Keşfet

Diy Led Aydınlatma

Arda Bey paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum, DIY projelerde birçoğumuzun hayal bile edemediği üstatlık seviyesindesiniz bana göre, bu sebeple artık taciz çok olur, bir soru da ben sormak istiyorum müsade ederseniz. açıkcası ben de MH ve T5 karışımı bir aydınlatma projesi için bilgi toplamaya çalışıyordum ancak power Led konusu çok ilgimi çekmekle beraber acaba yerini tutarmı endişesi taşıyordum. Merak ettiğim konu bir power led' in ışık renk değeri kelvin derece olarak bilinmektemidir? böyle bir bilgiye ulaşabildiniz mi?Saygılarımla.
uzun suredir cok yogun calistigim icin forumlara zaman ayiramadim. Anca yanit yazabildim. Su ana kadarki kullanimda soyleyebilecegim tek sey ledlerden son derece mennunum. Canlilarin keyifleri yerinde buyume cok iyi oyleki calciumu yetistiremiyorum. Mhi hic aratmiyor.

Kelvin konusuna gelince beyaz ledler cool white ve 10000k civari royal blueler ise 465 nm gib birsey. internette bu karisimlarin kelvini nasil hesaplanir diye baktiimda bazi formuler buldum ama ugrasamadim. Sonucta gozume guzel gelen rengi ayarliyorum.

benim anlamadığım
* e üretim maliyeti dendiği gibi sağlam bi mh+t5 kombinasyonuna denk hatta profesyönel markalara göre ucuz ise

* uzun vadede lamba değişimi vs gibi sebeplerden katlana katlana tasarruf ettiriyorsa

* elektrik tüketimi açısından zaten tasarruflu olduğu aşikar ise

* bahsedildiği üzere mercan gelişiminde sorun yoksa

* şu renk ledi yüzde şukadar yakarım diye keyfe keder çalıştırılabiliyorsa

* e yosun bilmemne de yapmıyorsa

Bunun hazır yapılmışı neden raflarda yok?

Diğer aydınlatmaların envayi boyu ve markası mevcutken çok mu zormuş bunu seri üretmek.

Hele ki elde yapılmış hali 2000 tl tutuyorsa bunu üretim bandına sokup robotlara yaptırsan herahaldi son kullanıcı fiyatı 1500 tl yi geçmez.

Bi yerde bi terslik var ama nerde :)

P.S: yinede "state of the art" denebilecek bir çalışma, elinize sağlık.
haklisiniz bende cok anlayabilmis degilim. ama butun yeni cikan urunlerdeki gibi yuksek karlar ile satma isteginden yayginlasamamis oldugu dusunuyorum. Bazen insanlar yeniliklere cekinerek yaklasiyorlar belkide ondandir. Ama sonuc olarak ben iyi ki yapmisim diyorum kendi kendime. Denemeden bilemezdim.

arkadaşlar merhaba..

aşağıdaki linkte led çeşitleri ve teknik özellikleri görünmekte...

acaba bu ledler armatür yapımında kullanılabilirmi?

arkadaşlar merhaba..
aşağıdaki linkte led çeşitleri ve teknik özellikleri görünmekte...

acaba bu ledler armatür yapımında kullanılabilirmi?

90*50*60(y) ölçülerinde akvaryum aldım... Led aydınlatma düşünüyorum...

60cm yükseklikte bir sorun oluştururmu?

arkadaşlar. şöyle bir bilgi vermek isterim. Led armatürler ne yazıkki şu anda türkiye' de raflarda yok. ama çok yakın zamanda bir firmanın bu armatürleri getireceği konusunda ilk ağızdan bilgi aldım. Büyük bir ihtimalle mutlu haberi ilk olarak size ben vereceğim. Ancak fiyatlarının çokta uygun olmayacağını belirtmek isterim. Fiyatları bende saklı olmak kaydı ile çok iyi markalardaki hazır mh + t5 armatürlerin fiyatlarına yakın olacak.

Türkiye' ye gelecek sistemler uzak doğu ve alman üretimli. Gelecek armatürler led, led+ t5, led + mh, led + t5 + mh olacak.

Türkiye sınırlarına henüz giriş yapmadı. Ancak çok yakın bir sürede giriş yapacak. Fiyatları, özellikleri ve teknik detayları hakkındaki tüm bilgiyi burada yayınlayacağım.

Türkiye' ye gelecek sistemler uzak doğu ve alman üretimli. Gelecek armatürler led, led+ t5, led + mh, led + t5 + mh olacak.
led+t5 ve led+t5+mh sistemdeki led moonlight dır herhalde

piyasada zaten var

fullled getirsinler bence actinic power led li filan

ozaman fark yaratırlar

ama uzun süredir yurtdışında varmış bu ve fiyatları da t5+mh+moonlight-led li sistemlerin yarısı neredeyse

ilk kez ülkeye girecek diye pahalıdan satmasınlar da alabilelim zira profesyonel bi t5+mh almaktan elektrik sarfiyatı hariç bi avantajı kalmıyor ozaman

ucuz filan olmaz arkadaslar 120 cm solarıs armatur abd fiyatı 6000tl.4000$ yanı su hesaba vurursan abd.de 100$lık magus ps bızde 400$ ise 4000$ lık armaturu tr fıyatını sız hesab edın.hakıkatten tr icin erken t5 mh a devam bence sımdılık.tabı dıy olarak yapılmasıda cok zor sıstemın yanması bozulması an meselesı ozellıkle bu led lerın ıyı bır teknolojısı yok ıse elektırık kesıntısı ,sureklı acma kapama ve kacaklara tahammulu yok.iyi arastırın ve pek heveslenmeyın derım ben en az birkaç yıl gerekli bu teknolojinin oturması icin.

bence 1 sene sonra yeni kurulan akvarumların %50 den fazlası led teknolojisini kullanacak, iki sene sonra da tek seçenek olarak kalacak...

hızla yayılacak çünkü avantajları çok fazla...

harika bir iş çıkarmışsınız tebrikler

ucuz filan olmaz arkadaslar 120 cm solarıs armatur abd fiyatı 6000tl.4000$ yanı su hesaba vurursan abd.de 100$lık magus ps bızde 400$ ise 4000$ lık armaturu tr fıyatını sız hesab edın.hakıkatten tr icin erken t5 mh a devam bence sımdılık.tabı dıy olarak yapılmasıda cok zor sıstemın yanması bozulması an meselesı ozellıkle bu led lerın ıyı bır teknolojısı yok ıse elektırık kesıntısı ,sureklı acma kapama ve kacaklara tahammulu yok.iyi arastırın ve pek heveslenmeyın derım ben en az birkaç yıl gerekli bu teknolojinin oturması icin.
Haklısınız seri üretimlerin burada el yakmadan alınıyor olması zor. Sürekli acma kapama konusunda size cok katılamıyacağım çünkü bu LEDler aslında bir diyot biliyorsunuz ve özelikle bu tip çok kapıtalıp acılma durumu cok olan yerlerde tercih ediliyor. Hatta benimkiler şu anda saniye 200 kez kapatılıp acılıyor. Zaten parlaklığı azaltıp çoğaltma icin kullanılan teknoloji PWM bu mantıkla calışıyor.

Yanma konusunda haklısınız eğer LEDleri gereğinde fazla voltaj sonucta akım ile sürerseniz bu risk var. Ama eğer doğru LED sürücü secerseniz ki bunlar sabit akım sürücülerdir. Yani Ledleri calışması icin gereken akımı devamlı sağlarlar eğer herhangi bir şekilde voltaj yükselip akım da yükselme eğilimine girerse step down teknolojisi kullanark voltajı düşürüp tekrar sabit akım elde edilmesnini sağlar. Bu işlem sayesinde LEDler daha uzun ömürlü olur ve korunur.

Yine haklı olduğunuz konu iyi araştırmak gerektiği çünkü LED armatür yapma işi T5 yapmaya göre biraz daha hesap ve kitap istiyor. Ama yapılabilir kimsenin gözü korkmasın.

bence 1 sene sonra yeni kurulan akvarumların %50 den fazlası led teknolojisini kullanacak, iki sene sonra da tek seçenek olarak kalacak...hızla yayılacak çünkü avantajları çok fazla...
Katılıyorum . 1 sene mi olur bilmem ama bu teknoloji gelişimi ile ve avantajlarını düşünürsek hepimiz eninde sonunda LED'e gecicez.

Seri üretim maliyetleri ve son kullanıcı fiyatları hızla düşüyor. 4000 dolarlar kalmadı artık. Ayrıca kimilerinin büyük firma olarak nitelendirdiği firmalar da LED armatür satmaya başladılar.

Ben 160W LED armatürü 485 USD (nakliye dahil) aldım. Birazcık ışık veriyor kendileri. Akvaryum üzerinde kullanmaya başlayınca detayları veririm.

Gçkçe bey şuan sadece ledmi kullanıyorsunuz. ben akvaryumda acemiyim ama aydınlatma işine çok para verdim hala istediğim gibi aydınlatmam yok ayrıca yetersizde. direk led alıp akvaryum değiştirmeye karar verene kadar bunu kullanayım diyorum

Gçkçe bey şuan sadece ledmi kullanıyorsunuz. ben akvaryumda acemiyim ama aydınlatma işine çok para verdim hala istediğim gibi aydınlatmam yok ayrıca yetersizde. direk led alıp akvaryum değiştirmeye karar verene kadar bunu kullanayım diyorum
Akvaryum kurulma aşamasında. O sebeple LED henüz devreye girmedi. Daha önce de moonlight dışında LED kullanmadım. Performansı için bir şey diyemem. Ancak yeni tankımda, fotosentez yapan mercanlar üzerindeki etkisini zaman içinde paylaşırım.

Genel olarak yaptığım araştırmalara göre, ben LED kullanımının avantajlarının dezavantajlarına göre çok daha fazla olduğu kanaatine vardım. Bunun sonucu olarak da nispeten ucuz sayılabilecek bir armatürü denemek için aldım. Eğer performansından memnun kalırsam, kullanmaya devam eder, herkese de tavsiye ederim.

saolun gökçe bey

bi kaç kullanan abilermizden aldığım olumlu gelişmeler üzerine ben şuan itibarı ile led armatür yaptırmaya karar verdim

elime geçer geçmez olumlu olumsuz tüm herşeyi sizlerle paylaşıcam

Akvaryum kurulma aşamasında. O sebeple LED henüz devreye girmedi. Daha önce de moonlight dışında LED kullanmadım. Performansı için bir şey diyemem. Ancak yeni tankımda, fotosentez yapan mercanlar üzerindeki etkisini zaman içinde paylaşırım.
Genel olarak yaptığım araştırmalara göre, ben LED kullanımının avantajlarının dezavantajlarına göre çok daha fazla olduğu kanaatine vardım. Bunun sonucu olarak da nispeten ucuz sayılabilecek bir armatürü denemek için aldım. Eğer performansından memnun kalırsam, kullanmaya devam eder, herkese de tavsiye ederim.

armatür hakkında detay, link, fiyat vs verebilirmisiniz?

armatür hakkında detay, link, fiyat vs verebilirmisiniz?
Elbette.

Maxspect 160W modeli. 40cm uzunluk, 18cm genişlik ve 4,5cm yüksekliği var.

Üzerinde 14*3W 10000K beyaz, 18*3W 450nm mavi ve 2*30W 18000K beyaz power LED var.

Armatür siyah aluminyumdan imal edilmiş. Çok sağlam duruyor. Reflektoru oldukça parlak. LED ler için lens kullanılmamış. Şeffaf akrilikten koruması var.

Armatür üzerinde oldukça sessiz çalışan 2 adet fan var.

Büyükçe bir kontrol ünitesi var. Bu ünite ile mavi ve beyaz LED leri ayrı ayrı zamanlarda ve belirlediğiniz süre boyunca yakabiliyorsunuz. Yani digital bir timer.

Ayrıca LED leri ayrı ayrı manuel yakmak için 2 adet düğme var. Ek bir özellik olarak, LED ler yanarken armatürün içindeki ısıyı da gösteriyor.

Kontrol kutusu büyükçe. Sebebi tüm sürücüler bunun içinde gizlenmiş. Ayrıca kontrol kutusunun 2 adet fanı da var. Bana gelen kontrol kutusunun bir düğmesi çalışmıyor.

Dolayısıyla timer özelliğini kullanamıyorum şu anda. Ya burada yaptıracağım yahut kutuyu geri göndereceğim. Sanırım burada yapılabilir, zor olacağını düşünmüyorum.

Ben bu armatürü denemek için aldım. Açıkçası Çin mallarından oldum olası nefret etmişimdir, ama bu ürün beni oldukça şaşırttı. Kontrol kutusu problemi hariç, armatürün işçiliği 10 numara.

Gerçekten hakkını vermek lazım çok güzel ve şık yapmışlar. Henüz kullanmak nasip olmadı. Tam anlamıyla 10 numarayı haketmeleri için denemem lazım.

Daha güzel ne yapabilirlerdi derseniz; daha ufak ve arızası olmayan bir kontrol ünitesi ve dim edilebilme özelliğinin eklenmesi çok iyi olurdu. Bunun dışında bir kusur bulamadım.

Fiyatı; 375+110usd (nakliye) = 485usd.

ledler henüz fotosentetik canlılar için erken, diğerleri için olabilir ama ufak bir voltaj oynam asından ledlerin bazıları yanıyor

Konu görüntüleyen kullanıcılar