Keşfet

Dinoflagellates

sguner

Aktif Üye
Ad Soyad
SITKI GÜNER
Dinoflagellates bir yosun olarak gözükse de cyano gibi bir bakteri türüdür. Yapısını karbon ile oluşturduğu icin tankta nitrat ve fosfatin biri tükendiği zaman, tüketilmeden karbon kaynağı ile ortaya çıkıyor. Genellikle her tankta bakteri olarak bulunan ama nitrifikasyon bakterilerinin baskın olması ile tanklarda ortaya çıkamayan bir bakteri türü.

İki hafta önce benim tankımda da ortaya çıktı. Genel olarak kahverengi ve ucunda kabarcık olarak ortaya çıkıyor. Benim genel gözlemim mercanları öldürmüyor ama çok kötü bir görüntü ortaya çıkıyor özellikle histrix uzerinde saçaklı bir görüntü oluşuyor ve en son histrixin üzerinden gidiyor. Bu konuda yurt ici ve yurt dısı sitelerde çok fazla yazılmış mesajlar bulmak mümkün. Yapılanlar arasında;

1) ışıkları birkaç gun kapatmak

2) karbon kaynağını akvaryumdan uzaklaştırmak (biopellet, bacteria feeder)

3) perhidrol kullanmak

4) kalkwasser kullanarak tank ph 8.4 çıkartmak

5) antibiyotik kullanmak

Işığı kapatmak ile çözüme ulaşan okuduğum konularda görmedim. Işıklar tekrar açıldığında dino tekrar ortaya çıkıyor. Perhidrol kullanarak çözüme ulaşanlar var ama o da balıkların mukozasına verdigi zarardan dolayı beyaz benek hastalığı tanaktan birkaç balık zayiatına yol açmaktadır. Antibiyotik tedavisinde de yine balık ölümleri ile karşılaşılıyor.

Öncelikle her konuda oldugu gibi bu konuda da agresif davranmamak gerekmektedir. Uyguladığım yöntemi sıralamam gerekirse; öncelikle biopelleti akvaryumdan çıkarttım. Sps mercanlarım oldugu icin ışık kapatmak benim icin bir çözüm degildi uygulamadım. Her gece ışıklar döndükten sonra 1 lt kalkwasser eritilmiş suyu damla damla tanka ekledim. Tanka hizlica boca etmenin ani ph artısına neden oldugu icin uygulamayiniz. Bende powder blue tang olmasına rağmen kötü bir durum ile karşılaşmadım. Bir haftalık kalkwasser kullanımı sonucunda tankta sadece pembe histrixin alt kısımlarında cansız örümcek ağı gibi kaldı.

Bu benim tecrübem. Canlılarında hiçbir sorun ortaya çıkmadan sorun çözdün gibi gözüküyor.

Ellerine sağlık Sıtkı, güzel aydınlatıcı bir bilgi olmuş, senden kaçmaz zaten...

Aynı problem benim tankta da başladı. O kadar büyüdüler ki bazı mercanlara dolanıyor ve farketmezsem dolandığı kısmı öldürüyorlar. Yazdığınız çözümleri deneyeceğim, umarım işe yarar.

Qfi dinoX , Ekstrem de mevcut.

Isiklar kapandiktan sonra belirtilen dozda kullaniyorsunuz.

Tamamen yok olduktan sonra 3 gun daha kullanmaya devam ediyorsunuz.

Sonrasi, bitti ve gitti.

Bu kadar kolay ;)

Ömer Bey,

Emin olamadım ki nedir ne değildir. Sanki azaldı gibi. Düzene giriyor yavaş yavaş.

Diğer bir forumda Ankara'dan Mehmet bey dinoxal i kullanmış ve başarılı olamamış artı dino için Giray beyin dinoxali dino tedavisinde tavsiye etmediği aynı konuda yazıyor. Cyano tedavisinde iyi geldiğini kullanan biri belirtmiş. Bunlara ek olarak çok pahalı olan bir ürün.

Baska deneyen var mi?

Benim tecrubem pahali ama iyi bir urun oldugu yonunde.

Merak ettim simdi, tahminimce az bilindigi icin kullanici geri donusune kesin ihtiyac var net bir kani elde edelim.

Dinoxal yanlış kullanım zamanlarında sıkıntı çıkartabilir yani akvaryumda mevcut sıkıntıyı gideremeyebilir. Dinozalı Ankarada Mehmet abinin tankında kullandık fakat o tankta şu anda hiç bir sıkıntı kalmadı ben nedenlere baktığım zaman şunu görüyorum, ro cihaz çıkışına tatlandırıcı konulması, temizlikçi ekibinin olmaması (Örn : Dolabella) ışıkların aşırı kuvvetli yakılması. Dinoxal kullanılacak akvaryumda karartma yapılması gerekiyor mesela İstanbul şubemizde Gökhan bir akvaryumda dinoxal kullandı yok etmediği yosun kalmadı buda bir örnek ama %100 kesin bir sonuç verecekmi derseniz emin olmadığımı yine söyleyebilirim. 

Fauna Marin AlgaeX yosun giderici yakında stoklarımızda olacaktır. Dino yosun tedavisi için etkilidir.

pr_01_860_min.jpg

Dino X ile bende olumlu sonuclar aldim. Karartma yapmadim hic. Bu bilgi iyi oldu.

Cok ileri durumlarda uygulamak lazim. Tanki isiktan sarip sarmalayarak koruyarak.

Gokhan Bey var ise isin icinde zaten sorun yok. ;)

Bu konudaki tecrübelerimi akvaryum günlüğümde yazmıştım ama bence cyano ve Dyno gibi problemlerde herkezin söylediği gibi başta gelen sebeplerden biri biyolojik dengenin bozulması. Bunun sebebini bulmadan semptomları giderici şeyler yapmak (cyanoda antibiyotik uygulamak gibi) bence daha vahim sorunlara yol açabiliyor. Benim Dyno ile olan mücadelemden öğrendiğim Dynonun büyümesini yavaşlatıp (ışıkları mümkün olduğunca kısara) yararlı bakterilerin büyümesini hızlandıracak birşeyler yapmak gerekiyor. Bu arada su değerlerinizide düzgün tutabilirseniz bu sorunu atlatabilirsiniz. Ben sorun olduğunda iki yada 3 gün tam karanlık yapıp Bakteri kültürü ekliyorum genelde başarılı oluyor. 

Umarım kimse dyno ile uğraşmak zorunda kalmaz oldukca bıktırıcı ve hobiden soğutucu bir illet. 

Dyno yani Dinoflagellatesler olmasa Mercanlar olmazdı desem ?

Cyano olmasa bizler dahi olamazdık desem :)

Zooxanthellalar aslında birer dyno türü .

Uv ye dayanıklı ilk fotosentez yapan canlılar Cyanolardır .

O sayede karada oksijen ve tepemizde Ozon tabakası var :)

Elbette bunlarla akvaryumlarda mücadele ayrı bir konu . Başka bir bakış

açısı sağlamak istedim sadece .

Bu konular hakkında akvaryum camiasında çok büyük bilgi eksikliği var. Daha ismini bile yanlış kullanıyoruz. 'Dinoflagellates' diye yanlış bir terim kullanıyoruz. Mikroalglerin şekillerine bakarak sınıflandırma yapıyoruz.

Hiç üzerinde durmuyoruz ama diatomların, dinoflagellatların, cyanobakterilerin ürettiği asitlerle suda zehir oluşmaktadır. Bu zehirler ishal, sinir, solunum felci uzun süre maruz kalınırsa kansere bile neden olmaktadır.
Mesela Gambierdiscus toxicus CFP sınıfı zehir üretir (bir tür kabuklu toksini). Yine bir dinoflagellat türü olan Gymnodinium breve salgıladığı toksinlerle sinir, solunum felci ile ölüme neden olur. Bazı diatomlar ASP zehri üretir. Kısmi felce neden olur. vs.. vs..

bundan 3 günde kurtuldum, tankım yeniydi, eski tanktan canlı kaya ile kurmuştum bir o kadarda canlı olarak aldığım fakat balkonda kurutup öldürdüğüm kaya vardı, ve sıfır su ile kurulum yapmıştım kısa bir süre sonra dinof. başladı, heryer hava kabarcığı doluydu ve ipliksi mukusumsu kahverengi yapılar vardı, akıntı motorlarını kapattığımda 1 dk içerisinde ön camdan bu oluşumlar deli gibi çoğlaıyor kendiliğinden kopup akvaryum içinde sürükleniyorlardı, nitratım 0 civarıydı fosfat ölçemedim ama kayaların bir şekilde fazlaca fosfat salınım yaptığını düşündüm.

reefcentralda araştırdım bazı dino türlerinin kalkwaser çözümüne karşı duyarlı olmadığını gördüm birisinin nitratı arttırarak çözdüğünü okudum, bendeki dinonun çıkma sebebi sıvı karbon kaynaklı food energizer diye bir ürünü aşırı kullanmam olduğunu düşünüyorum.

kalsiyum nitrat aldım kimyacılardan , 550 lt tankım için 1 lt ro suya çay kaşığı kadar koydum ve damla damla onu 1 gecede akvaryuma ekledim. nitrat 10-15 e kadar çıktı, yani kullanırken çok az başlayın belki çay laşığının 1/8 i kadar. ve np biopellet reaktörünü çalıştırdım.

3 gün kapattım ışıkları sadece yemleme için gnde 4 saat kadar açtım, 3 gün sonra gördüğüm bütün dinoları elimle temizledim yahut cam sileceği ile.. sifon yapmadım yani geri dönüşten sumpa akıp gittiler sadece alabildiklerimi su yüzeyindekileri aldım ve bugün 1 hafta oldu hiç dinom yok.

Moderatör tarafında düzenlendi:
bundan 3 günde kurtuldum, tankım yeniydi, eski tanktan canlı kaya ile kurmuştum bir o kadarda canlı olarak aldığım fakat balkonda kurutup öldürdüğüm kaya vardı, ve sıfır su ile kurulum yapmıştım kısa bir süre sonra dinof. başladı, heryer hava kabarcığı doluydu ve ipliksi mukusumsu kahverengi yapılar vardı, akıntı motorlarını kapattığımda 1 dk içerisinde ön camdan bu oluşumlar deli gibi çoğlaıyor kendiliğinden kopup akvaryum içinde sürükleniyorlardı, nitratım 0 civarıydı fosfat ölçemedim ama kayaların bir şekilde fazlaca fosfat salınım yaptığını düşündüm.

reefcentralda araştırdım bazı dino türlerinin kalkwaser çözümüne karşı duyarlı olmadığını gördüm birisinin nitratı arttırarak çözdüğünü okudum, bendeki dinonun çıkma sebebi sıvı karbon kaynaklı food energizer diye bir ürünü aşırı kullanmam olduğunu düşünüyorum.

kalsiyum nitrat aldım kimyacılardan , 550 lt tankım için 1 lt ro suya çay kaşığı kadar koydum ve damla damla onu 1 gecede akvaryuma ekledim. nitrat 10-15 e kadar çıktı, yani kullanırken çok az başlayın belki çay laşığının 1/8 i kadar. ve np biopellet reaktörünü çalıştırdım.

3 gün kapattım ışıkları sadece yemleme için gnde 4 saat kadar açtım, 3 gün sonra gördüğüm bütün dinoları elimle temizledim yahut cam sileceği ile.. sifon yapmadım yani geri dönüşten sumpa akıp gittiler sadece alabildiklerimi su yüzeyindekileri aldım ve bugün 1 hafta oldu hiç dinom yok.
Cihan bey Nitrat fosfat oranının fosfat lehine döndüğü durumlarda ise ilkel cyanobakteriler ve diğer algler avantajlı duruma  geçiyor bunlar camda ve kumda bir günde görülebilir nitrat 0 oldugunda sizinde söylediginiz gibi fosfat sürekli yükseliş egilimli oluyor genelde ben önce fosfatı 0 olmadan nitratı yükseltemiyordum bu sizin söylediginiz  yöntem ile nitrat yükselirken fosfatı ölçüm yaptınızmı işlem başlangıcı ve bitişi durumunda degişme varmıydı bilgi verirmisiniz

benim nitratım 2 günde  15-20  leri gördü tropic marin testinde, 3-4 günün sonunda 5 in altındaydı, fosfat ölçemedim testim yoktu

selam mavı ısık yaktım t5 olarak led kullanmadım yaklasık 1ay sonra dından eser kalmadı beyaz tetıklıyor gıessman lagun 1adet gıessman mavı 4adet yosun sorunum sıfır su anda 

Öneriniz kesin çözüm mü ?

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu konuda Faunamarin dinox kullanan biri olarak görüşlerimi belirtmek istiyorum. Dinoflagellates sorunu bende nitrat 0 olduğu için oluştu diye tahminim oldu.

Henüz tedavi 8 gününde.

Sps ağırlıklı mercanlarım ve balıklarım mevcut. Kullanım esnasında balıklarda beyaz benek oluşumu söz konusu ve 2 balık kaybettim. Dinox çok etkili 4 üncü dozlama nerdeyse hiç kalmadı diyebilirim. Işıklar sönükten 2-3 saat sonra kullanım kılavuzuna göre kullandım. Işık kullanımını günlük 6 saate çektim, beyazları kapattım. Fosfat reaktörünü başından itibaren devreden çıkardım. İz elementleri girmeyi de kestim. Sadece CA, MG ve KH kullanımına devam ediyorum. Bu gün %10 su değişimi  yapacağım. 

Burda kullanım esnasında dinox Dinoflagellatesi çözdüğü için hergün elyaf değişimi yaptım. Yani kulanacak olanlar elyaf ya da filterbag gibi ürün kullanırlarsa daha hızlı sonuç alırlar diye tahmin ediyorum.

Mercanlar genel olarak iyi, bir sıkıntı gözlemlemedim sadece milkaların altlarından beyazlamalar var muhtemelen kırıp fraglayacağım.

Suda ağır bir ilaç kokusu var sanırım su değişiminden sonra azalır.

İlerleyen günlerde gelişmeleri tekrar paylaşacağım...

Konu görüntüleyen kullanıcılar