Keşfet

DIY çift şamandıralı otomatik su tamamlama

icaydogan

Yeni Üye
Ad Soyad
İsmail
Merhabalar,Yaklaşık 3 hafta önce kurduğum deniz akvaryumum için otomatik su tamamlama gerektiğinden bir araştırma yaptım kendimce. Gerek hazır ürünler gerekse dıy yapım birçok ürün inceledim. Aşağıda linkini verdiğim devreyi yapmayı uygun gördüm. Sebebi bana göre sıfır ürünlerin kaliteli ama maliyetli olması, dıy yapımlarında genelde tek şamandıralı olması. Bu devrede şamadıranın biri sump tuzlu su bolmesınde diğeride tatlı su bölmesinde. Tuzlu suda bulunan şamandıra ; ayarlanılan su, istenilen seviyenin altına indiğinde devreyi aktif hale getirip k. motorunu çalıştırıyor ve eksik su tamamlanıyor. Tatlı su bölümündeki ise k. motorunun az yükseğine konumlandırılarak suyun biterek motorun susuz çalışmasını dolayısıyla ısıdan bozulmasını önlüyor. Buradaki su azaldığında k.motoru çalışmıyor.Tasarımı bana ait değil ancak kendimde yaptım ve 10 gündür kullanıyorum. Biraz elektrik/elektronik bilgisi olan arkadaşlar rahatlıkla yapıp kullanabilirler. Ayrıca benzer devreleri kullanan arkadaşlar devredeki eksik kusur veya modifiye edilebilecek hususlar hakkında paylaşımlarda bulunurlarsa güzel bir kaynak teşkil edebilir diye düşünüyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 41489

ENTES LLS-01 KUYU ELEKTRODU :) ile var bende, şamandıra da takılma sorunu sebebiyle denedik. Bakalım ne sorunlar çıkıcak

Şamandıra sayısı istenildiği kadar yapılabilir bu size kalmış basit bişey. Aşağıdaki sistemde 12v motor kullanılarak röle vb ekipmanlara gerek kalmıyor. 12v 0.5v adaptör ve 12v motor arasına seri olarak istediğiniz kadar şamandıra ekleyebilirsiniz.Çok basit bir yöntem.Aşağıdaki videoyu izlerseniz çok basit ve ucuz olduğunu görürsünüz.

Gayet güzel ve pratik bir devre , 220 v karmaşası ve tehlikesi yok. Yalnız 2 adet şamadıra kullanmakta fayda var biri sump tuzlu diğeri de tatlı su ekleme olmak üzere.(Tatlı sudaki şamandıra yönü diğeriyle zıt olmalı) Böylelikle tatlı su miktarı şamadıra seviyesinin altına düşerse motora giden enerjiyi keser ve motor sürekli çalışıp bozulmaz ve boşa elektrik harcanmaz. Kinder süpriz yumurta kabını bende kullanıyorum böylelikle sudaki dalgalanmalardan şamandıra etkilenmiyor. 2 devre sanırım maliyet olarak yakın çünkü 12v dc motor 220v muadiline göre biraz daha pahalı. Paylaştığınız devreyi daha önceden bulabilseydim mutlaka yapardım paylaşımınız için teşekkür ederim İbrahim Bey.

Ekli dosyayı görüntüle 43394

Bu da benden olsun 

3 lü sistem 2 adet şamandıra birbirine ters olarak sump da bulunur biri bozulursa diğeri durdurur ve kaldığı yerden devam eder 3.şamandıra depoda bulur su biterse sistemi durdurur 

sistem 12 v  aynen

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bunun yerine mekanik bir sistem dusunur musunuz? Su aritma cihazindan akvaryuma kablo gibi bir boru cekerseniz, mekanik samandira vana sistemi ile su tamamlayabilirsiniz. 2 yildir bu sekilde kullaniyorum, hem gurultu yok, hem de elektronik devrelerin nem ve tuzlu su yiyip bozulma riski yok, hem de elektrik kesintisi derdi yok, hem de en onemlisi tatli su haznesini dolu tutma derdi yok. Siddetle tavsiye ederim.

Bunun yerine mekanik bir sistem dusunur musunuz? Su aritma cihazindan akvaryuma kablo gibi bir boru cekerseniz, mekanik samandira vana sistemi ile su tamamlayabilirsiniz. 2 yildir bu sekilde kullaniyorum, hem gurultu yok, hem de elektronik devrelerin nem ve tuzlu su yiyip bozulma riski yok, hem de elektrik kesintisi derdi yok, hem de en onemlisi tatli su haznesini dolu tutma derdi yok. Siddetle tavsiye ederim.
Suyu RO'dan mı alıyorsunuz? Eğer öyle ise RO içinde devamlı basınç olması sorun oluşturmuyor mu?

Suyu RO'dan mı alıyorsunuz? Eğer öyle ise RO içinde devamlı basınç olması sorun oluşturmuyor mu?
Ro cikisini akvaryuma kadar uzatiyorum, kablo ceker gibi. En son 2. Bir silikat recinesinden gecirip dogrudan samandiraya bagliyorum. Benim aritma cihazinda basinc sorunu yok, suyu gayet guzel bicimde akvaryuma basiyor. Bir kac ro cihazi kullandim onlarda da basinc problemi olmadi bu sistemde.

Suyu direk Ro çıkışından almayı denedim ama şamandıra kapandığında da atık su gitmeye devam ediyor,nasıl çözeceğim ?

Suyu direk Ro çıkışından almayı denedim ama şamandıra kapandığında da atık su gitmeye devam ediyor,nasıl çözeceğim ?
Bu sisteme 12v röle bağlayın 12v röle ile arıtmanın gücünü kontrol edin.Kısacası röleler motoru açıp kapatmak yerine arıtmayı açıp kapatacak.numaranızı yazarsanız watsapp dan resim atabilirim.

Bilgi için çok teşekkürler,hemen baktıracağım,1.50 deniz akvaryumu hergün su eklemek çok zor olmaya başlamıştı :)

Bu sisteme 12v röle bağlayın 12v röle ile arıtmanın gücünü kontrol edin.Kısacası röleler motoru açıp kapatmak yerine arıtmayı açıp kapatacak.numaranızı yazarsanız watsapp dan resim atabilirim.
05322765496

Ben bu sistemi timerlı prize takarak kullanıyordum ve genelde gece 15dk'da bile tamamlıyordu. Öbür türlü adaptör 24 saat çalışıyor, yük çekmiyor ama yine de 220V'a bağlı prizde.

Yalnız burada kullanılan şamandıralı sensörler çok çabuk bozulduğu için fazla su basmasını engellemek açısından çift şamandıra kullanmak çok mantıklı. Teşekkür ederim bilgilendirme için :)

Ben 12V pompada 9V 1A adaptör kullandım ancak bu sensörlerden 0.5A'den fazla akım geçtiği anda kontaklar yapışıyor. Bu yüzden sensörler motoru kapatmadığı için su dolum tankında veya kovadaki suyu komple boşaltıyor.

Bu yüzden 12V tek kontak röle kullanarak kesin çözümü buldum. 

Burada da o çözümü bulabilirsiniz:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri