Keşfet

Denizden kum

Onureren

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba. Yeni bir tank kurulumu yapıcam. Kurulumda resimdeki kumdan kullanmak istiyorum. Görsel olarak güzel olur diye düşünüyorum ama bir sorun olur mu acaba? Daha önce böyle bir tecrübesi olan yada bilgisi olan var mıdır?

Ekli dosyayı görüntüle 61639

Arkadaşlar merhaba. Yeni bir tank kurulumu yapıcam. Kurulumda resimdeki kumdan kullanmak istiyorum. Görsel olarak güzel olur diye düşünüyorum ama bir sorun olur mu acaba? Daha önce böyle bir tecrübesi olan yada bilgisi olan var mıdır?

Ekli dosyayı görüntüle 61639
Onur ayna deniz kumu kullaniyo  ama bu sekil degil sile yada Ağva tarafindan almisti 

istedignz kumu kullanabilirsiniz.kısaca mantıgını anlatıyım bizim kullandıgmz standart kumlar aragonittir yani kh dengesini cok azda olsa dengelemede yardımcı olur (yani en azndan idda ettikleri bu yani gercekten dogrumu acaba die 2 ayrı tank kurup birine onu birine bu kumdan koyupta ikisini karsılastıran lmadı cunk henuz onlar ne diosa inanıyoruz bu durmda :)   )  yani kaybınız idda ettikleri gibiyse sadece bu olur.Fakat o kumuda alıp drek kullanamazsınız tabiki o kesin onunda kurlenmesi gerekir ki bu biraz zahmetli bi islem yapabilrseniz kullanılabilir.

dipnot : iri taneli kum secilmez cunk kumda olusturdukları yuzey alanı genis olursa yosun yapar ısık goren taraf ince kum yapmaz cunk surekli azda olsa karısır yani bu kumdaki o iri taneler zamanla yesilleip kotu bir goruntu olusturucak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
istedignz kumu kullanabilirsiniz.kısaca mantıgını anlatıyım bizim kullandıgmz standart kumlar aragonittir yani kh dengesini cok azda olsa dengelemede yardımcı olur (yani en azndan idda ettikleri bu yani gercekten dogrumu acaba die 2 ayrı tank kurup birine onu birine bu kumdan koyupta ikisini karsılastıran lmadı cunk henuz onlar ne diosa inanıyoruz bu durmda :)   )  yani kaybınız idda ettikleri gibiyse sadece bu olur.Fakat o kumuda alıp drek kullanamazsınız tabiki o kesin onunda kurlenmesi gerekir ki bu biraz zahmetli bi islem yapabilrseniz kullanılabilir.

dipnot : iri taneli kum secilmez cunk kumda olusturdukları yuzey alanı genis olursa yosun yapar ısık goren taraf ince kum yapmaz cunk surekli azda olsa karısır yani bu kumdaki o iri taneler zamanla yesilleip kotu bir goruntu olusturucak.
Şu an kurulu bir tankim var ondan aşılama yaparak kurlenmesini hizlandirabilirim sanirim o çok sorun değil resimde gorunen buyuk taşları elemeliyim o zaman ya da yosun yaparsa zamanla çıkarabilirim kumu iyice temizledikten sonra kullanicam dediginize göre kh a dikkat etmem gerekiyor yani. 

Şu an kurulu bir tankim var ondan aşılama yaparak kurlenmesini hizlandirabilirim sanirim o çok sorun değil resimde gorunen buyuk taşları elemeliyim o zaman ya da yosun yaparsa zamanla çıkarabilirim kumu iyice temizledikten sonra kullanicam dediginize göre kh a dikkat etmem gerekiyor yani. 
Kurleme sırasıyla gerekliyse havalandırma sonra fırınlama sonrasında saf suda belirli kurallarla bekletme anlamına gelir yani canlandırmaktan bahsetmiyorum ikisini karıstırmayın.Ayrıca cok yanlıs dusunuyorsunuz tuzlu su akvaryumlarının kumu tatlı u akvaryumlarınınki gbi degildir yani begenmedim kaldırayım diyemezsinz kum birkez tanka girer ve hic yerinden oynatılmaz.Tabiki bu soylediklerimin hepsinin nedenleri var ama bunları uzun uzun yazmak haliye yorucu olur ve kimseninde okadr ince detayları okadr uzun bir yazıyı okuyacagını sanmıyorum zaten. kısaca kurledikten sonra eleyip te de kullanabilirsiniz elemedende kullanabilirsiniz ikisi arasında tank acısından hicbir fark yok sizin acınızdansa tek fark kumda biraz genisce kalan butun kum taneleri zamanla ya yosunlanacaktır yada coraline kaplayacaktır.

Kurleme sırasıyla gerekliyse havalandırma sonra fırınlama sonrasında saf suda belirli kurallarla bekletme anlamına gelir yani canlandırmaktan bahsetmiyorum ikisini karıstırmayın.Ayrıca cok yanlıs dusunuyorsunuz tuzlu su akvaryumlarının kumu tatlı u akvaryumlarınınki gbi degildir yani begenmedim kaldırayım diyemezsinz kum birkez tanka girer ve hic yerinden oynatılmaz.Tabiki bu soylediklerimin hepsinin nedenleri var ama bunları uzun uzun yazmak haliye yorucu olur ve kimseninde okadr ince detayları okadr uzun bir yazıyı okuyacagını sanmıyorum zaten. kısaca kurledikten sonra eleyip te de kullanabilirsiniz elemedende kullanabilirsiniz ikisi arasında tank acısından hicbir fark yok sizin acınızdansa tek fark kumda biraz genisce kalan butun kum taneleri zamanla ya yosunlanacaktır yada coraline kaplayacaktır.
Kurleme konusunda biraz bilgim var aslında şu an aktif çalışan tankimida o şekilde kurmuştum. Yosun yapacak olursa sadece buyuk kalan taşları çıkarırım demek istemiştim tabi ki calisan sistemdeki kumu çıkarmam:) ama daha sağlıklı olması için sanırım biraz eleyip kullanicam kumu.

Oncelikle sunu soylemeliyim, kum tanelerinin ebadi yosun sorunu yaratmaz, 2 yildir kalin aragonit kullaniyorum. Tane boyutu 10mm diyebilirim.

Eski kumunuzu kullanmanin sakincasi yok ama dikkat etmeniz gereken seyleri asagida madde madde yaziyor olacagim. Bir seyi dogru yapmanin birkac yolu olabilir, kendi uyguladigim yontemi yaziyorum. Herhangi bir adimi atlamaniz riskli olacaktir, en dogrusu yeni kum kullanmak;

Yeni tanki su ile doldurun ve kumsuz bir sekilde donsun.

100 litreye 1litre olacak sekilde bol akinti olan bir yere kadin corabi ya da file icine zeolit koyun. Bu islemi de yeni tanka yapiyoruz.

Eski tankta kum haric hicbirsey kalmasin, canli ve kayalari buyuk bir hazne bulup 12 saat orada misafir edin. Bu haznede isitici ve yuzeye dogru bakan dalga motoru bulunmali. Ben 80 litrelik saklama kaplarindan kullandim.

Eski tanktaki kumu bulabileceginiz en buyuk balik kepcesi vasitasi ile alip suyun icinde asagi-yukari ve ileri-geri hareketleri ile suzun fakat suyun disina cikarmayin. Buyuk bir tasa ya da bos bir tuz kovasina alabilirsiniz. Bunu suyun icinde yapin. Kumun hava ile temasi olmamali.

Daha sonra bu kum ile dolu olan kova ya da tasi yeni tankin icine sokun ve suyun icinde yavasca ters cevirin. Kum dokulsun. Ben kendi tankimda bunu 2 ser saat araliklar ile 4 seferde yaptim. Fikir vermesi acisindan eski tank taban alani 140x70, yenisi ise 160x90.

Son kum aktarmasinin ardindan suyun durulmasini 2 saat kadar bekleyin. Bu kisimda filterbag ve/veya silikat icermeyen tuzlu su akvaryumlarina uygun elyaflarin da buyuk yardimi olur. Ben kece gibi olan 50 mikronluk filterbag kullandim.

Onlem olarak Aquaforest Bio S ya da muadili bir bakteri uygulayin.

Once kayalari(hava ile ne kadar az temas ettirirseniz o kadar iyi) aktarin, ardindan mercanlari. Bir 2 saat sonra da baliklarinizi aktarabilirsiniz. Balik ve mercan eklemelerinde mutlaka aklimasyon yapin.

Eger imkaniniz var ise eski tank ve yeni tank sularini birbirine yavasca esitleyecek kafa motoru veya sifon kullanirsaniz risk minimize olacaktir.

Yeni kaya ve/veya kum ekleyecekseniz ise yeni tankinizda aktarma oncesi 1 hafta donmesi faydaniza olacaktir. Ya da eski tankiniza/sumpa ekleyip uzerine bakteri oturmasini saglayabilirsiniz.

Biraz ustunkoru anlattim, daha da detay isterseniz, sorunuz olursa lutfen sorun.

Simdiden yeni tank hayirli olsun...

870a6f4148876cc5410e0cdc5233c773.jpg

Örnek kum kalınlığı sanırım zoa boyutundan anlaşılabilir

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Maşallah derim. Yosun sorunu deyince insan cyano, hairy vs anliyor ????

Örneği de sidik yarıştırmak için değil kum ebadı için koydum, yanlış anlaşılmak istemem. 
Bende yanlıs anlasılmak istemem siz sorun olmaz diyip ornek koydunuz bende olur diyip ornek koydum sahsen sizin yazdıgnız herhangi bir mesaja cevap bile vermedimki birsey yarıstırma cabasında olayım

Fakat yinede 2 farklı insanın 2 farklı dusunceyi ortaya atıp egrisiyle dogrusuyla konusması her iki tarafıda gelistiren biseydir ki bunu sidik yarıstırma olarak degil tartısma olarak adlandırıp memnuniyet duyarım.zaten bu yazıyıda siz ben ve gercekten biseyler ogrenmeye calısan 3-5 kisi haric forumun %90 ı okumayıp 3 gun sonra bilinmeyen canlılarda bu nedir yardımcı olurmusunuz diyip ya bi tup kurdunun yada bir birstle wormun resmini atıp cevap bekleycek bizde yuh artık diyip gecicez o yuzden sizin gibi tecrubeli ve arastıran hobicilerle tartısmak benm yanlıslarımı dogru yapmam acısından onemli oldugu kadr bu seviyelerde tartısmak bir okadarda keyifli.

oncelikle cyano bir yosun degil bakteridir cyanobacteria aynı dino gibi ve bunun kumla kayayla hicbir ilgisi olmaz bakteri bulasmıs bir tank kumu yada kayası ne olursa olsun bu bakteriel rahatsızlıgı gosterir ki bunu tank zamanla ya kendi kendine iyilestirir yada biz bakterilerin cogunda oldgu gibi bunuda antibiyotikle kolayca tedavi edebilirz.

Yazdıgım cevapta acıkca yosun yada coraline yapar dedim cunku cok teknik anlatmak istemedim o yuzden kısaca anlatmak istedim yosun diyerek film alg i kastettim ki saglıklı olan her sistemde olur camlarda kayalarda vs bolca gorulur coralinede aslında yosundur yani oda bir alg tir.Film alge gore daha dominant bir alg oldugu icin zamanla film alg kaplayan bolgeler yerini coraline alg e bırakır tıpkı sizin orneginizdeki gibi.

Eski tanklardaki kum asla kullanılmaz kullanılmasıda son derece yanlıstır.Bunun sebebi tamamen bakteriyeldir.Tanklarımızda nitrifkasyon bakretilerinden tutunda denitrifikasyon bakterine kadar farklı bolgelerde yasayan bircok farklı bakteri is yapar ki bu bakterilerin herbiri farklı bilesikleri kullanıp farklı urunler uretir bunu bir fabrika gibi dusunebiliriz bir bakterinin urettigi urunu bir baska bakteri kullanıp bir baska urune cevirir ve onuda bir baskası kullanır bu dongu bu sekilde bircok kez tekrarlanır sonucunda uzun uzun yazmak istemedigm kısaca amonyaktan baslayıp azot gazında son bulan kimyasal bi besin zinciri kurulur bakteriler tarafından.buraya kadr hersey normal fakat bu kocaaa dongunun bir halkasında cok enteresan ve tankta birikim yapan bisey olur.Kum yatagının en dibinde yasayan anaerobik bakteriler en son azot gazını elde ederken yan urun olarak hidrojen sulfat uretir ki bu siyanurden katkat zehirli bir maddedir ve akvaryumunuzdaki kumun altına akvaryumun altından bir fenerle bakarsanız siyah bir film seridi seklinde acıkca gorebilirsiniz.Sizin koyacagınız zeolit ise karıstırdıgınız kumdan dolayı kumu havalandırıp oksijensiz solunum yapan bakterileri oldurdugnuz icn curuyen bakterilerden dolayı olusacak amonyak patlamasının onune gecer fakat suya karısan hidrojen sulfat suda kalır.Buda sonrasında tanka giricek herturlu canlıyı zehirleyecegi gibi tankla ilgilenen kisiyide atık yukune baglı olarak zehirleyebilir.(kan dolasımına karısarak dokulara oksijen gitmesini engeller).

Ez cumle : oturmus bir tanktaki kumu karıstırmak balıklarınızla birlikte elinizi cizmeniz kanatmanız vs gibi bir senaryoda sizide kolayca zehirleyebilr.

Bio s,prodibio biodigest ve bilimum janjanlı issimli bakteri kultürlerinin tamamının icerisinde aerobik bakteriler bulunur ki skimmer havadanda tanka zamanla zaten karıstırır yani herhangi bir tanka baslangıctaki islemi hızlandırmak haricinde herhangi bir bakteri girmenize hic gerek yoktur islevsizdir.Surekli girmeniz gerektigini soylemeleride tamamen bir satıs politikasıdır fakat girmenizde fayda olmadıgı gbi zararıda yoktur.zaten mantıken dusunecek olursak oksijenle teması halinde olen bir bakteriyi damlalıklı bir siseden şakırşakır cekip suyun uzerinden skimmerınız tarafından bol oksijenlendirilmis akvaryumumuzun suyuna şap şap şap diye damlatmak ne kadar etkili olabilir.Eger gercekten oksiyensiz solunum yapan anaerobik bakterileri hic oksijenli suyla yani tankın icndeki suyla temas ettirmeden bir sırıngayla kayaların en diplerin kumun en diplerine zerk ediyorsanız ever bu yontem esas ihtiyacınız olan bakterileri sisteminize kazandırabilir.

Son olarakta kayaları cıkardıgınız gbi zamanla yarısmanızda dogru degil.Nitakim sizin esas ihtiyacınız olan anaerobik bakterileri zaten kayaların en ic kısmında yasadıgı icn en fazla dısındaki aerobik bakterilerini oldurursunuz oda iste bio s gbi katkılarla tekrar tamamlanabilir fakat tamamlanmasada tank kendisi zamanla zaten tamamlar.onuda extra amonyak yuklememek icn soyluyorsanız bu durumdada bir havluyu akvaryum suyuyla ıslatıp kayalarınızı bohca gibi sarıp gunes gormeyen biyerde 24 saatten daha uzun sure dısarıda tutabilrsiniz(soguk veya sıcak havadan kacınarak).

Siz eminim soylediklerinizi yapmıssınızdır fakat her tankın kendi karakteristigi oldugunu unutmamak gerekir kum kalınlıgı bateri yogunlugu suyun bile herbir damlası farklıdır bu yuzden herkesin sizin veya bnm kadr tecrubeli olmasını beklemek yerine bu gibi konularda saglık acısından herzaman en garantili yonteme yonlendirmemiz gerekir.

onceki mesajınızda size cevap vememistim ama siz bana cevap vermisken cevapsız bırakmam kabalık olurdu yinede sizi herhangi bir noktada sidik yarıstırıyor gibi hissettirdiysem yada kırdıysam sahsım adına ozur dilerim.keyifli hobiler.

Konu görüntüleyen kullanıcılar