Keşfet

Damacana su

Ozguruz

Yeni Üye
Merhaba. Yaklasik bir yildir nano tankım var. Su olarak erikli damacana su kullaniyorum. Ro suyun daha iyi oldugunu heryerde okudum denebilir.ancak ro cihazim yok.tank ta 30 lt kadar almayi da dusunmuyorum acikcasi. Merak ettigim biraz yisun problemim var ve erikli son zamdan sonra 13.5 oldu. Daha uygun fiyatli damacana su kullanan varsa paylasabilir mi gerekcesi ile birlikte.

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Erikliyi neden kullandığınızla alakalı bir şey. Bende ilk damacana su kullandım, o sıralar tüm damacana su verilerini bilirdim. Şuan aklımda olmamakla birlikte, bende aoç kullanmıştım. Ama 13.5 vermektense. 250 lira zatekde. onunla konuşursanız alabilirsiniz. Ha diyorsanız 250 fazla ben 1-2 litre kullanıyorum çoğu zaman onu bilemiyotum tabi.

Ben 2 yılını geçmiş pikoda damacanadan farklı 5-10 litrelik şişelerde hamidiye veya abant kullanıyorum.Hiç ro su kullanmadım ,dijitalde okunan fosfatım 0

Bence yosun problemi ciddi ve ilerliyor ise önce fosfat testi yapın

Ben 2 yılını geçmiş pikoda damacanadan farklı 5-10 litrelik şişelerde hamidiye veya abant kullanıyorum.Hiç ro su kullanmadım ,dijitalde okunan fosfatım 0

Bence yosun problemi ciddi ve ilerliyor ise önce fosfat testi yapın

Su değişimlerini ne sıklıkla ve kadar yapıyorsunuz Engin bey. Ve buharlaşma ne kadar oluyor sizde? Eğer su değişimlerinizi atlamadan ve önerilen %10'u geçmeden yapıyorsanız 2 senede o akvaryumda her türlü zararlı şey birikmiş olması gerek. Ama %10 değilde sözün gelimi ufak ve kolay olması nedeniyle %30 yada üstü gibi yapıyorsanız bişiy diyemem ama yine de birikim olur akvaryumda gün gelir patlar... 

Bu tabi baktığınız canlılar ile de ilgili. Sözün gelimi zor canlılar bakıyorsanız bu birikimi daha erken farkedersiniz ama basit yumuşak mercan bakıyorsanız uzun bir süre farketmeyebilirsiniz ve hatta hoşlarına bile gidebilir bir süre ...

Merhaba Kutlu Bey,
Mesajımı sadece konudaki soruyla ilgili olarak kullandığım suyu ve neden tavsiye ettiğimle ilgili yazdım[emoji4]
Yoksa ro'nun su değerleri açısından,maddi açıdan ve taşıma zahmeti vb açısından daha avantajlı olduğunun farkındayım,
hatta büyük litrajlarda hazır su kullanmak hiç mantıklı değil ama tahmin ettiğiniz gibi pikolarda hazır su çok daha pratik ve zaten zor türlerin çoğu pikolarda sadece ro değil su değerlerinin sabit tutulmasının zorluğundan kaynaklı önerilmediği için beslemiyorum.
Haftada bir 30 litrelik akvaryumda 5 litre düzenli su değişimi yapıyorum;çoğu soft tür olmak üzere duncan,lobo open brain gibi kolay lps türleri var,sps yok.
Hazır sudan geçebilecek silikat demir organik atık vb için de belirli dönemlerde gfo,karbon vb medya malzemesi kullandım,
Şuan nitrat 10ppm, fosfat 0, mg 1320, kh 12
Kh bol su değişimine bağlı reeflowers kullandığım için biraz yükseldi düşük kh'lı Tropic Marin veya reef crystals kullanarak dengeleyeceğim.
Dediğim gibi ben 2 yıldır(bence gözlem yapmak için makul olabilecek bir süre) pislik birikimi,cyano vs suya bağlı bir sorun yaşamadım ama akv hacmim daha büyük olsa veya zor canlılar girmek isteseydim,dezavantajını bile bile hazır su işine girmez ro su ile kafamı rahat ettirirdim,yanlış anlaşılmasın[emoji4]

Merhaba Kutlu Bey,
Mesajımı sadece konudaki soruyla ilgili olarak kullandığım suyu ve neden tavsiye ettiğimle ilgili yazdım
emoji4.png

Yoksa ro'nun su değerleri açısından,maddi açıdan ve taşıma zahmeti vb açısından daha avantajlı olduğunun farkındayım,
hatta büyük litrajlarda hazır su kullanmak hiç mantıklı değil ama tahmin ettiğiniz gibi pikolarda hazır su çok daha pratik ve zaten zor türlerin çoğu pikolarda sadece ro değil su değerlerinin sabit tutulmasının zorluğundan kaynaklı önerilmediği için beslemiyorum.
Haftada bir 30 litrelik akvaryumda 5 litre düzenli su değişimi yapıyorum;çoğu soft tür olmak üzere duncan,lobo open brain gibi kolay lps türleri var,sps yok.
Hazır sudan geçebilecek silikat demir organik atık vb için de belirli dönemlerde gfo,karbon vb medya malzemesi kullandım,
Şuan nitrat 10ppm, fosfat 0, mg 1320, kh 12 
Kh bol su değişimine bağlı reeflowers kullandığım için biraz yükseldi düşük kh'lı Tropic Marin veya reef crystals kullanarak dengeleyeceğim.
Dediğim gibi ben 2 yıldır(bence gözlem yapmak için makul olabilecek bir süre) pislik birikimi,cyano vs suya bağlı bir sorun yaşamadım ama akv hacmim daha büyük olsa veya zor canlılar girmek isteseydim,dezavantajını bile bile hazır su işine girmez ro su ile kafamı rahat ettirirdim,yanlış anlaşılmasın
emoji4.png

Engin bey;

Suda zamanla birikecekler için karbon kullanmanız mantıklı. Kullanmasaydınız zaten biz bunları konuşmuyor olurduk :) Ama yinede karbonun nitrat ve fosfat üzerinde etkisi olmadığını biliyorum. Silikat için fikrim yok. Ama ağır metaller için etkilidir. Pico da olsa ro su kullanmanız avantaj olurdu sizin için. Yakınız ihtiyacınız olduğunda size ro su verebilirim. Mesela bu haftasonu 10 lt getireyim. 2 hafta idare eder. Sonrasında yine ya ben getiririm ya siz alırsınız benden... 

Haklısınız Kutlu bey,ro suyun avantajı konusunda hiçbir şekilde aksini savunamam
Fosfat,nitrat için ps kullanıyorum.
Bu arada teklifiniz için teşekkür ederim Kaçtığım bir iş yüzünden size zahmet vermek istemem.Zaten size danışacağım bir konu vardı ps parçası hakkında öm den atıyorum,onu çözebilirsem yeterli sağolun[emoji4]

Haklısınız Kutlu bey,ro suyun avantajı konusunda hiçbir şekilde aksini savunamam
Fosfat,nitrat için ps kullanıyorum.
Bu arada teklifiniz için teşekkür ederim Kaçtığım bir iş yüzünden size zahmet vermek istemem.Zaten size danışacağım bir konu vardı ps parçası hakkında öm den atıyorum,onu çözebilirsem yeterli sağolun
emoji4.png
Damacana su ile gelen nitrat / fosfat' tan bahsetmiştim. Buna ps'in faydası olmaz. Ps, atıkların nitrat ve fosfata dönüşmeden önce toplanmasına yarar. Sudaki oluşmuş olana bi faydası yoktur. Oluşmuş olanı bakteri ile giderirsiniz. 

Teklifim hala geçerli. Arada bir o taraflara geliyorum. 2 pet şişe atsam motora bana yük olmaz. Ama taşıma suyla değirmen dönmez :) diyorsanız haklısınız. 

Ps konusunda yarın akşam ancak bakar söylerim. Dediğim gibi ben 2 adet hatırlıyorum ama tek de olabilir. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba. Yaklasik bir yildir nano tankım var. Su olarak erikli damacana su kullaniyorum. Ro suyun daha iyi oldugunu heryerde okudum denebilir.ancak ro cihazim yok.tank ta 30 lt kadar almayi da dusunmuyorum acikcasi. Merak ettigim biraz yisun problemim var ve erikli son zamdan sonra 13.5 oldu. Daha uygun fiyatli damacana su kullanan varsa paylasabilir mi gerekcesi ile birlikte

Bende erikli kullanıcısıyım değiştirmemenizi tavsiye ederim gerçi rakam biraz artmış olsada

Konu görüntüleyen kullanıcılar