Keşfet

Diy Led Aydınlatma

ledler henüz fotosentetik canlılar için erken, diğerleri için olabilir ama ufak bir voltaj oynam asından ledlerin bazıları yanıyor
Önlemini alırsınız voltaj oynamaz. LED Tvler de satılıyor tüm dünyada. Sanırım onların LED leri de ufak bir voltaj oynamasında yanıyordur.

Bence LED ler fotosentetik mercanlar için erken değil ama dünyaya tek bir pencereden bakan insanlar için gerçekten erken, hatta hiç üretilmemeliydi.

Gökçe abi bu armatürün ölçüleri hakkında bir bilgi var mı göremedim..

Gökçe abi bu armatürün ölçüleri hakkında bir bilgi var mı göremedim..
Bir önceki mesajda yazmıştım, gözünden kaçmış sanırım :)

Maxspect 160W modeli. 40cm uzunluk, 18cm genişlik ve 4,5cm yüksekliği var.

Sitede de yazıyormuş zaten. Pardon..

selam arkadaşlar yaklaşık 2 hafta önce bende led kullanmaya başladım şu anda test ediyorum fena durmuyor..

3w 36 adet 9 sıralı 4 adet armatür aslında armatür felan değil sadece soğutucu aliminyuma bağlı . :D

resimde ekleyim..

Moderatör tarafında düzenlendi:
selam arkadaşlar yaklaşık 2 hafta önce bende led kullanmaya başladım şu anda test ediyorum fena durmuyor..3w 36 adet 9 sıralı 4 adet armatür aslında armatür felan değil sadece soğutucu aliminyuma bağlı . :D

resimde ekleyim..

Lens kullanmadınız sanırım. Işık gayet homojen yayılmış gibi görünüyor. Spot ışık gibi inmemiş.

Lens kullanmadınız sanırım. Işık gayet homojen yayılmış gibi görünüyor. Spot ışık gibi inmemiş.
lens duruma göre kullanacaktım ama gerek görmedim açıkcası sanki böle daha iyi gibi ama ginede lens takıp deneme yapıcam ..sizce acropora için bu ışık yeterli olurmu sizi görmüşken sorayım...

gökçe ağbi hayırlı olsun.estetik açıdan da güzel bir armatür.kontrol ünitesini de gizleyecek bir yer bulunur eminim.

lens duruma göre kullanacaktım ama gerek görmedim açıkcası sanki böle daha iyi gibi ama ginede lens takıp deneme yapıcam ..sizce acropora için bu ışık yeterli olurmu sizi görmüşken sorayım...
Armatür boyu tank boyuna eşdeğerse ve sık aralıkla LED kullanılmışsa reflektorlu lens kullanmak fayda verebilir. Aksi durumda salt LED (power LED i kastediyorum ve üzerinde geniş açı lens olanları) ve tek parça reflektor kullanmak ışığın homogen yayılması için daha efektif olacaktır.

Power LED ler kullanılarak yapılan armatürlerin PAR ve PUR değerleri MH lambalarla kıyaslandığında oldukça tatmin edici değerler veriyor. Hatta MH den çok daha iyi sonuçlar elde edenleri var. Sonuçta herhangi bir mercanın büyümesi için gereken şey fotosentez yapabilmesi için ortam oluşması. Bunu LED ler gayet güzel sağlıyor. Ayrıca double end MH lambalar gibi UV de vermiyorlar. Yani riski de azalmış durumda. Benim fikrim SPS lerin LED ler ile büyümesi ve renklenmesinin önünde hiçbir engel yok. LED ler pekala yeter de artar bile. Zaten üreticiler de bunu görmüş olacaklar ki bu teknolojiye büyük önem veriyorlar.

Pek çok irili ufaklı firma LED armatür üretmek için yarış halinde. Bu işin büyükleri denen firmalar da LED armatürler üretiyorlar. Bazıları yıllardır üretiyordu zaten. Onlar için işin kötü yanı, yapıp piyasaya yeni bir armatür sürerken, başka bir firma daha yeni teknoloji ile üretilmiş bir başka armatür piyasaya sürüyor. Bazı ürünler raflarda yerini aldığı anda eski teknoloji olmuş oluyor. Mesela TropicMarin in LED leri böyle oldu. Hali hazırda 100W LED ler bile üretilmiş durumda. Hatta 100W LED kullanılan armatürler şu anda Avrupada raflarda yerini aldı bile. Yani LED teknolojisi çok hızlı gelişiyor. Yakında 1000W lık LED çıkarsa hiç şaşırmam.

LED bence bu hobi için en doğru ve en ekonomik teknoloji. Uygulaması da son derece kolay. Daha ne olsun...

gökçe ağbi hayırlı olsun.estetik açıdan da güzel bir armatür.kontrol ünitesini de gizleyecek bir yer bulunur eminim.
Teşekkür ederim Ömer. Tabii ki ona yer bulunur. Önce bir tamir ettireyim de :)

Ben takmam böyle ufak ayrıntılara. Ama takan olur diye belirttim.

arkadaşlar ben de led armatür yaptım ve forumda paylkaştım ancak kullandığım ledlerin türünden dolayı yosunlanma gözlemledim gerçi ışık değiştirmekten oldu ama ışığın rengi de etkiledi bence. cree xre Q2 kullanmıştım beyaz oark, şimdi onların yerine Q5 kullanıcam bekliyorum bu hafta gelecekler sanırım, neyse, siz de malum akvaryumunuzun üzerinde duran armatürü alıp yerine led koydunuz, peki sizde de yosun oluşumu oldumu ya da balıklar olsun mercanlar olsun tepkileri nasıdı????

ben açıkçası şunu gördüm yosun haricinde balıklar ışık altından kaçma eğilimindeydiler, ışık kuvvetli geldi sanırım, onun için de armatürü su seviyesinden uzaklaştırma adına ayak yaptım şimdi 30 cmden ışığı vurmayı hedefliyorum lensler gelsin bi.

bu arada kombinasyon adına da 6 beyaz 6 mavi kullandım, akvaryumum 40x45x45h daha farklı bi kombinasyon mu olmalı sizce? çünkü yabancı forumlarda rastladım 2 beyaz 1 mavi gibi bi tarz da var ama hangisi en doğru yani 6 mavi ledimin yanına 12 beyaz mı koymalıyım sizce??? n

Benim armatür ile ilgilenler için bir başka link daha. Adamlar harıl harıl çalışıyorlar. Benimki daha kullanamadan eskidi bile. Yeni Maxspect ler çıkmış, raflardaki yerini almaya başlamış bile.

Bu linki de nano ve picocular için koyuyorum. Bu tanklar için bence en ideal lamba örneği.

LED meraklıları için bir kaç link daha. LED armatür/lamba üreten üretene. Yenilerin modifiyeleri bile var. Hatta LED leri üzerinde akvaryumlar bile üretilmiş. Tanrılar çıldırmış olmalı !!!

Şimdilik bu kadar. Bol bol eğlenin :)

LED altında SPS büyür mü büyümez mi diye kafasında soru işareti olanlar için bu link de fena değil. Biraz fazla link verdim galiba. Ne yapayım okumadan, incelemeden edemiyorum. Kusuruma bakmazsınız umarım.

Bu fotoları, yorumları ve herşeyden öte mercanlardaki büyüme ve renklenmeyi görünce insan LED leri görmezden gelemiyor. Aklıma güzel de bir atasözü de gelmiyor değil. "Güneş balçıkla sıvanmaz."

Şu ana kadar led dahil dört farklı ışıklandırma kullandım, tabi bu sistemlerdeki amba değişikliklerini saymıyorum. En iyisi led diyebilirim.

Şu anda beş aylık olan led sistemimizde sorun yok tabi bu sorun olmayacağı anlamına gelmez.Bunu uzun yıllar sonra hep beraber göreceğiz.

Artıları

1- Led sistemine geçer geçmez elektrik faturam 60 TL civarı azaldı.(Yılda 720 tl civarı)

2- Lamba değiştirme sorunum ortadan kalktı.(6 ayda bir 8*54 yılda 16 adet 54W T5

Yılda 800 TL civarı)

3- Şu anda suya 30 cm yükseklikte akvaryuma hiçbir ısı katkısı yok diyebilirim.

4- Mükemmel renk seçenekleri.

Eksileri

1- Henüz bilinmiyor (İnşallahda bilinmez.)

Kalın sağlıcakla.....

Saygılar.

Muharrem Çeribaş

Konu görüntüleyen kullanıcılar