Keşfet

Buharlasma ve Rutubet

lazy46

Yeni Üye
Ad Soyad
Ozan Özer
Merhaba oncelikle herkese

Simdiye kadar tuzlu suda birkac denemem olmustu bu 4. denemem diyebilirim. Bu sefer biraz daha buyuk oynayip 150x60x60 gibi bi akvaryum yapmaya karar verdim oncekiler hep 70 cm gibi birseydi. Bir hevesle kurup hazirlayip (Henuz canli girisi daha yapmadim) akvaryumda simdi buharlasmadan dolayi odada kuf bile gordum ve esim bu durumdan cok sikayetci, benimde bukadar ugrastiktan sonra akvaryumu hic bozasim yok. Yaklasik haftada 30lt su eklemesi yapiyorum uzerine sicaklik 24 derece evin sicakligida 22 derece civaridir bu sorunla nasil basedebilirim...

Buharlaşmaya engel olamazsınız. Ancak bunun olumsuz sonuçları için tedbir alabilirsiniz.

Su buharı, yoğuşma sıcaklığının altında bir yüzey ile karşılaştığında gaz fazından sıvı fazına geçer. Bunu en iyi yazın buzdolabından çıkarttığınız şişenin yüzeyinde görebilirsiniz. Yaşadığımız her ortamda hava içerisinde su buharı vardır. Sizin özelinizde akvaryumun durduğu hacimde bağıl nem daha yüksek. Bağıl nem yüksek, yüzey sıcaklıklarıda düşük olunca duvarlarda yoğuşma meydana gelecektir. Küf, mantar gibi organizmalarda nemli yerlerde çok daha fazla ürerler. 

Bu problem için alabileceğiniz tedbirler; nem alma cihazı kullanabilirsiniz, havalandırma yapabilirsiniz, duvarlarınızın iç yüzeyinde ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Ama buharlaşmaya engel olamazsınız. 

Kolay gelsin. 

Hava kalitesini arttıran bazi cihazlar satılıyor. Tek yapabileceğiniz ondan almak. Ama oda ne kadar efektif olur tartışılır. Sabahtan aksama kadar çalışacağı icin de size enerji ücreti olarak dönebilir. Kaliteli, cok kaliteli markalarım ürünlerine bir bakın isterseniz. Dyson havalandırma cihazı vardı ortası boş. O her parametreyi düzenliyordu, ama sizin alacağınız cihazın özel olarak nem dengeleme kapasitesi olması lazım. Eğer dyson gibi cihazlar işinizi karşılarsa, hem üstün mühendislikle çalışarak, bir ampul kadar enerji çekerek belki 8-9 sene kullanırsınız. Zira nem alma cihazı diye ucuza satın alıp , akılcı ekserjiden uzaklaşırsanız , sabahtan aksama kadar tasarrufsuz  bir klima çalıştırmış gibi olursunuz :)  

Merhaba oncelikle herkese

Simdiye kadar tuzlu suda birkac denemem olmustu bu 4. denemem diyebilirim. Bu sefer biraz daha buyuk oynayip 150x60x60 gibi bi akvaryum yapmaya karar verdim oncekiler hep 70 cm gibi birseydi. Bir hevesle kurup hazirlayip (Henuz canli girisi daha yapmadim) akvaryumda simdi buharlasmadan dolayi odada kuf bile gordum ve esim bu durumdan cok sikayetci, benimde bukadar ugrastiktan sonra akvaryumu hic bozasim yok. Yaklasik haftada 30lt su eklemesi yapiyorum uzerine sicaklik 24 derece evin sicakligida 22 derece civaridir bu sorunla nasil basedebilirim...
İkinci el 500 tl civarlarına satılan airfel taşınır klima var.Nem alma özelliği var. Isı ölçtüğümüz digital termostatların nem tipide var.Röleyi ayarladığınız nem oranına göre açıp kapatıyor.Nem oranını istediğiniz oarana ayarlayın.O oran üstünde klima çalışsın ve nemi düşürünce dursun.

Airfel mobıl klıma ben almıstım. Gayet basarılı ancak yedek parcaları mukemmel pahalı o yuzden bı kac sene kullandıktan sonra atmak zorunda kalmıstık.  :)  

ıc mekanızmada havayı ufleyen bı kompresor sıstemımı ne varmıs o arızalanmıstı aldıgımız rakam kadar fıyat vermıslerdı 

Konu görüntüleyen kullanıcılar