Keşfet

Brown jelly

Karakurt

Yeni Üye
Torch coral, Frogspawn, Hummer ve Galaxy coral canlılarımda BROWN JELLY gözlemledim. Ancak ondan önce vücutlarından kopanlar oldu. Şimdi yavaş yavaş diğerlerine bulaştı. İnternetten üzerinden yabancı sitelerde videolarda izlediğim kadarı ile tatlı su banyosu yaptırım bir ilaç takviyesi yaptırıp, hastalığı durduruyorlar. Bu illetten kurtulmak İçin yapılması ve ulaşılması kolay yöntemleri olan var mıdır. Yada bir ilaç. Artık son çare kimyasala başvuracağım.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Öncelikle geçmiş olsun. Brown jelly hastalığı tıpkı balıklardaki benek hastalığı gibi canlının savunma sistemi zayıfladığında ortaya çıkan fırsatçı bir enfeksiyondur. İlk olarak canlıları rahatsız eden bir pest( planarya gibi) veya balık var mı gözden geçirilmeli ve su değerlerinizi stabil tutmaya çalışmalısınız. direkt hastalığın tedavisine yönelik olarak önerilerim ise:

1- Branching dediğimiz dallı lps lerde hastalık gözükmüşşe, hastalıklı kafa kesilerek atılması en garanti yöntemdir.

2-  Wall tip denilen tek vücut bir lps söz konusu ise en ideali bir karantina akvaryumuna ayırmak , yoksa büyükçe bir kapta dalga motoru ile karantinaya almak.

3- Ayırdığımız canlıları günde iki defa ayrı bir kapta iyot ve tatlı su banyosu yaptırmak(bazıları bunun çok etkili olmadığını söylüyor, bunun yerine hidrojen peroksit-oksijenli su- kullananlar var)

4- karantina akvaryumunda antibiyotik  son çare olarak kullanılabilir fakat Brown jellyde etkili olan antibiyotik şu an ülkemizde bulunmuyor(kloramfenikol etken maddeli)

Brown Jellyde en önemli şey erken davranıp diğer mercanlara sıçramadan hastalıklı mercan veya kafadan kurtulmaktır(bu uğurda mercanı feda etmekten kaçınmamak gerek yoksa sonuçlar daha yıkıcı oluyor). Ana tanktan çıkarılıp iyot ve tatlı su banyosu yaptırarak tekrar canlıyı ana tanka koymak büyük bir hatadır. Hastalık bu şekilde daha fazla yayılır. Umarım yazdıklarımın faydası olur.

İlginize Teşekkür ederim.
Bendeki durum biraz daha farklı olabilir. İyice baktımda. Flatworm gibi ama üstündekiler hareket etmiyor. Kafalarda kopma yaşadım. Yani kafa vücuttan kopuyor. Brown jelly değil galiba. Ama flatworm ve kh dalgalanmasını beraber üst üste yaşadım galiba.
Yakın zaman da akvaryum kaya dizaynı değiştirdim sanırım bir sıkıntı oldu su kimyasın. Şimdiye kadar bu 5 nci değişikliğim. Bu değişikliğimde yellow tang i de kaybettik. Şimdi flatworm muhtemelen çünkü açıyor Mercanlar. Ama kafalar kopuyor zamanla. Eğer kafalar iyileşirse ilaç kullanacağım flatworm için. Yok koparsa zaten flatworm kendiliğinden gider yada ölür. 1-2 hafta daha beklemeyeceğim. Bu arada Marara ve Melanirus Wrasse hiç dokunmuyorla bu noktalara.

Canlıların fotoları varsa tanı için bakabilirim, polip bailout da olabilir dediğiniz.

6b94f1c722e59fcdb4826b6f232b0164.jpg

Video var çektiğim ama yükleyemiyorum. Hatta başka fotoda kabul etmiyor

ede5c4bc235b6cf0b3b64b714def7f1b.jpg

8c96425f25cad9e593f91dec4caa754c.jpg

f6a575fd77298184bbfd2adec6a679db.jpg

Kahverengi frogspawn kafası yok birtanesinin resimde görebilirsiniz

Bunlardan çok anlaşılmıyor. brown jellyde,mercanın sert iskeletinde kahverengimsi yumuşk bir doku oluşur ve zamanla tüm sert iskeleti sararak mercanı öldürür.mercanı dışarı çıkardığınızda çok pis bir koku salar.  polip bailoutda ise polipler sert iskeleti terek edip akvaryum içinde hareket etmeye başlar, polip yapısı gayet düzgün gözükür.

Değil sanırım brown jelly.
Flatworm da gördüm tankta. Moshroom üstünde de varlar. Ama wrasseler hiç alakadar değiller. İlla ilaç kullanacağız sanırım. Bendeki sorun sebebi sanırım kh dalgalanması. Kafa kopmalar ondan oldu. Hala yavaş yavaş devam ediyor kopmalar. Bitmedi gitti. Ama o tek kafa torch sağlam. Üstünde kahverengi lekeler olsa da. Diğerleri yavaş yavaş gidiyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar