Keşfet

AQUARIUS69 - 200lt Arkadan Sumplı

genckanat

Yeni Üye
Ad Soyad
Ahmet Emre ŞAHİN
Arkadaşlar herkese merhaba,

Yaklaşık 12 yıllık tatlı su deneyiminden sonra uzaktan uzaktan iç geçirerek izlediğim ve akvaristliğin zirve noktası olarak düşündüğüm deniz akvaryumuna, ortaokul arkadaşımın işyerinde gördüğüm nano deniz akvaryumu sayesinde giriş yapmış bulunmaktayım.

Daha önce deniz akvaryumu benim için inanılmaz pahalı, aydınlatması sadece metal halideli ve enerji sarfiyatı çok yüksek bir alandı. Ancak arkadaşımdaki nanoyu gördükten sonra aslında ucuza da başlayabilirim diye düşündüm. Tabi işin içine girince öyle olmadı ?. Akvaryumdaki genel kurallardan biri olan "Büyük Hacim= İstikrarlı Tank" ilkesini düşününce hobiden de soğumamak adına min 150lt'lik akvaryum kurmaya karar verdim.

Ancak malum doların roket gibi fırlaması, malum satıcıların raflarında duran ürünlere de zam yapması nedeniyle hem onları protesto hem de tecrübeli arkadaşların tavsiyesi üzerine 2.el ürünlere yöneldim. Şansıma bu forumla tanışmam da o sayede oldu ve "ergene"nin elinden çıkardığı sistemi komple satın aldım.

Akvaryum projemin adını ise, daha önce hep beraber kurmaya niyetlendiğimiz ama başlama imkanı bulamadığımız, 46 yaşında vefat eden ağabeyim Erdinç ŞAHİN'e ithafen onun kullandığı takma ismi olan AQUARIUS69'u kullanmayı uygun gördüm. Onunla beraber kurmak nasip olmadı ama inşallah izliyordur... 

Şu anda elimdeki akvaryum ve ekipmanlarım şu şekilde:

100x60(45)x45h Extra Clear> 200lt+60lt Arkadan Sump

Tunze 9011 1200L/H Protein Skimmer  

Giesseman Matrix II 4X39W Armatür

Jebao RW-8 Dalga Motoru

Eheim 3000L/H Dalga Motoru

Newa Jet 1700 L/H

Tetratec 200W Isıtıcı

18 Kg CaribSea - Arag-Alive - Fiji Pink Canlı Kum+ 6,5 Kg CaribSea Special Grade Kuru Kum 

10 Kg Carib Sea South Seas Base Rock + 11 Kg Kürlenmiş Canlı Kaya + 1,5 Kg Özel seçim Fiji Kaya (Mercan İskeletleri)

Aquaforest Reef Salt

DIY Su Tamamlama

Filtre Malzemeleri:

Seachem Matrix Bakteri Substratı

Nirox Bioball 50 Adet

Mavi Biyolojik Sünger

3-4cm Mercan Kırığı

Şu anda akvaryumu kurmaya acele etmek istemiyorum zira sump tasarımı konusunda hala araştırma yapmaya devam ediyorum. Bu aşamada yaptığım araştırmalarda siz tecrübeli arkadaşların da fikrini almak istiyorum. 

Özellikle sump konusunda beni aydınlatan BehcetKurtulus arkadaşıma da teşekkür ediyorum. Onun sayesinde, onun video kanalı sayesinde baya ön bilgi edinebildim.

Akvaryumun mevcut sump tasarımı aşağıdaki şekilde:

Ekli dosyayı görüntüle 52418 

1- Mekanik Filtrasyon Bölümü (20cm)

2- Protein Skimmer Bölümü (41,5 cm)

3- Isıtıcı Bölümü (12 cm)

4- Geri Dönüş Bölümü (19,3cm)

Ben bu sisteme Refugium ve Su Tamamlama bölümü ilave etmeyi planlıyorum. Sağolsun BehcetKurtulus'un tasarımı çok işime yaradı:

Ekli dosyayı görüntüle 52419

Benim sump sistemindeki camları sökerek ve yeni camlar ilave ederek aşağıdaki sisteme getirmeyi planlıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 52420

1- Mekanik-Biyolojik Filtrasyon Bölümü > Elyaf(Zaman zaman)+ Mavi Biyolojik Sünger+25 Adet Bioball+Mercan Kırığı+250ml Seachem Matrix) (15cm)

2- Isıtıcı Bölümü (4 cm)

3- Protein Skimmer Bölümü (20 cm)

4- Refugium Bölümü > Kum+Canlı Kaya+Spagetti Alg+250ml Seachem Matrix + Led Spot (20cm)

5- Geri Dönüş Bölümü + 25 Adet Bioball (12cm)

6- Su Tamamlama Haznesi ~ 12lt (20cm)

Akvaryumda Geri dönüş bölümü sonda olduğu için akvaryum camında tekrar delik delmek istemedim. 5 numaradan 6 numaraya 1 dirsek ilave ederek aynı noktadan su dönüşü olacak.

Bugün sump arkasındaki camları sökmeyi planlıyorum. Ancak son dizayn için sizlerin de görüşleri çok önemli benim için...

Evet mevcut sumpın arkasındaki bölmeleri komple söktüm:

Ekli dosyayı görüntüle 52563

Daha sonra planladığım şekle getirmek için mevcut 3 camı kullandım ve ayrıca 2 cam da kestirip birine delik açtırdım:

Ekli dosyayı görüntüle 52562

Ekli dosyayı görüntüle 52561

- Dar alanda silikon işçiliğim çok temiz olmasa da sağlam oldu. 1 gün sonra su konmaya hazır. Önce sump bölümüne su doldurup sızdırmazlığı kontrol edeceğim.

- Mevcut akvaryumun arka planı siyahtı ve ben pek beğenmiyordum. Autocad'te yeni bir çizim yaptım ve Ostim'de Plexiart'da 100 TL'ye 3mm mavi renk kestirdim.

- Sırada su doldurma işlemi. Mevcut su arıtma sistemim 7 aşamalıydı ve su iletkenlik değeri 10-15 microsiemens çıkıyordu. Açıkçası bunun önemli olmadığını düşünüyordum ancak su arıtmayla alakalı bir forum sitesinde beni uyardılar. Hatta 4ppm çıkanlarda ileride sakal yosun oluşma riski olduğu söyleniyordu. Ben de bunun için silikat filtresi almaya karar verdim. 170 TL'lik ekstra bir maliyetle su arıtma cihazıma Mix Bed denilen anyon ve katyon tutucu filtreyi membran çıkışından sonra ekledim. Bu hat, içme suyundan ayrı olacağı için bir T ve vana yardımıyla su doldurma işlemine başladım.

En uzun süren süreç bu oldu şimdiye kadar. 1 saatte yaklaşık 10 lt 0-1ppm su alabildim sistemden. 

- Suyu akvaryuma aktarırken dalga motorunu da çalıştırarak hareket olmasını sağladım. Tüm dolum yaklaşık 16 saat sürdü.

- Sıra tuz eklemeye geldi. Tuz markam Aquaforest Reef Salt ve üretici 10 lt için 390gr eklenmesini önermiş. Ben de yaklaşık 6kg tuzu ekledim:

Ekli dosyayı görüntüle 52560

- Aydınlatma sistemini de tavana astım ve şu an bekleme aşamasındayım. Bugün kum ve canlı kaya girişim başlayacak.

Ekli dosyayı görüntüle 52559

Ekli dosyayı görüntüle 52558

Hayırlısı olsun acele etmeden doğru adımlarla ilerlerseniz sorunsuz bir şekilde devam eder kolay gelsin.

Hayırlısı olsun acele etmeden doğru adımlarla ilerlerseniz sorunsuz bir şekilde devam eder kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim. Buraya kadar acele etmeden geldim.  İnşallah dediğiniz gibi sabırsız davranmazsam geçiş sürecini sorunsuz atlatabilirim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Canlı Kumları da tanka ilave ettim. Su aşırı bulanık oldu tabi bu süreçte.

Sumptaki su miktarını ayarlayabilmek için de canlı kayaları rastgele koydum hacim kaplaması için.

Bulanıklık geçtikten sonra canlı kaya tasarımına başlayacağım.

Tuzluluk firmanın verisine göre 10lt için 390gr. Ancak buna rağmen 1020-1021 değerlerinde. Dün bir 400 gr daha giriş yaptım pek değişmedi. Kademe kademe tuz ekleyip 1023'e getirmeye çalışacağım.

Bu arada yabancı olduğum tek ekipman Protein Skimmer. Onun da ayarını öğrenmem birkaç gün sürdü deneyerek. Genel tavsiye köpüklerin kapak kısmına çok ulaşmayacak seviyede, yani boğaz içerisinde kalması yönünde. Gerçekten öyle yapınca sudaki bulanıklık da hızlı bir şekilde azaldı.

Ekli dosyayı görüntüle 52606

Merhaba hayırlı olsun.

Resif akvaryumlarında aşağıdaki filitrasyon pek tavsiye edilmez. Bu konuyla ilgili formda araştırma yapabilirsiniz. Nitrat en büyük problem ve bu filitrasyon malzemeleri nitrat tutucudur.

Nirox Bioball 50 Adet

Mavi Biyolojik Sünger

3-4cm Mercan Kırığı

Merhaba hayırlı olsun.

Resif akvaryumlarında aşağıdaki filitrasyon pek tavsiye edilmez. Bu konuyla ilgili formda araştırma yapabilirsiniz. Nitrat en büyük problem ve bu filitrasyon malzemeleri nitrat tutucudur.

Nirox Bioball 50 Adet

Mavi Biyolojik Sünger

3-4cm Mercan Kırığı
Teşekkür ederim uyarınız için. Birkaç uygulamada bunları görünce ben de ekledim.

Bu arada kaya dizaynına çok geç başlayabildim çünkü canlı kumu malum yıkamadan koydum tanka ancak en ufak müdahalemde su çok bulanıyor. Bir de dalga motorum RW8, bunun da akvaryumuma çok büyük olduğunu düşünüyorum çünkü çok kum kaldırıyor.

Ayrıca ufak tefek problemler nedeniyle şunları tecrübe ettim:

- Bir daha arkadan sumplı bir sistem asla kurmam. Dezavantajları:
    1- Akvaryumu çok kalın gösteriyor. Bu da kaba bir görüntü demek.
    2- Tüm ekipmanlar dışarıda olduğu ses olduğu gibi odanın içinde, hiçbir izolasyon yok. Oysaki alttan sumplı bir sistem olsaydı iyi bir yalıtımla sesi duyamazdınız.
    3- Sumpta bir problem olduğu zaman müdahale etmeniz çok zor. Benimki gibi yüksek bir akvaryumda sandalyeye çıkıp müdahale ediyorsunuz.
    4- Alan çok dar olduğu için sumpı modifiye etme şansınız çok zor. Oysa alttan sumpta yeni bir sump bile getirip koyabilirsiniz.

- Yukarıda yaptığım sump dizaynına göre kafa motoru için yeterli emiş hacmi kalmadı ve sürekli hava yaptı. Bu nedenle su tamamlama için yaptığım ek bölmeyi çok çok zorlanarak sökmek zorunda kaldım.

Şu an için Bio S bakteri kültürü girişlerim devam ediyor. Tuzluluk düşüktü 1023-1024 arasına getirdim. Henüz testlere başlamadım, birkaç gün daha akvaryumun kendisine gelmesini bekliyorum.

genellikle bu tip tanklar küçük hacimli nanolarda filan daha pratik oluyor motorlarda küçük ve sessiz olandan seçildiği zaman ses azalıyor ama hiçbir tank sıfır sessiz olmaz muhakkak bir uğultu olur..su ekleme yeri ile sumpı küçültmeye gerek yoktu altta dolabın içinde bir kova ile o iş halledilir..medya malzemelerinin üstünde atık birikmesin arada bir çalkalayın en üstte elyaf olsun pislendiği zaman değiştirin süngere gerek yok matrix,bioball genelde bakteri yatağı için gerekli oluyor ama akıntı olan yerlerde üzerinde atık birikmeyecek şekilde daha iyidir..

Su değişimlerinde motorları kapatıp ilk önce sumpdaki suyu çekin hemde temizlik olmuş olur..

4 gün önceki fotoğraf, gerçi çok değişmedi ama ?

Günlük Bio S ve pul yem girişim devam ediyor. Amonyak testi almak istemedim, onun yerine amonyak durumunu 1 yıl sürekli gösteren Seachem Amonyak Göstergesi aldım. Şu an gösterge güvenli bölgede...

Kayalar nedense çok dengeli durmadı gibi ama dalga motoru en sondayken bile kıpırdamadı, umarım ileride devrilmezler...

Ekli dosyayı görüntüle 52741

1. sump bölümünüzü tamamen boşaltmanızı tavisye ederim  ileride nitrat sorunu yaşarsınız bu da sağlıksız balık ve mercan demek . tatlı su akvaryumundan kalan alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerek . eskiden bu tür sumplar yapılıyordu ama artık terk edildi. Kaya dizaynı şu an size hoş gözüksede ekliyeceğiniz mercanlar için eğer yapıştırmayacaksanız düz bir zemine ihtiyacınız olacak bunu göz öünde bulundurun çünkü ileride kaya dizynını değiştireyim dediğinizde su dengesi bozulacak ve bazı sorunlarla (cyano veya beayaz benek gibi) uğraşmanız gerekecek. nitrat/fosfat oranınıza göre  ayda 1 balık eklemesi yapmanızı tavasiye ederim. Birde yeni başlayan biri olarak şimdilik sarı sudan balık almayın , karantinası bitmiş veya hobici balıklarını kovalayın. 

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediklerinizi birebir yaşadım maalesef, fotoğraf eski kalmış :)  

4.aya girdiğimiz şu günlerde tankımın geldiği son hali bu. 

2.aydan itibaren balık eklemeye başlamıştım. Önce Ekstrem'den aldığım çok güzel 2 palyaço ile giriş yaptım. Benim için o an muhteşemdi. 2 hafta sonra midas blenny ve damsel ekledim. 1 hafta sonra Dost'a blue tang için gittiğimde hayalim olan Powder Blue'yu gördüm. Benim için uygun olup olmadığını sordum ve ilk koyacaksan olur dedi. Blue tangle beraber onu aldım. Ancak eve geldiğimde hayvanın beyaz benekle kaplı olduğunu gördüm, blue tang'in de aynı şekilde. Maalesef 2 hafta içinde damsel dışında tüm balıklarım Powder Blue denen balık yüzünden beyaz benek oldu ve öldüler :(

Bunun üzerine Akvaryuma UV filtre aldım ve karantina tankı kurdum. Damseli buraya attım ve akvaryumu yaklaşık 1 ay boş tuttum. Daha sonra bu sitedeki bir hobiciden aşağıdaki Blue Tang'i aldım. 2 yıllık bir balıkmış ve geldiğinde o da biraz benek oldu. Hemen ısıyı yükselttim ve sarmısaklı yemle besledim. İştahı da iyi olduğu için beneği atlattı. Maşallah 3 haftadır formu da düzeldi. Sadece sol gözünde birkaç tane benek kaldı. Bir de doktor karides aldım onu rahatlatsın diye.

Şimdi yine hobicilerden palyaço arıyorum. Acele etmiyorum artık, bana ders oldu. 

Mercanlara ağırlık verdim bu süreçte ve çok keyif alıyorum onları izlemekten. Sadece bu aralar biraz cyano problemim var, antibiyotik tedavisine devam ediyorum.

Ayrıca kendim de 90cm 108Watt Mavi Power Led armatür yaptım, günlük 3 saat de onu çalıştırıyorum. Su tamamlama sistemimi de kendim yaptım devrede şu an. Ayrıca RW-8'e ek olarak bir de RW-4 aldım yolda o da.

Yavaş ama emin adımlarla ilerliyorum bakalım... 

Ekli dosyayı görüntüle 53899

Ekli dosyayı görüntüle 53900

Ekli dosyayı görüntüle 53901

Ekli dosyayı görüntüle 53902

250920191720451.jpg

Akvaryumu Nisan ayında taşıdım ve yeni bir akvaryuma geçtim. 80x50x50 ve alttan sumplı bir akvaryum.

Uzun süredir fotoğraf paylaşmamıştım. Son durum, uzun zamandır almayı hayal ettiğim Hawai Yellow Tang'ime 7 Eylül'de kavuştum. Klasik beyaz benek oldu hemen ama atlatacağını düşünüyorum. Sürtünme ve yem yemesinde sıkıntı yok. Dotty Back psikopatı biraz rahatsız etti o kadar. Chromislerim zaten akvaryumu hareketlendiriyor. Palyaço olarak elimdekileri çıkarıp true ocellaris yani gerçek turuncu palyaço balığı alacağım. Uygun balığı bulamadım hala. 
Mercanlarımda SPS'leri artırdım ve yeni canlı kayalar alarak sağ tarafta bir dekor yaptım. Ayrıca milkam da büyümüştü onu da fraglayarak kayalara yapıştırdım.

Hammerların hiç tadı yok, genelde orta uzunlukta duruyorlar. Ricordea'm 4 adet yavru verdi, fosforik turuncu olduğu için çok güzel bir renk katıyor akvaryuma. 

Fosforik Candy Cane'e yeni taş yapıştırırken yanlışlıkla yere düştü ve ortadan ikiye ayrıldı, fraglanmış oldu aslında iyi de oldu. 

Bu arada RW-8 dalga motoru klasik olarak blok arızası verdi ve çöp oldu. Onun yerine önerilen HSBAO EW-28 modelini aldım, şu anda bir problem yok gayet güçlü bir motoru var.

Conchlarımın ve turbo snaillerimin sayısında azalma var, takviye etmem gerekiyor.

Kırmızı deniz yıldızı almıştım ama sürekli mercanlara sarılarak geziyor ve boşta duranları düşürdüğü için sumpa koydum, satıyorum onu da...

250920191720181.jpg

250920191720201.jpg

250920191720251.jpg

250920191720301.jpg

250920191720341.jpg

250920191720391.jpg

Geliştiğinde bilhassa sps ler iyi tank olacak. ????

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediklerinizi birebir yaşadım maalesef, fotoğraf eski kalmış :)  

4.aya girdiğimiz şu günlerde tankımın geldiği son hali bu. 

2.aydan itibaren balık eklemeye başlamıştım. Önce Ekstrem'den aldığım çok güzel 2 palyaço ile giriş yaptım. Benim için o an muhteşemdi. 2 hafta sonra midas blenny ve damsel ekledim. 1 hafta sonra Dost'a blue tang için gittiğimde hayalim olan Powder Blue'yu gördüm. Benim için uygun olup olmadığını sordum ve ilk koyacaksan olur dedi. Blue tangle beraber onu aldım. Ancak eve geldiğimde hayvanın beyaz benekle kaplı olduğunu gördüm, blue tang'in de aynı şekilde. Maalesef 2 hafta içinde damsel dışında tüm balıklarım Powder Blue denen balık yüzünden beyaz benek oldu ve öldüler :(

Bunun üzerine Akvaryuma UV filtre aldım ve karantina tankı kurdum. Damseli buraya attım ve akvaryumu yaklaşık 1 ay boş tuttum. Daha sonra bu sitedeki bir hobiciden aşağıdaki Blue Tang'i aldım. 2 yıllık bir balıkmış ve geldiğinde o da biraz benek oldu. Hemen ısıyı yükselttim ve sarmısaklı yemle besledim. İştahı da iyi olduğu için beneği atlattı. Maşallah 3 haftadır formu da düzeldi. Sadece sol gözünde birkaç tane benek kaldı. Bir de doktor karides aldım onu rahatlatsın diye.

Şimdi yine hobicilerden palyaço arıyorum. Acele etmiyorum artık, bana ders oldu. 

Mercanlara ağırlık verdim bu süreçte ve çok keyif alıyorum onları izlemekten. Sadece bu aralar biraz cyano problemim var, antibiyotik tedavisine devam ediyorum.

Ayrıca kendim de 90cm 108Watt Mavi Power Led armatür yaptım, günlük 3 saat de onu çalıştırıyorum. Su tamamlama sistemimi de kendim yaptım devrede şu an. Ayrıca RW-8'e ek olarak bir de RW-4 aldım yolda o da.

Yavaş ama emin adımlarla ilerliyorum bakalım... 

Ekli dosyayı görüntüle 53899

Ekli dosyayı görüntüle 53900

Ekli dosyayı görüntüle 53901

Ekli dosyayı görüntüle 53902
Hocam öncelikle ellerinize emeğinize sağlık.. çok güzel olmuş herşey???? ışık konusunda danışıcaktım size.. ne kullanıyosunuz? Benimde tankıma ışık yapmam lazımda. Örnek teşkil etmesi için soruyorum.

abi youtube video atmıyorsun 1 aydır 

arkadan sumplı resmi görünce, deniz akvaryumu diye youtube kanalı vardı oradaki abi paylaşmıştı aynı projeyi karıştırdım

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri