Keşfet

Biopellet Başlangiç Rehberi

gogol

Yeni Üye
Katılım
14 Ara 2009
Mesajlar
259
Tepkime puanı
77
Puanları
0
Yaş
43
Ad Soyad
Gökhan GÖL
    BİOPELLET BAŞLANGIÇ REHBERİ

    Biopelletler  geçtiğimiz son beş yıldır resif akvaryumu hobisinde kullanılmaktadır.Fakat ne yaptığı ,nasıl yaptığı konusunda kullanıcılar arasında hala bir çok muamma bulunmaktadır.

    Bu makale biopellet konsunda  kafa karışıklığına sebep olan soruların cevaplarından oluşmaktadır.

   BİOPELLET NEDİR ?

   Biopellet bakteriden oluşan biodegradable( biyoeriyebilir)  bir polimerdir.Sisteminizdeki yararlı bakteriler için steroid benzeri bir etki gösterirler (bir çeşit doping etkisi denilebilir). Güçlü bir bakteri kolonisi isteriz çünkü  bu ,tankımızdaki nitratı kontrol etmenin doğal bir yoludur.Mercanlar yaşamak için nitrat ve fosfata az miktarda ihtiyaç duyarlar.Bu iki elementin fazlası da mercan ölümü ve alg patlaması gibi sorunlara neden olabilir.

   Biopelletler  faydalı bakterilerin yaşaması için doğal bir çevre oluşturur.Biopellet reaktörünüzün içine sistemden su pompalayarak bakterilerin yaşayabileceği ve üreyebileceği ,kontrol edilebilen, besin dolu bir ev oluşturmuş oluruz.

    BİOPELLET ALTERNATİFLERİ NELERDİR ?

   Biopelletler karbon kaynağı sağlar fakat tankımızdan toksinleri uzaklaştırmak için kullandığımız karbon benzeri bir medya değildir. Karbon yaşamı inşa eder.Bakterileri beslerken diğer bazı  besin formlarını da seçebilirsiniz.

   Votka dozlama , karbon katkıları, şeker ve hatta sirke bile karbon eklemenin yollarındandır.Bu elementlerin eklenmesi  tankınızı bakteri  yaşamı için uygun bir çevreye dönüştürebilir.Burdaki temel sorun bir rekatöre göre daha az kontrol edilebilir olmasıdır.

   BİOPELLET KULLANMALI MIYIM ?

    Biopellet için bir çok alternatif olmasına rağmen neden bunu kullanmalıyım.Bir nedeni;  biopelletler nitrat düzyeni çok etkili bir şekilde düşürür( güçlü bir protein skimmer kullanıldığında) ve hobici sıklıkla granüle ferrik oksid (GFO) kullanmını durdurabilir.GFO nun aksine biopelletler sadece hobicini daha az efor sarf etmesini sağlamaz( ve maddi tasarruf  da sağlar)aynı zamanda kristal netliğinde bir su ve sağlıklı bir doğal çevre oluşmasına yardım eder.Bir biopellet reaktörü bakterilerin büyük bir kısmının tek bir alanda kalmasını da sağlar.Bu durum sistemimizdeki bakteriler üzerinde daha hassas bir kontrol yapmamıza izin verir.

   Biopelletden en iyi fayda görecek olan hobiciler ,sisteminde fazla biyolojik yükü olanlardır. Balık yükü çok olan veya  fazla yemeleme yapılan tanklarda sistmem biyolojik atık olarak yüklendiğinden alg patlaması veya bulanık su gibi  mercanlar için ideal olmayan su şartları oluşabilmektedir.

   BIOPELLET SORUNLARINDAN KAÇINMA

   Söylenilen biopellet problemleri bir parça yanıltıcı olabilir.Problem yaşayan hemen hemen tüm  vakalardaki sorunlar iki spesifik neden etafında toplanabilir:

1)      İlk günden itibaren full miktarda biopellet kullanımı seviyelerde ani bir düşüş yaparak sistem şokuna neden olması( limitasyona gidiş)

2)      Sudaki atıkları toplayacak efektif bir protein skimer kullanılmaması

   Peki bu sorunlardan nasıl kaçınabiliriz ?

   Tuzlu su akvaryumlarındaki en büyük kuralı hatırlamak önemlidir; stabilite.Hobiciler bir problemle karşılaştıklarında stabil bir çevre sağlamaktansa ‘’sayıları kovalama’’  ve şiddetli değişiklikler yapma eyilimindedirler.Biopelletler , seviyeler kontrol edilerek kullanıldığında mükemmeli  aramak gibi kötü bir huy edinmek kolaylaşabilir ( bu son cümlede espiri ile karışık reklam yapıyor herhalde J)

    BİOPELLET KULLANIMINA BAŞLAMA

    Amacımız nitrat seviyesinde aşamalı bir düşüş sağlamaktır.Bunu yapmak için reaktörümüzdeki biopellet için önerilen  toplam dozun  ¼ veya  ½  ile başlamaya ihtiyacımız var.Pompanızı reaktördeki pelletlerin nazikçe dönüp yuvarlanacağı şekilde ayarlayın.Eğer hareketsiz kalmalarına izin verirseniz birbirlerine yapışabilirler.Bakteriler birkaç hafta içinde pelletlerde kolonize olacaktır. Birkaç günde bir güvenilir bir test kiti kullandıgınıza emin olup ölçüm yapın.

    Birkaç hafta sonra seviyeleriniz( seviye derken Nitrat  ve Fosfat dan bahsediyor)  bir plato çizecek kadar düşmeye başlar, bu aşamada az miktarda daha biopellet ekleyebilirsiniz.Bu aşamadan sonra tekrar yavaş bir düşüş izlenir.Suyunuzu test edip diğer bir plato evresinin( nitrat seviyenizin sabit seyrettiği dönemden bahsediyor) oluşmasını gözlemleyin.Benim deneyimim ve etrafımdaki başarılı biopellet kullanıcılarından duydugum nitrat seviyesinin 0.5 ve fosfat seviyesinin 0.03-0.05 olması oldukça idealdir.Bu sayılara yaklaşım biopelletlerin yavaşça eklenmesi ile olmalıdır. Testleriniz bu sabit seviyeri gösterdiğinde reaktörünüzü kapatın ve pellet seviyesinizi işaretleyin.Böylece pelletleri yenilediğinizde ne kadar ekleyeceğinizi öğrenmiş olursunuz( Burda reaktör kapatılınca kullanılmış olan pelletler reaktörden çıkartılıyor, sonra ölçümlere devam edilip test sonuçlarına göre yeniden pellet konuyor-benim anladığım bu-).

   Diğer bir önemli nokta ‘skimming’.Bakteriler pelletleri tüketerek bir çeşit ‘film ‘tabaka oluşturur.Bu ‘film’ cyanobakteria patlamasının  pimini çekebilir( aşağıda neden olduğunu açıklıyor). Bunun sizi mutsuz etmeyeceğinden emin olmak için biopellet reaktöründen gelen bu atığı ‘skim ‘etmeye  ihtiyacınız var.Hobiciler en mükemmel sonucu reaktör çıkışını skimmer girişinde konumlandırdıklarında alırlar.Reaktörden gelen suyun sisteme geri dönmeden önce tamamiyle skim edildiğinden emin olunmalıdır( bölmesiz sumplarda bu pek mümkün gözükmüyor L).

   Son olarak, biopellete başladım diye davranışlarızı hemen değiştirmeyin( yani  biopelleti koydum hemen  akvaryumcunun yolunu tutup balık sayımı artırıyım ,beslemeyi dörde çıkayım yok !).Başlangıçta ölçüp değerlendirdiğimiz seviyelere göre biopellet miktarımız ayarlanmıştır.Eğer  daha fazla besleme  yapmak veya chromis gibi sürü balıkları ekleyeceksek biopellet seviyemizi yeniden hesap edip ona göre ayarlama yapmalıyız.

   Biopelletler akvaryumda bir büyü gibi görünmesine rağmen aslında  çok basittir.Spesifik bir alana odaklanmaktansa büyük resme baktığımızdan emin olmalıyız.Yavaş hareket, ciddiyetle test edip,efektif skimming yaparak ( moving slowly, testing religiously, skimming effectively) siz de biopellet  ile mükemel bir tanka kavuşabilirsiniz.

    UYARI

    Biopelletler nitrat ve fosfat düşürücü olarak pazarlanmaktadır; fakat bu kısmen doğrudur.Fosfatla beslenecek olanlara karşı nitratla beslenecek bir çok farklı organizma vardır. Biopellet  organizmaların onları hızlıca tüketmesini sağlayarak nitrat seviyesinde düşme eğilimi oluşturur. Fosfat , nitrat düşüşüyle ilişkili olarak belli bir seviyede doğal olarak azalacaktır. Nitrat ve fosfat arasında 16:1 gibi bir oran söz konusudur.Yani nitrattaki  16 birim düşüşte ,fosfatta 1 birim düşüş olacaktır.

    Biopellet sisteminde nitrat seviyesini , fosfat seviyesinin düşürebildiğimizden daha hızlı düşürebiliyoruz.Biopellet ile solid karbon salındığında nitrat seviyeleri çoğunlukla ölçülemez durumda oluyor. Kalan fosfat  eğer sudan skim edilmezse cyanobakteri  için besin kaynağı oluyor.

    Hobici için fosfatın sistemden nitrat düşüşüyle  eşleştirilmiş olarak uzaklaştırılması kaçınılmazdır.Bu su değişimleri ile sağlanabilir fakat muhakkak ki en etkin metod değildir ama basittir. Biopelletler bir sistememde GFO  ihtiyacının  yerini alabilirken, GFO fosfat düşüşü için oldukça daha efektiftir.Bununla birlikte bir çok hobici  biopellet sistemlerinde efektif bir skiming ile( reaktör çıkışının ps girişine verildiği) GFO kullanımını gereksiz bulmuştur

(GFO: Granüle ferrik oksid, esas olarak fosfat tutucu olarak kullanılan bir madde)

Önemli Not :

Bu makale Reefcentral da konuyla ilgili başlıktan link verilen sponsor bir firmanın sitesinden tercüme edilmiştir. Tercümede eksiklikler olabilir .Bu çeviriyi yapmamın sebebi benim gibi yeni biopellet kullanıcılarına bir nebze yardımcı olabilmektir. Yoksa kimseyi biopellet kullanımına özendirmek veya caydırmak değildir. Bu makalede yazılanlar tartışmaya açıktır( parantez içinde yazılanlar kendi yorumlarımdır).

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elinize sağlık, çok faydalı bir çeviri olmuş.

Biopellet nitrat ve fosfat sorununu çözmek için büyük kolaylık sağlıyor, dikkatli ve kontrollü kullanıldığı sürece.

 
Ellerinize sağlık... çok teşekkürler.

 
Emeğinize sağlık...

Teşekkürler.

:::Ne mutlu Türk 'üm diyene:::

 
Gökhan bey elinize emeğinize sağlık. Faydalı bilgiler. Konu sabitlenmiştir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlara bi faydamız olduysa ne mutlu bana. Bu hobide ne yazık ki yeterli Türkçe kaynak bulunmamakta. Elimden geldiğince boş vakitlerimde bunun gibi çeviriler yapmayı düşünüyorum. Herkese keyifli hobiler...

 
Elinize sağlık, aklımdaki tüm soru işaretlerinin yanıtını almış oldum yazıda. Emeğinize sağlık, teşekkürler. Peki biopellet kullanımı için tavsiye edilen markalar nelerdir? 

 
Yazı için çok teşekkürler yaknız bir sorum var eksilen pelleti eklerken direk reaktör içine mi koymak lazım yoksa öncesinde akvaryum suyunda bekletip yumuşamasını mı sağlamak lazım ?

 
Tropik marin kullanıyorum ben. Diğer markaların pellet taneleri çok küçük. Reaktorumun içinden çıkıyor. Sumpta birikiyor.

Sent my HTC One M9 using Tapatalk

 
Elinize sağlık, aklımdaki tüm soru işaretlerinin yanıtını almış oldum yazıda. Emeğinize sağlık, teşekkürler. Peki biopellet kullanımı için tavsiye edilen markalar nelerdir? 
Ben N/P all in one biopellet kullnmıştım. Yalnız bu markayı kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken ayrıntı şudur: Normalde biopellet rekatöründeki hareketin pelletleri nazikçe döndürecek kadar olması önerilrken N-P aio bipolletin çok daha hızlı çevrilmesi gerkiyor.Buna dikkat etmeniz lazım.

Yazı için çok teşekkürler yaknız bir sorum var eksilen pelleti eklerken direk reaktör içine mi koymak lazım yoksa öncesinde akvaryum suyunda bekletip yumuşamasını mı sağlamak lazım ?
Biopellet eklerken yeni pelletleri tankın kendi suyunda 24 saat bekletmek faydalı olur.Direkt bekletmeden koyarsanız buyuk kısmı rektör çıkışında birikebilir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba,

7 yıllık 1500 litrelik bir balık tankım mevcut. Ancak uzun zamandır forumu ve genel olarak hobideki yenilikleri pek takip etmiyorum. Uzun zamandır yüksek seyreden nitrat ve fosfat problemim var ve şeker ve alkol dozlamak, bakteri katkıları gibi yöntemlerden bir fayda göremedim. Bunun, kullandığım seramik kayaların yeterince gözenekli olmadığından kaynaklandığını düşünüyorum. Sonuç olarak bir de biopellet denemek istiyorum. Düşündüğüm marka Grotech. Peki reaktör olarak elimdeki sıradan medya reaktörünü kullanabilir miyim, yoksa "biopellet reaktörü" denen şeylerden kullanmam elzem mi? 

 
Tanecikler hareket etsin yeterli, özel bir reactor almanıza gerek yok.

 
Zafer bey,

yukarıdaki makalede dikkat ederseniz , daha çok nitrat düşürmede etkili ve yan etki olarak fosfat düşürdüğü Yazılmış...

bu sebeple tankında biopellet kullanıp, nitrat limit olunca potasyum nitrat ekleyen arkadaşlar var...

veya kalsiyum nitrat ...potasyum nitrat, bomba Üretiminde kullanıldığından almak bulmak da lisans falan gerektiriyor sanırım...

tankımız için fosfat, nitrattan daha büyük tehdit bu arada, fosfat 0,06 yı geçince mercanlar için renk koyulaşmaya, 0,1 lere , 0,3 lere çıkınca nazik türlerde kayıplara Başlıyor...

nitratta 50 ppm , hatta çok uzun süre sürmeksizin 100 ppm ler bile tolere edilebiliyor...

özetle: 

aşırı nitrat sorununuz yoksa, fosfatın Peşine düşün derim...

zaten nitrat size sorun çıkarıyorsa canlı Kaya ve bakteri kültürleri işi çözmenize yardım eder...

fosfatı ise gfo ile ( granül Demir oksit ) daha etkin düşürürsünüz Demiş makaleyi hazırlayan arkadaşlar zaten...

 
Cevaplar için teşekkürler. Elimdeki phosban reaktör için araştırınca şu videoyu buldum: 



Belki faydası olur diye paylaşmak istedim...

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst