Keşfet

Blak Ribbon Eel

Forumda maalesefki gördüğümüz sadece yazı olduğu için her şey tartışma olarak algılanıyor ama bir akvaryum forumunda birinin diğer söylediğinin aksi bir şey söylemek, bunu tartışmak çok normaldir. Forumda kendi düşüncenizi savunmanız karşı tarafa saygısızlık olarak algılanmamalı bence sonuçta herkes bir veri ortaya koyarak bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz. Tabi herkes benim dediğim doğru, başka şeye ikna olmam diye bakarsa olaya o zaman tartışma değil kavga olur.

Müren çok geniş bir tanım. Tang değil, köpekbalıklarını yiyebilecek boyutlarda mürenler var (green moray eel) ama büyük bir snowflake denizatını, tangleri ve palyaçoları yiyebilir. Snowflake'in deniz atını ısırdığını okumuştum seahorse.org'da. Diğer balıkları yediği de Reefcentral'da birçok snowflake hakkındaki başlıkta görülebilir. Tangleri her zaman yemezler çünkü zaten balık yiyen bir müren türü değil doğada ama akvaryumda bazıları saldırabiliyor büyük balıklara. Gerçi akvaryumun sahibi zaten snowflake ribbonu yuvasından kovduğu için geri vermiş Reefcentral'dan okudum oraya da yazmış:

Bu arada anladığım kadarıyla 2 balığını yemiş ribbon zaten. Aynı başlığa yazan başka birininki de bir anthias yemiş.

 
Herkes ortaya birşey elbette koymalıdır. paylaşımın esası budur. ancak bunu deneyimlerine ya da mevcut olmuş olaylara dayandırmalıdır. bir yerden birşey duyup böyledir ya da değildir demek yanlıştır. istediğiniz kadar okuyun üzerine master yapın, siz beslemiyorsanız, bir canlıyı besleyenden daha fazla bilemezsiniz o canlıyı. Deniz bey deniz atı besliyor sanırım, kim ondan daha iyi bilebilir deniz atını? Chrissten fazla berghiayı? ya da Cihandan iyi morishleri? ilgili konuları ileri seviyede ancak besleyenler tartışır.

işte ben planktonla uğraşıyorum. herşeyi biliyor muyum hayır ama 2-3 insan daha üretimiyle uğraşsa neyi nasıl yaparız bunu tartışıp, yardım alabilirim.. işte zoolar yeşil oldu, bunu yabancı kaynaklardan öğrenmeye çalışıyorum ama nedir ne değildir hiç bilgi yok.

forumun bir sıkıntısı da budur! birçok insan yazmayı kestiği gibi birçok hobici de forumlara yazmak istemiyor. sebebi herkesin 'ortaya koyduğu' şeylerdir. insanları foruma davet ediyorum ancak gerek yok diyorlar. mesela bir arkadaşımın 3 tonluk muazzam bir sps akvaryumu var. dünyada nadirdir sanırım. içinde binlerce canlı var. medam yazmıyorsun resimlerini at da insanlar akvaryum görsün diyorum, yine atmıyor. bir kişi de olsa çıkıp böyle bir akvaryuma bile şu olmaz, nitrat sorun olur vs. gibi yazıları okumak zorunda değilim diyor!

haklı da!

burada herkes böyle şeylere bir kulp buluyor. adam morish besliyor yok olmaz, yazık etmeyin gibi yazılar yazılıyor! adam ribbon besliyor yok tangini yer, yok deniz atını yer gibi dayanaksız yazılar yazılıyor!

ben reefcentrali artık takip etmiyorum. blog sitesinde gördüm bu akv.u.

2 ribbonu vardı öncesinde gibi akv. gelişimi de yazılıydı orada. ama reefs.org vs. tüm forumlara atmış zaten.

linkini sen vermişsin; tamamını okumadım ama bir kişi de çıkmış olmaz böyle, deniz atını yer ya mürenler demiş mi??

adamlar hayran hayran akv.u seyredip keyiflenmiş. biz bunu yapmıyoruz..

bir de bizim başlığa bakın resimlerden sonra: deniz atı uzun yaşamaz, inandırıcı değil, tok tutmazsan herşeyi yer, bilinçsiz iş vs.

ama kimse muazzam dememiş..

hepiniz biliyorsunuz da akv. u kuran adam bilmiyor, salak, parası çok feda ediyor canlıları!

böyle bir mantık olabilir mi??

konuya müren ailesini falan karıştırmayalım, başlık ribbonlar üzerine zaten. konuşmalarımız da bunlar üzerine.

çok şey okuyor olabilir insanlar ya da 10 senedir deniz akv. u olabilir. bu herşeyi doğru biliyor ya da biliyor anlamına gelmez!

bir insan ribbon ya da morish besliyorsa eğer, onun bilgisi tüm yazılanlardan daha kıymetlidir! onu besleyene kulaktan duyma bilgilerle böyle olmaz, bu olmaz vs. gibi yazılar yazmak saçmalıktır. böyle yazılar dayanakları olmak şartıyla öneri isteyenlere yazılır.

anemon için heryerde zor - yeni başlayanlar için uygun değil yazılır ve sen de söylersin bunu. ben 3 çeşit besledim, besliyorum da.. anemon çok kolay ve çok dayanıklı canlıdır! birisi bu forumda yok anemon zor canlıdır der ise şayet hiç anemon beslememiş sayarım onu!

ben yeni hazırladığım suya ertesi gün anemon koydum mesela, ya da bir arkadaşın bozduğu akv.undan ne ps ne motor ne ısıtıcı çalışıyordu, 3 ay sonra 18 derece sudan canlı anemonu aldım ve hala yaşıyor!

bunlar önemli göstergelerdir.. ben kimseye önermem ama bunu sebebi zor olması değil, geziniyor olmasıdır.

bazı anemon türleri zorsa da eğer de o zaman 'anemonlar' zor canlılar denmemesi gerekir. genelleme yapılmaz.

sonuç olarak demek istediğim insanlara saygı gösterilmesi, beslenen her canlıdan- verilen her resimden keyif alınması ve yazılanların afaki olmaması gerekliliğidir. bunu forumun öz hesaplaşması olarak da görebilirsiniz.

Mustafa bey yazılanları değerlendirin. benim yazdıklarımı birinci ağız olarak kabul edebilirsiniz. ama yine de deneyimlerdir, siz yaşadıkça göreceksiniz herşeyi. literatürde tang yeme gibi birşey yok, olur da sizin ki yerse müthiş bir kaynak olur herkese..

ribbonlar kolay ve dayanıklı canlılardır. sıkıntılar doğadan alınıp ilk akvaryuma girdiklerinde olur. bu dönemi sağ salim aşarsanız tüm sorunlar biter. o yüzden hobiciden alınmasını önerdim. yem alma sıkıntısı kısa sürede çözülür, hızlı canlılar olmadığından küçük de olsa balık yakalama ihtimali çok azdır, hele öyle tang gibi canlıları yemesi mümkün değildir. ilgili önerileri yukarılarda yapmıştım zaten. sıkıntı yaratacak konu; taşırmadan ya da akv. üzerinden çıkması olacaktır. akv. yüksekliğiniz fazla değil ise bir gün halınızda ya da sumpınızda bulma ihtimaliniz var. deniz atı beslenen örneği de gösterdim size, yediğini gösteren başka bir resim bulunmazsa ya da birisi benimkini yedi demezse yazılar havada kalır. demek ki merakınız var ise deniz atı da koyabilirsiniz akvaryumunuza. herhalde muazzam bir deneyim olur :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elbetteki bir canlıyı besleyen kişinin deneyimleri çok önemli. Ben de 2 farklı kere 6 aya yakın bir zaman denizatı besledim. Çok uzun bir zaman değil belki ama zaten 5 yıl da beslesem burda kendi tecrübelerimden bahsetmem. Bence bu hobide 1 kişinin tecrübesi çok fazla bir şey ifade etmiyor o yüzden burda insanlara cevap yazarken ben okuduğum tek bir kişinin ya da kendi tecrübelerimi yazmak yerine genel olarak o canlı ya da konu hakkında çoğunluğun tecrübesine yazmayı tercih ederim. Ribbon eel besleyenlerin de genel olarak mesajlarına bakılırsa (buna fotoğraftaki akvaryumun sahibi de dahil) küçük balıkları yediği yönünde. Denizatı da küçük bir balık olduğuna göre bence birlikte konmamalı ama bu tabi bu çok farklı yönlere çekilebilecek ve tartışalabilecek bir konu. Herkes elbette istediğini söylemede özgür, eğer doğru değilse bir şekilde kanıtlanır. Mesela denizatı ve ribbon olan başka akvaryum resimleri konursa daha fazla, o zaman zaten tartışmaya gerek kalmaz yada ribbon tang yerken birkaç fotoğraf konursa farklı akvaryumlardan.

 
olayı farklı yerlere çekiyorsun selim. ben zaten ilk mesajlarımda kardinali yediğini yazmışım.

ordaki deniz atını nasıl küçük bir balık yaptın orayı da anlamadım!

resimden ribbonun ağzına bak, deniz atının boyutlarına bak, tanglere bak.. hala bence konmaz nasıl diyorsun :)

yine aynı şeyi yapıyorsun konmamalı diyerek. sanki sen beslemişsin de müren yemiş gibi yazıyorsun. afaki konuşuyorsun. sen beslersen koymazsın.. adam koymuş besliyor işte.. sen de keyifle izle.

neyse uzatmaya gerek yok ama forum özeleştirisini dikkate al!

 
Herkese yanıtları için teşekkürler. Ribbonlarla ilgili bende yabancı kaynak okudum ve orada da gerekli uyarılar yapılıyordu. Daha önce de bahsettiğim gibi bu mürenin akvaryumumdaki anthiaslar dışında hiçbir canlıya zarar verebileceğini sanmıyorum. Eğer böyle bir şey olursa bu zamana kadarki davranışları beni yanıltmış olur. Bu benim 3. black ribbon mürenim. Diğer ikisi akvaryuma koyduktan 2 gün sonra ölmüşlerdi. Akvaryumun üstünden de kaçabileceğini biliyorum. ZAten balık aldığım arkadaşlar bu konuda beni uyarıyorlar sağolsunlar. Benim öğrenmek istediğim bu balıktan besleyen varsa özel olarak söyleyebileği birşeyler.

Sonuçta böyle bir canlım olduğu için mutluyum. Daha da güzeli canlı gayet sağlıklı ve güzel. Umarım uzun süreler bakarım ve bununla ilgili bilgilerimi besleyecek arkadaşlarla paylaşırım.

Tekrar herkese yardımcı olmaya çalıştığı için teşekkür ederim..

 
Selim bey yazdıklarınızın en ufak noktasına dahi katılmıyorum. Sizin mantığınızla düşünerek bu forumlarda "ben yaptım olducular" çıkmıştır. Bu insanlara kendi öğrendiklerinin üzerinde bir bilgiyi kabul ettirmek mümkün değildir. Aynı şu anda sizin ribbonların kolay canlılar olduğunu söylemeniz ve aksini kabul etmemeniz gibi.

Dolayısıyla tüm forumlarda her geçen gün bilgi kirliliği oluşmuştur. Ve sizinde bahsettiğiniz tecrübeli akvaryum sahipleri bu bilgi kirliliği içerisinde yazı yazmak istememektedirler.

Deniz akvaryumunda canlıyı beslemek tabii ki önemlidir. Ama deniz akvaryumunda bir gerçek vardırki sizdeki sakin ribbonu benim akvaryumuma koyduğunuzda bütün balıkları yiyebilir. Buda bu işin zaten keşfetmesi eğlenceli kısmıdır.

Ribbonların balık yemesi genel bir durumdur, bilgidir. Siz yemez diyorsanız literatüre karşı çıkan asıl sizsinizdir.(tang yediğini söyleyende hala sizsiniz)

Bu işte çok okumak,senelerini vermek,gözlemlemek esastır. Akvaryumunuza giren bir canlının davranışı tüm ekosistem için aynısını teşkil edemez. Her zaman genele bakılır vede genel bakış için genel tecrübe sahibi olmak gerekir.

Alın size bir soru; yellow tang mercan yermi??

%99 u yemez der bendeki brain coralı öldürmek üzereydi bir zamanlar. Ben mercan yer desem kaç kişi karşı çıkar. Herkez ayaklanır. Ama bu yellow tanglerin mercan yediklerini ispatlamaz.Zamanında clown triggerı birsürü karidesin olduğu akvaryumda beslemişliğim de vardır. Hemde hiç kayıpsız. Bendeki kitapların birinde "the ultimate marine aquariums" triggerlarla dolu resif akvaryumları vardır. Yada 7-8 erişkin angelın bir arada olduğu akvaryumlar mevcuttur. Bunların hiçbirisi örnek teşkil edemez. Çünkü angelların bir arada sağlıklı yaşamadıkları veya triggerların bırakın mercan kayaları kırabildikleri bilindik bir gerçektir.

İyi akvaryumcular (bunlara dükkan sahipleride dahildir) hiçbir canlı için kesin konuşmazlar. Onları böyle ayırt edebilirsiniz.

En son olarak deniz akvaryumu konusunda Selim'in okumuşluğuna ve araştırmasına her zaman katılmasamda saygı duyarım. Çünkü daha lise yıllarının başında ismini duymadığımız canlıların araştırmasını yapar bize naklederdi. Gerçi o canlıların hepsini beslememiştir ama olsun :) bize verdiği bilgilerde oldukça faydalı olmuştur.

Saygılarımla..

 
Emre bey yazıma zaten katılmanızı beklemiyorum; acaba diye düşünseniz, aklınızda soru işareti kalsa benim için kafidir.

siz de farklı yere çekiyor, araya da aynı şeyleri katarak demogoji yapıyorsunuz. ben ribbon balık yemez demedim! yediğini de ilk sayfada yazmışım zaten, dikkatli okuyunuz. ama sizin yellow tang ve triger mevzunuza geliyor bu :) nadir de olsa spesifik durumlarda ufak balık yiyebilecek olması, bu akv.daki 10 cm.e kadar bütün balıkları yer ya da y.tang mercanları yer demek değildir! kendiniz demişsiniz: ispatlama ve genelleme yapılmaz.

beslemediğiniz bir canlı için nasıl zor diyebilirsiniz? insanlardan duyarak mı? bu yaptığınız doğru mu? ribbonu hiç balık yerken gördünüz mü?bunları birdaha düşünün..

size ribbon ne zaman balık yer anlatayım o halde: akv. içinde gezen hareketli balığı yakalama ihtimali '0' dır!! öyle gidip yakalama gibi bir kabiliyeti yoktur. ha siz yeni bir balık atarsınız akv.a o da bilmeden gidip onun civarlarına girip saklandığında yakalayabilir. işte beslemediğiniz için, sadece yazılardan ya da etraftan duyduğunuz için kafanızda bir imaj oluşmuş. 1 metrelik bir canlı 5 cmlik bir balıktan daha hızlı yüzebilir mi ki yakalasın? bunu akıl alır mı?

ben sizin mantalitenize karşı çıkıyorum! o sebepten bunları yazdım.. olaylara böyle yaklaşılmaz..

yabancı forumdaki linke bakın, okuyun. sonra gelin bizdeki cevaplara bakın.. otorite gibi herşeye ben uzmanım, öyle olmaz mantığı ile yaklaşıp insanları küstürüyorsunuz. bırakın insanlar keyifle morish, ribbon beslediğini ya da beraber deniz atı beslediğini yazsın. buna afaki ölür vs. gibi yazmak yerine keyifle izleyin ve fazla bilginiz olmayan canlılar için bu insanlardan birşey öğrenmeye çalışın.

bunu dün Selimle de konuştuk; benim kızgın olduğumu düşünmüş. kavga ya da kırgınlık vs. olarak görmeyin. düşünce farklılıklarıdır sadece. bu başlıkta biter..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yalnız şöyle bir şey de var, bu balık doğada da balıkla besleniyor. Doğada 5cm'lik balığı o zaman nasıl avlıyor?

 
ama anthias avlamıyor herhalde :)

belgesellerde küçük sürü balıklarını görmüşsünüzdür, muazzam hızlıdırlar, onları yakalamak mümkün mü?

özellikle ne avlıyor bilmiyorum, kaya içlerinde gezinen ve önüne denk gelen ya da goby gibi nispeten daha ağır balıkları buluyordur. küçük omurgasızlar da diyet listelerinde var zaten.



nasıl yakalasın.. bu hayvanın yakında nesli tükenir :)

gözlerinin de keskin olmadığı da zaten biliniyor..



'müren' budur :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir aslan balığı da çok yavaş bir balık ama kolaylıkla damsel kadar hızlı balıkları dahi yakalayabiliyor. Ben ribbon doğada hangi balığı yiyor bilmiyorum, www.fishbase.org da sadece balık diyor, ne olduğunu belirtmemiş ama aslan yakalıyorsa ribbon da yakalayabilir, daha doğrusu belki farklı yakalama teknikleri vardır; kamuflaj ya da onun gibi değişik teknikler. Uyurken de balıkları yakalıyor olabilir. Sadece tahmin tabi

 
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba;

Çok eski bir konu ama umarım hala birileri takip ediyordur. Dün kargoyla bir Kurdele Müren aldım, açıkçası bu kadar büyük birşey beklemiyordum çünkü çok ucuzdu :) Parmak kalınlığında ve 60cm gibi bir boyu var. Benim akvaryum zaten 70 x 50 x55h. Çok küçük mü sizce bu balık için? Sürekli yüzen bir tip değil zaten, bir mağarayı kendine yuva yaptı ve kıvrıldı yattı dün gece. Orta ve yüzey suda yüzmüyor, dipte kayaların arasında dolanıyor. Çok büyük bir yüzme alanına ihtiyacı var mı acaba?

Aldığım akvaryumcu bunların ithalattan 20 gün kadar önce geldiğini ve balığın dondurulmuş karidese alışkın olduğunu, parça balık da yediğini söylemişti. Dün stresten yemez diye beslemeye çalışmadım ama bugün deneyeceğim, bakalım yiyecek mi...

 
Bu arada, Mustafa Bey (must), sizin daha önce 2 adet Kurdele Müren' iniz akvaryuma koyduktan 2 gün sonra ölmüş. 2 günde açlıktan ölmemişlerdir herhalde, ne oldu da öldüler biliyor musunuz? 3. denemenizi yaptınız mı, o ne olmuştu?

 
Eser bey kurdele mürenlerin en büyük sorunu akvaryumdan kaçmaları, bende şu anda bir adet siyah kurdele müreni mevcut. Diğerleri akvaryumdan kaçarak ölmüşlerdi. Açlığa uzun süre dayanabiliyorlar. Yem denemenizi maşa ile karides vererek deneyebilirsiniz. Ama dediğim gibi akvaryumun üstünü mutlaka kapatmanız gerekir. Kafasının geçebileceği her yerden kaçar. Eğer donmuş karides almazsa canlı balık vermeyi deneyin, yem konusunda biraz inatçıdır ama ölme sebeplerinin çoğunluğu akvaryumdan kaçmalarından kaynaklanır...

 
Teşekkür ederim cevap için Mustafa Bey. Yem yeme sorunu olmayacak anladığım kadarıyla çünkü bayağı sıcakkanlı bir hayvan çıktı şansıma: Dün akşam akvaryuma koyduktan tam 24 saat sonra elimden dondurulmuş karides yedi bir tane, yerken ağzını kocaman açıyor :) Benim en büyük endişem hayvana yer darlığından eziyet ediyor olduğumu düşünmem: Ben görmeden şehir dışından kargoyla aldım bunu ve açıkçası bu kadar uzun birşey beklemiyordum :) Akvaryumum 70 x 55h x 50cm, hayvan 60-70cm falan, başı bir yerde-sonu başka bir yerde :)

Akvaryumda M boylarda Powder Blue, Blue Tang, Yellow Tang, True Percula vb. var ve hiçbiri rahatsız olmadı mürenden Mürenin de keyfi iyi, bir mağaraya çörekleniyor, etrafa bakınıyor. 1-2 saatte bir çıkıp bir turlayıp geri dönüyor. Akvaryumun üstünü şimdilik camla kapadım ama 4 kenarlı bir çerçeve yapıp ortasına da file koyarım, akvaryumun üstü kapanır zıplamasın diye....

Sormak istediğim şu: Hayvan mutlu görünüyor, diğer balıklara bir zararı yok, zıplama işini çözerim ama akvaryum küçük. Bunlar çok fazla yüzme alanına ihtiyaç duyarlar mı yoksa böyle kaya altında fiyonk olup dursalar da olur mu?

 
Eser olaya bir de şöyle bak. Müren her ne kadar kayayı kendine yuva yapıp, orada ezilip büzülüp durabilse de arada sırada çıkıp yüzmek isteyecek. Zira sen de belirtmişsin arada yüzdüğünü. Hayvan 60 cm, tankın 70 cm. O tankta hayvan sıkıntı içinde yüzecek ve sağlıklı bir yuvası olmayacak. Kısaca eziyet etmiş olacaksın ve hayvan eninde sonunda strese girecek ve malum son. Keza bu hayvanın daha da büyümesi gerekir ki sen bunu da engellemiş olacaksın. Yazık günah bence.

 
Aynen katılıyorum Gökçe Bey. Fotoğrafında minik birşey gibi görünüyordu ama kargodan dev çıktı...

Satılık etmek zorunda kalacağım o zaman istemeyerek, doyamamıştım daha... :-(

 
Bence mürene gelene kadar o boyuttaki akvaryum bir powder blue, bir blue tang ve bir yellow tang için küçük.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İnşallah kısa zamanda büyütüyorum Mustafa Bey, eskisini elden bir çıkarabilsem...

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst