Keşfet

Ca rekatörü Hk.

dengiztolga

Aktif Üye
Ad Soyad
Tolga
Öncelikle herkese merhaba,

Yaklaşık 2 hafta önce BM c120 wp modeli tankıma kurmuş bulunmaktayım. yalnız reaktörle ilgili iki adet sorum var,

1. Reaktöre su girişi çok, su çıkışı az olduğu zaman üstten tam gözlemleyemediğim yerden su kaçağı oluyor.( sonuç olarak basınç bir yerden patlak verdiriyor ve su bir yerden çıkış arıyor.) buda demek oluyor ki azda olsa reaktör bir yerden hava alıyor. bu problem olur mu? tabi ki su giriş çıkışı dengeli yaptığım zaman su fazlalığı olmadığı için su kaçağı da olmuyor.

2. Ca reaktörün çıkış suyu yaklaşık ph ını 6.4 e kadar düşürebildim. ve yaklaşık dakikada 30 bubble verıyorum.  sızce 6.4 ph yeterli mi? bubble sayısını arttırmalı mıyım?

ilginize şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Tolga bey,

BM nin Ca reaktörünü kullanmadım ama birkaç marka hariç, çoğu aynı sistem...

sızıntı varsa tesbit edip sorunu gidermenizi öneririm, sonuçta reaktör içine CO2 basılıyor, işimiz gazla...

kapağı gevşek cola gibi düşünün, 

reaktörün verimini etkileyebilir...

reaktör çıkış pH ını bu model için bilmiyorum, reaktörden reaktöre bu değer değişebilir, kullanacağınız medyaya göre de değişir...

mesela caribsea arm medya, ince olanı daha yüksek pH değerinde çözüldüğü yazıyor...

size tavsiyem, çıkış değerini internetten araştırın veya çalışma prensibi en yakın reaktörünkini araştırın onu uygulayın...

reaktör sistemi oturunca en kullanışlı yöntem oluyor...

sadece detay (renklendirme vs) katkılar kullanıyorsunuz, maliyet olarak çok rahat oluyor...

Ben, 250lt tankta Jns nanostar (Aquamax nanostar diye de geçer) kullanıyorum, çok rahatım, otomatik gidiyor...

ben de nette buldum , Amerika'da biri full inceleme paylaşmıştı, orada pH kontrol ünitesi önermiş, benim model için,

ph reaktör içi değerleri de vermişti, kontrolcüyü aldım bağladım, bitti , aynen adamın yazdığı gibi gidiyor, müdehale etmiyorum,

medya bittikçe doldurup devam...

Öncelikle önerılerınız için teşekür ederim.

Kaçağın yerini buldum. fakat oraya müdahale edince başka yerden patlak veriyor. anlamadım gitti. peki sizin çıkışınızın ph değeri nedir?

Kaçak konusu, içeri su basan motor çok güçlü geliyor olabilir veya çıkış tıkanıyor olabilir...

bende çıkış ölçmüyorum, reaktör içine prob bağlı, 

6,5 pH ta kapatıp, 6,7 pH ta açıyor tüpü...

Benim reaktörde kendi motoru, hem reaktör içi sirkülasyon hem de su eminini yapıyor, extra motor yok...

reaktör nano tip olduğu için yetiyor, daha büyük reaktörlerde extra motor olmadan olacak gibi değil...

İçeri dozaj pompası su basıyor, mesela çıkış vanasını komple kapadığım zaman yukarda su kaçıyor. Normal şartlarda su kaçağı vs yok. Eger ki 6.5 ise sorun yok bendede ph 6.4. Mesela sis şunu hiç denediniz mi? Su çıkısını tamamen kapatınca devamlı su bassanız ne olur?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Şimdi Tolga bey,

dozaj pompası basınç gücü, normal motorlardan epey yüksektir...

yani gövdeyi bile patlatabilir, kırabilir...

dozaj pompası basıyorsa çıkışı kısmanıza gerek yok...

benim eski reaktörüm grotech idi, onda da dozaj pompası kullanıyordum, çıkışta vana yoktu...

dozaj pompası zaten az miktarda basar...

ya çıkış vanayı iptal edin, ya da ufak 400-600lt saatlik bir motorla basın dozaj pompayı iptal edin...

kaçak yapması normal , reaktör için aşırı yüksek basınç oluyor sizinki...

benim reaktörün çıkışını kapayınca zaten motor içeride döndürüyor , su çıkmamış oluyor, sonsuza kadar böyle çalışabilir yani...

sizin reaktörün fish streette yazan değeri de aynı, 6,5 min. , 6,7 max. Değer...

yani pH kontrol olsa, 6,5 ta kapatıp, 6,7 de açacak tüpü...

dozaj pompasıyla , 6,5-6,6 arası değerde gidebilir yani...kontrolcü olmadan...bu durumda kh değerini takip edip istenen değerdeki ayarı sabitleyeceksiniz...

bence dozaj pompasıyla ayar zor, çünkü pompa basarken, içeri normal su giriyor ve çıkıyor, pH değişiyor,

pompayı timera bağlasanız, pH hep dalgalanacak, kapalıyken düşüp, açılınca yükselecek...

ph kontrolcü tüpü açıp kapıyor...

yani sizin dozaj pompa sürekli çalışmalı, tüp , timer ile açılıp kapansa daha rahat ayar tutar bence...

çıkışı kıs, pompayı durdur, çalıştır, iç değerler çok oynayınca reaktör içinde çamur gibi çökme oluyor karbonat, tıkanma yapıyor verim kalmıyor...

bunun yerine sabit su çıkışı (bendeki akma ile damlama arası, yani hızlı damlama) ve pH kontrolcü daha kolay hallediyor bu işi...

hocam gerçekten bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.

şimdi size bir sorum daha var. su çıkışı dakikada kaç ml olmalı?  500 litrelik bir tank düşünün ve için full lps ağırlıklı, sps mercanlar düşünün. normalde reaktörden önce günlük 50 ml kh dozluyordum. son olarak ph seviyesi normal olduğunu düşünürsek dakika kaç ml su çıkması gerekir. teşekkür ederim.

Onu belirlemek zor, test ile karar vermek gerek...

hızlı çıkar, pH artar erime olmaz, kh yetmez, yavaş çıkar pH düşer erime çok , çıkış az olur çöker...

benim reaktörde hızlı çıkış olunca kh yetersiz kalıyor, sn de 1 damla olunca da kh tırmanıyor...

sn de 2-3 damla gibi bende çıkış hızı...

Tamam hocam. Cok tesekkür ederım. Tekrardan..

Çıkıştan kh ölçmek de bir yol...

yanlış hatırlamıyorsam 40dkh civarı olmalıydı, 

kh testini daha çok su ve daha çok damla kullanarak yapıyorsunuz, 

salifert için formülü hatırlamıyorum ama extremden Osman anlatmıştı yapıyordum ama şimdi hatırlamıyorum,

çıkış kh ı ölçmeyi sorun görüştüğünüzde olmazsa...

Birde tavsiyeniz üzerine fish streete baktım. orada dozaj pompası yahut herhangi bir pompa kullanılması gerektiğinden bahsetmemiş emişi suya batırın vana ile debisini ayarlayın diyor? ne dersiniz?

O zaman motoru, kendi suyunu da çekebiliyor, bendeki gibi...

eğer reaktörünüz, sumpta suyun içindeyse ve sump su seviyesi yüksekçe ise rahat çalışır bence...

vanayı çıkışa takıyorsunuz, emiş tarafı serbest, çıkışta damla ayarı yapıyorsunuz...

saniyede 3-5 damla gibi su akıtıyorsa yeter zaten extra motor gerekmez...

hatta dozaj pompası satıp, yerine pH kontrol ünitesi alabilirsiniz...

weipro falan da olabilir...(benimki easy Aqua )

ünitenin bir probu var, o prob, reaktörün üstte bir kapak var onu açıp Oray'a takıp sıkıyorsunuz contasını, su kaçırmıyor, probun ucu içeride, kablosu kontrolcüye bağlı, ayarını yapıp bırakıyorsunuz, kontrolcünün boştaki prize de CO2 tüpün selenoid valf fişi takılıyor, kontrolcü probdan okuyup , ekranda gösterip, vanayı açıp kapıyor elektronik olarak...

böylece otomatik denge oluyor...

size de sadece çıkış damla sayısı veya CO2 kabarcık sayısı kalıyor ayar olarak onlar da ortalama bir ayarda tankı götürüyor zaten yani uğraşacak bişey kalmıyor...

Bu arada motorsuz reaktörde, medya değişiminde , temizlikte falan reaktörü boşaltınca, suyunu çekene kadar, çıkış hortumdan sizin biraz çekmeniz gerekebilir , kendisi sıfırdan çekmez, içi dolunca devam ettirir...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sonuç olarak çok meziyetli bir iş. bakalım neler olacak. benı bilgilendırdiğiniz için sonsuz teşekkürler..

Kalsiyum reaktorune hep mesafeli oldum. Satiliga cikmis 2. El fiyati uygun hazir reaktorleri bicak sirtinda bir kararla almadim ve daha erken dedim. Ayrintili inceleme isini hep erteledim. Az biraz mantigini biliyorum ama teknik ayrintilarini ilk defa su konu altinda okudum ve ogrendim. Vay arkadas! Yok mu kh solusyon gibi hazir birsey damlatalim yukselsin. Hakikaten cok meşakkatliymis eyvah eyvah...

Aslında çok detaya girdik konu altında...

normalde karmaşık değil bu kadar...

bağlıyorsunuz çalışıyor...

kontrol altında tutmak mı dersiniz , ayar mı dersiniz işte o kısımda birkaç yöntem var...

kimisi düz çalıştırıp, birkaç hafta içinde kh testiyle takip ederek ayarı tutturuyor, ki genelde uygulanan böyle...

kh a bakarak CO2 ayarı kısmak, çıkış damla azaltmak gibi kontrol altına alınıyor...

benim anlattığım yukarıdaki yöntem ise daha önce pek bahsi geçmedi, en azından ben görmedim...

ayar işini pH kontrolcü yapıyor, bağlayıp çalıştırıyorsunuz, kendi kendine gidiyor, sadece takip için arada kh test yapılıyor...

ayarı sadece CO2 kabarcık sayısından 1 kere yapıyoruz, sonra yıllarca dokunmasan da gider,

yani kurarken biraz detay var ama sonra bir daha yaptığın bir şey yok...

6-7 ayda 1 kutuyu açıp medya ekliyoruz, 1-2 senede 1 tüpçüden tüp doluyor...

ph kontrolcü kalibrasyon olayı var ama, yapmasan da kh düzeni sabit gidiyor, ben pek kalibre ihtiyacı hissetmedim, kh 8,5 dkh gidiyor hep...

ince ayar , detay tarife işine girince çok karmaşık gibi görünmüş :)

inanın çok karışık veya zahmetli olsa ben uğraşmazdım :)

ben özellikle balling yapmıyorum, kaplarda element bitince doldur, test yap, miktar ayarla falan bana daha zor geliyor açıkçası...

reaktörü ilk günlerde biraz uğraştım, bir daha bakmıyorum bile kendi gidiyor...

dönem dönem düşen element olursa , mesela kalsiyum magnezyum falan, onu da katkı olarak elle ekliyorsunuz ama yılda 1-2 kere oluyordur bu ihtiyaç...

Nihayetin durumun adı hobi. Uğraş olmasa zaten adı hobi olmazdı. :) uğraş olacakki zevki olsun. Herkese iyi, sağlıklı hobiler.

Deniz tolga bey selam..
Reaktorle araniz nasil. Ayar tutturabildiniz mi? Bende 1 aydan fazladir cr120wp kullaniyorum. Ph kontrolor var. İlk 3 hafta ayarlar sabitti. İl disi seyir yaptim ve geldigimde co2 damlasi artmisti ince ayar vanasini sıkmamistim. Kh15 oldu diger degerler iyi. Deneyip yapip paylasmak istediginiz bisey varmidir. Duymak isterim

Deniz tolga bey selam..
Reaktorle araniz nasil. Ayar tutturabildiniz mi? Bende 1 aydan fazladir cr120wp kullaniyorum. Ph kontrolor var. İlk 3 hafta ayarlar sabitti. İl disi seyir yaptim ve geldigimde co2 damlasi artmisti ince ayar vanasini sıkmamistim. Kh15 oldu diger degerler iyi. Deneyip yapip paylasmak istediginiz bisey varmidir. Duymak isterim

Merhaba, ben ph kontrollor kullanmıyorum. Dozaj pompası ve dakıka 8 bubble a kadar düşürdüm co2 yi. Şuan inanın testte yapmıyorum yaklaşık 2 aydan beri bu şekilde gidiyor. Canlılarda büyüme iyi. Herangi başka bir sıkıntımız yok çok şükür. Bu şekilde oturdu sanırım. Çıkış suyunun ph ı en son ölçtüğümde 6.1 civarıydı. Dediğiniz gibi co2 önemli onu stabil tutmak lazım buna dikkat edin derim.

Konu görüntüleyen kullanıcılar