Keşfet

Bu hangi tür yosundur? (Yeşil ve kahverengi)

ypilevne

Üye
Katılım
2 Mar 2015
Mesajlar
51
Tepkime puanı
3
Puanları
8
Ad Soyad
Yigit
Merhaba,
Akvaryumum yeni kuruldu. 90x65x45 ölçüsünde. (sumpla birlikte 300 litre) Diatomdan sonra 1 ay geçmiştir. Diatom sonrası yeşil yosunlar oluşmuştu ve sonra onlar da ortadan kalktılar. Ben de önce 6 conch, 4 turbo snail ekledim. Bir kaç hafta sonra da 2 tane percula ekledim. (Kurulumda biopronto marine de eklemiştim.) Tam olarak ne zaman başladı bilemiyorum ama şu an akvaryumda yosunlarım var.

Gayet güçsüz 2 tane dalga motorum vardı onlar yeterince sirkülasyon sağlayamıyor diye düşündüm ve 2 tane rw4 taktım. Akvaryumda uçuşan tüm partiküller yok oldu diyebilirim. Sanırım güçsüz akıntı yosun yapıyordur?

Akvaryumumda Curve 7 çalışıyor. Armatürü de kendim yaptım.  3 tane, her biri 60W lık cree modül var üzerinde ama ben sadece 1 tanesini günde 10 saat yakıyorum. (3 tane küçük xenia var)
Dün elimde olan testleri yaptım. Nitrit 0, nitrat 0, ph 8 civarı, kH da 6-8 civarı. (Fosfat testim yok)
Arıtma cihazından gelen suyun tds değerini ölçtüm, 29 çıktı. Sorun bu olabilir mi? İlla sıfır mı olması gerekir?

Dün gece, diş fırçası ile tüm kayaları fırçaladım ama yeşil yosunlar hala orada. Bir de tek kaya fotografını büyütünce göreceksiniz, üzerinde kahverengi yosunlar var. Kahverengilerin büyük kısmı  fırçalanınca yokoluyor. Bu dino başlangıcı olabilir mi?

Karides eklemek ve bir kaç balık almak istiyorum, sorun olmaz derseniz alacagım. Yoksa yapmam gereken bir tedavi varsa ona başlayayım canlılar zarar görmesin.

(Not: Kayaları arka cama yakın koymuşum akıntıyı engelliyor diye kayaları ortalayınca bazı kayaların altı üstüne geldi, o yüzden beyaz olarak gözüküyorlar.)

20170105_142725_HDR.jpg


20170105_142712.jpg


Büyütünce göreceksiniz, aşağıdaki bu küçük kayanın üzerinde kahverengi yosunlar var.

20170105_142736.jpg


Bu da genel görünüm

20170105_142852.jpg


Armatürde kullandığım Cree ledler şu şekilde.

CREE XTE 60W 12 Royal Blue 450nm +8 white 10000K led for LED Aquarium

s-l1600.jpg


Ebay sayfasını görmek isteyenler olursa: 

 
Selamlar. Bu yosunların sizin akvaryumdan değil kayalardan olma ihtimali de var. Kayaları nerden ve nasıl aldınız?

 
Kayarları forumdaki bir arkadaştan aldım. Yaklaşık 2 ay kadar balkonda kurudular yazın. Sonra defalarca RO suda bekletip yıkadım ettim. Sonra akvaryuma aldım. Kayalardan olabilir mi yine de?

Bu arada, yosunların üzerinde de kabarcıklar görünmeye başladı. Fotosentez olabilir mi bu? Çoğalmalarından çekiniyorum.

 
Kabarcıklar geçicidir değişik renklerde değillerse. Yeşillerse bulb alg olma ihtimali de var. Ancak bulg alg de zararsızdır (akvaryumu kaplamadığı sürece). Kayaları suda yıkadıktan sonra kürlediniz mi? Yoksa yıkandıktan sonra direk bu tanka mı koydunuz?

 
Kayaları arkadaş akvaryumundan çıkarıp bana verdi. Ben alıp balkonda beklettim. iyice kuruduktan sonra RO su da beklettim. Döktüm tekrar ro su doldurdum. Sonra ekrar kuruttum. En son kuru haldeyken alıp akvaryuma eklemiştim.

Kabarcıklar geçicidir değişik renklerde değillerse. Yeşillerse bulb alg olma ihtimali de var. Ancak bulg alg de zararsızdır (akvaryumu kaplamadığı sürece). Kayaları suda yıkadıktan sonra kürlediniz mi? Yoksa yıkandıktan sonra direk bu tanka mı koydunuz?
Yok değişik renklerde değiller. Hava kabarcığı, şeffaf...Bazen yukarı uçuyorlar ve kayboluyorlar.

 
Şu an kayalarınız kürleniyor büyük ihtimalle. Tabi başka fikri olan arkadaşlar da yazarlarsa biz de fikir sahibi oluruz. Ancak benim fikrim bu. Biraz daha ileriye gidebilir bu durum. Suda kokma da olabilir. Kürlenmeyi beklemeniz gerek. Bu duruma elle müdahale etmenize gerek yok. Su değerleriniz büyük ihtimalle bozulmaz ama su belirli aralıklarla değişim yaparsanız bu durumdan daha hızlı kurtulabilirsiniz diye düşünüyorum. En güzeli ve sağlıklısı akvaryumdan akvaryuma kurumadan alınan kayadır. Kuru olması dezavantaj olmuş.

 
Hocam teşekkür ederim cevabınız için. Kayaları aldığımda akvaryumu hazırlayamadığım için bekletmek zorunda kalmıştım. Hatta üzerinde zoa lar vardı hepsini kazımak zorunda kaldım :)  Şimdi de zoa arıyorum....

Umarım zaman içinde düzelir bu durum. Son durumu yine buraya yazarım.

 
Önemli değil. Dediğiniz gibi gelişme olursa yazarsınız.

 
Aynı durum benim akvaryumda da söz konusu.Bence bu kadar endişe etmenize gerek yok ama bende sizden daha tecrübeli değilim.Ben fosfat testi de yaptım değer neredeyse 0 çıktı.Kurulumun üzerinden 3 aya yakın zaman geçti.Şu an için bir sıkıntı yaşamadım.

Yukarı doğru çıkan hava kabarcığı fotosentez yapan yosunlar yüzünden oluyor,oksijen kabarcığı onlar.

 
Mert bey bilgi için teşekkürler. Bir şey olmamış olmasına sevindim. Sanırım zaman içinde yok olacaklar.. Bekleyip görecegim bakalım :)

 
Yiğit Bey Merhaba. Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun, elinize ve emeğinize sağlık. İzmir'in hangi semt/ilçesi'ndensiniz? 

TDS değerinizin 29 olması sisteme silikat ve fosfat girişinde etken rol oynamakta, yakın zamanda fosfat testi edinmeniz iyi olur diye düşünüyorum.

Görünen yeşil yosunlanmaya bu durumun katkısının olabilme ihtimali yüksek, fakat Mert Bey'in dediği gibi bu yosunlanma oluşumu yeni kurulumlarda karşılaşılmakta ve zamanla yerini coralin alge bırakmaktadır. Bence şu aşamada sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum.

Fakat kabarcık çıkışı tehlikeli, oksijen olan o kabarcıklar cyano vb. canlının atık ürünleri olabilir, bu tür kötü karakterli yosunlar atık olarak oksijen üretmektedirler. Dyno oluşumu genel itibariyle kumada geçer, kumda da açık kahve ağ görünümde yosunlanma olacakmı onu yada kabarcıklar artarak üzerinde koyukırmızı oluşum olacakmı tekip edin derim.

 
Oktay Bey merhaba. Teşekkür ederim, karşıyaka atakentteyim.

Arıtma cihazı firması ile tekrar iletişim kuracağım. Bu konuyu kendilerine söyleyeceğim. Dediğiniz gibi bir de fosfat testi alayım ama sanırım Mert beyinki gibi 0 a yakın çıkacaktır. Fakat emin olmak adına iyi bir şey olur elbette.

Kumda açık kahve yosunlar var ama diatomdaki gibi. ağ görünümünde bir şey yok. Coralin alg' e giden yoldaysam sorun yok :)

Bir kaç konuyu okudum, biodigest girilmesinin faydalarından bahsedilmiş. Bakteri girerek, yosunların besinlerini bu bakterilerin yiyecegi, böylece yosunların gelişmesinin duracagı yazılmış. Sanırım işe yarayacaktır. Eğer şu anki halinden çok daha fazla olurlarsa bu yöntemi denemeye karar verdim.

 
Biodigestin direk olarak yosunlarla ilgili bir alakası olduğunu düşünmüyorum ki ben kurulumu biodigest ile yaptım ve ara ara hala kullanıyorum.Biodigest bakteri kültürüdür ve bu kültürün diğer bakteri kültürlerinden farkı yok(bildiğim kadarı ile).

Cyano olabilir ama hemen telaş yapmaya gerek yok şu an için herhangi bir katkı bence girmeyin,yosun azaltmaya yönelik.En azından kesin teşhis yapılana dek ki bence cynao yok şu anda sizin tankta.Mümkünatı var ise fosfat testi ile suyunuzu bir test edin ve RO cihazını değişmesi gereken bir parçası varsa değiştirin.

Ama ben hala bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.Sizde sorun varsa bende de var :D  

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yiğit Bey Merhaba. Son durum nedir, tank ve yosunlarla ilgili?

 
aynı durumu bende yaşadım hatta bu baloncuklar ile birlikte uzunnnn kahverengi yosunlar da vardı hatta foruma konuda açtım. sonrasında bu baloncuklar çok arttı kurulum yeni olduğu için olabileceği söylendi çözüm olarak aydınlatmada beyazları kıstım ve bakteri + bakteri kültürü girdim 2 günde bir 1 damla olacak şekilde. şuan tankım 1,5 aylık baloncuklar ise oldukça azaldı neredeyse bitti.

eğer artış seziyorsanız benim uyguladığımı sizde uygulayabilirsiniz.

 
bu sorun 1. sebebi ışık sisteminizdir.

2. sebebide tankınıza katkı girmiş olmanızdır, "su düzenliyiciler, vs..bu yosunlar zararsız olması ile birlikte görsel olarak sorun oluyorlar...

 
Yiğit Bey Merhaba. Son durum nedir, tank ve yosunlarla ilgili?
Merahaba Oktay bey,
Yeşil yosunlar azaldı. Kahverengiye dönmüşler sanki. Baloncuklar aynı duruyorlar.
Akvaryuma bakınca yeşiller yogunluktayken şimdi kaverengi bir renk hakim.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst