Keşfet

Anemon bakımı nasıldır?

narwhal

Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
5,109
Tepkime puanı
509
Puanları
0
Yaş
35
Ad Soyad
Selim
Anemon bakımı kolay mıdır?

Akvaryumu kurduktan ne kadar süre sonra anemon bakabilirim?

Tüm palyaçolar satılan anemonlara girerler mi?

 
Gerçek tropikal anemonlar akvaryumda bakımı en zor canlılardan biridir. Çok yüksek ışık ve çok iyi su değerleri isterler. Akvaryumun en az 6 aylık olması önerilir böylece akvaryum oturmuş ve su değerlerinde oynama daha az olur. Bakımı en kolay anemonlar balon uçlu anemon (E. quadricolor) ve halı anemonudur (S. haddoni). Yine de bu anemonların bile bakımı oldukça zordur. Işık yetersiz olduğunda veya su değerleri kötüleştiğinde anemonlar yavaş yavaş beyazlaşır.

Her palyaço türünün yuva olarak kullandığı bir yada birkaç anemon türü vardır. Bunları aşağıdaki makaleden bulabilirsiniz.



 
ben kesinlikle anemon satın alınmasına karşıyım kimseye tavsiye etmiyorum ilginç bir canlı.

:oops:

 
Yeterince araştırma yapıldıktan sonra anemonlar akvaryumda bakılabilir ama hakkında bolca araştırma yapılmalı ve bakacak kişinin oldukça tecrübeli biri olması gerekir.

 
Yeterince araştırma yapıldıktan sonra anemonlar akvaryumda bakılabilir ama hakkında bolca araştırma yapılmalı ve bakacak kişinin oldukça tecrübeli biri olması gerekir.
Akvaryumcular genelde anemonların bakımı kolay canlılar olduğunu iddia ediyorlar. Bunu ise sadece kar amaçlı söylediklerini sanmıyorum bir çoğu buna inanıyor.

Yeni başlayan akvarist arkadaşlar da haliyle bu ilginç canlıları alıyor, doğa da yüzlerce yıl yaşayabilecek canlı bir iki hafta içinde ölüyor.

Umuyorum akvarist arkadaşlar ve bu işi ticari olarak yapanlar daha çok bilinçlenir.

 
Anemon bence akvaryumda bulundurulacak en tehlikeli canlı ne olacağı belli olmayan fünyesi çekilmiş bir bomba

 
Hakkında yeterince bilgi edinilirse, anemonlar da diğer canlılar gibi akvaryumda rahatlıkla bakılabilecek canlılar. Yalnızca yeterli araştırma yapılması gerekiyor.

 
Selim peki bunlar hangi türler ??

 
bende bolunme sonucu 2 tane kirmizi anemon var. yerlerinde sabit durduklari surece hic bir sorun yok bence. fakat yurudukleri zaman degdikleri diger mercanlari rahatsiz ediyorlar hatta olduruyorlar. bendeki palyaco baliklarim cok memnunlar. ilk zamanlar haftada 1-2 defa midye veriyordum, fakat son zamanlar onlari yemlemiyorum. akvaryuma yem attigim zaman yemi yiyorlar.

birtane yesil hali anemonum var idi, bu yaratik toplam 100 eurodan fazla baligimi yedi :-(

en kolayi kirmizi balonlu anemon bence. temizlikci karideslerim bile uzerinde geziniyorlar

 
Selim peki bunlar hangi türler ??
İlk başta akvaryumun oturmuş yani değerlerinin sabit olması lazım, bunun için de akvaryumun en az 6-12 aylık olması lazım çünkü bu süreden önce akvaryum değerleri tam oturmuş olmuyor. Hatta 6 ay sonra bile birçoğumuzun akvaryumunda aslında görülmemesi gereken diatomlar ortaya çıkıyor. Ayrıca ışık olarak metale ihtiyaçları var. Florasan altında da besleyen kişiler var ama bu hem anemonların çok fazla yer değiştirmesine neden oluyor hem de anemonun ölme riski çok yükseliyor. Florasan altında genelde mikro alglerini yavaş yavaş bırakıp beyaz bir renge dönüyorlar bu da onların ölmek üzere olduğunu gösteriyor.

En kolay bakılan anemonlar Entacmae quadricolor yani balon uçlu anemon ve Stichodactila haddoni yani halı anemonu. Bu iki anemon için de yukarıda yazdıklarım geçerli, sadece diğer host yani palyaço balıklarına yuvalık eden anemonlar arasında birazcık daha dayanıklılar.

En zorları ise Heteractis magnifica ve Stichodactyla gigantae.

Ayrıca her anemonun istekleri birbirinden farklı, anemon bakacaksanız önce bunları araştırıp öğrenmeniz gerek. Örneğin balon uçlu anemon gövdesini bir mağraya gizlemek ister tamamen fakat magnificanın gövdesi tamamen açıkta kalır. Bazı anemonlar gövdelerini kuma gömmek isterler, bazıları çok şiddetli akıntı ister, bazıları için 250W lambalar bile yeterli gelmeyebilir.. Bunun gibi birçok farklı istekleri olan anemonlar var.

 
2 senedir bakıyorum ben...
smile.gif


 
Kadir Bey; Kaybedilen renklerinin Canlının dışarıdan beslenmesi ile değiştiği doğrumu aceb:!

 
peki tüm anemonlarda ölüm belirtisi renklerinde beyazlama olması mıdır?

 
Bu daha çok fotosentetik anemonlar için geçerlidir, daha doğrusu fotosentetik tüm deniz canlılar için.

 
yürüyen anemonlar hakkında kötü bir tecrübem oldu. sizlerle paylaşmak istiyorum. anemonum yürüdü ve gitti akıntı motorunun içine girdi. yani girmiş. sabah fark etmiştim.ve parçalandı. doğal olarak akvaryumda su değerleri bozuldu. Allahtan ps verimli ve yüksek kapasitede bir ps kullanıyorum. ve tabi su değişimi yaptım birşey olmadan atlattım olayı.

 
yürüyen anemonlar hakkında kötü bir tecrübem oldu. sizlerle paylaşmak istiyorum. anemonum yürüdü ve gitti akıntı motorunun içine girdi. yani  girmiş. sabah fark etmiştim.ve parçalandı. doğal olarak akvaryumda su değerleri bozuldu. Allahtan ps verimli ve yüksek kapasitede bir ps kullanıyorum. ve tabi su değişimi yaptım birşey olmadan atlattım olayı.
Gecmis olsun. Ayni sey benim basima 2 defa geldi. Yerinde sabit durmuyor ki hayvan. Haci gibi akvaryumu tavaf ediyor. Motora girmesi tehlikesini saymazsak, beslemesi cogu sert mercadan daha kolay bir hayvan. Ama gittikce buyuyorlar onu soyleyeyim.

 
ben de E. quadricolor yürümeye başladığı için çıkarttım akvaryumdan. riske girmeye gerek yoktu.

anemon 2-3 katına ulaşmıştı bir de yakınındaki xenia kolonisi büyüyerek garibim anemona gün yüzü göstermediler..

ancak bakımının çok kolay olduğunu söyleyebilirim. yeni kurulan boş akv.a kayalarla beraber gelmişti, rahatsız olmadığı gibi, ilk gününden son gününe kadar çok mutluydu. son derece zararsız bir canlı. tek isteği ışık ve donmuş karides..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Konuyu hortlatmak gibi olmasında anemonda bu kadar korkulacak ne var anlayamadım açıkcası. Anemon yavaş yavaş tecrübe edilmesi gereken bir canlı o kadar. Bomba, dinamit, alanında elinde kaldı falan diye örnek vermek çok saçma. Misal benim cahilliğime denk geldiği dönemlerde bubble anemon aldım giriş olarak. Canlı ölmedi ancak formunda sıkıntılar oldu. Halen toparlamaya çalışıyorum. Ama balık çok öldürdüm maalesef herkes gibi. Haricinde bir kaç anemon bakımı daha yaptım. Büyüttüm sattım v.s. Şunu belirtmek isterim ki bence anemon balıktan ve mercandan daha sağlam bir canlıdır. Su değerleri bozuk olan bir akvaryumda balık ve mercan hemen tepki gösterirken anemon hemen tepki göstermez. Yavaş yavaş gösterir ve sizin bu zamanda önlem almanıza yardımcı olur. Mercanların anemona göre daha çok çeşidi ve renkleri olması daha çok cezbedicidir. O yüzden daha çok tercih edilir. Ancak neye yarar dersek herkes hiçbişeye cevabını verir. Görsellik sadece. Amaç görsellikse sahte mercan da atılabilir. Normal mercan tepkisiz olduğundan oyuncak mercanı da gerçek diye yutturabilirsiniz :) Anemonlar ise hal, hareket, davranış olarak size orda olduğunu belli eder. Ve bir çok canlı içinde ev sahipliği yapan bir canlıdır. Kesinlikle anemonsuz bir deniz akvaryumu düşünemem. Ancak mercansız olabilir derim. Bu benim görüşüm. Mercana da karşı değilim, ben almadım ama alabilirim de. Ama anemon daha kıymetlidir benim gözümde.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst