Keşfet

Deniz Akvaryumu Cyano Tedavisi - Antibiyotik

ncpkskn

Yeni Üye
Katılım
7 Tem 2013
Mesajlar
190
Tepkime puanı
27
Puanları
0
Ad Soyad
necip kskn
Merhaba Arkadaşlar,

Akvaryumda uzun zamandır ne yaptıysam bir bölgede cyano devamlı oluşuyordu, bazı günler geçer gibi yapıp diğer gün tekrar geliyordu ve bu durum yaklaşık olarak 6 aydır devam ediyordu.

Bana sorarsanız çok fazla rahatsız etmiyordu açıkçası hatta fazlalaştığında genel kontollerimi filan yapıyordum, sonra tridacna nın üzerine sıçradı o zman benim tahammülüm kalmadı elbette.

Eczaneden macrol 500 (Klaritromsin) aldım,

1.gün - 1 adet tableti üzerindeki sarı tatlandırıcı kısmı kazıyıp suda çözdükten sonra kafa motorundan tanka yolladım, skimmer ölen cyanolar yüzünden çoştu en son kısma kadar açtım skimmerı fişini çekmedim. (ati 250 kullanıyorum, tank hacmi 1000 lt). ps taşmadı ama köpik çok fazla yükseldi. bende cyano çok fazla olmadığı için belki de taşmadı, gözlemlemek gerekebilir.

2.günü es geçtim, skimmer kendine geldi gibi oldu.

3. gün aynı şekilde 1 tablet daha ekledim skimmer eskisi kadar çoşmadı ama cyano baya bir azaldı. kontrol altına alınmıştı sanki.

4.günü es geçtim.

5. gün aynı şekilde bir tablet daha kırdım ancak cyano ölmüştü sadece uçmak üzere olan bir kaç 1 cm lik bölgede vardı. garanti olsun diye yaptım yani. skimmer neredeyse hiç tepki vermedi.

6. gün tankta hiç cyano kalmadı hatta kayalardaki koyu kırmızı ve mercanların ölen kısımlarındaki oluşan koyu kırmızı belirtiler bile yok oldu.

Şu an yaklaşık 1 ay geçti hiç bir cyano belirtisi yok.

Tankım bol balık ve tüm türlerden mercana sahip hiç bir canlı olumsuz tepki vermedi.

Cyano tamamen geçti, benim tecrübe ve araştırmalarıma göre cyanodan başka hiç bir şeye etki etmiyor.

ancak uyarmak gerekebilir, benim tankta bana göre cyano olacak hiç bir şey yok sadece cyano çoğaldığı zaman ps taşmıştı ve ro filtereleri 1 seneyi geçmişti, ps taşınca (üst üste iki kere aynı haftada) cyano patladı, ro filtrelerini değiştirdim, sifon yaptım v.s. ıslah ettim ancak bazı bölgeler nüks etti, antibiyotik uygulaması ile çözüme ulaştım.

Sizde gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. İşe yarıyor.

 
merhaba necip bey;

akvaryumunuz kaç litre acaba?ben uygulamayı düşünüyorum...

 
1000 lt benim akvaryum,

58 lt tank için 500 mg çok gelebilir ,

Siz 250 lik Alıp bir lt ro suda tableti erittikten sonra 10cc verebilirsiniz günlük, yani ben olsam öle yapardım.

 
Antibiyotik işi süper bir Buluş.ne yaptıysam syono denen illetten kurtulamamıştım fakat antibiyotik kesin sonuç mercanlara hiç bir zararınıda görmedim yaşamadım.

 
O zaman ben salıyorum şimdilik uğraşmıyorum. Haddini aşarsa çözüm var artık nasıl olsa. Okuduğum kadarı ile bir çok kişinin derdine derman oldunuz, tebrik ve teşekkür ederim.

 
Pardon ya 1lt yazıyla yazıldıgı için gözümden kaçmış cevap için tşkl

 
Etkili bir çözüm gibi görünüyor.

 
reçetesiz vermiyorlarmış ilacı :( (

 
Bitkili tanklarda da mavi yosun sorunu için antibiyotik kullananlar var ve onunda kesin çözümü olarak bakılıyor antibiyotiğe.  Bir sürü bitkili tank kurmuş ve çok tecrübeli bir abim bitkilide gönül rahatlığıyla kullanabilirsin demişti mavi yosun için ben deniz tankımda kullandım cyano için. Evet bir müddet bitirdi ancak önemli olan cyanoya asıl neden olan kısmı bulmak mesela benim sorunum suymuş antibiyotik yok etti ancak sonra tekrarladı. bence antibiyotik kullanımının yanı sıra sorunun asıl kaynağı bulunmalı. Ancak antibiyotik kullanımının bende hiç bir zararını görmedim önemli bir husus ps yi deli gibi çalıştırıyor taşma yapabilir dikkat edilmeli diye düşünüyorum.

 
Macrol 500 aldım dediginiz gi üzerindeki sarı tatlandırıcıyı kazıdıktan sonra döveçle iyce un ufuk olana kadar dövdüm. Bir lt su ile sulandırdım bir haftadır her gün ölćüsüzce su tamamlar gibi döküyorum banamısın demedi. Kayalardaki cyano biraz bile gećmedi . Bu göntem herhalde baßlangıçta uygulandıgında işe yarıyor. Canlılar da kötü bir etki yok.Ekli dosyayı görüntüle 29610

 
Ilk önce cyano neden oluşuyor onu bulun bence, sonra bu yöntemi deneyin.

Ro kullanıyor musunuz ?

Akıntı yeterli mi ?

Işık yeterli mi ?

Su değerleriniz nasıl ?

Yemleme durumunuz nasıl ?

Akvaryumda ki ps yeterli mi ?

Bu tarz sorunlardan cyano olabilir, ilk önce neden olduğunu bulursanız çözüme ulaşmak daha kolay olabilir.

Antibiyotik tedavisi ancak parametrelerin düzgün olup nedenini bulamadığınızda kullanmak mantıklı yoksa devamlı aynı ortam oluşuyorsa antibiyotik fayda etmez elbette.

Akvaryumları insan Vücudu gibi düşünebilirsiniz, ayaklarınız devamlı soğuk suyun içindeyken antibiyotik almak ancak savunma sisteminize zarar verir. Yada Hastalığınız iyileşmez. Ilk önce ayaklarınızı soğuk sudan çıkartıp kurulayıp Çorap giyin sonra tedaviye başlayın.

 
  Herşeye hazırlıklı olmak amacı ile ve bilgi edinmek amacıyla bu aralar cyano ile ilgili baya çeşitli yerlerden makaleler okudum yerli, daha çok yabancı ağırlıklı; antibiyotik kullanımını artıları ve eksileri ile derinlemesine öğrendim ve paylaşmak istedim. Uygulamış olduğunuz antibiyotik tedavisinin cyano üzerinde pozitif etkisi çok fazla ve bizlerin tanklarında bulunan iyi huylu 2 tür bakterimiz (Amonyağı nitrite, nitriti nitrata çeviren bakteriler) içinde zararsız. Sebebi ne derseniz; hücre çeperi/zarı nitrifikasyon baketirlerinde farklı yapıda olduğu için antibiyotik nitrifikasyon bakterilerimize zarar veremiyor. Bu noktaya kadar antibiyotiğin artılarını konuştuk fakat birde işin diğer yüzü var; antibiyotik malesef denitrifikasyon bakterilerine ölümcül zararlar veriyor ki sizlerde bilirsiniz denitrifikasyon bakterilerinin sıfırdan oluşumu, üremesi dahi çok uzun zamanlar ve kolay olmayan şartlar altında gerçekleşiyor. Bilmeyen arkadaşlar olabilir not olarak denitrifikasyon bakterilerimiz azot döngüsünü tamamlayan son bakterilerimiz; nitratı azot gazına çevirmekle sorumlular. Eğerki antibiyotik kullanmayı göze aldıysanız ve sisteminiz kendi kendisine işleyen bir sistem ise; (kendi kendine işleyen sistemden kastım örnek olarak ben su değişimi yapmıyorum tankımda, sistemin kendi kendini yürütmesini izlemektende zevk alıyorum ve bu durumda da denitrifikasyon bakterileri benim için hayati önem taşıyor.(Bakterilerin işlerini yapması için dışarıdan takviye karbon ekliyorum ve yosun duvarı kullanıyorum) ) denitrifaksyon bakterilerini kaybetmeyi göze almış olmanız gerekiyor. Bir anda nitrat patlaması ile karşılaşma ihtimaliniz çok çok yüksek.Fowlr tanklar için bu sonuç tolere edilebilir olsada, Sps bakan hobiciler için durum kritik olacaktır.

 Antibiyotik tedavilerini önermeden önce mümkünse sonuçlarının da ne olacağını insanlara gösterin ki bir daha düşünme şansları olsun. Yahut pozitif etkilerinin yanında negatif etkisi var mı yok mu bunuda araştırın. Eminim bir çok hobici antibiyotiği sonuçları ne olacağını bile bilmeden kullanmıştır yeterki problemim çözülsün mantığı ile. Akvaryum ilaç ve malzemeleri üreten firmalar boşuna bu illete karşı ilaç çıkarıp pazarlamıyor piyasada...

 
Eski konu ama cok faydali bilgiler olmus emegine saglik ustad

 
Acaba yeni bir yöntem bulan var mı ?

 
Valla bu sorunu okuduğum heryere aynı şeyi yazıyorum;

Ben şöyle kurtuldum;

Diş fırçasıyla kayaları temizleyip çıkanları sifonlayın.Bir miktar su değişimi sonrası sump ta suyun geçiş yaptığı herhangi bir yere

Crystalpro Phos Zero 500ml  koyun file içinde veya muadili bir ürün de olabilir ancak onların fiyatı bu ürünün 2 katı.

Ayrıca 15 günde bir % 10 su değişimi sonrası bakteri kültürü de girmenizi tavsiye ederim.

 
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst