Keşfet

Damacana Su

hates

Yeni Üye
Katılım
9 Ara 2014
Mesajlar
234
Tepkime puanı
120
Puanları
0
Yaş
39
Ad Soyad
Hede
Her ne kadar kimse tarafından önerilmesede ben gibi damacana suya mahkum birçok kişi de mevcut. İlk tuzlusu akvaryumumu kurma arafesinde damacana suları biraz araştırmıştım. Birçok suyun iletkenliği 120-140 dolaylarında,  erikli, damla gibi piyasada bulabileceğiniz nispeten daha yumuşak ve daha kaliteli suların iletkenliği 70-90. Birkaç adı sanı duyulmadık markada (ki bu markaların pastadan pay kapmak adına uygunsuz suları arıtarak sonradan mineral eklediklerini düşünüyorum) iletkenlik 35-45. En sonunda bulabildiğim en düşük iletkenliğe sahip su geçenlerde kipada gördüğüm gürpınar su idi 37.1. Bugün hazır oraya kadar gitmişken alayım dedim. Sonra aklıma geldi farklı ebat damacanalar bazen farklı tesislerde doldurulduklarından değerler oynayabiliyor 19LTlik damacananın üzerine bir baktım iletkenlik 15.64 inanamadım. Zannedersem TDS 5in altına denk geliyor bu değer. Bir daha baktım baktığım su kipa suymuş. Sonra diğer parametrelere baktım neredeyse hepsi sıfır. Bildiğimiz arıtma suyu sanki.Değerleri aşağıdadır. Damacana suları üzerine kısa bir analiz olarak paylaşayım dedim. Belki diğer arkadaşlar da biraz daha zenginleştirirler konuyu.

Analiz Parametreler
Alüminyum (Al) 0 µg/L
Amonyum (NH4) 0 mg/L
Klorür (Cl) 0 mg/L
Renk Uygun
İletkenlik 15.64 µS/cm 
Ph 7.8
Demir (Fe) 0 µg/L
Mangan 0 µg/L
Koku Uygun
Oksitlenebilirlik 0.5 mg/L
Sülfat (SO4) 0 mg/L
Sodyum (Na) 0.9 mg/L
Tat Uygun
C. Perfingens 0
22 °Cde Koloni sayısı 0
Koliform Bakteri 0
Toplam Organik Karbon 0
Bulanıklık Uygun
 
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu konunun ben dahil bir çok kişinin işine yarayacağına eminim. Özellikle nano tanklarda damacana su kullanımı azımsanmayacak oranlarda bence. Bazıları kullanıcılar herhangi bir sorun oluşturmadığını söylüyor. Damacana sularla ilgili akla gelen ilk soru ise; etiketlerinde belirtilen değerlerin ne kadar gerçeği yansıttığı sorusu ki mutlaka araştırılmalı ve kullanımdan önce en azından iletkenlik doğrulanmalı bence eğer sonuçta değerler gerçeği yansıtıyorsa damacana su neden kullanılmasın ki?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kipa suyu biraz araştırınca fiyatının 5,49 tl olduğunu (bence gayet uygun) ve Gölcük'te dolum yapıldığını öğrendim. ISO 9001:2008 ve ISO 22000:2005 belgelerine sahip ki bu belgeleri almışsa şahsım adına ben etikette belirtilen değerlerin doğruluğundan şüphe duymam. Dolum tesisine ait bir telefon numarası bile var. Müsait olduğumda arayıp daha ayrıntılı bilgi almaya çalışacağım. Diğer damacana sularda nasıldır daha önce araştırmadığım için bilmiyorum ama değerleri microsiemens cinsinden belirtmesi çok güzel, yaklaşık 9 EC(ppm) 'e denk geliyor.

Tabi yosun oluşumunu tetikleyen şeyin sudaki toplam çözünmüş maddeler (tds) oranı mı elektriksel iletkenlik EC mi burada onu bilmek lazım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sudaki toplam çözünmüş maddenin büyük kısmı iyonlaşarak çözündüğünden ve su içerisindeki iyonları suya iletkenlik sağladığından arasında bir bağ var. Bazı sularda KH değeri de belirtilmiş oluyor ama çoğunlukla yok. Ben anlamadım zaten nasıl standard bu neredeyse tüm suların etiketinde farklı parametreler yazıyor.

 
Ph ile bağlantılı olduğu için yazmıyor olabilirler mi acaba? Ph yüksek ise kh düşüktür gibi bir şey vardı sanırım. Zaten kullandığımız tuzlarda kh içeriyor.

 
19 lt. çogu işlenmiş sular yani makinadan geçmiş içime uygun hale gelmiş sular. örnegin aleminyum değeri yüksek normalde satamaz

geçiriyor makinadan al sana içilebilir su .

 
Uzun vadede arıtma sudan vazgeçmeyin derim ankara da suyun tonu 5 tl. Ro 3 de 1 ini arıtsa diyelimki 250 litre su verdi ortalama 13 damacana yapar 13x 6 tl diyelim 78 tl yapar bence maddi Açıdan zarar.

 
Uzun vadede arıtma sudan vazgeçmeyin derim ankara da suyun tonu 5 tl. Ro 3 de 1 ini arıtsa diyelimki 250 litre su verdi ortalama 13 damacana yapar 13x 6 tl diyelim 78 tl yapar bence maddi Açıdan zarar.
Sabit giderler olan cihaz ücreti ve periyodik değiştirilen filtrelerin ücretleri de hesaba katıldığında tahminimce 50lt altı tanklar için damacana daha ucuza geliyor. Büyük hacimler için elbette RO pratik ve avantajlı.

 
Sabit giderler olan cihaz ücreti ve periyodik değiştirilen filtrelerin ücretleri de hesaba katıldığında tahminimce 50lt altı tanklar için damacana daha ucuza geliyor. Büyük hacimler için elbette RO pratik ve avantajlı.
Neden Sadece akvaryum üzerinden hesap yapıyorsunuzki ben yıllarca istemedim arıtma cihazı akvaryum vesilesi ile takıldı mutfağa şimdi kendime kızıyorum ne para ödüyormuşum keriz gibi damacanalara diye

+çayın kahvenin tadına vardık yemeklerde bence fark oldu her haliyle iyi birşey arıtma ki şuanda 300 tl civarlarına kadar düşmüş fiyatlar taktırın kafanız rahat olsun .

markalar arasında bir fark yok bence ama filtrelerin avrupa veya amerikan olmasına dikkat edin. 

 
Aynen Katılıyorum atık olarak çıkan suyuda tuvalete kocaman bi bidon aldım onu dolduruyorum Çeşmesi'de var :) gerisini anlatmıyorum :) tank nano bile olsa haftada yaklaşık 5 litre su eksiltiyor bence hiç damacanaya bulaşmayın.

 
çok güzl arıtma tabiki şart ama iki haftada 1 su değişimi için arıtma bağlatamayanlar ben mesela arıtma bağlatmam için lavabounun altını kapatmak için lavaboyu değiştirmem lazım dolaplı bir lavabo almalı buda arıtma ile birlikte maliyet arttırıyor ki ortadan borular görünmesin işyerim müsait değil sadece arıtma ile kalsa tabiki bağlatabileceğiz ama böylede bir durum var damacana sular hakkında net bir bilgi yok mesela ben araştırmalar sonucu kay su aldım iletkenliği baya düşüktü ama yosun oldu hafiften şimdi bu kipa suyu denemeli mi ? şu an damla kullanmaktayım tabi su değerlerim tavan :D  

ca 500 

mg 1315 

kh 12.5 :D  

 
Aynen Katılıyorum atık olarak çıkan suyuda tuvalete kocaman bi bidon aldım onu dolduruyorum Çeşmesi'de var
default_smileblue.gif
gerisini anlatmıyorum
default_smileblue.gif
tank nano bile olsa haftada yaklaşık 5 litre su eksiltiyor bence hiç damacanaya bulaşmayın.
Kesinlik ile doğru olduğuna inanıyor ve bu mantıktan yanayım normal kullanımda evime 28 TL gelen su akvaryum suyunu ozmozdan almaya başladığımdan beri 58 TL gelmeye başladı haftada 60 litre ayda 240 litre su almaktayım bu aldığım oranın faturaya istinaden yarısınında pis su gideri olarak hesaplasa aşağı yukarı 3/1 i kadar sanırım 80 litre yani akvaryum için ayda toplamda gider ile birlikte 320 litre yapar 320 litre \ 19 luk damacana 16.8 yanı bence 17 adet damacana yapar ben erikli kullanıyorum evde 19 luk damacana fiyatı 11.5 TL ( 02.11.2019 ) 17 adet 11.50 TL 195.50 kurus yapar ama ben sadece 30 TL fark veriyorum kaba taslak yazarken kı hesaplama bu ince ayrıntıya girersek 6 ayda bir mebran reçine değişimi vs 200 TL desek yılda 400 lira yapar ki yıne bile daha hesaplıya geliyor bence ayrıca akvaryumdaki istenmeyen durumlardan kurtulmak PAHA PİÇİLEMEZ 

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst