Keşfet

Çırpıcı & Venturi Protein Skimmer

gloock

Aktif Üye
Katılım
13 May 2011
Mesajlar
633
Tepkime puanı
112
Puanları
43
Yaş
47
Ad Soyad
İlker Kök
Arkadaşlar, malumunuz venturi sistem PS'ler yemleme sırasında yada suya bir müdahalede toplamayı kesiyor.

Çırpıcı motorlu PS'ler (curve 5-7 gibi) de bu şekilde mi?

Yoksa yemleme veya suya müdahalelerde toplamayı kesmeyip toplamaya devam ediyorlar mı?

 
Ben BM NAC7 ve Curve7 kullandım; yemlemede toplamayı kesmiyorlardı. Elinizi uzun süre suya sokunca kesiliyordu bir süre ama süre kısaydı, belki max. 10-15 dakika. Şimdi ATI 200is kullanıyorum; granül yemde toplama düşmüyor ama pul yemde, karides vb. verdiğimde, kurutulmuş Tubifex, Artemia vb. girdiğimde hemen düşüyor toplaması yarım saat-bir saat kadar. Elimi sokunca zaten hemen düşüyor. İnanmazsınız ama akvaryumun önünde biri sigara yaksa 5 saniye içinde falan toplaması düşüyor, nasıl bu kadar hassas anlayamıyorum... 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu arada, venturi ne demek hiç bilmiyorum...

 
Curve ps lerde suya el sokulunca veya müdahale edilince köpüklerin olgunlaşması gecikiyor ama kısa sürede toparlıyor.

 
Her 2 tür ps te de toplama, yüzey gerilimi bozulunca düşer...

Venturi veya çırpıcılı diye ayırmak doğru olmaz, marka ve modele göre kimisi çabuk toparlıyor kimisi uzun sürüyor..

Bugüne kadar en çok schuran modelleri kullandım, mesela schuran 100 ve 120 hemen toparlanırken 150 biraz sürüyor tekrar başlaması...

Bu biraz motor gövde oranı bence, motor gövdeye göre güçlüye çabuk toparlıyor...150 modeline eheim 1260 takmıştım, toplama yemlemeden falan dursa bile hemen düzeliyordu mesela...

Şu an tunze 9410 kullanıyorum, gövde ufak motor güçlü, yağlı yem de atsam ayağımı da soksam :) (şaka tabi)

10 dk da tam gaz toplamaya devam ediyor...

Bence gövde / motor güç oranı ile ilgili...

 
Curve ps lerde suya el sokulunca veya müdahale edilince köpüklerin olgunlaşması gecikiyor ama kısa sürede toparlıyor.
bu fizik kanunlarıyla ilgili birşey , artık elmayı bırakınca niye yere düştü diye kimse sorgulamıyor bunu da sorgulamak mantıksız.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben tekniğini hiç bilmiyorum. Bilen biri bu yüzey geriliminin ne olduğunu, PS lerin nasıl toplama yaptığını, neden tatlı suda köpürmeyip de tuzlu suda köpürdüğünü anlatabilir mi? Lütfen anlatan Bilal'e anlatır gibi yavaş yavaş & tane tane ve herkesin anlayabileceği gibi anlatsın; aşırı tekniğe girmeden halk işi anlatsın :)

 
Valla aklımın yettiğince kabaca aaçıklayayım. Doğruluğunu katılımcı arkadaşlar yargılasınlar. Tatlısuda protein atığı çöker iken tuzlusuda tuzlusuyun yoğunluğu sayesinde ya da sonucunda yükselir. Bu tuz yoğunluğu ayrıca daha küçük ve homojen kabarcık oluşmasınıda sağlıyor. Ayrıca su kabarcığını mikroskop altında incelersen pürüzsüz değil kristal bir yüzeye sahip olduğunu göreceksin. Yani bu atıklar  dikene takılmış gömlek gibi takılıp yükseliyor ve skimmer kabında toplanıyor. Yüzey gerilimi denen şey ise kabaca dalgalanması ve kısa aralıklarla seviyesinin düşüp yükselmesi.

Kısa ve öz olarak tuzun yarattığı yoğunluk sayesinde küçük baloncuklar oluşuyor ve yoğunkluk nedeni ile kaldrıma kuvveti ilede toplanıyor.

 
Abi dikene takılan gömlek dedin ben olayı 100% anladım, sağol.

Peki neden protein skimmer deniyor, PS lerin topladığı şeyler sadece protein mi? Bir de benim bilmediğim şu var: Bir balık atığı veya yem parçası taşırmadan sumpa gitti ve PS emiş borusundan emildi diyelim, bu atık veya yem vb. çırpıcıda parçalanıp baloncuklarla yükselip taa yukarıya çıkıyor mu yoksa önce bunun suda çözünmesi mi lazım baloncuklar tarafından yukarıya taşınıp toplanabilmesi için? Yani PS ler katı atığı da topluyorlar mı yoksa bu atıklar önce illa ki suda çözünecek ve sonra mı toplanacaklar?

 
Kulağa daha hoş geliyor diye :)   Diken-Gömlek benzetmesi sen Bilal için olan anlatım istediğin için yapılmıştı. Aslında proteinin elektriksel kutupsallığı üzerinden baloncuğa takılıyor bu organik maddelerin parçalanması ile. Bunun bile kaç tane farklı versiyonu var.

Basitçe suda oluşan organikler bu skimmerda ufalanıp yukarıda tarif ettiğim şekilde atılıyor. Sadece protein bazlı olan atılmıyor tabşiki. İnorganiklerde yağlarda vs de bu işlem sırasında kaçak yolcu misali gidiyorlar sistemden :D

Bir öğüt gerekyorsa örnek olarak ben toplama kabının kapağının köpüğün kaba inişini sağlayan iniş kısmına her temizlik sonrasında bir miktar zeytinyağını sürüyorum çok hafif. Köpük buna çarptığında patlayıp toplama kabına sıvı halde akıyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki bu PS ler Beyaz Benek' in parazitlerini balığın üstünden inip de suda serbest dolaşırken neden yakalayıp parçalayıp toplamıyorlar?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Belkide beyaz beneği kaldıracak kuvveti sağlayamıyordur? Ya da hareketli bir canlı olduğundan kurtuluyordur. Ya da belkide bazılarını gerçekten yakalıyordur. Ya da bu canlı üstünde değil iken sıkıca aşağıdaki malzemeye tutunup akıntısız yerde pinekliyordur. Açıkçası bir ara bir üye bir hobici skimmerda toplanan atığın mikroskop altında incelemesini yapmıştı. Orada kımıl kımıl bakteri vs gözüküyordu. Sanırım beyaz benek illeti skimmera uğrayacak olursa toplanabilir gibi bir çıkarım yanlış olmaz.

 
Paylaşımda bulunan tüm dostlara teşekkürler.

Tunze 9005 kullanıyorum.

Toplamasından,sessizliğinden,boyutlarından memnunum ama

şu toplamayı kesip uzun süre sonra toplaması canımı sıkıyor.

Sumpa inişte filtre torbalı-torbasız denedim bir şey farketmiyor.

Sump üç bölme

İlk bölme su inişi

İlk bölmeden sonra iki şaşırtma var (dalgasız sabit bir su yüzeyi elde etmek için)

İkinci bölmede sadece PS var

Üçüncü bölme reaktör ve kafa motoru

Sorular

1-İlk bölmeyle ikinci bölme arasına bir şaşırtma daha koymak fayda sağlar mı?

2-Kafamda Curve 5 var bu alet Tunze gibi hassas mıdır?Değiştirmeye değer mi?

Forumdan Luwino nickli Ege kardeşimin şu olaylı PS'ını aldım, denemek için.

Schuran 120.Güzel topluyor ama 2000/1 biraz daha sesli.

O da yemleme ve suya müdahalede toplamayı kesiyor ama çabuk toparlıyor.

 
... Yüzey gerilimi denen şey ise kabaca dalgalanması ve kısa aralıklarla seviyesinin düşüp yükselmesi...
Bu bahsettiğiniz hareket wavebox ya da karışık modlu akıntı tipli motorların oluşturduğu dalgalara uyuyor. Bu durumda bu dalga tipleri de yüzey gerilimini etkilemez mi?

Ayrıca sumpta duran PS, bu şekildeki hareketlenmelerden etkilenebilir mi? Çünkü dalga motorları kaynaklı dalga hareketleri ya da el / kol girmesiyle oluşan su hareketi sump'ta değil akvaryumda oluyor ve sump'ı etkilemiyor. Sump'ta da hem iniş sebebiyle hem de akvaryumdaki akıntı tiplerinden dolayı sürekli olarak bahsettiğiniz şekilde bir dalga hareketi oluyor.

Yani demek istediğim, -eğer doğru anladıysam- durum üstte belirttiğiniz şekildeyse akvaryumda olan bir dalgalanmanın sump'a çok etki etmeyeceği, sump'ta zaten düzensiz ve küçük çaplı bir dalgalanma hareketinin bulunduğu. Dolayısıyla el / kol sokmasıyla PS toplamasındaki düşmenin, sadece su hareketinden değil başka etkenlerden de etkilenmiş olabileceğini düşünüyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu bahsettiğiniz hareket wavebox ya da karışık modlu akıntı tipli motorların oluşturduğu dalgalara uyuyor. Bu durumda bu dalga tipleri de yüzey gerilimini etkilemez mi?

Ayrıca sumpta duran PS, bu şekildeki hareketlenmelerden etkilenebilir mi? Çünkü bu dalga hareketleri ya da el / kol girmesiyle oluşan su hareketi sump'ta değil akvaryumda oluyor ve sump'ı etkilemiyor. Sump'ta da hem iniş sebebiyle hem de akvaryumdaki akıntı tiplerinden dolayı sürekli olarak bahsettiğiniz şekilde bir dalga hareketi oluyor.
Bunu tecrübe ettiğim düzenli başıma gelen olaylarla açıklamaya çalışayım. Örnek verdiğiniz gibi su yüzeyinde ana tankta wavebox türü bir cihazın suyu çok dalgalandırması sonucunda tankımda su seviyesi taşırma kutusu mevkinde yükseliyor geçici olarak , ancak çoğalan suyu emen iniş borusu daha fazla suyu sumpıma taşıyor. Sonuçta su seviyesinin Skimmer için ideal olsada anlık olarak bölümde su yükseliyor. Dolayısı ile benim skimmerimı çok etkilemiyor ancak yüzeydeki gerilim etkiliyor. Akvaryum anatankta bulunan skimmerlar bu dalgalanmadan tabiki sumptakinden daha çok etkileniyor. Ayrıca suya elimi soktuğumda yine su seviyesi artıyor sumpa fazla su gidiyor ve Skimmer etkilenebiliyor. Kısaca kesin olarak anlatabileceğim bu konuda bu. Bilimsel değil ama gözlemsel.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben tekniğini hiç bilmiyorum. Bilen biri bu yüzey geriliminin ne olduğunu, PS lerin nasıl toplama yaptığını, neden tatlı suda köpürmeyip de tuzlu suda köpürdüğünü anlatabilir mi? Lütfen anlatan Bilal'e anlatır gibi yavaş yavaş & tane tane ve herkesin anlayabileceği gibi anlatsın; aşırı tekniğe girmeden halk işi anlatsın :)
Tatlı suda da toplar, tatlı su için de protein skimmerlar var...

Yüzeye çekim tekniğidir...

Zeytin yağını suya damlatınca ne yapar? Yüzeye çıkar...

Kabarcık nedir? Su içerisinde, etrafı suyla kaplı hava parçasıdır ve her tarafı yüzeydir... Küre şeklinde yüzey = kabarcık

Düzlem şeklinde yüzey = suyun yüzeyi...

Birim hacimdeki yüzeyi arttırmak kabarcıkları ufaltarak ve sayısını arttırarak sağlanır...

Sudaki yüzeye çıkmaya meyilli maddeler de protein ve yağlardır...bunlara yanılmıyorsam hidrofilik özellikte maddeler deniyordu...

Hidrofobik olanlar ise yüzeye yapışmayanlar, bunları da protein skimmer toplayamaz, ancak başka bir hidrofilik maddeye yapışırsa birlikte toplanırlar...bunları da karbon ve zeolit gibi maddeler ile topluyoruz...

Sağlam köpürtürsen tatlı suda da protein köpüğü oluşturursun...

25 kg lük tuz kovasını tatlı su doldurup içine ati 200 is motoru, tunze 9420 motoru veya airstar 1500 ve üzeri model güçlü bir motor atıp biraz beklersen kovanın yüzeyinde köpük toplanmaya başladığını 1-2 dk içerisinde görürsün...

 
Paylaşımda bulunan tüm dostlara teşekkürler.

Tunze 9005 kullanıyorum.

Toplamasından,sessizliğinden,boyutlarından memnunum ama

şu toplamayı kesip uzun süre sonra toplaması canımı sıkıyor.

Sumpa inişte filtre torbalı-torbasız denedim bir şey farketmiyor.

Sump üç bölme

İlk bölme su inişi

İlk bölmeden sonra iki şaşırtma var (dalgasız sabit bir su yüzeyi elde etmek için)

İkinci bölmede sadece PS var

Üçüncü bölme reaktör ve kafa motoru

Sorular

1-İlk bölmeyle ikinci bölme arasına bir şaşırtma daha koymak fayda sağlar mı?

2-Kafamda Curve 5 var bu alet Tunze gibi hassas mıdır?Değiştirmeye değer mi?

Forumdan Luwino nickli Ege kardeşimin şu olaylı PS'ını aldım, denemek için.

Schuran 120.Güzel topluyor ama 2000/1 biraz daha sesli.

O da yemleme ve suya müdahalede toplamayı kesiyor ama çabuk toparlıyor.
 
Arkadaşlar şu sorular hakkında ne dersiniz?

Sorular

1-İlk bölmeyle ikinci bölme arasına bir şaşırtma daha koymak fayda sağlar mı?

2-Kafamda Curve 5 var bu alet Tunze gibi hassas mıdır?Değiştirmeye değer mi?
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst