Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Bu gün yapılan test sonuçları:

pH : 8.1

KH : 8.5

NH4 : 0

PO4 : 0

NO2 : 0.03

NO3 : 2

Mg : 1350

Ca : 460

sıcaklık : 26

Tuz : 1.026

Nitrit (NO2) dışında pek sorun yok gibi. Büyük olasılıkla uygaladığım karanlık yüzünden ve eklene bakteriler ile gerçekleşen yosun ölümü bunda etkili olabilir. Hafta içi duruma göre %10, %20 su değişikliği yapabilirim. Dyno olabileceğini düşündüğüm için bu hafta su değişimi yapmıyorum bir önceki hafta %15 lik bir değişim yapmıştım.

Merhaba Çağdaş Bey. Sadece meraktan soruyorum. Tuzluluğunuzu 1026'da tutmanızın özel bir sebebi var mı? Bildiğim kadarıyla sps beslemiyordunuz.

Saygılar

Merhaba Çağdaş Bey. Sadece meraktan soruyorum. Tuzluluğunuzu 1026'da tutmanızın özel bir sebebi var mı? Bildiğim kadarıyla sps beslemiyordunuz.

Saygılar
Valla aslinda yok ama bircok yerde gordugum o, birde canlilari genelde hep ayni yerden aliyorum ve onlarda bu oranda tutuyor alistirirken daha rahat ediyorum. Biraz fazla tuz gidiyor ama olsun .001 'in aramizda lafi mi olur :)

Valla aslinda yok ama bircok yerde gordugum o, birde canlilari genelde hep ayni yerden aliyorum ve onlarda bu oranda tutuyor alistirirken daha rahat ediyorum. Biraz fazla tuz gidiyor ama olsun .001 'in aramizda lafi mi olur :)
Hahaaaha :D Çok güldüm Çağdaş Bey :) Lafı olmaz tabi ki .001'in :) +'sı -'si nedir diye merak etmiştim :) Canlıların keyifleri yerindeyse problem yok.

Saygılar

Benim takip ettiğim yabancı birkaç site var orda Randy Holmes diye bir "bilge" var onun yazdıkları ile başlamıştım ben ve memnunum oda tavsiye olarak 1.026 yani 35 ppt tavsiye ediyor aslında bendeki refractometrede 35 ppt 1.027 ye denk geliyor sanırım. Büyük olasılıkla bazı iz elementler daha yüksek oranda bulunuyor bu sayede.

Son birkaç gündür kırmızılıktan kurtuldum gibi bu sefer biraz erken müdahale hızlı sonuç verdi gibi. Birde H2O2 hiç kullanmadım sanırım marifet MB7 ve karanlıkta. Canlılar iyi görünüyor yanlız son bir aydır tanka eklediğim herşey öldü :( eskilerde hiçbir sorun gözle görünmüyor zoa ve mushroom oldukca iyi durumda diğer mercanlarda iyi görünüyor. Ama dediğim gibi tridacne ile başlayan flame angel tru percula ve dün eklediğim temizlikci karidesi (sonuncudan emin değilim)kaybettim. Bunun yanında Chelmon Mandarin tangler ve emektar balck percula iyi durumda. Birde Bu mersinden aldığım goby var ama ondan çok şikayetciyim tanktan nasıl cıkaracağımı bilemiyorum çok büyüdü gözümle diğer bir goby yi yediğini gördüm diğer goby olmuş olabilir tam emin değilim ama ben ağzında kuyruğunu gördüm. True percula kaybolduğundada karnı çok şişti. Temizlikci karidesin de akibeti büyük olasılıkla burdan geçti.

Bugün Temizlikci karidesi gördüm sonunda, iyi görünüyor demek iyi saklanıyor iki gündür heryere bakıyorum göremedim. Işıkları nerdeyse eski düzene sokmak üzereyim kırmızılık tamamen yok oldu. Bu seferki Dyno muydu bilemiyorum ama karanlık ve bakteri eklemesi olayı çözdü belki ilk seferde de H2O2 nin pek bir etkisi olmamıştı söylemek zor ama birdaha böyle birşey olursa ilk deneyeceğim bu olacak. Sonuçta daha güvenli bir yöntem.

Tekrar geçmiş olsun o zaman :) Bu sefer daha kolay atlattınız. Belki biraz desteksiz gelebilir ama ben hala sebebinin tankın balkonda durması olduğunu düşünüyorum.

Saygılar

Ben sebep konusunda bir iki fikir sahibiyim ama balkonu hiç düşünmedim. Sizce ne gibi bir etkisi olabilir? Benim aklıma gelenler: eğer cam açıksa toz yolu ile kontrol edemediğim birtakım maddelerin tanka girişi olabilir ama son iki aydır camlar kapalı yani bu pek mümkün değil, ısı desek oldukca sabit gün içerisinde ve gece (biraz geç yatan bir insan olduğum için biliyorum)sadece 0.5 ya da 1 derece oynuyor. pH bu ara ışıkların kapalı ya da az açık olmasından dolayı oldukca oynadı ama oda sebep değil biraz sonuç gibi. Balkon olayının benim düşünebildiğim bir diğer sebebi ışık olabilir ama camlarda perde var ve kapatınca oldukca karanlık oluyor ve gene bir ayı aşkın süredir perdeler hep kapalı.

Benim iki fikrim var biri tanka düşen yem makinesi hem besin hemde pilden sızan bazı maddelerin biyolojik dengeyi bozduğunu düşünüyorum. Diğer olasılık da tuz değişimi tam bu sıralarda kullandığım tuz bitti ve elimde kalan başka bir tuz kullanmaya başladım. Tesadüf o ki bu tuzun elimde kalma sebebi, gene ilk sorunu yaşarken bu tuza geçmem ve ne olur ne olmaz diye bu tuzu bırakamamdır. Emin olmadığım için bu tuzun markasını vermiyorum ama şu an hala bu tuzu kullanıyorum ve sorun çözüldü yani tuza çok fazla suç bulamam belki değişim sırasında bir uyumsuzluk oluyor ve dengeler bozuluyor olabilir. Birçok sitede tuz değişiminin nasıl yapılması gerektiği uzun uzun yazılmış aylar süren uygulamardan bahsediliyor benim yaptığım gibi birgün kutu bitti hadi öbür kutuya geçelim %10-15 su değişelim yapınca belki sonuç bu. Tavsiye edilen %10 luk bir değişim yapılacaksa sadece %1 ini felan yeni tuzla yapmak ve sonra yavaş yavaş zaman içinde bu yüzdeyi arttırmak.

Netice itibari ile bir ya da birkaç sebepten dolayı biyolojik bir dengesizlik oldu ve bu dayanıklı ve fakat istenmeyen canlılar devreye girdi çözümü dengeyi sağlayıp yararlı bakteri takviyesi ve sabır. Umarım tekrar bu sorunu yaşamam.

Benim de dolap gelene kadar akvaryum hep balkondaydı hatırlarsınız. Benim de başım cyano ile dertteydi. Ben de perdeleri sürekli kapalı tutuyordum. Tankı salona aldığımdan beri cyano görmüyorum. Belki tamamen tesadüftür ya da başka bir değişken vardır. Benimki sadece bir his diyelim :)

Saygılar

Enteresan, araştırmak lazım belki olabilir ama bence enbüyük etken gün ışığı olabilir. Bendekiler baya karartma perdesi kapayınca gündüz gece belli olmuyor ama araları açık malesef ordan sızıyor güneş. Gerçi çoğuna göre (bu fikre bende katılıyorum) Akvaryumun dengesi iyi ise gün ışığı yararlı ve katiyen yosun yapmıyor. Bu konuda bir bilgisi önerisi olan var mı?

Günesın zararı olurmu bılmem ama benım tank dukkanda tam camın onunde sıfır ben cok memnunum ısıklar yanmadan canlılar acmıs bıle oluyor yosun sorunum yok cunku dukkan gunes gormuyor ıns artık sorun yasamazsınız cok sorun yasadıız cagdas bey

1352300584' post='259601']Enteresan, araştırmak lazım belki olabilir ama bence enbüyük etken gün ışığı olabilir. Bendekiler baya karartma perdesi kapayınca gündüz gece belli olmuyor ama araları açık malesef ordan sızıyor güneş. Gerçi çoğuna göre (bu fikre bende katılıyorum) Akvaryumun dengesi iyi ise gün ışığı yararlı ve katiyen yosun yapmıyor. Bu konuda bir bilgisi önerisi olan var mı?
Evet Abi akvaryumun biyolojik dengesi oturmuş ise güneş ışınlarının zararlı olucağına inanmayanlardanım hatta faydalı diye düşünüyorum ama yosun kaçınılmaz ..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Günesın zararı olurmu bılmem ama benım tank dukkanda tam camın onunde sıfır ben cok memnunum ısıklar yanmadan canlılar acmıs bıle oluyor yosun sorunum yok cunku dukkan gunes gormuyor ıns artık sorun yasamazsınız cok sorun yasadıız cagdas bey
Sormayın Sefer Bey tankta olmayan zararlı kalmadı geçen green bubble alge de gördüm liste tamamlandı sanırım. Bukadar aksilik nasıl oldu bende anlamadım. Daha önce yaptığım bir hobi olmasa ve bukadar zevk almasam herhalde çoktan bırakmıştım. Burda aldığım malzemeden de çok çektim. Yeni yeni şimdi aldığım tank ve mobilya sorun çıkarmaya başladı mobilya kabarıyor çelik konstrüksiyon baslanıyor vb. Neyse bu da bir tecrübe bu sayede baya birşey öğrendim. Şu sıralar oldukca iyi gitmeye başladı nazar deymesin Chelmon ve Mandarin bir nevi sensör onlar sağlıklı olunca tank iyi diyorum. Mercanlarda çoğalmaya başladı sonunda. Bir ara güzel bir makine bulabilirsem resim çekeceğim cep telefonu idare etsede macro çekmek mümkün olmuyor.

çağdaş bey,,

en kısa zamanda tank kendine gelir inşallah,moral bozmak yok,,yola devam..
clap.gif

Bu gün yapılan test sonuçları:
pH : 8.2
KH : 8
NH4 : 0
PO4 : 0
NO2 : 0.01
NO3 : 3
Mg : 1350
Ca : 470
sıcaklık : 24.5
Tuz : 1.026

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir haftadir PS cok iyi toplamiyordu, bu haftasonu testlerde nitrat oldukca yuksek cikti. PS yi temizledim bir parca yosun takilmis pervane kismina. Beslemeyi azalttim birde su degisimi yapacagim sanirim haftaya kadar normale doneriz. Herkezin keyfi yerinde mercanlar iyi gorunuyor.

İns tekrar sikinti olmaz keyfini surersiniz artik cagdas bey.

Kaya dizaynı hos olmus cagdas bey

Bugün Nitrat 5 e düşmüştü bile sanırım sorun olmayacak. PS yi biraz büyütmeyi istiyorum ama sump da yer dar nasıl birşey sığar bilemiyorum NAC7 zar zor sığıyor. Bakalım. Bir tavsiyesi olan var mı.

o ps o sisteme yetmezkı

Konu görüntüleyen kullanıcılar