Keşfet

Deniz Akvaryumunda Çivi Ve Pas

Arkadaşlar benim yazım çiviyi demiri destekleyici bir yazı gibi algılanmasın .

Bu metotdan bir çok yan etkisinden dolayı avrupa yıllar önce vazgeçmiş.

Saf demirde bulsanız bu tür uygulamaların doğru olmadığını belirtmek isterim .

Fosfatı düşürmeye odaklanıp demiri yükseltmek hiç akıllıca değil .

 
Cihan bey  Ben Erhan Edirne den,sizin tecrübe ve bilgileriniz tartışılmaz,ben sadece bu yöntemi ilk defa duyduğumda şaşırdım,çok şükür yosunu hallettik.

 
Saf demir kaynakları Fosfatı düşürmez oluşan "pas" fosfatı düşürür . Bu bağlamda Demir bazlı fosfat düşürücülerin

aslında kaba tabiriyle " işlenmiş pas " olduklarına dikkat çekmek isterim . Almanyadaki hobiciler ve sektör saf demir kullanmaktan

yani pas oluşturmaktan hazır ürünler çıkınca vazgeçmişlerdir . Peki saf demir çivinin fosfatı düşürdüğünü ve demir saldığını

anladıysak hazır Demir bazlı işlenmiş paslar demir salmıyorsa neleri bağlarlar .

cihan bey bilgiler icin tesekkurler fakat kafan biraz karıstı.
Piyasada satılan fosfat dusuruculer (kaba tabiriyle işlenmis paslar) demir salmıyor fakat farklı elementlerimi tutuyor? civi ise fosfat tutuyor fakat demir ve bilinmeyen elementler salabiliyor. Dogrumu anlamısım?

 
Doğru anlamışsınız

 
Bu kadar basit ayırmayalım ikisini sonra yanlış anlaşılabilir. Çivi ve paslanan diğer metallerin canlılar için zararlı birçok kimyasalı suya salma ihtimali var ve oranı ayarlamanız pek mümkün değil.

Fosfat tutucular ise tamamen akvaryum için üretilmiş, ne kadar suya ne oranda eklenilmesi gerektiği hesaplanmış ve test edilmiş bir malzemedir.

Piyasada satılan fosfat dusuruculer (kaba tabiriyle işlenmis paslar) demir salmıyor fakat farklı elementlerimi tutuyor? civi ise fosfat tutuyor fakat demir ve bilinmeyen elementler salabiliyor. Dogrumu anlamısım?
 
Riskli ama denemeye değer bence.

 
Denize düşen yılana sarılır demişler. Cyanodan kurtulmak için çiviye sarılmak gibi. Çivi medya reaktörü yapımı için çinliler harekete geçmiş.

 
Çivinin yararı olduğunu (söylendiği gibi asıl olan demirin oksitlenmesi) söylesekte piyasada GFO olarak satılan ürünün bir avantajı daha vardır. Bu ürünün yüzey alanı çivi gibi homojen olmadığından fosfat gibi bir maddeyi daha fazla hacimde hapsedebilir. Ancak çivi yüzeyi oksitlendiği anda işlemi bitmiş ömrü hallolmuş olacaktır. Bundan sonra sanmıyorum ki işlevini sürdürebilsin. Değişmesi belkide başka aksiyonlarla yeniden eski haline döndürmek mümkündür. Benim zamanında karşılatığım ve mantığımı çalıştırdığımda bu sonuca ulaşmıştım. Bu yönünde değerlendirilmesinde fayda vardır.

Konumuza gelince ; Cyano için arkadaşlarında dediği gibi çivi gibi masumda olsa çivi macerasına gerek yok. Bryopsis gibi can sıkıcı bir durum risk alınabilir sayılabilir ama tecrübem yok. Tek bildiğim akvaryum kurulurken sistematik doğru adımlar atmak ve sonra bir şekilde hallederim diyerek hiçbir konunun es geçilmemesidir. Saygılarımla

 
Çivi, belli bir yere kadar işe yarar ama fosfatı bitiremediğinden yosunları da  tam bitiremez.

 
Çivi çiviyi söker atasözünde hareketle çivi cyanoyu söker. Bende denedim söktü attı, cyanodan eser kalmadı. Artık çiviyle gözüm arkada kalmayacak.

 
Yosun esaslı yemler kullandıkça fosfatın bitmesi söz konusu değil sürekli giriş olacak.Amaç dengede tutmak olmalı.Bece pas okadar zaralı olsaydı batık gemilerin yüzeyi birkaç ayda mercan kaplamazdı.

 
Murat bey denizlerde çözünen gemi pası orada kalmadığı için mercan onu hisetmiyor . 

Kapalı sistemle açık denizi atık konusunda bu anlamda karşılaştıramazsınız . 

 
Denizlerde çözünen pas orada kalmıyor garip geldi bana biraz...özür dileyerek soruma başlamak isterim...sorum şu: acaba o demir yığınına tutunan mercan altta kalan demirin paslanmasını mı önlüyor sizce? bence korozyon ve paslanma devam ediyor..

 
Paslanma elbette devam ediyor . Fakat açık denizde çözünen maddeler suya karışıp akıntılarla uzaklaşıyor.

Akvaryum gibi kapalı sistemlerde ise çözünme devam ettiği sürece su değişikliği ile bile atıkları

seyreltmek pek mümkün olmaz. Elbette paslanan metalin içeriği ve oksitlenme esnasında suya saldığı maddelerde

önemli.

 
Ben 1 ppm in üstünde Fosfat olan 350lt akvaryumumda sumpa dönüş borusu içine bir ipte dizili 10 tane inşaat çivisi sallandırdım, Fosfat' ımı 0.35 lere düşürdü 1 haftada ama daha aşağıya inmedi. Belki o çiviler paslandı ve işe yaraması durdu, yeni çivi atsam belki de olurdu. Gördüğüm tek olumsuz etkisi kafa motoru dönüş borusunun içi pas rengi oldu hemen ama başka da olumsuz bir şey olmadı. Bir yerlerde demir-pas birikmesi iyi olmaz düşüncesiyle çıkardım çivileri ama çivi kesinlikle Fosfat düşürüyor ona sahidim...

 
Eser Bey zaten olay basit.Paslanan çivi demir oksit oluşturuyor.Bu da fosfatı tutuyor.Burada endişeleri de anlıyorum.Hani başka bir şey karışır mı suya diye...Ben yaşamadım ama bu olmayacak anlamını taşımaz...Bunu denemek tamamen kişisel tercih...

 
Alim allah suya uranyum karisir filan blue tail yellow tang sahibi ola biliriz :)

 
O kadar sansliysan zengin olursun zaten, kim yemis blue tail yellowu :)

 
:D

 
Çiviyi kullanmayayım kullanmayayım ama ondan başkası da benim işimi çözemedi :-( Forumda dertleştiğim kişiler bilir, bende çok balık olduğundan Fosfat sorunum hep var ve bu yüzden SPS yapamıyorum, diğer canlılar OK. Rowa, Phosguard, sıvı Fosfat düşürücüler, biopellet, sıvı baktari besinleri vb. her yolu aylarca deneyip hiç düşüremediğim 1-3ppm arası ölçtüğüm Fosfat 350lt ye 20 tane çiviyle 1-2 günde hemen hemen sıfır noktalarına iniyor. Daha önceden kısa dönemli olarak denemiştim, şimdi 3 haftadır sürekli tutuyorum 20 adet çiviyi sumpta. Haftada bir paslanan çivileri atıp yenisini koyacağım zaten 1-2 günde hemen paslanıyorlar.

Gözlemlerim:

* Bende gerçekten başka hiçbir şey fayda etmedi ama çivi sıfıra yakın yaptı Fosfat' ımı.

* 2 kere 1-2 günlüğüne çıkardım çivileri ve normal yemleme yaptım, Fosfat tekrar ölçülebilir oldu yani Fosfat' ı emen şey kesinlikle paslanan çiviler

* Fosfat 1-3 arasıyken de, 0.1 - 0.3 ler arasındayken de çiviyi koyuyorum, hemen 12 saat içinde suda bakteri patlaması gibi hafiften rakı rengi oluyor ama 1-2 güne geçiyor. Bulanıklık geçtiğinde Fosfat 0' a çok yakın oluyor. Bu bakteri patlaması gibi rakı renginin çiviyle pasla ne ilgisi var anlayamadım.

* Nitrat çok düşük ve Fosfat 0 gibi ama camlarda ve kayalarda birazcık yosun oldu bunu hiç anlayamıyorum. Camları haftada 1 silsem çok rahatlıkla yeterdi şimdi o puslu görüntüye hemen 1-2 günde geliyorlar. Demir de yosun yapar bilmiyorum suda demir mi artıyor?   

* Canlılarda olumlu ya da olumsuz bir şey yok. Akvaryumumda 6' sı M-L boy Tang, biri müren 15 kadar balık, 10 parça muhtelif LPS ve bir sürü muhtelif soft var.

* PS pas rengi topluyor, köpükler gelirken resmen kırmızı kırmızı pas rengi geliyor aralardan; bundan kesin eminim çok bariz görünüyor. PS haftada 4 parmak falan koyu kıvamlı ve koyu renk toplarken şimdi haftada 2 defa boşaltıyorum ve sulu kırmızımsı renk topluyor.

Şimdilik bu kadar. Ne gibi olumsuz etkilerini görürüm bilmiyorum ama bir süre böyle gidip çok düşük Fosfat ile yine SPS deneyeceğim. Baktım gördüm yine olmadı çıkarırım çivileri ve eski sistem bol Fosfat = No SPS devam ederim diğer canlılarımla.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst