Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Benim balık yükü oldukca azdı son 3 aydır bu sayıda bir değişiklik olmadı. Nitrat iki hafta önceye kadar sıfır gidiyordu, iki haftadır test ile ölçülebilen bir nitrat çıktı. PS yi savunmuyorum ama şimdilik iş görüyor gibi, benim büyütmek istememin sebebide zaten bencede yatmez ve ilerde bir iki balı daha ekleyebilirim. Ama şimdilik PS den kaynaklı bir sorun olduğunu düşünmüyorum yanılıyormuyum bilemiyorum. Belkide nitrat ı düşük tutan dyno ve cyanoydu :) onlar kullanıyordu herhalde o yüzden pek birşey çıkmıyordu. Şimdi onlar gitti nitrat yükseliyor belkide ama dünden bugüne düşmesi iyiye işaret gibi geliyor bana.

Neyse NAC7 nin zar zor sığdığı bir alana sığacak bu sisteme uygun ve fakat bütçeyi altüst etmeyecek bir skimer bilen var mı?

Merhaba Çağdaş Bey,

Mevcut skimmerınıza ek olarak sumpa bir yosun duvarı koyarsanız destekleyici olabilir. Tabi sadece bir öneri :)

Saygılar

Valla bilemedim nekadar koku yapar nem yapar, ama PS yi büyütmeyi istiyorum aslında. Yer çok dar değil ama 22x30x58 gibi bir alan var oraya bişey sığar bence :) . Skimz in ürünleri nasıl nerde bulabiliriz.

Çağdaş Bey bence şu anda skimmerla ilgili bir probleminiz yok. Benim yeni yeni öğrenmeye başladığım bir şey var hobide. Öncelikleri iyi belirlemek. Benim çok sık yaptığım şeylerden biri malesef önceliklerimi unutmak :) Mesela canlı kaya eksiğim olmasına rağmen hala ne katkı almalıyım diye düşünüyorum, ya da akvaryuma sump eklemem gerekirken aydınlatmayı düşünüyordum :) Hatırladığım kadarıyla su ekleme ünitesi işini halledememiştiniz en son. Bence önceliğiniz bu olmalı. Bildiğim kadarıyla nitratın 5-10 çıkması, tuzluluğun stabil olmamasından daha önemli değil. Ben sadece kendi yaptığım "Önceliğimi unutmak" hatasını sizin de yapmamanız için hatırlatma yapıyorum. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır :)

Saygılar

Yok niye yanlış anlayayım Alican Bey bencede haklısınız. Bu arada bayramdan önce hallettim ben su tamamlamayı, bu hobide nekadar sabır gereksede ben çok sabırsız bir insanım kafama koyduğum birşey bir iki gün içinde ya yapılıyor ya birdaha hatırlayana kadar (çok zaman alıyor genelde) unutuluyor. Benim PS ile ilgili sıkıntım yok sadece ileriyi düşünerek biraz daha balık eklersem diye bir araştırma eyilimindeyim. Yoksa NAC 7 fiyatına göre oldukca başarılı bir skimmer.

Bu arada uzun zamandır soracağım ama bir resim ile sormak istiyordum dayanamadım sorayım. Bazı kayalarda ve arka camda gri tortu gibi oluşumlar var. Kayaların altında genelde oluyor. Bu nedir ölen yosunlar mı yada başka bir oluşum mu. Sumpın dibinde biriken tortu gibi birşey ama tankta ve kayalarda. Bunu skimer ın büyütülmesi önler gibime geliyor yanılıyormuyum?

Aynı tortulardan benim tankımda da oluyor. Ben bunu dalga motorlarının konumuna bağlıyorum. Benim gözlemlediğim kadarıyla tankta uçuşan artıklar yosunlu kayaya çarptığında yosunlara ya da kayaların pütürlü yüzeylerine takılıyor. Bu tortulardan kurtulana kadar dalga motorlarının konumunu değiştirdim. Şimdilik tortular ortadan kalktı. Ben ps'le alakalı olduğunu düşünmüyorum. Bu arada su ekleme üniteniz hayırlı olsun :thumbsup:

Saygılar

Temizlik ekibinin bu tortuları temizleyeceğini umardım aslında. Tankın ana dönüşüne filter sock denen eklemeyi yapmam lazım bende direk sump a iniyor sistemde bu tür parçacıkları tutacak hiçbir şey yok. Bakalım belki bir şekil bu sorunu çözeceğiz. Bunun dışında şimdilik herşey iyi gibi.

Dün yurtdışında forumlardaki ayın tankı linklerine bakıyordum birçoğundaki parametreler aynı. Yanlız bizde genelde KH için 8-9 arası benimsenmişken bu tanklarda 11-12 gibi değerler gördüm birim farkı mı var yoksa bu tanklardaki KH gerçekten yüksek mi?

Temizlikçi ekibinden hermitler o problemi halleder gibiydi ama onlar da zoaların üzerinden inmediği için tanktan çıkarttım. KH sanırım gerçekten yüksek değerlerde kullanılıyor. Red sea coral pro tuz kullanıyorum. Üzerinde yazan KH değeri 12.2 gibi yüksek bir değer. Ama söylediğiniz gibi biz KH'ı 7-8 gibi değerlerde tutuyoruz genelde.

Saygılar

KH ı 8 de tutabiliyorsanız sorun yok ancak bu bıçak sırtı bir rakam. Olabilecek bir aksaklıkta bazı canlıların çok kötü tepkiler vermesi mümkün. Resiflerde KH bu civarda ancak ciddi ve sık dalgalanmalar yaşanmıyor. Bu nedenle KH ı 10-12 aralığında tutmak bence daha güvenli. Kendi tankımda yüksek olmasını tercih ediyorum, uzun yıllardır kalsiyum reaktörü kullanıyorum, ilave olarakta her zaman çalıştırmadığım bir dozlama sistemim var. KH ım pek 10 un altına düşmez, 13 olarak ölçtüğümde sık oluyor.

Katkıları hiç aksatmadan ekliyor ve sık ölçüm yapıyorsanız 8-9 dkh ile sorun yaşanmaz. Ama benim gibi çok sık ölçüm yapmıyorsanız ve akvaryum kendi halinde gidiyorsa yüksek olması daha güvenli.

Cevaplar için teşekkürler, ben haftada bir ya da iki kez test yapıyorum duruma göre haftaiçi nekadar eklemem gerektiğii hesaplayıp ekliyorum. 7 nin altına hiç düşürmedim ama genelde 7,5-8,5 arası duruyor 11 gibi bir rakkama çıkmak şimdilik zor görünüyor bir ara 8 de bile tutmakta güçlük çekiyordum hergün 40-45 ml katkı giriyordum ama daha öncede yazdığım gibi büyük kısmı sanırım hazırda olan yüksek Ca ile birleşip çöküyordu. Şimdi durum daha dengede Ca 460-470 civarı.

Hermit konusuna gelince bende gereğinden fazla var ama snail ve conchları yemekten başka birşey yaptıklarını görmedim :) .

Bugün Maviakvaryumda skimz PS olduğunu farkettim fiyatlar fena değil ama bu ara bütçe elvermiyor PS işi biraz bekleyecek. Bir iki hafta daha nitrat işini takip edeceğim yükselme ya da azalmaya göre birşeyler yapacağız.

Ölmeyeceğini bilsem size hermitimi gönderirim Çağdaş Bey. Yosun, coraline alg, yem artığı hatta ara ara seramik kayayı bile yemeye çalışıyor :D

Benim akvaryumumda 400 tane hermit var. Abartmıyorum sayarak toplayıp getirmiştim, mercanlara zarar vermesinler ve bir şeyleri kolayca devirmemeleri için mümkün olduğunca küçük-orta arası boyları seçtim. 400 tane hermitin mevcut salyangozları tüketmesini beklerdim ama çok zamandır küçüklü büyüklü bir çok salyangoz ve conchda duruyor ama salyangozların ve conchların çok işe yaradığını düşünmüyorum, hermitler her çeşit algle mücadelede çok etkili ama çok sayıda olmaları gerekiyor. Ben tüm hermit ve salyangozları Akdenizden kendim topladım, hiçbiri ithal canlılar değiller.

Yeni bir iki kare:

704858_10151535409877501_54260394_o.jpg

175928_10151535411447501_1896162170_o.jpg

665717_10151535412037501_33891885_o.jpg

54322_10151535412482501_125025424_o.jpg

703700_10151535413127501_1627489916_o.jpg

617322_10151535414437501_1549929269_o.jpg

703974_10151535415457501_1498332451_o.jpg

622171_10151535430247501_1843969548_o.jpg

705220_10151535444392501_1244042283_o.jpg

Yeni canlılarınız hayırlı olsun Çağdaş Bey. Fotoğraflar için de ayrıca tebrik ederim :)

Saygılar

Tesekkurler Alican bey, aslında yeni bir canlı yok, sadece biraz yakından çekmeye çalıştım. Bu arada hepsi ceptelefonu çekimi, hala güzel bir kamera bulamadım, malesef.

Hahaha :D Ben uzak çekimlerden farkedememişim demek ki canlıları. Yeni sandım :) Aynı dert bende de var. Cep telefonuyla çekim yapıyorum ama çok çok kötü oluyor :( Onun için fotoğraf eklemeyi hiç istemiyorum konuma. Bu arada fotoğraflarınız arasında favorim alttan 3. olanı :)

Saygılar

302710_10151535431082501_1625167191_n.jpg

396651_10151535444392501_1244042283_n.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gene dayanamadim ve 3. anomeni tanka ekledim bakalim umarim bunun akibeti diger ikisinden iyi olur.

704552_10151538012312501_1608326108_o.jpg

Bu sefer beline ip falan bağlayın bari Çağdaş Bey, takılmasın yine dalga motorlarına. Hayırlı olsun, sonu diğerlerine benzemesin :)

Saygılar

Gerçekten bir kayaya bantlayacağım 3 kez anomen btlattıktan sonra buna nasıl cesaret ettim bilemiyorum ama oldukca güzel bir anemen birde oldukca küçük patlarsada artık atlatırım herhalde :)

Konu görüntüleyen kullanıcılar