Herkes ortaya birşey elbette koymalıdır. paylaşımın esası budur. ancak bunu deneyimlerine ya da mevcut olmuş olaylara dayandırmalıdır. bir yerden birşey duyup böyledir ya da değildir demek yanlıştır. istediğiniz kadar okuyun üzerine master yapın, siz beslemiyorsanız, bir canlıyı besleyenden daha fazla bilemezsiniz o canlıyı. Deniz bey deniz atı besliyor sanırım, kim ondan daha iyi bilebilir deniz atını? Chrissten fazla berghiayı? ya da Cihandan iyi morishleri? ilgili konuları ileri seviyede ancak besleyenler tartışır.
işte ben planktonla uğraşıyorum. herşeyi biliyor muyum hayır ama 2-3 insan daha üretimiyle uğraşsa neyi nasıl yaparız bunu tartışıp, yardım alabilirim.. işte zoolar yeşil oldu, bunu yabancı kaynaklardan öğrenmeye çalışıyorum ama nedir ne değildir hiç bilgi yok.
forumun bir sıkıntısı da budur! birçok insan yazmayı kestiği gibi birçok hobici de forumlara yazmak istemiyor. sebebi herkesin 'ortaya koyduğu' şeylerdir. insanları foruma davet ediyorum ancak gerek yok diyorlar. mesela bir arkadaşımın 3 tonluk muazzam bir sps akvaryumu var. dünyada nadirdir sanırım. içinde binlerce canlı var. medam yazmıyorsun resimlerini at da insanlar akvaryum görsün diyorum, yine atmıyor. bir kişi de olsa çıkıp böyle bir akvaryuma bile şu olmaz, nitrat sorun olur vs. gibi yazıları okumak zorunda değilim diyor!
haklı da!
burada herkes böyle şeylere bir kulp buluyor. adam morish besliyor yok olmaz, yazık etmeyin gibi yazılar yazılıyor! adam ribbon besliyor yok tangini yer, yok deniz atını yer gibi dayanaksız yazılar yazılıyor!
ben reefcentrali artık takip etmiyorum. blog sitesinde gördüm bu akv.u.
2 ribbonu vardı öncesinde gibi akv. gelişimi de yazılıydı orada. ama reefs.org vs. tüm forumlara atmış zaten.
linkini sen vermişsin; tamamını okumadım ama bir kişi de çıkmış olmaz böyle, deniz atını yer ya mürenler demiş mi??
adamlar hayran hayran akv.u seyredip keyiflenmiş. biz bunu yapmıyoruz..
bir de bizim başlığa bakın resimlerden sonra: deniz atı uzun yaşamaz, inandırıcı değil, tok tutmazsan herşeyi yer, bilinçsiz iş vs.
ama kimse muazzam dememiş..
hepiniz biliyorsunuz da akv. u kuran adam bilmiyor, salak, parası çok feda ediyor canlıları!
böyle bir mantık olabilir mi??
konuya müren ailesini falan karıştırmayalım, başlık ribbonlar üzerine zaten. konuşmalarımız da bunlar üzerine.
çok şey okuyor olabilir insanlar ya da 10 senedir deniz akv. u olabilir. bu herşeyi doğru biliyor ya da biliyor anlamına gelmez!
bir insan ribbon ya da morish besliyorsa eğer, onun bilgisi tüm yazılanlardan daha kıymetlidir! onu besleyene kulaktan duyma bilgilerle böyle olmaz, bu olmaz vs. gibi yazılar yazmak saçmalıktır. böyle yazılar dayanakları olmak şartıyla öneri isteyenlere yazılır.
anemon için heryerde zor - yeni başlayanlar için uygun değil yazılır ve sen de söylersin bunu. ben 3 çeşit besledim, besliyorum da.. anemon çok kolay ve çok dayanıklı canlıdır! birisi bu forumda yok anemon zor canlıdır der ise şayet hiç anemon beslememiş sayarım onu!
ben yeni hazırladığım suya ertesi gün anemon koydum mesela, ya da bir arkadaşın bozduğu akv.undan ne ps ne motor ne ısıtıcı çalışıyordu, 3 ay sonra 18 derece sudan canlı anemonu aldım ve hala yaşıyor!
bunlar önemli göstergelerdir.. ben kimseye önermem ama bunu sebebi zor olması değil, geziniyor olmasıdır.
bazı anemon türleri zorsa da eğer de o zaman 'anemonlar' zor canlılar denmemesi gerekir. genelleme yapılmaz.
sonuç olarak demek istediğim insanlara saygı gösterilmesi, beslenen her canlıdan- verilen her resimden keyif alınması ve yazılanların afaki olmaması gerekliliğidir. bunu forumun öz hesaplaşması olarak da görebilirsiniz.
Mustafa bey yazılanları değerlendirin. benim yazdıklarımı birinci ağız olarak kabul edebilirsiniz. ama yine de deneyimlerdir, siz yaşadıkça göreceksiniz herşeyi. literatürde tang yeme gibi birşey yok, olur da sizin ki yerse müthiş bir kaynak olur herkese..
ribbonlar kolay ve dayanıklı canlılardır. sıkıntılar doğadan alınıp ilk akvaryuma girdiklerinde olur. bu dönemi sağ salim aşarsanız tüm sorunlar biter. o yüzden hobiciden alınmasını önerdim. yem alma sıkıntısı kısa sürede çözülür, hızlı canlılar olmadığından küçük de olsa balık yakalama ihtimali çok azdır, hele öyle tang gibi canlıları yemesi mümkün değildir. ilgili önerileri yukarılarda yapmıştım zaten. sıkıntı yaratacak konu; taşırmadan ya da akv. üzerinden çıkması olacaktır. akv. yüksekliğiniz fazla değil ise bir gün halınızda ya da sumpınızda bulma ihtimaliniz var. deniz atı beslenen örneği de gösterdim size, yediğini gösteren başka bir resim bulunmazsa ya da birisi benimkini yedi demezse yazılar havada kalır. demek ki merakınız var ise deniz atı da koyabilirsiniz akvaryumunuza. herhalde muazzam bir deneyim olur