - 1025 arası ideal

Salamura ürün imalatında bommetre kullanılıyor. Cam dediğiniz bu ürünün daha hassas olanımıdır acaba? Dereceye benzeyen, suyun kaldırma kuvvetine göre ölçüm yapan tarz ?

hidrometre-500x500.jpg

Ben, refraktometremin doğru olup olmadığımı ölçebilmek için 2 farklı tuz markasının 1 litre için ne kadar tuz gerektiğini hesaplayıp 2 ayrı tuzlu su hazırlayıp ölçümünü yaptım. Herhangi bir sapma yoktu. Bire bir ne olması gerekiyorsa onu ölçtüm. Siz de ölçümünüzün doğru olup olmadığını ölçmek için deneyebilirsiniz.

Fauna marinin 53ms/35ppt referans sıvısıni kullanirsaniz guvende olursunuz.

Sent my GT-I9300 using Tapatalk 2

Salamura ürün imalatında bommetre kullanılıyor. Cam dediğiniz bu ürünün daha hassas olanımıdır acaba? Dereceye benzeyen, suyun kaldırma kuvvetine göre ölçüm yapan tarz ?

hidrometre-500x500.jpg
ürünu kullanıyorum. 3 kere tuzluluk kontrolu yapıyorum. basit ve ucuz. Bommetre, refraktometre, ve tartı. bommetrelerde labaratuvar tipi alırsanız kalibrasyon durumu biraz zorluyor. Ama tropic marin sera gibi bir marka alırsanız 25c de okumada sıkıntı yaşamazsınız. zaten tartıyı kullanırken diğer ikisine gerek kalmıyor. diğer ikiliyi yeni tuz alımlarında kaç gram olacağını hesaplamakta kullanıyorum. refraktometre güzel alet ama kalibrasyon mu kaydı acaba, yok yanlışmı okuyorum gibi durumları diğer ölçerle paslaşarak götürünce içinizde rahat ediyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bommetre bence süper bir alet. Dijital refraktometre kullandım €200 lük pahalı bir şey, kalibrasyon sorunu oluyordu. Milwakue vb. kaliteli refraktometre kullandım, onda da emin olamıyorsunuz kalibrasyonu kaydı mı vb. diye. Eminönü kimyacılara gittim, yanımda 2.5lt bir pet şişede RO su götürdüm. 15TL ye bu bommetre lerin iyi denen Alman marka bir tanesini aldım. Alırken RO suya daldırdım, tam 999 gibi gösterdi ama 25C gibi suda. Bommetre 20C ye göre ayarlı, üstünde yaıyor. 25C deki 999 tuzluluk 20C deki tam 1000 yani alet OK.

Şimdi akvaryuma 26C gibi suda ölçüm yaparken 1025 tuzluluk yerine 1024 görmeye çalışıyorum çünkü ikisi aynı. Tuzlu su hazırlarken de bu aradaki 1 puanı hesaplıyorum. Bence bedava fiyatla kalibrasyonu vb. bozulmayacak, kalibre-şaşma derdi olmayan süper basit ve okuması da kolay alet. Sağlam bir yerden RO suyla deneyerek alın. Üstlerinde kaç C ye göre ölçüm yaptıkları yazıyor, benim gördüklerim genelde 20C ye ayarlıydı. Aleti akvaryum suyuna sokup kullandıktan sonra güzelce tatlı suyla yıkayıp kaldırıyorum. Sürekli ölçüm yapmak için akvaryumda bırakırsanız üstü kalker vb. kaplar, ağırlaşır, suda daha fazla batar = ölçümü bozulur.

Tuz ureticilerinin verdigi degerlerinde dogrulugunu sorgulamak lazim sanirim. Rakamlari atiyorum 25 derecede 35 gr tuzla 1:25 elde edersiniz gibi. Hassas tartiyla suyumu hazirliyorum. Refragto metremi ro suda kalibre ediyorum ve 1,25 i yakaliyorum. Tesadufmu simdi bu

Abi ben bir sürü tuzun Kh, Ca, Mg ve kaç gr tuz ile kaç tuzluluk yakalandığını test ettim, bir çoğu tutmadı. Senin bu tutan tuz hangisi?

Tuz açık kaldıkça nem çekip ağırlaşıyor. Ağzı sıkı kapalı olsa bile ağırlığa çok fazla güvenmemek lazım. İdeali referans sıvısı ile kalibre edilmiş  refraktometre , iletkenlik ölçer veya bommetre.

Eser su degerlerinden bahsetmiyorum. Sadece tuzluluk degerinin tuttugunu soyledim. Yoksa haklisin kardesim.

Tolga nemlenince agirlasmasinin tuzluga etkisi nekadar ola bilir ki? 1 kova nemlense bile agirliginin 1 kg artacagini zannetmiyorum. İlla oynama yapacaktir. Ama bununbize dusuk tuzluluk olarak donmesi lazim yaniliyormuyum. Sonuc olarak sapmanin kaynagi su. Agirligi o degistiriyor

Ben son dönemlerde bommetre aldım denemek için. Eminönü kimyacılarda en kaliteli Alman markası ürün 15 TL. 0 TDS RO suda denedim 998 gösterdi yani 2 puan aşağı ölçüyor. Benim bommetre 20C de ölçmek için üretilmiş (üstünde yazıyor) ama suyum 26C. Bu aradaki 6C de toplam 1 birim az görünmesini sağlıyor (internetteki bunun da hesaplayıcıları var) . Yani benim 26C deki suyumun gösterdiği 1022 tam 1025 olmuş oluyor. Bommetre güzel alet çünkü bu sapmalarını bir kere hesaplıyorsun bir daha kalibrasyon diye bir şey hiç yok. Bir kere ölçen bir daha hep aynı ölçer, bozulması vb. yok iyi alet bence hem de ucuz. İçindeki ölçüm çizgileri kağıdının kaymadığına dikkat etmek lazım, o kayarsa yanlış okunur. Her kullandıktan sonra RO suyla yıkayıp kurulayıp kaldırıyorum. Sürekli akvaryumda bırakmamak lazım onları çünkü üstünde biriken yosun, kalker vb. ağırlık yapar ve cihazı aşağıya çeker, bu da yanlış ölçmesine neden olur.

Ben son dönemlerde bommetre aldım denemek için. Eminönü kimyacılarda en kaliteli Alman markası ürün 15 TL. 0 TDS RO suda denedim 998 gösterdi yani 2 puan aşağı ölçüyor. Benim bommetre 20C de ölçmek için üretilmiş (üstünde yazıyor) ama suyum 26C. Bu aradaki 6C de toplam 1 birim az görünmesini sağlıyor (internetteki bunun da hesaplayıcıları var) . Yani benim 26C deki suyumun gösterdiği 1022 tam 1025 olmuş oluyor. Bommetre güzel alet çünkü bu sapmalarını bir kere hesaplıyorsun bir daha kalibrasyon diye bir şey hiç yok. Bir kere ölçen bir daha hep aynı ölçer, bozulması vb. yok iyi alet bence hem de ucuz. İçindeki ölçüm çizgileri kağıdının kaymadığına dikkat etmek lazım, o kayarsa yanlış okunur. Her kullandıktan sonra RO suyla yıkayıp kurulayıp kaldırıyorum. Sürekli akvaryumda bırakmamak lazım onları çünkü üstünde biriken yosun, kalker vb. ağırlık yapar ve cihazı aşağıya çeker, bu da yanlış ölçmesine neden olur.
Bommetreler zeytinin tuzluluğunu ölçmede de kullanılıyor.Aldığınız bommetrenin fotosu ve linki var mı? Sizce refraktometreden daha mı iyi? İnternette hesaplayıcısının linkini yazarmısın.

Bence refraktometreden iyi çünkü bozulma riski yok, kalibrasyonu şaşma riski yok. Önce dediğim gibi RO suda ne kadar aşağı-yukarı ölçüyor onu bulup bir de sıcaklığa göre gereken hesabı yapmanız ve toplam sapmasını bulmanız lazım. Yukarıda dediğim gibi, benimkinde sıcaklık dahil toplam 3 birim sapma var ve bendeki 1022 = 1025 oluyor. Kullandığım bommetrede 1022 gördüm mü OK benim için şuan. Ürünün linki yok bende, Eminönü' de kimyacılardan aldım. Sıcaklığa göre sapmayı hesaplayan link aşağıda:

Bozulma riski var. Içinde ölçüm kağıdı kayabilir.

tapatalk

Dünkü ilk yazımda bu ölçüm kağıdının kaymamasına dikkat etmek gerektiğini ve her ölçümden sonra cihazı tatlı suyla yıkayıp kaldırmak gerektiğini, sürekli akvaryumda tutulmasının iyi olmayacağını, aksi halde üstünde yosun, kalker vb. birikip cihazı aşağıya çekip yanlış ölçmesine neden olacağını yazmıştım...

Akvaryumcularda bulunan Sera' nın bommetresi pek profesyonel değil, kağıdı kayabilir ve kaç C ye göre doğru ölçüm yaptığı yazmıyor. Benim bahsettiğim kimyacılardan alınma bommetre profesyonel bir ürün ve kağıdı kaymasın diye dibinde kilit var. Ayrıca 20C için olduğu yazılmış ve buna göre sapma hesaplaması yapabiliyorsunuz.

Her ölçümden önce refraktometreyi distile su ile kalibre ediyorum. Bu şekilde sorun olmuyor. Ölçüm yaptıktan sonra da RO suyla temizleyip muhafaza ediyorum.

Konu görüntüleyen kullanıcılar