Çiviyi kullanmayayım kullanmayayım ama ondan başkası da benim işimi çözemedi :-( Forumda dertleştiğim kişiler bilir, bende çok balık olduğundan Fosfat sorunum hep var ve bu yüzden SPS yapamıyorum, diğer canlılar OK. Rowa, Phosguard, sıvı Fosfat düşürücüler, biopellet, sıvı baktari besinleri vb. her yolu aylarca deneyip hiç düşüremediğim 1-3ppm arası ölçtüğüm Fosfat 350lt ye 20 tane çiviyle 1-2 günde hemen hemen sıfır noktalarına iniyor. Daha önceden kısa dönemli olarak denemiştim, şimdi 3 haftadır sürekli tutuyorum 20 adet çiviyi sumpta. Haftada bir paslanan çivileri atıp yenisini koyacağım zaten 1-2 günde hemen paslanıyorlar.
Gözlemlerim:
* Bende gerçekten başka hiçbir şey fayda etmedi ama çivi sıfıra yakın yaptı Fosfat' ımı.
* 2 kere 1-2 günlüğüne çıkardım çivileri ve normal yemleme yaptım, Fosfat tekrar ölçülebilir oldu yani Fosfat' ı emen şey kesinlikle paslanan çiviler
* Fosfat 1-3 arasıyken de, 0.1 - 0.3 ler arasındayken de çiviyi koyuyorum, hemen 12 saat içinde suda bakteri patlaması gibi hafiften rakı rengi oluyor ama 1-2 güne geçiyor. Bulanıklık geçtiğinde Fosfat 0' a çok yakın oluyor. Bu bakteri patlaması gibi rakı renginin çiviyle pasla ne ilgisi var anlayamadım.
* Nitrat çok düşük ve Fosfat 0 gibi ama camlarda ve kayalarda birazcık yosun oldu bunu hiç anlayamıyorum. Camları haftada 1 silsem çok rahatlıkla yeterdi şimdi o puslu görüntüye hemen 1-2 günde geliyorlar. Demir de yosun yapar bilmiyorum suda demir mi artıyor?
* Canlılarda olumlu ya da olumsuz bir şey yok. Akvaryumumda 6' sı M-L boy Tang, biri müren 15 kadar balık, 10 parça muhtelif LPS ve bir sürü muhtelif soft var.
* PS pas rengi topluyor, köpükler gelirken resmen kırmızı kırmızı pas rengi geliyor aralardan; bundan kesin eminim çok bariz görünüyor. PS haftada 4 parmak falan koyu kıvamlı ve koyu renk toplarken şimdi haftada 2 defa boşaltıyorum ve sulu kırmızımsı renk topluyor.
Şimdilik bu kadar. Ne gibi olumsuz etkilerini görürüm bilmiyorum ama bir süre böyle gidip çok düşük Fosfat ile yine SPS deneyeceğim. Baktım gördüm yine olmadı çıkarırım çivileri ve eski sistem bol Fosfat = No SPS devam ederim diğer canlılarımla.