Silikat recinesi hic kullanmadiysan sorunun kaynagi odur buyuk ihtimalle. O zaman duzenli su degisimleri de yapman gerekecek. Ayrica silikat recinesini en sona koyuyorsun, yani butun filtrelerden sonra akvaryuma girmeden bir onceye.
Sonuc olarak soyle yapmani tavsiye ederim: 3 gun isiklari kapayarak cyano populasyonunu oncelikle bir azalt. Bir yandan recineni degistir. 3 gun sonra kalan cyanolari sifonlayarak bir su degisimi yap %20 gibi. Su degisiminden sonra 1 tup biodigest kir. Ayrica beyaz isigini azalt, ve ertesi gunlerde 1er biodigest daha kir hala cyano olusuyorsa yine sifonla. Biodigest kirarken karbon kullan 2-3 gun tut cikar tanktan. Her gun clearx kullan. Tabii bu islem 1-2 ay da surebilir, 1 hafta da.
Yapacagin islemin mantigi da su: Cyano bir bakteri turu ama diger bakterilere gore daha avantajli. Diger bakterilerin besinlerini tukettigi gibi, ustune fotosentez yapiyor, organik atiklarla ve karbonla besleniyor, bir de nitrojeni kullanabiliyor. Silikat da ayrica en sevdigi seylerden. Sen ise isiklari kapatarak fotosentez yapmasini engelliyorsun, daha sonra kahverengi organik maddeleri sifonlayarak baska bir besinini yok ediyorsun, su degistirerek sudaki silikati azaltiyorsun, karbon filtre ile su kolonundaki organik atiklari aliyorsun. Bir yandan bakteri girerek cyanoyla savasacak yararli bakterilerini guclendiriyorsun. Belirli bir sure sonra senin bakterilerin tankta uretilen nitrat ve fosfati tuketecek, cyano rekabet edemeyecek.Bakteri girerken tankinda bir miktar fosfat olmasi gerekiyor ki kirdigin biodigest tupune besin kalsin, ki o da var sende.
Cyano sorununu duzelttikten sonra parani canliya degil sistemindeki eksikleri gidermeye harcamani oneririm.