Keşfet

Artık işin içinden çıkamıyorum !

dozguler

Yeni Üye
Ad Soyad
Doruk
Herkese merhaba, lütfen bunu sonuna kadar okuyun ve bana yardımcı olun :(
15 Aralık günü 'ilk' deniz akvaryumumu kurdum. Ve diatom'u bekledim. Bu süreçte 2 hafta boyunca Bio S kullandım.
Kısaca sistem bilgilerim,
60x55x40 (14 cm arkadan sumplı) akvaryum.
Tunze 9001 PS
Tunze su tamamlama
Aquareef x50 Armatür
Fiji kayalarından kendim yaptığım kaya dekoru (kayalar ölü olarak kullanıldı)
Kum (ölü olarak kullanıldı)
Rw4 Dalga motoru
Eheim 600 kafa motoru
Eheim 100 w ıstıcı
D-D h2 Ocean Tuz

Akvaryumu kurmadan önce 3 ay kadar araştırdım ve çok titiz davrandım her konuda.

Ve gelelim hatalar silsilesine...

10 Ocak günü 2 adet Endonezya Wild Percula ve 5 adet conch aldım. Balıklar geldiğinde beyaz dışkı yapıyorlardı. Ancak tatlı sudaki gibi iç parazit olacağını düşünmedim. Bunlar ilk canlılarımdı ve çok mutluydum. Benim için görmezden gelinebilirdi (!) Balıklar yem alıyorlardı. Ancak bir köşede dalgaya doğru direnmeleri sinirimi bozmuştu. Aynı akvaryumcudan 1 hafta sonra 25 kuruştan küçük bir blue tang aldım!!!! Defalarca kez erken olduğunu okuduğum halde, akvaryumcunun sorun olmaz cümlesi, çıkarlarımla uyuştuğundan manipüle olmuştum.  Akvaryum daha 1 ayını tam olarak doldurmamıştı ki belki de xs denecek blue tang de gelmişti. Beyaz benek olabileceğini biliyordum. Oldu da. Canlı neredeyse hiç yem kabul etmedi ve akvaryumun bir köşesinden ayrılmadı. Tamamen beyaz benek oldu. 2 adet percula'ya da bulaştı. Percula'lardan biri öldü. 3 gün sonra da tamamen beyaz benek olmuş Blue Tang'i kaybettim. Diğer palyaço tek kaldı ve beyaz beneği atlattı. Ama sinirlerim tamamen bozulmuştu. Bu süreçte akvaryuma bir kaç zoa ve mushroom türü eklemiştim. Onlarda hiç bir sorun yoktu. Ardından gidip 2 adet turbo snail ve kum deniz yıldızı aldım. Temizlik ekibine önem vermem gerektiğini biliyordum. Palyaço tek kaldığı için akvaryumcuya gidip geri verdim. 

Hatalar silsilesi 2...

Şunu belirtmeliyim ki bu süreçte haftalık %10 su değişimini hiç aksatmadan yapıyordum. Ve hala da yapmaya devam ediyorum. Bu boşlukta Candy Cane, branc hammer, Sunny D zoa, starpolip, buton polip gibi mercanlar ekledim tanka. Ve hepsi harika durumdalardı. (hala da harika durumdalar) 10 küsür yıldır tatlı su ile uğraştığımdan ve bir çok balık ürettiğimden artemia çıkartmak benim için çocuk oyuncağıydı. Ve buna bir çok balık ekleme şansı veriyordu (!)
Aradan 1 hafta bile geçmemişti ki, gidip bir çift red scooter blenny aldım. İşin ironik tarafı, yem konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Artemia çıkarttım afiyetle yediler, mysis verdim afiyetle yediler.
Ertesi gün (akvaryumda yüzen balık görmek istediğimden) 2 adet True percula ve 1 adet Doktor karides aldım. Aradan 24 saat geçmişti ki 3 gündür bir şeyi olmayan Red Scooter Blenny çiftimin ansızın ölüsünü buldum. Artık gerçekten anlam veremiyordum. Percula'lar güzel yem alıyordu.

Aradan bir hafta daha geçti (günümüz)
Bugün 2 percula'mda ağır şekilde beyaz benek olmuş ve kuyruklarında beyaz solmalar mevcut. Bugün yeme atak yapsalarda yem yemiyorlar. Sarımsaklı yemi kabul etmiyorlar. Mercanlar harika durumda, tamamen açıyorlar, sorunsuz. Temizlik ekibinde hiç bir sorun yok. Doktor karides akvaryuma yem attığım anda koşarak geliyor vesaire. Şimdi bu palyaçolar kumda oturuyor. Az sonra tatlı su banyosu deneyeceğim ama kurtulacaklarını sanmıyorum. Her şeyi titizlikle kurduğum bu süreçte, 15 Aralık'tan sonra yaptığım aptallıklar bu yöndedir arkadaşlar. Evet, bunu kabul etmemek asıl aptallık olur :)  

Şimdi belli ki benim tankıma bir hastalık bulaşmış. O kesin. Hangi 'balık' gelse ölüyor. Elimden geleni yapacak olsam da bu percula'larda ölecek gibi gözüküyor. Çok üzülsem de, şu an sistemi kurtarmanın telaşındayım. Okuduğum bir çok yazıda sisteme 6 hafta balık girmezse, bu beyaz benek illetinin döngüsünü tamamladığı ve yok olduğu yazıyor. Bu percula'lar ölürse (başka balık yok) 6 hafta sisteme hiç bir balık girişi yapmazsam bu salaklıklarımı telafi edebilir miyim? Bu süreçte Doktor karides, kum deniz yıldızı, mercanlar, turbo snail ve conchlar bu hastalıkları ev sahipliği yapar mı? 
Tecrübeli arkadaşlardan artık konuya bir atmasını çok rica ediyorum.

Su sıcaklığı- 25 derece stabil
Tuzluluk- 1025 stabil
Haftalık %10 su değişimi stabil. Ekli dosyayı görüntüle 54285test kitlerim yok malesef. Ekli dosyayı görüntüle 54283

Ekli dosyayı görüntüle 54284

Merhaba geçmiş olsun tank tam oturmadan tang eklemeniz zaten döngüyü başa çekmenize neden olmuş. Balıkları varsa ayrı bir akvaryuma alıp veya saklama kabı vs olur ısıyı olabildiğince artırın ve sularına mikrofish ekleyin. 3 gün boyunca ısıyı kademeli olarak 30 a kadar çekin. Umarım kurtulurlar zayıf bir ihtimal ama denemekte fayda var. Bu arada alacağınız balıkların tam damızlık olmasına özen gösterin. Yavru balıklar çok hassas oluyorlar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam ilk etapta ayrı bir kovaya acilen yasin beyin dediği  gibi micofish eklemek olsun...

bunukapalı bir  kova yardımı ile yaparsanız size + katacaktır bol havalandırmalı olmasıda gerekli...

Ana tankin su kalitesini arttirmalisiniz bunun için aktif karbon ve elyaf ile suyunuzu 1hafta kadar karbon ve 3 gün kadarda elyaf ile temizleyin 3 günün ardından yeni elyaf ile değişim yapıp devam edin...

İçerisinde mercan varsa tankı ısı 29u geçmeyecek şekilde ayarlayın...

1 gün 29 derecede kalması hepsini olmasa da baya bakteriyi öldürecektir bu durumda elyaf ve aktif karbonda suyunuzu düzene sokacaktır birde tuz oranıniz önem taşıyor balıkları ne kadar hızlı ayırırsanız o kadar etkili olacağını biliniz ...

Balıkları tanka koyarken nasıl alistiriyorsunuz

Buraya yazmanız gereken su ne kullanıyorsunuz?

Ozmoz - damacana - arıtma

Su düzenleyici kullanıyor musunuz?

Tankın ısısı kaç derece ve Tuz markası nedir?

Neden soruyorum derseniz kum ve kayaların üzerinde eğer ki temizleme vs yaparken çıkmamış kalmış ve nitrat amonyak gibi arttirici herhangi bir şey varsa onu yok etmek gerekli 

Öncelikle geçmiş olsun. Hakikaten can sıkıcı durumlar bunlar. Yaptığınız hataların farkındasınız. O boyda bir blue tangi almasanız da akvaryumcuda ölme ihtimali çok yüksekti. Aslında balıkları öldüren stres. Stres altındaki balıklar çok çabuk hastalanıyor maalesef. Şu bilimsel yazıyı okumanızda fayda var. En azından stresin ne kadar yıkıcı bir etken olduğundan haberdar olursunuz. 

Benim tavsiyem biraz havada kalacak-emin olmam mümkün değil ama beyaz benek ile karıştırılan bir hastalık var adı ''brooklynella'' bu hastalık çok çok yıkıcıdır. AKvaryumda canlı bırakmaz. İnternetten biraz araştırıp- fotoğraflara bakıp teşhis koymanız lazım. Eğer hastalık brooklynella ise garanti olması açısından 5 hafta kadar canlı eklememeniz lazım akvaryuma. 

Hocam ilk etapta ayrı bir kovaya acilen yasin beyin dediği  gibi micofish eklemek olsun...

bunukapalı bir  kova yardımı ile yaparsanız size + katacaktır bol havalandırmalı olmasıda gerekli...

Ana tankin su kalitesini arttirmalisiniz bunun için aktif karbon ve elyaf ile suyunuzu 1hafta kadar karbon ve 3 gün kadarda elyaf ile temizleyin 3 günün ardından yeni elyaf ile değişim yapıp devam edin...

İçerisinde mercan varsa tankı ısı 29u geçmeyecek şekilde ayarlayın...

1 gün 29 derecede kalması hepsini olmasa da baya bakteriyi öldürecektir bu durumda elyaf ve aktif karbonda suyunuzu düzene sokacaktır birde tuz oranıniz önem taşıyor balıkları ne kadar hızlı ayırırsanız o kadar etkili olacağını biliniz ...

Balıkları tanka koyarken nasıl alistiriyorsunuz

Buraya yazmanız gereken su ne kullanıyorsunuz?

Ozmoz - damacana - arıtma

Su düzenleyici kullanıyor musunuz?

Tankın ısısı kaç derece ve Tuz markası nedir?

Neden soruyorum derseniz kum ve kayaların üzerinde eğer ki temizleme vs yaparken çıkmamış kalmış ve nitrat amonyak gibi arttirici herhangi bir şey varsa onu yok etmek gerekli 
Merhaba, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

Balıkları aşılama / damlama yöntemi ile ekliyorum.
Ozmoz su kullanıyorum.
Tankın ısısı 25 derece, tuzluluk 1025
tuz markası D-D h2 Ocean
Haftalık düzenlı su değişimi yapıyorum. 
Haftalık su değişimlerinde 1 damla bio S kullanıyorum. 
Sump'ım tek şaşırtmalı. O da kafa motoruna giden şaşırtma. Arkadan sumplı akvaryumum.
Yarın arka sump'ın tabanına aktif karbon koyacağım kese ile. Elyafı bu sisteme nasıl ekleyebilirim onu düşünüyorum. Ancak şaşırtmanın arasına sıkıştırabilirim. Dediğim gibi tek bölme arka sump. Sadece kafa motoru şaşırtma ile ayrılıyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi akvaryumda bir çok mercan var. Isıyı 26-26,5'a cıkartıyorum su an. Bır de dıgıtal termometrelerın yanıltıcı olabılecegını soyledı bır arkadaş. Cıvalı bır sıstem taktım ve gerçekten de 1 derecelık gıbı bır fark var. Artık bu Percula'ları kaybetmeyı goze aldım dıyebılırız. Gerçekten yapacak bir şey yok cunku. Su an elımde mıkofısh yok. Amacım bu percula'lar da öldukten sonra tankta kronık bir parazit / hastalık bırakmamak. 6 hafta balık eklememek umarım bunun önüne geçer.

Öncelikle geçmiş olsun. Hakikaten can sıkıcı durumlar bunlar. Yaptığınız hataların farkındasınız. O boyda bir blue tangi almasanız da akvaryumcuda ölme ihtimali çok yüksekti. Aslında balıkları öldüren stres. Stres altındaki balıklar çok çabuk hastalanıyor maalesef. Şu bilimsel yazıyı okumanızda fayda var. En azından stresin ne kadar yıkıcı bir etken olduğundan haberdar olursunuz. 

Benim tavsiyem biraz havada kalacak-emin olmam mümkün değil ama beyaz benek ile karıştırılan bir hastalık var adı ''brooklynella'' bu hastalık çok çok yıkıcıdır. AKvaryumda canlı bırakmaz. İnternetten biraz araştırıp- fotoğraflara bakıp teşhis koymanız lazım. Eğer hastalık brooklynella ise garanti olması açısından 5 hafta kadar canlı eklememeniz lazım akvaryuma. 
Cevabınız için teşekkür ederim. Evet 'brooklynella' hastalıgına da göz atmıştım. Ve olabilir de. Ama emin olduğum baya baya beyaz benek kaplandıkları. Ve öncesınde olanlarıda hesaba katarsak belli ki sisteme bir parazit girmiş. Sanırım az önce arkadaşa da verdiğim cevap gibi. Percula'ları malesef gözden cıkarttım. Sıstemı kurtarmanın pesındeyım. Baska 'balık' yok zaten. Doktor karıdes, kum denız yıldızı, mercanlar ve temızlık ekıbı var. 6 hafta kadar hıc bır şekilde balık eklemeyerek, sıstemde her ne lanet olası parazit varsa gitmesini umut ediyorum. Sızınde dedıgınız gıbı, umarım bu garanti bi çözüm olur ve bana yeni bir sayfa açma imkanı sunar.

Hocam verin birisine belki düzeltilebilir canlilariniz yoksa bana gönderin ben tekrar size gönderirim yazık etmeyin belki bir canları var yaşayacak

Balıklar brooklynella ise zaten yarına çıkmazlar büyük ihtimal:( 

parazit ölene kadar akvaryuma konak sokulmaması işinizi görür.

Gelişmelerden haberdar edeceğim Onur bey. Öyle gözüküyor. Tek endişem 6 hafta sonra balık eklediğimde tekrar bu durumla karşılaşmak...

Gelişmelerden haberdar edeceğim Onur bey. Öyle gözüküyor. Tek endişem 6 hafta sonra balık eklediğimde tekrar bu durumla karşılaşmak...
Doruk Bey öncelikle geçmiş olsun. Kurulumun ilk zamanlarında ve ilk heves neticesinde bu durumlar ile maalesef karşılaşılabiliyor. Arkadaşların yorumlarını okudum, gerekli bilgileri vermişler, katılıyorum kendilerine. Hastalığın adı ''Brooklynella'', çoğunlukla ithal palyaço grubunda görülür, balığın üstünde pudra gibi bir görünüm olduğu için uygun olmayan su şartları yada stres sonucu kendisini tekrar gösterir. Canlı ekleme konusunda mümkünse Mart ayı sonuna kadar sabredelim. Palyaço'larımızı ayrı bir kaba alıp, tuzluluğu yavaş yavaş düşürüp bir süre düşük tuzlulukta kalmaları da fayda sağlar. Balıkları yakalarken kepçe kullanmamanız daha iyi olur, şuanda hassas olan derileri kepçe plastiğinden zarar görüp işin daha kötü boyuta taşınmasına neden olur, balıklara temas etmeden bir bardak yada plastik bir kap yardımı ile tanktan çıkarabilirsiniz balıklarınızı.   

Doruk bey çok geçmiş olsun,

Benim aklıma takılan ölü kaya ve kum seçiminiz

emin olamadığım için sordum ölü derken canlı değil mi demek istediniz yoksa bir sistemden çıkarılıp kurutularak mı sisteminize eklendi?

Doruk Bey öncelikle geçmiş olsun. Kurulumun ilk zamanlarında ve ilk heves neticesinde bu durumlar ile maalesef karşılaşılabiliyor. Arkadaşların yorumlarını okudum, gerekli bilgileri vermişler, katılıyorum kendilerine. Hastalığın adı ''Brooklynella'', çoğunlukla ithal palyaço grubunda görülür, balığın üstünde pudra gibi bir görünüm olduğu için uygun olmayan su şartları yada stres sonucu kendisini tekrar gösterir. Canlı ekleme konusunda mümkünse Mart ayı sonuna kadar sabredelim. Palyaço'larımızı ayrı bir kaba alıp, tuzluluğu yavaş yavaş düşürüp bir süre düşük tuzlulukta kalmaları da fayda sağlar. Balıkları yakalarken kepçe kullanmamanız daha iyi olur, şuanda hassas olan derileri kepçe plastiğinden zarar görüp işin daha kötü boyuta taşınmasına neden olur, balıklara temas etmeden bir bardak yada plastik bir kap yardımı ile tanktan çıkarabilirsiniz balıklarınızı.   
Oktay bey cevabınız için teşekkür ederim. Maalesef bu sabah Percula'lar ölmüş :(  Üzerinde bembeyazdı. Bu da Brooklynella seçeneği doğruluyor. Peki Oktay bey içimi rahatlatması adına, Mart ayının sonuna kadar beklersem ve bu süreçte düzenli su değişimlerine devam edersem bu hastalığa temiz bir sayfa açmış olur muyum?
Doktor karidesime az önce yem attım koşarak gelip yedi. Bu da suyumun şartlarının iyi olduğunu sadece tankta bir 'balık' paraziti olduğunu doğruluyor diye düşünüyorum. Ne kadar haklıyım bilemiyorum.
Diğer bir sorum ise Mart ayının sonuna kadar, Mercan, karides ya da yıldız gibi omurgasızlar eklemem de bir sakınca var mı? Çünkü mercanlarım ve omurgasızlarım iyi durumda. Şimdiden teşekkürler.

balıksız sistemin yürümesi çok zor, dayanıklı balıkları tercih edebilirsiniz pullu balıklar alabilirsiniz misal cromis. benim akvaryumumda snailler ölse bile cromisler yaşardı dayanıklı balıklar. 3-4 adet ekleyip sağlıklı şekilde bir kaç ay gidebilirsiniz. sonrasında da yavaş yavaş ekleme yapabilirsiniz. akıntıyı azaltıp aydınlatma süresini kısaltarak balıkları daha  stressiz ortamda tutun çok büyük bir sıkıntınız yok sizin asıl probleminiz sabısızlık. sabredin yeter :)

Doruk bey çok geçmiş olsun,

Benim aklıma takılan ölü kaya ve kum seçiminiz

emin olamadığım için sordum ölü derken canlı değil mi demek istediniz yoksa bir sistemden çıkarılıp kurutularak mı sisteminize eklendi?
Merhaba Engin bey, teşekkür ederim. Canlı değil demek istedim. Yanlış ifade etmişim kusura bakmayın. Fiji kayaları Ekstrem Akvaryum'dan, kumu ise Atakan Petshop'tan almıştım.

balıksız sistemin yürümesi çok zor, dayanıklı balıkları tercih edebilirsiniz pullu balıklar alabilirsiniz misal cromis. benim akvaryumumda snailler ölse bile cromisler yaşardı dayanıklı balıklar. 3-4 adet ekleyip sağlıklı şekilde bir kaç ay gidebilirsiniz. sonrasında da yavaş yavaş ekleme yapabilirsiniz. akıntıyı azaltıp balıkları daha  stressiz ortamda tutun çok büyük bir sıkıntınız yok sizin asıl probleminiz sabısızlık.
Kürşat bey, yanıtınız için öncelikle teşekkür ederim. Akıntı konusu uzun zamandır çözemediğim ayrı bir konu zaten. Kimi arkadaşlar mercanları hafif sağa sola sallayacak şekilde diyor, kimi arkadaşlar zemindeki tortuları havaya uçuracak kadar diyor. Ancak zemindeki tortuları havaya uçuracak bir moda getirirsem balıklar çok rahatsız oluyor. Ben de en son çözüm rw4 dalga motorumda 'w1' moduna getirip son hızda çalıştırıyorum. Çünkü 'H' modu aynı hızda çalışsa dahi kaos yaratıyor akvraryumda.

Diğer konuya gelecek olursak; 2 Turbo, 5 conch, 1 kum deniz yıldızı, 1 doktor karides ve çokca mercan. Şu hastalığın tankımda yok olmasını ve döngüsünü bitirmesini bekleyene kadar beni sistemi idare edemez mi? Çünkü her aldığım balığın hasta olarak gelmiş ihtimalindense, akvaryuma bir hastalık girmiş ve gelen her balık hastalanıyor olma ihtimali daha yüksek. Zaten 60x55x40 (14cm arka sump) gibi kısıtlı balık girişi sağlayabileceğim bir sistemde istemediğim türleri eklemek istemiyorum açıkcası.

Ben olsam şu andan itibaren herhangi bir yapay damla katkı vs kullanmam, haftalık % 10 değil 15-20 su değişimi yaparım ( her zaman böyle devam etmeyin ama belli ki bir hastalık var, %10 mükemmel tankları idame etme miktarı 2-3 kere daha yoğun değişimin yararı olur diye düşünüyorum, 2 ay kesinlikle balık eklemem, sonra da 2 ay sadece dayanıklı balıkla idare ederim. Aynı kum ve kaya ile kurulum yaptım. 3 ay boş döndürdüm, 4 ay 2 adet percula ile döndürdüm, 7. ayda tang ekledim :)  oda hobiciden alınmış zaten 1-2 yaşında olan bir tang...

Haklı çıktınız Onur bey, maalesef bu sabah ölmüşler.
Mart ayı sonuna kadar hiç bir şekilde balık girişi yapmayacağım. Bu paraziti Doktor karides ve diğer omurgasızlar taşıyamaz diye düşünüyorum.

Ben olsam şu andan itibaren herhangi bir yapay damla katkı vs kullanmam, haftalık % 10 değil 15-20 su değişimi yaparım ( her zaman böyle devam etmeyin ama belli ki bir hastalık var, %10 mükemmel tankları idame etme miktarı 2-3 kere daha yoğun değişimin yararı olur diye düşünüyorum, 2 ay kesinlikle balık eklemem, sonra da 2 ay sadece dayanıklı balıkla idare ederim. Aynı kum ve kaya ile kurulum yaptım. 3 ay boş döndürdüm, 4 ay 2 adet percula ile döndürdüm, 7. ayda tang ekledim :)  oda hobiciden alınmış zaten 1-2 yaşında olan bir tang...
Berk bey öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Bu süreçte daha yoğun su değişimi yapmakta kesinlikle fayda olacağına katılıyorum. Nisan ayından önce canlı eklemeyi düşünmüyorum. Bu da tam 2 ay gibi bir süre yapıyor. Bu 2 aylık süreçte Temizlik ekibinin bu parazitin akvaryumda devamlılığını sürdürme riski yok anladığım kadarıyla. Olsaydı zaten doktor karidesim bu kadar canlı olmazdı. Belli ki sadece balıkları ilgilendiren bir durum söz konusu. Erken davranmak, ticari kaygısı olan insanların sözlerine aldanmak maalesef her yeni tuzlu su hobicisinin tecrübe ederek öğrenmesi gereken bir ders oluyor sanırım. 

Çok geçmiş olsun:(

Evet dediğiniz gibi snail ve karideslere bulaşmaz bu parazit. Biyolojik döngü gereği ben size su değişimi yapmamanızı tavsiye edicem. Balık uzun bir süre olmayacak sistemde yani yeterince atık olmayacak bu durumda suyu daha temiz hale getirirseniz bu yararlı bakteriler ne yer ne içer? biyolojik döngü nasıl işler???

iki ayda çok uzun bir süre. İyice garanti olsun derseniz 6 hafta bekleyin sonrasında bir tane siyah moli alıp yavaşça tuzlu suya alıştırıp ekleyin bakalım durum ne olacak.

Merhaba,

Arkadaşlar yazmışlar ne yapılması gerektiğini zaten ama bende tekrarlayım. Mercanlarınızdan ve karides yıldız gibi canlılarınızdan yana bir sıkıntı yaşamazsınız. Karides conch falan olduğu için tankta yem atmaya devam edin biyolojik döngünüz büyük bir zarar görmeyecektir. Emin olmak adına 6 hafta balık eklememenizi tavsiye ederim. Bu akvaryuma tank grubu eklememenizi tavsiye ederim. Balık alacağınız zaman küçük ve birbirleri ile uyumlu balıkları karantina süreçleri sonunda tedarikçilerden veya denk gelirse hobicilerden almanızda fayda var. Birde bu süreçte yeni mercanlar eklemeyin suyunuz mevcut mercanlarınız ile iyice otursun daha çok yeni tankınız. 

Geçmiş olsun umarım tekrar bu hastalıkları yaşamazsınız..

Okuduklarıma göre tankınızda kum kaya vs şeklinde bir sorun yok. Kayadan nitrat gelmesi, nitrat salması vs gibi şeyler şehir efsanesi.Döngünüz tam oturmuşsa zaten istenen seviyede kalır, balık yükünüzde olması gerekende ise döngü bu nitratı kolay yok eder. Evet belki kaya nitrat salabilir fakat siz amonyak, nitrit ve nitrat belli seviyeye gelmeden zaten canlı koymamalısınız.

En kolay çözüm internetten iç filtre şeklinde olan uv lambalar var. Onlardan temin edin ve akvaryuma koyun. Hastalık parazitleri suda gezme dönemlerinde  bu uv li iç filtreden geçtikce ölecektir. Bir kısmıda zaten yapışabilecek canlı olmadığı için ölecektir. Ben olsam akvaryumu bu şekilde omurgasız ve mercanlar ile yaklaşık 8 hafta çeviririm

Alacağınız balıklar yeme alışkın olursa sorun yaşamazsınız. Bu hastalık grip gibi. Gripten dünyada birçok kişi ölüyor fakat bunlar çoğunlukla çocuk, kronik hasta ve yaşlılar kısacası bağışıklığı düşük olanlar.Balıklarda da durum aynı.Yem yiyen balık bu hastalığı kolay atlatıyor.

Deniz akvaryumuna merak saldım . 170 litrelik aldim eve getirdim. Suyu 2 gunde doldu canli kum koydum tuzunu koydum ayran gibi oldu bide bakteri kulturu ve su duzenleyici ekledim  , sabah baktım berraklasmisti su hemen gittim 4 5 tane mercan 2 tane clarky aldım . Ertesi gun 3 balik daha aldım vs vs . 20 günlukken doldu akvaryum resim koydum. Bu gun 30. Günüm ve 600 litrelik akvaryuma tasidim 10 gun oldu o resmide yüklüyorum . 

Diyatom felan beklemedim testleri günluk yaptim nitratı hiç artmadı . Deli gibi magnezyum eksiliyodu simdi o da duzene girdi.

Bence diyatomla felan alakası yok

Ekli dosyayı görüntüle 54370

Ekli dosyayı görüntüle 54371

Konu görüntüleyen kullanıcılar