Keşfet

Bir Scooter Blenny macerası

teemo

Yeni Üye
Ad Soyad
Mert
Merhabalar 

Geçen ay bir arkadaştan alışveriş yapmıştım.Daha sonra arkadaş olduk ve sık sık konuşur olduk kendisi sağ olsun bir çok konuda bana yardımcı oldu.Bana akvaryumu kaldıracağını ve benimde hobiye yeni başladığımı bildiği için istediğim şeyler varsa,öncelikli olarak bana uygun ücret karşılığı verebileceğini söyledi.Ücretleri yada kim olduğunu söylemeyeceğim ama hiç de uygun olmayan fiyatlara, bana karşı iyi niyetine güvenerek birkaç mercan ve balık aldım. Scooter blenny ve mandarin en çok istediğim türlerden ama okuduğum yerli yabancı forumlardan ne kadar zor bakıma sahip olduklarını bildiğimden kendisine bunu söyledim.O uzun zamandır balıklara baktığını ve kuru yem aldığıklarını söyledi.Balıkları ilk alışveriş için gittiğimde sadece göz ucuyla gördüm ve alıcı gözüyle değil sadece heyecanlı ve meraklı gözlerle izleyebildim.Daha sonraki konuşmalarımızda scooterları kuru yem alıyor iseler almak istediğimi söyledim.Bana hiç bir sıkıntı yok yemle ilgili hiç problemi olmadığını söyledi.Bir gün beni aradı ve su değişimi yapacağını balıkları bu sırada yakalayacağını istersem alabileceğimi söyledi.Birkaç mercan ve balık için de anlaşmıştık ve şu an için yeterli nakitim olmadığını söyledim oda sorun olmadığını daha sonra verebileceğimi söyledi.Bende gittim kovadaki scooterı birkaç mercan ve balığı aldım geldim.Kendisi mandarinin de çok sağlıklı olduğunu ve benim almamı istediğini söyledi.Mandarine baktım karnı çöküktü ama tam emin olamadım bunu söyledim kendisi yemledi balık yemi aldı tükürdü.Bende almadım ve eve döndüm.

Ben videolarda balığın nasıl karnının çekildiğinin gözüktüğünü düşünüyorum.Ama kendisi hala onunda böyle ölümler başına çok geldiğini üzülmemem gerektiğini olabileceğini söylemesi.Benim ona güvenerek balığın yem yediğini söylemesine rağmen yemediğini hala balığın ondayken çok sağlıklı olduğunu 7-8 aydır baktığını ve ölecek olsa onun akvaryumunda öleceğini söylemesi,benim videoyu ona 11 de çekip gönderdiğimi bu yüzden balıkları strese soktuğumu ve en son kendisinin beni zorlamadığını ve kendi rızam ile aldığımı söylemesi beni çileden çıkardı.Ben kendi rızam ile onun söylediği beyanlar doğrultusunda aldım balığı.

Kendisi burayı görür mü bu foruma üye mi bir fikrim yok.Sanırım biraz da günah çıkarmak için buraya yazıyorum yada belki birileri görür ve birilerine ders olur.Ben fazlasıyla güvendim birisine.Tatlı suyu bırakmamın nedeni buydu insanların artık bu işi hobi değil ticarete dönüştürmesi ve yalanlarla tuzaklarla canlı hayvan üzerinden para kazanma arzusuydu.20 yıldan sonra hobiyi yapmak istemez oldum ve tekrar alevlendirmek için tuzlu suya geçiş yaptım.Bu işin altına girdiğimden beri çok yardımcı olan oldu ama üzerimden para kazanılmaya da çalışıldığını gördüm.Akvaryumu binbir zorlukla borçla harçla kurdum. Maalesef ki bilgi paylaşımının da karşılıksız olmadığını gördüm.Birisi elindeki mercanı kakalamaya çalıştı diğeri balığını satmaya çalıştı.Resimdeki gösterdiği zoalara aldanıp 60 km yol gittiğim yerden frag diye 1-2 kafalı zoalara 50 tl para verip geldim.Yerli snailleri ısrarla ithal snail olduğunu idda edip bana satan satıcıya bütün snaillerin akvaryum dışında gezdiğini halının üzerinde bulduğumu söylemem ve karşılığında evet öyle bir sorun olabiliyor demesi ayrı komedi. Ankara'da bu sanıyorum ekstra sorun çünkü hobi çok yaygın değil.Akvaryumcular ayrı bir hikaye.

Ben maalesef yumuşak başlılığımın ,insanlara kolay güvenmemin cezasını çekiyorum.Siz siz olun sorgulayın aklınızda en ufak bir tereddüt varsa oraya kadar geldim insanları rahatsız ettim elim boş dönmeyeyim demeyin.Ben akvaryumcuya uğradığımda bile sorduğum sorular karşısında adamın zamanını aldım elim boş çıkmayayım bir parça da olsa bir şey alayım diye ince düşünen birisiyim.Ama artık yeter çok doldum.Ben tatlı suyu bu yüzden bıraktım. O kadar hevesle giriştiğim ve eklediğim 3 kafa zoaya dakikalarca bakan birisi olarak bu hobiyi bırakma kararının sınırındayım.

Buraya kadar zamanınızı vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

İyi günler.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gecmis olsun. Sizdede biraz hata var ama. Sikmayin caninizi oluyor boyle seyler

Bir daha tekrarlanmaması adına sizce benim hatam nedir?

Mert Bey merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun, canlı kayıpları bu hobinin maalesef ki bir parçası. 

Sizin de bahsettiğiniz üzere bu canlılar daha ziyade akvaryumdaki küçük canlılar ile beslenen türler. Zaman zaman donmuş yeme alışan bireyler olabiliyor ama her zaman risk var. Dolayısı ile ilk hatanız bu canlıları almanız olmuş.  Sanırım ikincisi de güven. Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile karşılıklı bir güven var, zira "ücreti sonra versen de olur" demiş karşı taraf ama yine de bu hobiye yeni başlamış, yeni kurulum yapmış birisine bu canlıları vermemeliydi (canlıların ücretlerini yazmadığınız için o konuda yorum yapamayacağım). 

Goniapora da zor-nazlı bir canlıdır, açmadığı zamanlar açtığından daha fazla oluyor bazen.

Tekrar geçmiş olsun, pire için yorgan yakmayın, hobiyi bırakmayın. Umarım karşınıza hep dürüst ve iyi insanlar çıkar. 

İyi günler. 

NOT: Başka bir akvaryumda gayet sağlıklı ve iyi olan bir canlı akvaryum ve ortam değiştiğinde karakter değiştirebilir, sağlığı bozulabilir. 

Ankara da forumda da sponsor olan Ekstrem akvaryum var baskalari da vardir diye dusunuyorum neden tecrubelerinden faydalanmayi dusunmediniz?

Yerinizde olsam sunu yaparim
Elinize bir liste yapin
--Elinizdeki tum malzemeler
--Tum canlilar
--Tum ekipmanlar testler
--Suanki su degerleriniz

--Ek olarak tankin resimleri

Bunlarin hepsini bir araya getirip neyi nasil yaptiginizi nerde eksiginiz oldugunu paylasabilirsiniz

Bilgi sahibi olan ve buraya sponsor olan herkes size yardimci olacaktir diye dusunuyorum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Evet ben yazarken de taraflı olmamaya objektif yaklaşmaya çalıştım duruma.Karşılıklı güven olduğu kesin ama son iki videodaki balığın 1 haftadır yem yemediğini bana söyleyebilir misiniz. O balık en azından 1-1.5 ay( belkide daha fazla) yem yememiş balık midesi.Sıkıntı balığın benim akvaryuma geldikten sonra karakterinin bozulması değil.

Ben balığı çok araştırdım ve defalarca kendisinden bunun güvencesini aldım böyle bir balık bulamayacağımı ve kuru yem aldıklarını söyledi.

Hobiyi bırakmak istemiyorum ama bu tür davranışlar insanı üzüyor.

Ekstrem akvaryumdan birçok kere alışveriş yaptım ama yeri bana oldukça uzak ve birçok kere Ankara da oturmama rağmen internet üzerinden alışveriş yaptım.Ayrıca ekstrem akvaryumun kötü olmasından değil kesinlikle ama hobicideki balığı almayı tercih ederim.

Tabi bu son olanlardan sonra insan kime güvencem diyor.

Balığın hobiciden alınması gerektiğini bi yalan. Balık ticariden de alınır. Tabi aldığımız yer önemli, güvenilir olmalı. Yoksa sizin dediğiniz gibi ilanda methedilmiş, formu güzel, yem yiyen vs. 60 km yol gidip beğenmesende, anlatılan gibi çıkmasada sırf nezaketten ve çekilen eziyetten alınan balıklar oluyor. Bunu bende çok defa yaptım ve hep pişman oldum. En azından ticari firmadan alınmak için gidilse beğenmezsen almaz, teşekkür eder çıkarsın. Ama işte hobiciden alma işi beraberinde riskler getiriyor. İlk olarak rezerve ettirip başkasına satılmasına mani olmadan dolayı oluşan suçluluk duygusu var. Sonrasında balığı almak için gidilen yol eziyeti ve masrafı. Ve ardından satıcıya ayıp olmasın, elim boş çıkmayayım dürtüsü var. Yok arkadaşım balık hobiciden de alınır ticariden de böyle bir ayrım olmaz. Aldığımız kişiyi tanıyor olmamız, daha önce alışveriş yapmış, memnun kalmış olma şartı var tabi ki.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bence en buyuk hataniz gozunuzun gordugune ve mantiginiza yatmayan seye sirf sizden daha tecrubeli birinin fikrine guvenmeniz

Diger hataniz almaya karar verdiginiz canliyi arastirmamaniz. O iki balikta kolay kolay yem almayan canlilar ve nadir seylerin pahali oldugu gercegi 

3. Hata hemen pes etmek olmuyor :)

Mesajlarınız için teşekkürler.

Hobinin daha başındayım gidilecek o kadar çok yol var ki.Çok heyecanlıyım ama daha başında bu tür kişilerle ve olaylarla karşılaşmak insanın şevkini kırıyor.İyi niyetli kişiler kadar malesef kötü niyetli insanda çok.

Birkaç aydır forumu takip ediyorum ve az çok insanları tanımaya başladım.Hobinin benim gibi başında olan ve heyecanlı arkadaşlar var.Amacım ben yaptım bu hatayı siz yapmayın demektir.

Hobiyi henüz bırakmak istemiyorum moralim bozuktu şimdi daha iyiyim sanırım :)  İnşallah müsait bir zamanda akvaryumumu paylaşıma açarım ve gelişimini hep beraber takip ederiz.

İyi akşamlar.

Geçmiş olsun canlıyı kaybetmek kesinlikle çok üzücü.bende sizin gibi yeni geçtim tuzlu suya başlamadan çok düşündüm becerebilirmiyim diye ama doğru kişilerle yola çıktığım için sıkıntı olacağını düşünmüyorum.ankarada bu hobiyle uğraşan ve bilen gerçekten çok sınırlı.bu iş gerçekten sabır ve bilgi işi ben günlerce forum okuyup soru sorarak kalkıştım bu işe.hobinin başında bize yol gösterecek iyi niyet li insanların olması çok önemli ben bu konuda çok şanslıyım. Tesadüfen gidip tanıştıgım ve sonradan bir arkadaşımın samimi olduğu Dost akvaryum ve Emrah bey ile tanıştım.iyiki onları tanımışım diyorum şimdi sanki müşteri ilişkisi değil aileden biri gibi davrandılar bana.Ben onların dediğini harfiyen uygulayan biriyim.asla ticari kazancı önde tutan bir işletme değil.eğer şartlarınız uygun değilse tankınız yeniyse vs kesinlikle canlı alamazsınız satmazlar size.size tavsiyem böyle esnaf yada hobiciler ile alışveriş yapın.uğramak isterseniz yerleri balgatta.umarım bundan sonra herşey yolunda gider sizin için.

geçmiş olsun iyi insanlar olduğu gibi kötü insanlarda mevcut malesef konu hakkın da söylenmesi gerekenler çoğu söylenmiş malesef canlı ölümleri veya tankta istemeyeceğimiz şeyler olabiliyor ama bu hobi uğraştıkça güzel çabalayıp başarısız olup başarıya ulaştıkça tatlı pes etmeyin :)  Tuzlu su hobisinde 1 senedir varım öyle üstad filan değilim ama  okuyup araştırmak da çok çok fayda gördüm tekrardan geçmiş olsun eğer İstanbul a  yolunuz düşer ise size mercan hediye etmek isterim 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri