Keşfet

Diy Led Aydınlatma

Armtürün boyutlarını yazmayı unutmuşum. Bitmiş hali 120x60 cm oldu.

güle güle kullanın arda bey :)

tebrikler elinize sağlık çok iyi çalışma

birde maliyetleri düşürebilsek mh t5 lerden kurtulurduk ^_^

gerçekten mükemmel bir çalışma..tebrikederim.eksiklerinizi yazmanızda ayrı bir güzel olmuş.başarılar dilerim.

Elinize Sağlık ve Harcadığınız Emeğinize Değmiş,

Canlılardaki Büyüme Gözle Görülür düzeyde, Umarım Eksikleri Giderir İlerde Daha farklı çalışmalarınızı Görmek İsteriz.

arda bey mükemmel olmuş tebrikler ., acaba bu iş size kaçe maal oldu bilgi verirmisiniz.

Bu çalışmanızı üzerine söyleyecek söz yok. Tebrikler. Umarım bir gün bizlere de kısmet olur.

Herkese yorumları için teşekkür ederim.

İlk Maliyet acısından baktığınızda evet pahalı ama uzun vadede aslında bence kendini ödüyor.

Şöyle düşünün teorikte günde 12 saat yakarsanız 11 yılda LED parlaklığı yarıya iniyor. Yani 7-8 yıl lamba değiştirmek yok.

Yılda 1 kez MH, 2 kez T5 değiştirilirse (ideal durumda ) , 7 Yıl'da toplam 7x2 (Ben 2x150 w kullanıyordum) , 7x6 (6 T5) Toplamda 14 MH ve 42 T5 eder. 1 MH 100 €, 1 T5 ortalama 30€ desek . Toplamda 1960 € eder. Elektirikten günde yaklaşık 1TL tasaruf ediyorum şu anda 7x365 = 2555 TL. İşte bu hesapları yapıp kendimi bu işe kalkışmaya ikna ettim . (Tabi net present value gibi hesaplara hiiiç girmedim).

Maliyetini soran arkadaşlara tekrar söyleyeyiyim gerçekten hesaplamadım. Ama tahmini bir şey söylemek gerekirse 2000TL yakın tuttu. Ama 2000'i çok geçmez. Bu paranın %60'i de LED ve Lenslerdir. (2000 TL de aslında iyi bir marka MH + t5 armatürden pahalı da değil)

şu an led lerin toplam gücü nedir acaba , 1 tl az gibi geldi,sokak lama ları ile bir projem var idi % 60 gibi bir tasaruf söz konusu idi , saygılar

Şu an ki ayarla max güce ulaştığında ( %62 Beyaz, %100 Mavi, %10 Kırmızı ayarında ) 408 Watt gibi bir şey yakıyor.

Daha önce anlattığım gibi eskiden günlük 7.1 kwh harcar iken şu an 3.6 kwh harcıyorum . Kabaca 3.5 kwh (1 kwh sanırım 25 kuruş civarıydı) buda 1 TL yapar. Tabi dediğiniz doğru tasaruf daha fazla ama sunu unutmayın ben şu anda eskisinden cok daha fazla ışık üretiyorum. O yüzden tasaruf daha fazladır.

Bu arada sistemin toplam gücü her şey %100 yandığında yaklaşık 460watt. (Eski yapıda 2x150 + 6*54 + Güç kaynaklarında kayıplar = 740 w (ölçülmüş değerdir) harıcıyordu.

Şu an ki ayarla max güce ulaştığında ( %62 Beyaz, %100 Mavi, %10 Kırmızı ayarında ) 408 Watt gibi bir şey yakıyor. Daha önce anlattığım gibi eskiden günlük 7.1 kwh harcar iken şu an 3.6 kwh harcıyorum . Kabaca 3.5 kwh (1 kwh sanırım 25 kuruş civarıydı) buda 1 TL yapar. Tabi dediğiniz doğru tasaruf daha fazla ama sunu unutmayın ben şu anda eskisinden cok daha fazla ışık üretiyorum. O yüzden tasaruf daha fazladır.

Bu arada sistemin toplam gücü her şey %100 yandığında yaklaşık 460watt. (Eski yapıda 2x150 + 6*54 + Güç kaynaklarında kayıplar = 740 w (ölçülmüş değerdir) harıcıyordu.
işte olay budur :) matematik... :)

bravo arda bey. kutlarım.

Arda bey, süper bir çalışma olmuş tebrikler

Arda bey elinize sağlık. Güzel bir çalışma olmuş.

Gerçekten çok iyibir iş başarmışsınız..Ellerinize sağlık uzun ömürlü bir çalışma....Güle güle kullanın

Bende şapka çıkarıyorum. elinize sağlık...

Öncelikle elinize sağlık

bu emeğe ,bu işçiliğe ve yaratıcılığa şapka çıkarırım. Bende el becerim var diyorum fakat elektirikle aram iyi değil ama imrenmedim desem yalan olur . Bu tür uğraşların insanı rehabilite ettiğine inanırım, işte bu yüzden akvaryum hobisiyle yıllardan beri uğraşır dururum. Sizi canı gönülden kutluyorum ki şundan dolayı bilgi paylaşıldıkça güzeldir. Paylaşılmayan saklı kalan bilginin kimseye faydası olmadığından bencil insanlardan neftret ederim. Bu çalışma hem sergi,hem paylaşım birazda bilimselliğe yakın olmuş işte budur.

sizi tanımam sizde beni tanımazsınız bu arada gaza gelip iyice yazdım ama hakikaten başarılı bir çalışma olmuş ayakta alkışlarım

saygılar

Emeğinize sağlık.. Mükemmel bir çalışma olmuş.

Hesaplamalar ise süper...

Bu LED çalışması yapmak isteyen arkadaşlara Klavuz olabilir...

Yorum yapan bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim. İnanın beni başka diy çalışmalara teşvik ettiniz. Şu an Akvaryum otomasyonu projesine başladım. İnşallah becerebilirsem onu da sizlerle paylaşıcam.

Bu arada LED aydınlatma yapmaya niyetlenen arkadaşlara elimden geldiği kadar bilgi paylaşımında bulunabilirim.

Bu hobinin güzel yanıda bu: sırf akvaryum değil başka hobileri birleştirerek ilginc şeyler yapabilmek.

Elinize,kolunuza sağlık Arda Bey.Nasıl led aydınlatmadan mennun musunuz?T5 lerin yerini tutuyormu?Aynı boyutlarda benimde akvaryumum var.Bende power led aydınlatmaya geçmeyi düşünüyorum.

Konu görüntüleyen kullanıcılar