Keşfet

Blak Ribbon Eel

bilemiyorum. akvaryum 8 aylıkmış.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Denizatı-müren-tang

bu akvaryum bana inandırıcı gelmedi

 
Bendeki akvaryumda tang ve müren beraber yaşıyor. Deniz atı o akvaryumda bana da biraz enteresan geldi..

 
mürenlerle özellikle deniz atları beslenen çok akv. var.

'müren' adı tehlikeli gibi geliyor ama ribonlar tamamen zararsızdır. videoda da gördüğünüz gibi çok ağır hareket ederler, ufak balık yakalama ihtimali sadece geceleri tamamen karanlıksa olabilir. tang gibi balıklara birşey yapması düşünülemez bile. ağzına girmeyen büyüklükteki bir şeyi yiyemezler. yani ısırma huyları yoktur, ya yer, ya bırakır geri.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben öyle düşünmüyorum aslında akvaryumdaki mürenlerin biri ribbon diğeri snowflake. İkisi de bir denizatının tadına kolaylıkla bakabilir. Ribbon zaten küçük balıklarla beslenir. Snowflake de omurgasızlarla ama aç kaldığında ya da yemek yerken diğer balıkları ısırıp yiyebilir. Snowflakein diğer küçük balıkları yediği hep görülür (palyaço balıkları gibi). Bunun yanında akvaryumdaki tangler ve birçok mercan da denizatı için çok zararlı.

 
mürenlerle özellikle deniz atları beslenen çok akv. var.

'müren' adı tehlikeli gibi geliyor ama ribonlar tamamen zararsızdır. videoda da gördüğünüz gibi çok ağır hareket ederler, ufak balık yakalama ihtimali sadece geceleri tamamen karanlıksa olabilir. tang gibi balıklara birşey yapması düşünülemez bile. ağzına girmeyen büyüklükteki bir şeyi yiyemezler. yani ısırma huyları yoktur, ya yer, ya bırakır geri.
Dostum bu yazdıklarını nerden duydun bilmiyorum ama sağlıklı ribbon eel ler hiçde anlattığın gibi değildirler.

Bunu yabancı kaynaklarda da görebilirsin. Keza benim yakın bir dostumdaki 120 cm lik blue ribbon gündüz vakti akvaryuma atılan 10-12 cm kadar tüm balıkları müthiş bir süratle yakalayıp anaconda gibi sarıp yutuyor. Bu balığın yanına ben olsam tang koymazdım erişkinleri dışında.

Tok tuttuğun sürece bu cinsleri barışçıl durabiliyorlar. Ama clown trigger gibi ne zaman ne yapacağı belli olmayan vahşi bir canlıdır. Doğası böyledir.

 
Dostum emre,

Sana katılıyorum.Balığın ehili olmaz balık balıktır. akvaryum ortamında da olsa genetik yapısı gereği tabiattaki mücadele devam ediyor.Gerek aç kalacam korkusu,gerek savunma gerek yer kapma,yuva kurma isteği .Balık akvaryumda farklı yüzmüyor barınmıyor ya da farklı tepki vermiyor..ister azına karides ver ister kuş sütü ile besle hayvanın doğası 24 saat yeme derdinde....Her balık aynı ortamda olmaz derken , illa da yiyecek yutacak değil ,bazan da darbe ile kovalama ile diğer canlıları strese sokuyorlar.Düşününki 120 cm lık 4 cm çapındaki yılan gibi bir canlı ile hele de powder yada blue tang yan yana koysanız mutlaka strese dayalı spot olacaklar ben de oldu.hayvanlar kaçak kuçak yem yiyebiliyorlardı.hatta müren gezinti halinde 1,5m akvaryumda orası burası---120 cm ya boyu--mutlaka bir canlıya değecektir. Ben gözlemim bu canlı reef akvaryumlarda sakin ve sessiz ortamlarda pek uyuşmayacak durumda.

 
dediğim gibi cihanda 1 m.lik akv. 1,5 metrelik 2 adet blue ribbon var. birisi black idi blue oldu. üye akv.ları bölümünden inceleyebilirsiniz.

ribbon gelir mesela foxface e sulanır ağzını açar ve tutar balığı! ama büyük geldiği için bırakır. foxface kaçmaz bile!

bu gördüklerim..

yabancı birçok kaynakta da bunları görürsünüz. mesela yukarıdaki akvaryumda anthias dahi var. insanlar bu canlıları ribbonlar yesin diye akv.a sokmazlar :)

obur canlılardır evet ama bu canlılar ısırmazlar arkadaşlar!! yoklarlar bir kerede yutacak gibilerse eğer yerler! bir L boy tangin 5 de - 10 da 1 i kadar ağız aralığı vardır; nasıl boğazından geçer bu hayvan?

anaconda gibi sarıp yutma vs. ne duydum ne gördüm.. afaki olmuş bence.

düşünmeye gerek yok Metehan 2 tane 150 cm.lik ribbonlarla bıraktık tangleri, morish bile gayet mutlu şekilde yaşıyor.

bu hobide aslolan deneyimdir. deniz atı ile, tangle yaşamaz diye yorum getirmek doğru değil, bunların çok örnekleri var çünkü.

açarsınız ing. bir kaynak bir canlı için çok zor der, alırsınız ne kadar kolay olduğunu görürsünüz mesela. dolayısıyla bir canlıyı en iyi onu besleyen bilir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selim bey sizi ikna etmek gibi bir gayret içerisinde değilim.

Konu hakkında bilgi,araştırma ve gözlemimin yeterli düzeyde olduğunu düşünüyorum.

Mete de zaten gerekli cevabı vermiş

Güzel balıktır. Yeni marine de koyacağım ilk canlı olucak kısmetse.

Saygılarımla..

 
Resimde akvaryumda palyaço gibi küçük balıkların olduğu da gözüküyor, bu balıklar zaten ribbon eel'ın doğadaki dieti içinde.

Deniz atları konusunda www.seahorse.org sitesi denizatı besleyenlerin buluştuğu ve dünyanın bu konudaki en ünlü sitesi. Burda denizatları üretimi ve araştırmaları da yapılıyor. Ben de bayadır üyeyim ve müren kesinlikle birlikte önerilmiyor.

Zaten dediğim gibi dendronepthia gibi mercanların da olduğu bir akvaryum, bana akvaryum sahibi çok bilinçli değilmiş gibi geliyor.

 
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ribbon eel küçükken erkek ve siyah renkli.Büyüyünce dişi oluyor rengi önce mavi iyice olgun dişi olunca rengi yeşil oluyor. kaynak( ).Bunları görünce şeytan diyo at bütün balıkları yap bir predator tankı..Çok güzel valla Mustafa bey güle güle besleyin..

selamlar
Can Bey, büyüyünce dişi olmuyor . Dişiyse yetişkin dişi hale gelince sarı renk hakim oluyor. Erkekiken mavi sarı çizgili oluyor.

Hatalı kısımları düzelttim ok.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar sürekli aynı şey yapılıyor bu forumda. sonra cevap yazınca muhalefet gibi gözükülüyor! ben de kimseyi ikna etme derdinde değilim. isteyen istediğini yapar. ama biryerlerden birşeyler okuyup insanları yanlış bilgilendirmeyin. kendinize göre doğru olabilir, o sizin sorumluluğunuzdur. ama burada 'doğru budur' diye yazmak yanlış oluyor.

Emre bey eğer tangle müren olmaz diyorsanız bilginiz yeterli değil demektir!

yineliyorum, bir canlıyı en iyi ona bakan bilir. bir yerde ribbon tang yer diye bir yazı okumuşsanız, bu doğru demek değildir. bakın siz de burada yazmışsınız tang yer diye; sonra burada birisi okuyor, yeri geldiğinde 'onlar tang bile yer' diyor. insanları yanlış bilgilendirmeyin. ha siz de vardır tangi yemiştir o zaman burada demeniz uygun olur.

3 cm ağzı olan bir canlının 10 cmlik balığı yemesi mantık olarak da anormal bir durumdur! bu canlı ısırarak-kopararak avlanmaz. ağzına uyan şeyleri yer!

senin için de aynı şey geçerli Selim. forumu ben de takip ediyorum. o forumda ribbonla birlikte deniz atı besleyen var mı?! ya da deniz atımı ribbon yedi diyen var mı? ya da örnek verdiğim akv.daki türü yedi diyen! hangi türle hangi tür önerilmiyor? bunları iyi değerlendirmek lazım!

önerilmiyor olabilir ama ben resimlerini koydum 8 aydır aynı akvaryumdalar. sen de koyarsın deniz atını yerken ki resimleri o zaman konuşuruz tekrar.

Can bey her kaynakta bu yazılır. ama internette akv.da besleyip de rengi siyahtan maviye döndüğünü gören bir kişi zamanında biz bulamadık! 3 senedir akv.da olan da gördük. ama değişimi göreni bulamadık. çok araştırdık bunları. cihan da bu olay oldu ve Almanyada literatüre geçti :)

(There have been no recorded cases of anyone being able to keep a Ribbon Eel long enough to mature into a female. kaynak:fishtanksandponds.info)

canlılar doğadaki davranışlarını akvaryumlarda sergilemeyebilirler! bu gayet normaldir..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Linkte yazanlara bir gözattım, ilgili kısımları çevireyim.

Juveniles and sub-adults are jet black with a yellow dorsal fin, while females are yellow with a black anal fin with white margins on the fins. The adult male can be black, fluorescent blue with yellow highlights, blue-green, or brilliant yellow.

Genç ve yarı yetişkinler siyah kehribar renkte ve sırt yüzgeci sarıyken, dişiler sarı renkte ve beyaz çerceveli siyah anal yüzgeçlidir. Yetişkin Erkekler siyah, parlak mavi renkle beraber sarı noktalı ,mavi-yeşil renkte veya parlak sarı olabilirler.

The ribbon eel grows to an overall length of approximately 100 cm (36 in), and has a life span of up to twenty years. The ribbon eel is the only moray eel that is not gonochoristic.

Kurdele mürenleri yaklaşık toplam 100cm kadar büyüyebilirler ve 20 yıla kadar bir yaşam süresine sahip olabilirler. Ayrı ayrı erkek dişi bireyi olmayan tek müren türüdür.

As the eel grows and gets older, it changes a male to a female. The ribbon eel also changes its colour blue to yellow when it becomes fully mature (& female).

Müren büyüyüp yaşlandıkça , erkekten dişiye cinsiyet değiştirir. Kurdele müreni tam olarak erişkin dişi olduğunda rengini maviden sarıya değiştirir.

Dişi olması için 10 yıl beklemek gerekmez umarım :unsure:

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selim bey haklısınız bu işlere yeni başladık yanlış bilgi edinmişiz.

Tecrübe sahibi olmak lazım .

Herhalde ben bu işe başladığımda Türkiyede düzgün deniz akvaryumu sahibi olan 3-5 kişiden biriydiniz ama gözden kaçırmışım.

Kusura bakmayın.

Haa bu arada Mecidiyeköy Fressnapt a uğrarsanız ordaki mağaza müdür Akın beye selamımı söylerseniz size anlattığım ribbon eel i gösterecektir. Parasını vermek kaydıyla içine istediğiniz boy canlı atıp deniyebilirsiniz.

Saygılarımla ...

 
estağfurullah. bu kadar zamanlık tecrübeniz de çok mu tang yedirdiniz?

resimlerini atın da bir ara görelim tang yerken o halde. literatüre geçsin.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Keza benim yakın bir dostumdaki 120 cm lik blue ribbon gündüz vakti akvaryuma atılan 10-12 cm kadar tüm balıkları müthiş bir süratle yakalayıp anaconda gibi sarıp yutuyor. Bu balığın yanına ben olsam tang koymazdım erişkinleri dışında.
Dikkat ederseniz tang yediğini söylemedim. Ben olsam ufak tang koymazdım diyorum. Bundan tang konulmaz sonucunu çıkaran sizsiniz. 6-10 cm lik palyaço,wrasse,goby türlerinin hepsinin canına okuyor.

 
pardon o zaman; ''10-12 cm kadar tüm balıkları'' derken ben tangi de düşünmüştüm.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu müreni uzun zamandır istiyordum, bu kadar tartışma yaratacağını sanmazdım. Şu ana kadar haftada 2 kere yarım karides ile besliyorum. Ağız yapısına uygun antihaslarıma hiç dokunmadı ve saldırgan bir tavıs sergilemedi. Bu mürenin benim tanglerimi büyüklükleri nedenile yemesi imkansız gibi geliyor. Ayrıca akvaryumumdaki karideslere de hiç dokunmadı. Gelişmelerden sizleri haberdar ederim.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst