Keşfet

Bangai Kardinal

Kabuksuz dediğim artemia rottifish markasının ürünü. Herhangi bir sebeple o an elinizde artemia yoksa cankurtaran olabiliyor. Sadece suda 10 dk şişmesini beklemeniz gerekir aksi takdirde kabızlık ve ölüm yapar.Araştırırsanız detaylı bilgi bulursunuz. Yanlış bilmiyorsam Markaların sundukları artemi değerleri artemiaların çıkma oranları ile farklılık gösterir. Yani aynı yerden toplanan artemialar bile olsa yumurtadan çıkma oranına göre kaliteleri farklı olabilir. Buda fiyata yansır. Zamanında araştırdığım için bilgiler çok yeni değildir araştırmanızı tavsiye ederim.


Forever Powder Blue

 
Evet söylediğiniz gibi hepsi kalitelerine göre sınıflandırılıyorlarmış. Şimdilik Salcon la zenginleştridiğimi zannederek yemleme yapıyorum. Artemiaların yaşama sürelerini bilmiyorum yumurtadan çıktıktan sonra. Anladığım kadarıyla çıkar çıkmaz beslenmeye başlamıyorlarmış. Belli bir süre ardından sindirim sistemleri oluşuyor ve besin almaya başlıyorlarmış. Bu süreç de de zenginleştirme işlemi uygulanırmış. Açıkçası bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama bilerek yapmadığım kesin.

Siz INVE marka artemia konservesi aldıysanız konserve açıldıktan sonra nasıl saklandığını söyleyebilirmisiniz? 425 gr lık bir konserve her gün artemia çıkarmaya kalksam en az 4-5 ay kullanabileceğim bir ürün. Konserve açıldıkdan sonra bozulma süresi bilgisi nedir biliyormusunuz?

 
Ben bütün ürünlerimi kutusu açıldıktan sonra bölerek hava almayan kaplarda tutarım. Inve için hanımın tupperware mutfak için kullandığı kaplar var onlara böldüm. Sadece kullandığımı açıyorum, diğerleri açılmadan kalıyor. Oda sıcaklığında akvaryum malzemelerinin olduğu rafta karanlıkta saklıyorum. Süresi içinde hava almadığı sürece bayağı uzun olduğunu biliyorum.


Forever Powder Blue

 
65188d81d7a485eab49f51a9dda0fc4f.jpg



Forever Powder Blue

 
Murat Bey teşekkür ederim bilgilerinizi paylaştığınız için. Şayet denediyseniz Artemi lar çıktıktan sonra ne süre hayatta kalıyorlar? Ben JBL artemia set le çıkarıyorum. 36 saat ardından su beyazlaşıyor ama artemiaların hala canlı olduğunu görebiliyorum. Çıkar çıkmaz (18-24 saat) yem olarak kullanıp gerisini dondurarak hatamı yapıyorum? Artemialar çıktan sonra en azından 24 saat yaşıyorlarsa üst üste iki sefer canlı yem vermiş olabilirim. Derseniz ki ''doğar doğmaz vermedikten sonra bir anlamı yok bütün besin değerlerini yitiriyorlar'' o zaman Artemiaları nasıl hayatta tutabilirim sorusu doğuyor. Artemia yavrularını besleyerek ve Kardinal yavrularına gerekli besinleri sağlamaları kaydıyla.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim gözlemlerime göre 24-36 saat arasında çıkıyorlar. Bende Jbl ile banyoda yapıyordum. Ben 36 saatte bir hasat ediyordum. Bu süre içinde bir ampülle sürekli ışık veriyordum. Hasat ederkende artemialar ışığa gelirler, banyoda çıkardığım için ışığı kapatıp tek ledli ufak cep fenerini alttaki musluk tarafına doğru bir şeyin üstünde sabitleyip takribi 10 dk beklerseniz çıkmış artemiaların çoğu dibe fenerin oraya inecektir. Bu inenlerin arasında hala açılmamış yumurtalar yada kabuk olur ki bunlar yavruların hazımsızlığına ve ölmesine yol açabilir onuda ayırmak için Sonrasında dipte biriken turuncu görünümlü artemia kütlesini karton bir kahve yada çay bardağına alırdım. Bu bardağı ağzına kadar doldurun çünkü bu bardağı da kenarda ışık altında tutunca canlı çıkmış artemialar yüzeye son safralarda dibe gider. Son bir defa daha 5 dk daha bekleyip bu bardaktaki artemiaları üstteki yavruları dipteki safralardan ayırmak için isterseniz başka bir bardağa alabilirsiniz ki ben böyle yapıyordum. Bir karton kahve bardağı dolusu suda bir silme çay kaşığı dolusu artemia 24 saat sonra bile yüzde elli oranında yaşıyordu. Bir iki seferde zaten çıkan , ölecek olan ve kalanı kestirebileceğiniz için hasat yapar yapmaz karton bardakların dibinde yaklaşık 2-3 cm suda dondurup sonrasında bu bardaklarıda iç içe koyup buzlukta kolaylıkla saklayabilirsiniz. İnanın hayatta tutmak zenginleştirmediğiniz sürece daha sağlıklı değil. Ben bununla uğraşmak yerine sürekli yeni çıkarıp vermeyi tercih ettim.


Forever Powder Blue

 
Şöyle bir gözlemim oldu. Solcan kullanmaya başladığımdan beri prosedürüm şu şekilde;

Önce 24-30 saat arası JBL Artemia çıkarma setinde kalıyorlar. Ardından 500ml için 2ml Solcan giriyorum ve bir 24 saat daha bekliyorum. Ben her 24-30 saat ardından havalandırmayı kapatıp dibe çökenleri kaba boşaltıp akvaryuma ekliyordum ama dibe çökenlerin rengi açık kahve gibi bir renge hakim olurdu. Keza dondurduklarımda öyle. Bu sefer bu işlemi bir kaç kerede yaptım. Önce havalandırmayı kapadım bekledim dibe çökenleri aldım renk kahve rengi. 24 saat sonra aynı işlemi yeniden yaptım bu sefer dibe çökenler fofsforlu bir turuncu oldu. Benmi yanlış anladım yoksa aslında renk hep turuncu mu olmalıydı? Şayet renk turuncu olacaksa, ben bir kere canlı verip kalanı çok ufak parçalar halinde dondurup bitene kadar veriyorum. Peki dondurulmuş olarak bunu yiyorlarsa hazır dondurulmuş Artemia yada balık yumurtası veremezmiyim? 

Bu arada yavrulardan birini kaybettim. Yavruluk da dipte Artemia kalıntıları kalıyordu ve temizlenmiyordu. Tül yavrulağa aldım ama alırken birini öldürdüm. Kalan 6 yavru gayet sağlıklı ve yem alıyorlar. 10. günlerini geride bıraktılar.

Babanın ağzındaki yumurtaları da bırakmaya karar verdim. Bu sefer 21. gün babayı ayırmaya çalışacağım. Daha fazla yavru beklentim var bu sefer. Ayrıca bir erkek daha almak istiyorum bu döngü için. Umarım başarılı olabilirim.

 
Merhaba,
Sağlıklı kabuğundan çıkmış artemia turuncu renktedir. Kahverengi dedikleriniz açılmış artemia kabuğudur. Kesinlikle onları ayırın. Hem besleyiciliği yoktur hemde kabızlık yapar.


Sent my iPhone using Tapatalk

 
Klavuzda havayı kapatınca kabukların yüzeye çıkacağı açılmış Artemiaların dibe çökeceği yazıyordu. Şayet böyleyse o halde dipteki kahverengiler hiç açılmamış olanlar mı?

 
Doğrudur üsttekiler kabuk , alttakiler açılmamış olanlardır. İkisi de verilmemelidir.


Sent my iPhone using Tapatalk

 
Biraz bilgi vermek istedim. Genelde okuduğum üretim yazılarında hep bu noktadan sonra bağlantı nedense kesilmiş. bu yarım kalmasın. Artemia yanında yavrulara Ocean Nutrition dondurulmuş besin de vermeye başladım. 

 
İkinci yavruları 21-22. gün baba kusmuştu, nedenini anlayamamıştım. O gün akvaryumla ilgileniyordum strese sokmuş olabilirim yada farklı bir neden olabilir. Çıkan yavrular da kese yoktu ve gayet sağlıklılardı. Sadece 7 tanesini akvaryumdan toparlayabilmiş ve acemiliğime denk geldiği için birini yer değişikliği sırasında kaybetmiştim. Gerçi bunları sizlerle paylaşıyorum. Kalan 6 yavru donmuş yemle devam ediyorlar yaşam sürelerine. Bazen canlı Artemia da veriyorum. Geniş bir çeşit sunmaya çalışıyorum onlara yem konusunda.

Üçüncü kuluçka dönemini bu sebeple bu gün erken kestim. Hazırladığım yere babayı almak istedim. Baba yavruları kepçede kusmadı ama yeni yerine geçince 4 tanesini çıkardı. İlginçtir bu sefer yavrular yine yüzer halde ama keseleri belirgin. Babanın ağzında hala bir kaç yavru görebiliyorum. Onu bir süre orada tutacağım. Yavruları ne zaman çıkaracağını merak ediyorum. Bu sefer iyice de besleyeceğim babayı. Geçen sefer yavruları çıkarıp 2. gün yeniden yumurta almıştı ağzına.

Bu arada yavrular kısa sürede babanın altında bulunan katmana geçtiler. Babanın onları yemesi büyük talihsizlik olurdu. Yalnız ilk çıktıklarında kesinlikle ne yapacaklarını bilmedikleri gibi yüzmesini de beceremiyorlar. Komik bir görüntü gerçekten.

Ekli dosyayı görüntüle 31484

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yeniden Merhaba;

Bir güncelleme yapayım dedim. Bir süredir pek vakit ayıramıyorum akvaryumuma ve buraya. İlk yavruların durumu gayet iyi. Yem yiyorlar ve 1,5cm 2cm arasında bir boya ulaştılar. İkinci yavrular da çok fazla kayıp verdim. İlgisizlikten babayı yavruluk da unuttum ve yavruları yedi sanırım. Yaklaşık 15-20 arasında bir yavru almıştım şimdi 7-10 arasında kaldılar. Baba yavrulağa geçerken 4 tanesini çıkarmış ve her gün bu rakama 2-3 yavru daha ekleyerek sonunda hepsini bırakmıştı. İlginç bir durum oldu. Anladığım kadarıyla baba ağzındaki yavrular büyüdükçe yer sıkıntısından olsa gerek yavaş yavaş çıkarmaya başlıyor. Bu süreç 2-3 gün sürdü ve ardından bitti. Yeni yavrularda gayet sağlıklı ve yem yiyorlar. Bu sefer Artemia kullanmadım. Dondurulmuş yemle başladım ve problemsiz devam ediyorum. ilk ve ikinci yavru alım arasında 45 günlük bir süreç vardı. Şimdi her iki grubu birleştirmeyi düşünüyorum. Akvaryum içinde tutmaya çalışıyorum ama yer sıkıntısı duymaya başladım. Bir sonraki yavrulama döneminde akvaryumda yer olmayacak muhtemelen. Bütçe ayırabilirsem yavrular için 40x40x40 gibi sumplı bir yeni bir sistem düşüncem var. Aynı zamanda frag tankı olarak de değerlendirip mercan denemelerimi de orada yapabilirim diye düşünüyorum.

 
Bir not düşmek istedim. Yanlış yönlendirme yaptım sanırım. Akvaryum içinde tutmaktan kastım Sump haznesinde düşük akıntılı bir bölgede tül yavruluk içinde ilk ve ikinci yavrular ayrı ayrı duruyor. Bu sebeple bir tül yavruluk daha koyabileceğim ama 4. yavruluk için yerim kalmıyor. Akvaryum içinde zaten yüksek akıntıdan pek uygun bir koşul sağlayamadım.

 
İlk ve ikinci batım yavrular yeni sahiplerine teslim edildi. Heyecan verici bir deneyimdi benim için. Destek veren herkese teşekkür ederim.
Toygar Bey merhaba ,

Yavrular için bir kez daha teşekkür ederim. Gelişimleri ile ilgili sizi haberdar edeceğim.

Sağlıcakla ve hoşça kalın.

Saygılarımla ,

Feza Hokkacı 

 
Güle güle büyütün Feza Bey. İlginiz için teşekkür ederim.

 
Merhaba almayı,beslemeyi ve üretebilirsem de üretmeyi çok istediğim bir canlı.Araştırırken bu yazıyı bulmam çok yararlı oldu.

Üreten ve değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.

Selamlar..

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst