Keşfet

Derin kum yatağı nedir?

narwhal

Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
5,109
Tepkime puanı
509
Puanları
0
Yaş
36
Ad Soyad
Selim
Derin kum yatağı nedir?

Ne işe yarar?

 
Derin kum yatağı DSB ( Deep Sand Bed ) akvaryum tabanında 10 - 15 cm. yükseklikte kum tabakası ile kaplanmasıdır. Birçok kişi bu sistemi nitrat oluşumunu yok ettiği gerekçesi ile tercih ediyor, ancak bu kumun canlı kum ile aşılanması ve içinde dolaşan yani sürekli kumu karıştıran salyangoz ve deniz hıyarı gibi canlılar da gereklidir. Kumun içinde dip kısımda oksijensiz olan bölgede anaerobik bakteri oluşur. Azot döngüsü son olarak bu işlem sayesinde Nitrojen gazı olarak havaya karışır.

 
Akvaryum tabaninin en az 10 cm kumla kaplanmasina dayanan aslen basit bir yontem. Hakkinda cok kafa karistirici bilgiler var ama sistemin esasi tabandaki kumun anaerobik bakterileri barindiracak kadar kalin olmasi o kadar. Canli kum vs.'ye luzum yok. Canli kayalardan kuma gececek mikroorganizmalar yetiyor. Yanliz kumun butun yuzeyini canli kayayla kaplamamak, acik yerler birakmak gerekiyor.

 
Zaten Bedri bey ve Emin bey gerekli bilgileri yazmış, bende dizayn konusunda fikir verebileceğini düşündüğüm bir resim ekliyorum.

443_8.jpg


Ben tabanda büyük kayalar kullanıp, daha sonra kumu ekledim. Böylece kum yüzeyi tamamen açık kalmış oldu. Arkada kalan boş alanında Pod üremesi için oldukça müsait olduğunu düşünüyorum, mandarinde beslediğim için benim bayağı işime geldi.

Ayrıca DSB nin oldukça başarılı çalıştığınıda söyleyebilirim. Kum ekledikten sonra nitrat problemim kalmadı.

 
Sumpta yapılamazmı

 
Kovada bile yapılabilir
smile.gif


Yanılmıyorsam Sn. Kadir AYTAR'ın böyle bir çalışması vardı.

 
Yukarida eklenmis olan resim kus bakisi diye anliyorum.

Dogru anlamis isem , tabanda kayalarin alti kumsuz oluyor.

Bu herhangibir sakinca olusturmuyormu ?

Ayrica canli kum kullanilan DSB lerde , kumu karistiran canlilar icin (Salyangoz vb.)bazilari mutlaka olmali, Bazilarida olmamali diye yazmis.

Hangisi dogru acaba ?

 
Kumu karıştıran canlılar mutlaka olmalı fakat hepsi olmaz. Kumu karıştıran canlıların kumun içindeki mikro fauna ile beslenen canlılar olmaması lazım. Bu nedenle kumda yaşayan deniz yıldızları, deniz kestaneleri (sand dollar) ve kumu süzeren beslenen balıklar DKY olan akvaryumlarda bulundurulmamalıdır.

 
Aciklayici bilgi icin tesekkurler Selim bey,

Bir soru daha sorsam rahatsiz etmem umarim.

Goby turu baliklar bu sistemde sakincalimi ? faydalimi ?

 
Eğer DSB'i akvaryumun içinde düşünüyorsanız bence zararlı olur. Ancak DSB'yi ayrı bir yerde sumpda filan düşünüyorsanız zararı olmayacaktır.

 
DSB su anda akvaryumun icinde mevcut.

Anlasilan Goby alinmiyacak.

Bende kumun ustunde devamli hareket yaptigi icin faydasi olur dusuncesi mevcuttu, demekki yanlis dusunuyormusum .

Tesekkurler

 
Gobiidae familyası Dünya'nın en büyük balık familyasıdır ve bu balıkların hepsi kumdaki canlılar ile beslenmez. Yalnızca Valenciennea, Signogobius ve bazı Amblygobius cinsi gobiler DKY'ye zarar verecek derecede besini kumdan alır. Bu balıklar tüm gün kumu kazarlar ve gerçekten birkaç günde kumun içerisindeki tüm canlıları bitirebilirler. Ayrıca çok derine kazabildiklerinden DKY olan bir akvaryum için uygun değildirler. Fakat bunların dışındaki gobilerle DKY olan bir akvaryumda sorun yaşamazsınız hatta iyi bile olabilir çünkü kumun getireceği mikro canlılık gobilerin beslenmesine yardımcı olur. Olabilecek ve olmayacak gobi türlerine aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

http://www.resifbolgesi.com/forum/viewtopic.php?t=156

 
Tesekkurler

 
Tekrar Tesekkurler

 
Konu çok eski ama şöyle birşey aklıma geldi DSB ile ilgili: Akvaryumda 10-15 cm kum yapacağımıza, sumpa içi ince taneli kum dolu ufak bir leğen vb. koysak ve su da bunun üstünden geçse leğen içindeki kumda DSB oluşur ve Nitrat emen bakteriler yerleşip çoğalırlar, Nitrat' ımız Azot' a dönüşüp havaya karışır mı?

 
Bir çırpıda okudum; eski topraklar ne güzel şeyler araştırmışlar, yapmışlar zamanında...

 
kum yatagı uzun vadede zararlı degilmi nitrar patlaması açısından

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst