Keşfet

Akvaryumda Üretimi Gerçekleştirilen Yeni Türler

narwhal

Yönetici
Yönetici
Ad Soyad
Selim
Resiflerin küresel ısınma, deniz kirliliği gibi nedenlerden dolayı çok hızlı bir şekilde ölmesi, farklı sektörden birçok kuruluşun deniz akvaryumu balıklarının üretimi için fon ayırmaya ve çalışmalara daha önem vermeye başlamasına neden oldu. Bu da yakın zamanda CITES gibi uluslararası kuruluşların doğadan toplanan canlılar konusunda önemli kısıtlamalar koyacağı ve milyar dolarlık bu endüstrinin gelecekte Uzak Doğu ülkelerinden Amerika ve Avrupa ülkelerine kayacağını gösteriyor.

2016 yılında akvaryumda üretilip satışı gerçekleştirilen türlerden bazıları:

Blue Tang - Mavi Cerrahbalığı

Ekli dosyayı görüntüle 39726

Multicolor Dwarf Angelfish - Çok Renkli Cüce Melekbalığı

Ekli dosyayı görüntüle 39727

Cleaner Wrasse - Doktor Lapin

HCW-@-118-days_1000w.jpg

Potter's Dwarf Angelfish - Potter'ın Cüce Melekbalığı

Ekli dosyayı görüntüle 39728

Flame Angelfish - Alev Melekbalığı

Ekli dosyayı görüntüle 39729

Yasha Haze Goby

Yasha-Gogy-crop.jpg

Melanurus Wrasse

Yellow Tang - Sarı Cerrahbalığı

Ekli dosyayı görüntüle 39730

Moderatör tarafında düzenlendi:
Türlerin daha da çoğalması ümidiyle, inş... 

Selim Bey merhaba,

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Ülkemizdeki üretim merkezleri hakkında da bilgi verebilir misiniz? Ülkemizde hangi türler üretilebiliyor? Üniversitelerimizin bu konuda çalışmaları var mı?

Tekrar teşekkür ederim. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Türkiye'deki üretim merkezleri hakkında pek bir fikrim yok Feza Bey. Bildiğim kadarıyla ticari boyutta tek üretimi yapılan tür palyaçobalığı, o da dönemsel oluyor. Bilen arkadaşlar varsa yanıtlarlarsa ben de sevinirim. 

Merhaba,

Mercan Çiftliği Deniz ŞİŞMAN tarafından üretilen ( Tarım Bakanlığı Onaylı  Üretim ve Satış Yerlerine Ait Hayvan  kayıt defterinde ONAYLI )  türler ;

10 farklı palyanço  türü,

fridmani dottyback,

cardinal,

peppermint karidesi,

T.C. Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıtlı  (gıda sektörü hizmet veren )  TÜRKİYE'DE MEVCUT DENİZ BALIKLARI YAVRU ÜRETİM TESİSLERİ  dışında ;

T.C. Gıda ve Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığından Onaylı ( gıda sektörü  dışındaki )  DENİZ CANLILARI üretim ruhsatına sahip İLK  ve ( bildiğim kadarı ile)  TEK  firma yeni katılan olmadı ise

Saygılarımla.

Taner ŞİŞMAN 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkürler Taner Bey,

Türkiye'de böyle bir tesisin olması hobiciler açısından büyük bir şans. Umarım üretilebilen türlerin sayısı daha da artar ilerleyen zamanda. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Teşekkürler Taner Bey,

Türkiye'de böyle bir tesisin olması hobiciler açısından büyük bir şans. Umarım üretilebilen türlerin sayısı daha da artar ilerleyen zamanda. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 
Feza Bey Merhaba , 

Üretilebilen türlerin sayısının artması ,  

hobici açısından doğadan toplanmış canlıyı akvaryuma - yeme  adapte etme/kayıp risklerini asgariye indirmektedir.

Doğanın korunması ve eko sistem açısından da ;  üretim 1 adet canlı  doğadan toplanacak 10 adet  canlının hayatını kurtarmaktadır.

Market reyonlarındaki  Deniz Çuprası  ile çiftlik çuprası   arasındaki  kalite ve fiyat farkı , akvaryum sektöründe üretim balık  gereken talep ve destek i görmemesi sebebi ile fiyat açısından  malesef ters orantılıdır. Buna rağmen hobici açısından  '' üretim balık canlı kayıplarının çok daha az olması sebebi ile ''  ekonomiktir. Bu tecrübeyi eski hobici arkadaşlar yaşamışlardır.

Milli gelir açısından ise Döviz çıkışını azaltacak, ileri zamanlarda  sektörün desteklenmesi ihracat yapılması  ise döviz girişi sağlayacaktır.  

Saygılarımla.

Taner ŞİŞMAN 

Tangler bu senenin çığır açan üretimleriydi, Yellow ve Blue üretimindeki ilerlemeler diğer türlere de büyük ölçüde yol açacak gibi görünüyor. 

Blue tang üretiminde yanlış hatırlamıyorsam renklendirme çalışmalarına ağırlık verilmişti son zamanlarda. Üretiminde larval gelişim sırasında çipuralara uygulanan prosedürün benzeri uygulanıyor. Larvayı büyütmeye ve yaşatmaya yarayan yemlerle besledikleri için sanırım renklenmede ufak tefek sıkıntılar olabiliyor malesef. Ümidimizi yitirmeyelim de yine başarılı olsunlar. Veya olalım :) B)

"Yerli Üretim" başlığı altında  Bangai Kardinal ve Soytarı ilanları var. Bu canlılar sanırım ticari amaçlı üretimden ziyade hobici arkadaşların kendi tanklarında ürettikleri canlılar. 

Üniversitelerimizde su ürünleri mühendisliği bölümleri var ama sanırım daha ziyade levrek ve çupra üretimiyle ilgileniyorlar. 

Saygılarımla,

"Yerli Üretim" başlığı altında  Bangai Kardinal ve Soytarı ilanları var. Bu canlılar sanırım ticari amaçlı üretimden ziyade hobici arkadaşların kendi tanklarında ürettikleri canlılar. 

Üniversitelerimizde su ürünleri mühendisliği bölümleri var ama sanırım daha ziyade levrek ve çupra üretimiyle ilgileniyorlar. 

Saygılarımla,
Gelişen teknoloji, pazardaki sıkıntılar ve arz-talep sayesinde son yıllarda potansiyel tür üretimine de yönlenilmiş durumda. Yetiştiriciliği yapılan diğer türlere bakacak olursak başını granyöz ve minekop çekmektedir. Bunun yanında sivriburun karagöz, sarıkanat, kırmızı mercan, sinarit, fangri yetiştiriciliği de yapılıyor. Üzerinde hala çalışılan ve doğada nesli tükenmekte olan orfoz ve lahos üretimleri de var. Yeni başlanılanlar arasında barbun ve kırlangıç da geliyor.

Aslında çipura ve levrek üretimi hakkında yapılabilecek neredeyse tüm çalışmalar yapılmış durumda.

Üniversitelerimiz daha çok ekonomik gıda türlerine yönelik çalışmalar yapıyor. Çünkü üniversitelerimizden istedikleri tek şey "science to economy". Maddi destek alma konusunda da birçok zorluklarla karşı karşıya ve öğrenci sayısı açısından da sıkıntıları var. 

Bunlar da aşıldıktan sonra eminim ki akvaryum balıklarının üretimine yönleneceklerdir. :)

Keşke daha fazla tür  deniz canlısı üretilse  de ilkel koşullarda yakalanan ve bizim akvaryumlara gelene kadar birçoğu maalesef ölen balıkların o birçoğu yaşasa...

Hayırlı uğurlu olsun. Çok iyi haberler.

Konu görüntüleyen kullanıcılar