Keşfet

Bilgilerinize ve Fikirlerinize talibim.

Mnbasak

Yeni Üye
Herkese merhaba, 

2009-2014 yılları arasında 5 yıl boyunca güzel tecrübe ve keyif aldığım akvaryum - balık besleme hobime 5 yıl aradan sonra tekrar dönmeye karar verdim. 

Haliyle 5 yıl öncesi ile günümüz sistem ve teknolojileri arasında baya bir fark var ve sadece tatlı su akvaryumu kuran ben ve benim durumumda olup tuzlu su akvaryumu kurmak isteyen arkadaşlara da yardımcı olması açısından bir konu oluşturup siz tecrübeli arkadaşlarım, abilerim ve kardeşlerimden bilgi ve tecrübe paylaşımı olması adına böyle bir başlık açtım. Herseyi sıfırdan birlikte fikir yuruturek ve bir münazara havasında yapmak istiyorum sizde destek olursanız. 

Şimdi konumuz sıfırdan bir tuzlu su  akvaryum kurmak olduğuna göre sistem, ekipman ve canlı seçimlerini en başta düzgün yapmak için sizlere akvaryumu kuracağım yer, ortam ısısı ve alan genişliği hakkında bilgi verip naçizane kendi çapımda yaptığım araştırmalara göre aklımda olan ve ilerlemek istediğim yolu anlatmak isterim. 

Evimde akvaryumu kurabilecegim iki alan var bu alanlardan biri 77 cm genişlikte odaya giriş kapısından 120 cm uzakta karşısında pencere olan duvar, diğeri ise 80 cm genişlikte kapıya 240 cm uzaklıkta pencere sağ tarafta olan duvar oda sıcaklıkları birinci alanda yazın 26-28 kışın ise 24-28 C ikinci alan ise yazın 24-26 kışın ise 20-21 C ortam sıcaklığı olan odalar. 

Benim bu ölçülerde yola çıkarak planladığım 75x40x45h cm bir akvaryum alttan sumpli aquareef ince sistem olarak lanse edilen sistem veya yine 75x40x45h sumpa iniş ve çıkış yandan olacak durso sistem bir akvaryum. 

Ve bu akvaryum da percula 2 adet 1 adet tang beslemeyi planlıyorum bu kadar az balık neden derseniz çok kalabalık akvaryumlar bana karmaşa varmiscasina geliyor ve canlıları daha ferah ve rahat beslemek istiyorum.

Bu planlar doğrultusunda bilgi ve Fikirlerinize ihtiyacım olan sorular ise şu sekilde:

Not:eek:luşturduğum bütçe planlaması ve malzeme temini konusunda ilk canlı girisini(temmuz gibi yapmayı düşünüyorum anemon) akvaryumu ise seçim yapıp sipariş vermeyi düşünüyorum.) 

Akvaryum seçiminde durso sistem ve ince sistem arasındaki farklar ve avantajları nelerdir, ölçüler bahsettiğim canlılar için yeterli midir mercan konusu ile ilgili sorum aşağıdadır. 

Malum percula besleyecegim için anemon bulundurmak istiyorum akvaryumda anemon dışında da zoa bulunmasını isterim fakat full anemon tankı da olabilir zor bir başlangıç olacağının farkındayım ama acele etmeden gerekli bilgileri eğer paylaşmak isterseniz sizlerden alarak basarilabilecegini düşünüyorum. Ne tür anemon lar bulundurmaliyim? 

Protein skimmer seçimi konusunda önerileriniz nedir? (en az bilgim olan konu bu) 

Ca reaktör almalı miyim?

Dozaj pompası almalimiyim? 

Ro sistemi kurulacak elbette fakat başka bir musluğa kurup Ro suyu oluşturmak istediğim tamamlama tankında bekletmek sorun olur mu? Yahut tamamlama sistemi yerine klasik şu değişimi mi önerirsiniz? 

Aydınlatma konusunda aqua reef pro3 ve mygos reef armatür arasında kaldım doğru tercih olur mu yoksa daha başka bir öneriniz var mı? (mygos fiyat olarak çok uygun) 

Şimdilik aklımda uçuşan soru işaretleri yukarıdaki sorulardan ibaret bilgilerinize tecrübelerinize talibim. 

Bilgi paylaştıkça çoğalır hepinize şimdiden teşekkürler. 

Merhaba bu arada
İlk olarak gördüğüm olarak dursoyu yandan değil tankın tam ortasından arkaya olması daha iyi olur. Sonrasında annemin için tankın oturması daha iyidir. Ayrıca genelde anemon tankta gezer, o sebeple dalağa motoruna kapılma ihtimali üzerine seçeceğin türleri dikkatli seçmelisin. En garantisi carpet. Balık sayısına göre 1 adet flama angel güzel yakışır. Tavsiyem ufak yer kaplamayan ve göze hoş gelen blenny türünden de ekleye bilirsiniz. (Picture bleny gibi)
Ps işi tamamen bütçe işi. Bubble king den başlar, reef octopus ve diğerleri diye gider. Kişiye göre sıralama değişebilir. Bu bana göre. Armatür olarak ölüye göre kendiniz yaptırırsanız hem daha ucuz hem daha faydalı bir armatürünüz olur. Led tavsiyemdir. Yoğun sps girmeyecekseniz ca reaktöre lüzum yok. Su değişimlerinizi düzenli yapın yeterli gelir. Tuz markasını red sea coral pro önerimdir. Ro suyu ben şöyle yaptım. Kendime bir arıtma aldım. Hem Ro , hem de içme suyu olarak kullanıyorum. Su tamamlamayı otomatik kurmanız, büyük rahatlıktır. Boş bidonlara önceden Ro su ekleyip, zamanla kullanabilirsiniz. Dalga motorlarınızı sürekli üfleyen değil, kumandalı alın.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hocam teşekkürler yanıtınız için Ro ile ilgili bende ayrı Bir yere kurup ordan bir tamamlama tankına almayı düşündüm ve haklısınız buharlaşma nedeniyle tuzluluk artabilir otomatik tamamlama sağlıkli ve pratik. Ben oluşturduğum kurulum planı ve ödeme planına göre tahmini haziran ayında anemonlari girmeyi planlıyorum temmuz ağustos arasında balıkları eklemeyi düşünüyorum belki sıralama yanlış olabilir ama o zamana kadar akvaryum sadece canlı kaya ve temizlik ekibinden ibaret olacak. Skimmer konusu ise dediğiniz gibi arastirdikca birseyler öğreniliyor. Aydınlatma ise akvaryumun siparişini verince o konuya egilecegim kısaca önceliğim akvaryum da ve toplam bütçe olarak 15.000 gibi bir rakam ayarlaması yapıp bunun üstüne cikmamaya çalışıyorum.

O rakam var ise elinizde. Hiç uğraşmayın. Hazır satanlar var. Ben dahil
default_smileblue.gif

Suyu ile birlikte. Oturmuş uğraşmayın. Balıklı balıksız.
Yok kendiniz kuracaksanız eğer her şey sıfırdan. Anemon için daha beklemenizi öneririm. Balıkları dağ önce girebilirsiniz. Ben yazın soğutma ile uğraşmayın. Balık dayanır ama mercan yürüne göre dayanıklığı azdır yazın. Yazın millet mercan satar. Ucuzdan yavaş yavaş toplayın. Eylül gibi akvaryumunuza mercanları da eklemiş olursunuz. Aydınlatma İçin size yardımcı olacak tanıdıklarım var.

Çok teşekkürler öneri için fakat sisteminsifirdan kurarak deneyimlemek istiyorum kim zaten tek seferde bu bütçeyi kullanamam belki tek ikinci el armatür olabilir ama bahsettiğim sıfırdan deneyimlemek istiyorum ve mobilyası vs. Ev ile uyumlu olsun istiyorum tabiki bunun altında fiyatlara çıkar ise çok çok mutlu olurum. 

Peki perculalar ve tang i mercan ve anemonlardan önce sisteme eklemek stres yapmazmi canlılarda benim şimdiye kadar ki tatlı su deneyimimde şükürler olsun ki hastalık sebebiyle canlı kaybı yaşamadım bunda da böyle olsun istiyorum ve tank siparişini bu hafta sonu vererek start almak istiyorum sadece akvaryum sump sistemi ile ilgili kafamı kurcalayan şeyler var. 

Ben şahsen deneyimin de anemon yok ve asla tankıma sokmam. Ancak okuduğum ve takibime göre aneminle için oturmuş tank lazım. Percula da asla tanka sokmam bundan sonra. Çünkü kumu kaldırıyor, bölgeciler ve bölgesinde agresifler. Madem percula besleyeceksiniz. Tavsiyem çok özel türleri var. Onlardan besleyin. 20-100 tl lik değil de. Balık olmadan mercan olmaz zaten. Onlara ihtiyacı var mercanların. Sizin yerinizde olsam Sistemi kurarım mercan eklemeyin balıklar olsun. Özel ve güzel türleri yavaş yavaş ekleyin. Sonra akvaryum göbeğine çok güzel böyle gök kuşağı renginde carpet anemonlar var. Yer değiştirmeyen. Büyük boy 1 adet ekleyin. Hem görsel, hem risksiz, gende işlevsel olur. Ben balıklardan sonra mercanları ekledim. Sıkıntı olmaz. Sadece bildiğiniz ve üzerinde zararlı bir canlı olmayan (çiyan, apastia vb) mercanları tankınıza ekleyin. Led armatür yaptırın. İstediğiniz boy da ve istediğiniz keflerden oluşan. Hem maliyeti düşük, hem de istediğiniz şekilde olur. Öyle bir düşünceniz olursa tavsiye edeceğim kişi var.

Konu görüntüleyen kullanıcılar